کد خبر: ۵۸۰۰۵
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۱ - ۱۸ تير ۱۳۹۳

روزنامه جوان: 25 سیاست تشویقی ازدواج عمدا گم شده است

دانشجویان مادر دارای فرزند زیر سه سال می‌توانند تا 50 درصد واحدهای درسی نظری دوره تحصیلی خود را به صورت نیمه‌حضوری یا مجازی بگذرانند.
به گزارش شیرازه، روزنامه جوان در گزارشی نوشت: کشور ما با داشتن 25 مورد مصوبه قانونی برای تشویق خانواده‌ها به فرزندآوری و در نهایت افزایش جمعیت، یکی از غنی‌ترین کشورها در این زمینه است. با این وجود اجرای ناقص مصوبات و در برخی موارد منحرف کردن خواسته یا ناخواسته سیاست‌ها در این رابطه فضا را طوری رقم زده که در حال حاضر تمرکز بر جنبه‌های سلبی فرزندآوری قرار گرفته است. مانور رسانه‌ای بی‌پایه و در عین حال گسترده در موضوع تعیین مجازات دو تا پنج سال حبس برای جراحی‌های عقیم‌سازی در مقابل مسکوت نگه داشتن سیاست‌های تشویقی فرزندآوری از آن جمله است.
 
مطالعات نشان می‌دهد تمام کشورهای دنیا که برای مدیریت ملی منابع انسانی و جمعیت خود برنامه‌ریزی می‌کنند، تصویب و اعمال سیاست‌های تشویقی را سرلوحه برنامه‌های خود قرار می‌دهند. انتخاب این سرفصل از سوی دلایل چهارگانه‌ای پشتیبانی می‌شوند. پیشگیری از کاهش حجم کل جمعیت، پیشگیری از سالخوردگی جمعیت، رشد اقتصادی بیشتر و افزایش توان دفاعی و نظامی از جمله این دلایل هستند.
 
در کشور ما نیز از زمانی که مسئولان ارشد نظام نسبت به کاهش شیب رشد جمعیت هشدار دادند و مسئله جمعیت به عنوان یک مسئله ملی طرح شد همه بر این موضوع اجماع کردند که برنامه‌ها در این باره باید با قوانین شفاف و اجرایی حمایت شوند. در نتیجه صورت مسئله باید از سوی قوای سه‌گانه و قرارگاه فرهنگی کشور یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی پشتیبانی شود.
 
بر همین اساس هم از قوانین، سیاست‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی در رابطه با افزایش فرزندآوری و جلوگیری از کاهش جمعیت آغاز کرد. هر چند تعدادی از این تشویق‌ها با بودجه دولت همخوانی نداشت و به دست‌انداز برخورد کردند اما در طول سه سال گذشته که عزم ملی بر اصلاح الگوهای جمعیتی قرار گرفته، تنها سیاست‌های تشویقی اولویت داشته است.
 
با این حال و از تاریخ سوم تیرماه جاری که صورت تغییر‌یافته‌ای از طرح چهار ماده‌ای «افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت» به مجلس ارائه شد، قرائت نادرستی از طرح در سطح رسانه‌ها و افکار عمومی منتشر شد که طی آن برای خانواده‌هایی که اقدام به پیشگیری از بارداری می‌کنند، مجازات حبس تعیین شده است. در حالی که اصل ماجرا اعمال مجازات برای عاملان عقیم‌سازی است و انطباق آن با ماده 621 قانون تعزیرات نیاز به بررسی حقوقی بیشتری داشت این هیاهو برای هیچ در حالی ادامه داشت و اساس افزایش جمعیت را تحت‌الشعاع قرار داد که جنبه‌های تشویقی افزایش جمعیت و فرزندآوری کاملاً مسکوت ماند.
 
مجموعه 25بندی سیاست‌های تشویقی فرزندآوری در کشورمان به شرح زیر است:
 
1- پوشش بیمه اجباری درمان رایگان مادر و کودک از ابتدای بارداری تا پایان دو سالگی کودک برای کسانی که فاقد پوشش بیمه درمانی می‌باشند.
 
2- اختصاص سبد تغذیه رایگان ماهانه به صورت بن کالا شامل پروتئین، لبنیات، برنج و حبوبات به میزان یک تا 2میلیون ریال به مادران باردار و دارای فرزند زیر دو سال حداقل برای سه دهک درآمدی پایین و نیازمندان بر اساس ارزش ریالی سال 1390 به عنوان سال پایه
 
3- اختصاص بسته بهداشتی- درمانی رایگان شامل مکمل‌های غذایی، دارو، آزمایش‌های دوره‌ای و موردی و معاینه‌های ماهانه به مادران باردار و دارای فرزند زیر دو سال برای حداقل سه دهک درآمدی پایین و نیازمندان که الزامات بازنگری و وضع قوانین و مقررات حمایتی و تشویقی فرزندآوری به صورت پلکانی با رعایت سه معیار سن ازدواج، فاصله موالید و تعداد فرزندان محسوب می‌شوند.
 
