این آلبوم موسیقی «صدای علمای بلاد را در میآورد»/ آقای جنتی استحاله یعنی این!
شیرازه – سرویس فرهنگی؛ بالاخره پس از ماهها حرف و حدیثهای رسمی و غیررسمی، وزارت ارشاد دولت تدبیر و امید، مجوز انتشار اولین آلبومی که یک زن خواننده آن است را صادر کرد.
برای کسانی که سخنان سینمایی جنتی وزیر ارشاد را پیگیری میکنند، این جمله آشنا است: «مجوز برخی فیلمهایی که الان برای اکران مشکل دارند، در دولت قبل صادر شده است.» البته این استدلال هرچند درست هم باشد اما به نظر نوعی توجیه برای اکران برخی از این فیلمها است.
اما این بار، ماجرا متفاوت است. نوشین طافی به صراحت گفته که پنج سال است به دنبال اخذ مجوز آلبوماش بوده: «خیلی خوشحال هستم چون این آلبوم بعد از پنج سال و زحمتهای بسیاری به نتیجه رسیده است و به همین خاطر برای ما خیلی لذت بخش است.»
البته نشر چشمه توانسته مجوز این آلبوم را برای طافی بگیرد. برای اطلاع از آثار مبتذلی که نشر چشمه به بازار کتاب عرضه کرده، این گزارش را بخوانید؛ «آقای وزیر ارشاد! این مصادیق را بخوانید»
با این وجود، به نظر میرسد فضا برای شانه خالی کردن از مسئولیت صدور مجوز این آلبوم، برای جنتی فراهم نیست چرا که پنج سال قبل، یک دولت دیگری سرکار بود؛ دولتی که به طافی مجوز نداده بود.
اما جنتی که حالا به زعم خود مفتخر به صدور مجوز برای یک آلبوم موسیقی با صدای یک زن در ایران میباشد، سابقه شنیدن یک تذکر جدی از امام خمینی را در سالهای ابتدایی انقلاب دارد. او با گوشهای خود از امام شنیده که در خصوص موسیقی در صداوسیما به گونهای عمل نکنید که صدای علمای بلا در بیاید. ولی حالا خود او، به آلبوم موسیقی یک زن، مجوز داده با توجه به اینکه اساسا تکخوانی زنان برای مردان حرمت شرعی نیز دارد. آیا علمای بلاد، این اقدام او را خواهند پذیرفت؟
آنچه در ادامه میآید، بخشی از برنامه «شناسنامه» است که ظهرهای جمعه از شبکه 3 پخش میشود. جنتی در 16 آبانی که گذشت، میهمان این برنامه بود. مجری برنامه از او در خصوص تذکر امام و نظرات این روزهایش در خصوص صدای زنان میپرسد. به نظر مروری بر آنچه در آن «شناسنامه» گذشت، میتواند استحاله دکتر جنتی را به خوبی نشان دهد؛
جنتی: این سوالی بود که از سوی ما مطرح شد؛ مسئله موسیقی از جمله مسائلی بود که در ابتدای انقلاب بسیار مطرح بود؛ امام (ره) حدود این مسئله را مطرح نکردند ولیکن اذعان داشتند که به گونه ایی عمل نشود که سر و صدای علمای بلاد برخیزد.
شناسنامه: حتی یک جا بیان کردید که یک میان برنامه پخش کردید که کمی موسیقیاش تند بوده سریع حاج احمد آقا زنگ زدند.
جنتی: بله. معلوم بود که امام(ره) برنامهها را رصد میکردند.
شناسنامه: حالا با این اوضاع فکر می کنید آن زمان که شما در شورای سرپرستی بودید کسی جرأت داشت درباره تک خوانی زنان با حضور امام و با این تأکیدات امام(ره)حرف بزند و چیزی پخش کند؟
جنتی: آن زمان اصلا چنین بحثی مطرح نبود. به ذهن هم نمیآمد کسی بیاید و چنین چیزی را مطرح کند.
شناسنامه: الان چه طور است که علی آقای جنتی می گویند تک خوانی زنان اگر مفسدهای نداشته باشد ایراد ندارد، با توجه به این که این تجربیاتی که شما دارید هرکسی ندارد. بالاخره شما از زبان امام شنیدید حتی میگویید شاید امام خودشان هم نظراتی داشتهاند اما برای این که صدای علما درنیاید گفتهاند این کارها نشود. چه طور شما در سال 92 این حرف را میزنید؟
جنتی: اینجا هم که من مستقیما انگیزهای برای بیان این مطلب نداشتم. بعد هم دیگر ما به دلیل برخی از همین ملاحظات اصلا تا به حال اجازه تک خوانی به خانمها در جمع آقایان که مطلقا داده نشده است. به هیچ وجه در این یک سال و اندی علی رغم شایعاتی که انجام شده اجازه داده نشده است. دو مورد گروههای خانم ها بوده است که در بین آن نیز خواننده زن بوده است فقط این دو مورد برای خانمها اجرا شده است.
شناسنامه: یعنی اصلا برای غیرخانمها اجرا نشده است؟
جنتی: نخیر اجرا نشده.