تخریب خانه منقلداران اولین و آخرین راهکار نیست
به گزارش شیرازه به نقل از ایسنا،ایران و به خصوص استان فارس و شیراز طی سالهای گذشته تاکنون به واسطه دشمنیها، موقعیت جغرافیایی، قرار داشتن در مسیر ترانزیت و برخی مشکلات اجتماعی، همواره با مواد مخدر به عنوان یک معضل ریشهای دست به گریبان بوده و هست.
با وجود تلاشهای گستردهای که دستگاههای مختلف خصوصا پلیس، ستاد مبارزه با مواد مخدر و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی در زمینه مقابله با این معضل انجام داده و در دستور کار دارند، تغییر رفتار و رویکرد عاملان تهیه و توزیع مواد مخدر و گردانندگان و برنامهریزان پشت پرده این تجارت مرگ آفرین اما سودآور جهانی، زمینهای ساخته تا این معضل همواره به عنوان مشکلی اساسی گریبانگیر جامعه ایران اسلامی باشد.
تغییر در آمار سنی و جنسی مصرف کنندگان، تغییر در نوع و کیفیت مواد مصرفی، امکان تهیه و تولید برخی از انواع مواد افیونی در ایران، از یک سو و مشکلات و عوارض سوء مصرف مواد مخدر و تاثیر آن بر پایداری خانواده، بروز و شیوع جرم و بزه، بروز و شیوع بیماریهایی نظیر ایدز و هپاتیت و مباحث اجتماعی اعم از بیخانمانی، خیابان گردی، تاثیر بر روح و روان افراد جامعه و تاثیر منفی در احساس امنیت و بسیاری عوارض دیگر که برای بیان و بررسی هر کدام نیازمند مجالی وسیع هستیم، از جمله نکاتی است که باید مدنظر داشت.
طی سالهای گذشته تاکنون شگردهای مختلفی در مبارزه با سوداگران مرگ و کسانی که به نوعی در چرخه تولید تا مصرف این مواد، تاثیرگذار هستند، در دستور کار قرار داشته و دارد؛ روشهایی که بعضا مسکنهای موقت بوده و بعضی شیوههای مستمر و مورد استفاده در سراسر جهان به شمار میروند، اما هیچ یک از این شیوهها تا امروز به عنوان یک درمان عاجل، تاثیری ماندگار بر این بیماری سخت و مرگ آفرین اجتماعی نداشته است.
تعقیب و گریز قاچاقچیان، ایجاد گشتها و ایست بازرسیها در گلوگاههای ترانزیت مواد، انجام اقدامات اطلاعاتی، شناسایی و عملیاتی، رد زنی و شناسایی و انهدام باندهای مخوف و بزرگ و کوچک قاچاق مواد مخدر و دستگیری و انتقال معتادان ولگرد و تابلو در سطح جامعه به محلهای پیش بینی شده برای درمان، ایجاد اردوگاههای کار و درمان، شناسایی و دستگیری خرده فروشان، زندان و اعدام فعالان این عرصه و ... همه راههايي است كه تاكنون رفتهايم.
طی ماههای اخیر و براساس تصمیمات اتخاذ شده از سوی شورای تامین و ستاد مبارزه با مواد مخدر استان فارس و شهرستان شیراز، شناسایی و تخریب خانههایی که به عنوان محل تجمع و استعمال مواد مخدر مورد استفاده قرار میگیرد، در دستور کار قرار گرفت.
ورق زدن آرشیو فعالیتهای انجام شده، نشان میدهد که در گذشته نیز این نوع برخورد در شیراز آزمایش شد، زمانی که مسئولان تصمیم به برخوردی شدیدی با سوداگران مرگ و بزهکاران سابقهدار در این کلان شهر گرفتند، با برنامهریزی دقیق و عملیاتی وسیع، خانههایی که محل اختفاي آنان و دپو مواد مخدر، سلاح و انواع خلافکاریهایشان بود را هدف قرار داده و پس از شناسایی دقیق، طی عملیاتی وسیع همه را تخریب و عده زیادی را بازداشت و روانه زندان کردند.
خیابان احمدی جنوبی پس از آن عملیات بزرگ احداث شد، معبری که زمانی محل حضور خرده فروشان و معاملات ریز و درشت مواد مخدر بود، به اصطلاح ساماندهی و پاکسازی شد اما امروز هم متاسفانه میتوان با قاطعیت گفت آن خیابان و کوچههای اطرافش، شاهد خلافکاریهای پیدا و پنهان است.
طی ماههای اخیر بار دیگر براساس تصمیم مسئولان خانههایی تخریب میشود که محل سکونت نیست، محل ترویج ناهنجاریهاست، محلههایی به کتابخانه بدل میشود که محلههایی ناامن محسوب میشد.
فرماندار شیراز در این خصوص گفت: صرف اینکه خانههای منقلداران در بخشی از این کلانشهر را تخریب کردیم، ما را به هدفمان در مقابله با مشکلات فرهنگی، معضل اعتیاد و مظاهر فساد نمیرساند، باید همزمان فعالیتهای تکمیلی هم انجام شود.
جواد زرینکلاه افزود: همه دستگاهها که در حیطه وظایف خود، مسئولیتهایی دارند باید به خوبی به آن عمل کنند تا مجموعه عملکردها به نتیجه مناسب ختم شود.
