برگزاری طرح «دولت قرآن» در حافظیه/ گردشگران خارجی: آوای قرآن ما را آرام می کند
تمام امور اجرایی این طرح بر عهده انجمن «حافظپژوهان جوان» و به طور کامل مردمی است.
نام «دولت قرآن» که برای طرح جزءخوانی قرآن در جوار آرامگاه حافظ شیرازی انتخاب شده برگرفته از نظر این شاعر بزرگ و حافظ قرآن است که در یک بیت از غزلیات خود گفته است: «صبح خیزی و سلامت طلبی چون حافظ / هر چه کردم همه از دولت قرآن کردم».
پیام غُرابی، سرپرست امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی استان فارس، درباره این طرح در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: طرح «دولت قرآن» از تابستان سال 1392 مصادف با ماه مبارک رمضان در مجموعه حافظیه شیراز آغاز شده است و در طول سال نیز هر هفته یکشنبهها یک جزء قرآن با حضور مردم و بازدیدکنندگان از این مجموعه قرائت میشود.
وی با بیان اینکه انجمن حافظپژوهان جوان متولی این طرح بوده است افزود: در حال حاضر نیز این طرح با محوریت این انجمن اجرا میشود و علاوه بر قرائت یک جزء از قرآن غزلیاتی از حافظ نیز در فضایی صمیمی و مردمی قرائت میشود.
سرپرست امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی استان فارس از حضور دانشآموزان مدارس در این برنامه خبرداد و گفت: در طول سال با هماهنگی مدارس دانشآموان نیز در این برنامه شرکت میکنند.
غرابی طرح «دولت قرآن» را نهتنها برای مردم و شهروندان شیرازی بلکه برای گردشگران خارجی بسیار جالب و جذاب میداند و به همین دلیل انجمن حافظپژوهان جوان یک قرآن به زبان انگلیسی در محل اجرای طرح در اختیار گردشگران خارجی قرار میدهد تا گردشگران بتوانند ترجمه آیات قرآن را بخوانند و با آن آشنا شوند.
آیتالله اسدالله ایمانی، امام جمعه شیراز معتقد است مزار حافظ باید محل رفت و آمد و پناهگاه افرادی باشد که با قرآن و مفاهیم بلند آن آشنا هستند زیرا مزار حافظ خلوتگاه راز است و میتواند خلوتگاه عشق و مناجات با خدا نیز قرار گیرد.
میثم زارعی، دانشجوی ارشد رشته صنایع غذایی و یکی از فعالان بخش مردمی اجرای طرح «دولت قرآن» است که هرچند رشته تحصیلی وی ارتباطی با ادبیات و حافظ ندارد اما به دلیل علاقه به حافظپژوهی روی آورده و به پیشنهاد یکی از دوستان خود و با همراهی انجمن حافظپژوهان این طرح را در مجموعه حافظیه اجرایی و عملیاتی کردند.
زارعی درباره اجرای طرح دولت قرآن در مجموعه حافظیه میگوید این برنامه از ابتدا مخالفانی داشت که معتقد بودند در یک مکان تاریخی و تفریحی نباید برنامه مذهبی اجرا شود اما برخی افراد مذهبی نیز معتقد بودند اجرای این برنامه در چنین مکانی که افراد غیرمذهبی نیز حضور مییابند شایسته قرآن نیست.
وی درباره واکنش گردشگران خارجی از طرح جزءخوانی قرآن در مجموعه حافظیه میگوید: نهتنها توریستهای مسلمان بلکه گردشگران غیرمسلمان نیز از این برنامه به شدت استقبال میکنند و هر بار که این برنامه اجرا میشود نزدیک به 10 نفر از گردشگران خارجی قرآن را میبینند و ترجمه آیات کلام وحی را از قرآنی به زبان انگلیسی میخوانند.
زارعی سعی میکند ترجمه سوره مریم را به گردشگران خارجی نشان دهد که با این کار خاطرات زیادی رقم خورده است از جمله اینکه یکی از گردشگران هلندی با دیدن قرآن بیش از 45 دقیقه در سکوت فرو رفته و گوشهای خلوت از آرامگاه حافظ را انتخاب کرده و پس از آن تصمیم میگیرد یک جلد قرآن را برای همیشه نگهداری کند و مطالب آن را در زندگی به کار بندد.
به گفته وی یک خانم ایتالیایی با دیدن جزءخوانی قرآن نزدیک به یک و نیم ساعت در کنار مردم نشسته و قرائت قاریان را تا پایان گوش کرده و گفته من تصور دیگری از قرآن داشتم اما با شنیدن آیات آن حتم دارم سبب آرامش است.
زارعی با اشاره به اینکه در هر دوره جزءخوانی قرآن کریم میزان استقبال مردم متفاوت است و از 5 نفر تا 500 نفر نیز در این مراسم حضور یافتهاند میگوید: این آئین نورانی در تمام روزهای ماه مبارک رمضان و در طول سال هر یکشنبه یک و نیم ساعت پیش از اذان مغرب در جوار مقبره حافظ شیرازی برگزار میشود و با اقامه نماز مغرب و عشاء به جماعت پایان مییابد.
بخشی از تجهیزات و لوازم مورد نیاز برای اجرای طرح «دولت قرآن» توسط دفتر امام جمعه شیراز و بخشی نیز توسط مردم تأمین شده است و برای اجرای این طرح از قاریان بزرگ شهر شیراز دعوت میشود و با وجود نظرات متفاوت درباره اجرای طرح دولت قرآن این طرح بدون وقفه و مستمر اجرا شده است.
کریستین چاوز، یکی از گردشگران خارجی حاضر در زمان اجرای برنامه جزءخوانی قرآن در حافظیه اهل فرانسه است و با یک تور ده روزه به ایران آمده و شیراز دومین شهری است که بازدید میکند، پس از شنیدن آوای روحبخش قرآن میگوید شنیدن آوای قرآن برایش آرامشبخش است و تاکنون چنین صوتی را نشنیده است و جزءخوانی قرآن برای همسر چاوز نیز بسیار جذاب است و دیدن زنان محجبه و مردان روحانی در ایران برایش بسیار جالب است و میگوید این دسته از ایرانیان شخصیتهای بسیار دوستداشتنی هستند.
سیّدحمید موسوی، مسئول دارالقرآنالکریم تبلیغات اسلامی استان فارس، درباره طرح «دولت قرآن» با بیان اینکه این محفل نورانی در ماه مبارک رمضان همه روزه از ساعت 18:30 آغاز میشود و ورود برای همگان آزاد است اظهار داشت: شرکت در مراسم قرآنی در مجموعه حافظیه نیاز به هزینه ورودی ندارد.
وی افزود: علاوه بر مراسم جزءخوانی قرآن کریم که در سالهای گذشته در سطح استان توسط اماکن و بقاع متبرکه استان فارس انجام میشود بیش از یک هزار جلسه ختم قرآن نیز توسط تشکلهای مردمی در طول ماه مبارک رمضان انجام میشود که جزءخوانی قرآن در قالب طرح دولت قرآن در مجموعه حافظیه از این دسته است.