4- پوشش کامل بیمه‌ای برای درمان ناباروری‌های اولیه و ثانویه.
 
5- اختصاص مرخصی استحقاقی دو هفته‌ای تولد فرزند به پدر.
 
6- اجرای کامل طرح آتیه فرزندان با مبنا قرار گرفتن ارزش ریالی سال 1389 به عنوان سال پایه.
 
7- پرداخت هدیه تولد فرزند به مادر به صورت سکه بهار آزادی
 
8- افزایش سنوات تحصیلی دانشجویان مادر به ازای هر فرزند تا 5/4 سال و کاهش سقف واحدهای درسی در هر نیم‌سال تا سقف هشت واحد.
 
9- متناسب‌سازی نظام آموزشی کشور با ملاحظات جنسیتی و سیاست‌های جمعیتی در ساختار، محتوا و طول مدت تحصیل.
 
10- مراکز آموزش عالی موظفند در توزیع و تخصیص وام دانشجویی، وام ودیعه مسکن و همچنین تخصیص خوابگاه‌های دانشجویی، دانشجویان متأهل دارای فرزند را در اولویت قرار دهند.
 
11- دانشجویان مادر دارای فرزند زیر سه سال می‌توانند تا 50 درصد واحدهای درسی نظری دوره تحصیلی خود را به صورت نیمه‌حضوری یا مجازی بگذرانند.
 
12- فراهم آوردن امکان حضور منعطف و کاهش ساعات کار موظف، ایجاد امتیازات خاص و تسهیلات لازم در طرح دورکاری و نیمه‌حضوری و سایر شیوه‌های مناسب اشتغال برای زنان باردار و مادران دارای فرزند زیر 5 سال.
 
13- حق عائله‌مندی در کلیه قوانین و مقررات استخدامی به دو برابر افزایش می‌یابد.
 
14- پرداخت پاداش اولاد به صورت ماهانه و به صورت پلکانی در کلیه قوانین و مقررات استخدامی کشور.
 
15- اعطای مشوق‌های مالیاتی به خانواده متناسب با تغییرات در بُعد خانوار از طریق تغییر در واحد مالیاتی از فرد به خانواده.
 
16- حمایت از طراحی، ساخت و واگذاری مسکن‌های چند نسلی به خانواده‌های گسترده.
 
17- احتساب خانه‌داری به عنوان شغل و کمک به بیمه بازنشستگی زنان متأهل خانه‌دار با پرداخت بخشی از حق بیمه توسط دولت متناسب با درآمد خانواده.
 
18- مادران شاغل دارای سه فرزند و بیشتر می‌توانند با داشتن هر میزان سابقه کار، علاوه بر میزان سنوات خود به ازای هر فرزند با یک سال افزایش سنوات بازنشسته شوند.
 
19- مادران شاغل می‌توانند با هر میزان سابقه کار با همان میزان سنوات بازنشسته شوند.
 
20- پرداخت وام قرض‌الحسنه «فرزند» به مبلغ یکصدمیلیون ریال به خانواده‌ها برای فرزندان سوم تا پنجم با بازپرداخت 10 ساله و بدون الزام به سپرده‌گذاری توسط بانک‌های عامل برمبنای نرخ پایه سال 1391.
 
21- افزایش اعتبارات، امکانات، ساعات درسی و فعالیت‌های ورزشی دختران و پسران در مدارس و دانشگاه‌ها.
 
22- ایجاد رشته‌های تحصیلی متناسب با جایگاه و نقش خانواده و زن براساس فرهنگ اسلامی، همچون مدیریت خانه و خانواده در مقاطع مختلف توسط وزارتین آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری.
 
23- اجرای مستمر طرح غربالگری سلامت دختران و پسران در مدارس و دانشگاه‌ها.
 
24- ترویج زایمان طبیعی و بدون درد و مقابله هدفمند با سزارین‌های غیرضروری و سودجویانه.
 
25- خانواده‌های دارای چهار فرزند و بیشتر براساس نتایج آمایش جمعیتی و در دهک‌های پایین درآمدی جامعه می‌توانند حسب مورد از یکی از دو امتیاز زیر بهره‌مند شوند: دریافت وام خرید مسکن به میزان دو برابر سقف وام‌های اعطایی بانک مسکن، با بازپرداخت 30 ساله و حداقل سود بانکی بخش مسکن یا دریافت یک قطعه زمین مسکونی به مساحت
 
200 - 150 مترمربع در شهرستان محل سکونت به شرط ساخت و حداقل 15 سال سکونت در آن به استثنای کلانشهرهای کشور.
 

نظرات بینندگان