وی در عین حال تصریح کرد: باید توجه داشت که چون مشکل فعالیت فرهنگی وجود دارد یا اشتغال به میزان کافی نیست و دیگر بهانهها، دلیل لازم و کافی برای چشمپوشی از فعالیت گسترده این گونه مظاهر علنی فساد در شیراز نیست.
رییس شورای تامین شهرستان شیراز خاطرنشان کرد: اعتقاد داریم ما به عنوان فرمانداری باید مسئولیت و وظایف خود را انجام دهیم، نیروی انتظامی وظیفه خود را و دستگاههای فرهنگی هم وظایف خود را به نحو احسن انجام دهند اما در مسیری مشخص با هدف تعیین شده و براساس برنامهریزی. برخورد با تهيه و توزيعكنندگان موادمخدر و همچنين خرده فروشان و منقلخانهها به صورت ويژه در دستور كار پليس فارس قرار دارد و در اين راستا طي مدت اخير اقدامات مناسبي انجام شده است.
وي افزود: ماموران پليس فارس در اين مدت نسبت به برخورد با اين منقلخانهها در سطح شهر شيراز فعاليتهايي را انجام داده و برخوردهايي انجام دادند و نسبت به پلمب آنها اقدام كردهاند.
فرمانده انتظامي استان فارس بيان كرد: متاسفانه به رغم برخوردهاي صورت گرفته همچنان شاهد فعاليت اين منقلخانهها بوديم از اين رو ضمن هماهنگي با مقام قضايي نسبت به تخريب اين منقلخانهها در محله كوزهگري اقدام شد.
وي با بيان اينكه پليس براي برخورد با اين دسته از افراد كوتاهي نميكند، اظهار داشت: در اين راستا در يك عمليات پليسي 18 منقلخانه در اين محله تخريب و اين امر موجب خشنودي شهروندان شد.
سردار سجاديان با تاكيد بر اينكه افراد بايد در اجاره دادن منازل خود تمام مسائل را رعايت كنند، بيان كرد: با افرادي كه منازل خود را در اختيار منقلداران قرار ميدهند نيز برخورد ميشود.
وي ادامه داد: برخورد با اين دسته از افراد و منقلداران در دستور كار پليس قرار دارد و به صورت مسمتر و مداوم در سطح استان و شهر شيراز اين موضوع پيگيري و با افراد متخلف برخورد ميشود.
فرمانده انتظامي استان فارس تاكيد كرد: طرح برخورد با منقلداران و خرده فروشان موادمخدر به صورت ويژه در نقاط آلوده سطح شهر شيراز و تمام شهرستانها و روستاها اجرا ميشود.
سردار سجادیان در عین حال گفت: این تنها راه و آخرین راه مبارزه و مقابله با معضل تهیه و توزیع مواد مخدر نبوده و نیست، اما یکی از راهها هست.
وی ادامه داد: مطمئن باشیم که شدت عمل در برخورد با عوامل مختلف ترویج بزهکاری و ناهنجاری، زمینه کاهش وقوع را فراهم میکند اما ما هم اعتقاد داریم باید علل را از بین برد.
رییس پلیس فارس تصریح کرد: وظیفه نیروی انتظامی در این بخش تعریف شده، ما در مقابله با جرایم و مجرمین و خلافکاران وظایفی داریم، اما ریشهیابی و رفع علل ایجاد کننده یک بزه، نیازمند فعالیتی گسترده توسط دستگاههای مختلف و تنها یکی از آن دستگاهها پلیس است.
معاون سیاسی اجتماعی فرمانداری شیراز نیز با اشاره به تغییر در مدیریت مجتمع هدایت شیراز، گفت: یکی از اقدامات مهم در مواجهه با اعتیاد، شناسایی معتادان پرخطر و جمعآوری آنان از سطح شهر است.
وحید رجایی با بیان اینکه دستگاه انتظامی و قضایی همکاری بیدریغ و گستردهای در این موضوع با فرمانداری داشته و دارند، گفت: پیش از این در مجتمعي که بخشی از وظایف آن نگهداری معتادان، دختران فراری و افرادی که در خطر اعتیاد و بزهکاری قرار دارند بود، از نیروهای متخصص استفاده نمیشد.
رجایی با ابراز تاسف از اینکه بیش از یک سوم نیروهای فعال در این مجتمع بیسواد بودند، ابراز امیدواری کرد که با آغاز دور جدید فعالیتهای این مرکز، شاهد تاثیرگذاری بیشتر فعالیتها باشیم.
مقابله با اعتیاد و مواد مخدر خصوصا مواد افیونی صنعتی، عزمی جدی را طلب میکند، عزمی که باید در ابعاد مختلف ایجاد شده و همه دستگاهها، سازمانها و نهادهای فرهنگی و اجتماعی را در بر گیرد.
بیتردید همراهی رسانهها در انعکاس واقعیتها، هویدا ساختن ابعاد پنهان و زمینهسازی برای ارایه راهکارهای جدید در این موضوع بسیار اهمیت داشته و همتی سترگ را از سوی فعالان این عرصه میطلبد، تنها ارایه آمار اعتیاد، انتشار تصاویر معتادان، انعکاس زوایای سیاه و چهره مرگ بار این معضل، به حل آن کمکی نخواهد کرد.
اگرچه جامعه برای حرکت نیاز به عوامل تحریک کننده مانند انتشار اخبار و اطلاعات هم دارد، اما نیاز اصلی، راهکارهایی برای برون رفت از این بن بست است.