فدرالیسم اقتصادی ایده استاندار برای تامین اعتبارات/ آیا فارس باز هم پایلوت می شود؟
به گزارش سرویس اقتصادی شیرازه، سید محمدعلی افشانی دوشنبه شب در شورای اسلامی شهر شیراز گفت: «اعتبارات عمرانی در شرایط فعلی بسیار ناچیز است اما استان فارس با مزیت فراوانی که دارد هیچ نیازی به بودجه عمومی دولت ندارد و من حتی پیشنهاد دادم یک ریال از پول و نفت و گاز را به ما ندهند مشروط به این که تمام منابع در اختیار خود استان باشد و مخارج به جز امنیت عمومی را نیز خودمان تعهد کنیم».
وی ابراز داشت: «اعتبارات وصولی ما مالیات و گمرک و سپردههای بانکی ما برای اداره استان کافی است و دولت نیز در حال بررسی است که ببیند میشود چند استان به صورت پایلوت اجرا کننده این طرح باشند یا خیر».
این ایده استاندار فارس برای تامین منابع مالی جهت انجام پروژه های عمرانی است اما چیز جدیدی نیست. سال 88 در گرماگرم مناظره های انتخاباتی، محسن رضایی دبیر تشخیص مصلحت نظام اولین کسی بود که این طرح را با عنوان فدرالیسم اقتصادی مطرح کرد. بر اساس اين طرح، كشور به ۴۰ يا ۴۵ استان تقسيم مى شود ولی از نظر سیاسی و دفاعی، ایران به صورت متمرکز اداره خواهد شد. یعنی اقتصاد کشور را به طور منطقه ای اداره کنیم.
چندی پیش نیز، جمشید پژویان رئیس سابق شورای رقابت پیشنهاد کرد، دولت استقلال اقتصادی استان ها را به صورت پایلوت اجرا کند. از نظر این استاد دانشگاه، باید برخی اختیارات دولتی در سطح وزرا به خود مقامات استانها و تشکیلات استانی واگذار شود. برای مثال، یکی از این موارد مصارف مالیات استانی و محلی است که میتواند در راستای برنامه توسعه استانها در اختیار مقامات استانی منطقه مربوطه قرار بگیرد و بنا به صلاحدید آن این منابع به فعالیتهای مختلف اقتصادی اختصاص یابد. مقامات استانی مانند استاندار این اختیارات را داشته باشد که این منابع و بودجه را برای تحقق برنامههایی که به مردم منطقه تعهد کرده، صرف کند و در این میان به دنبال تأیید از سوی دولت مرکزی و مقامات بالادست نباشد.
اجرای این طرح علی رغم مزیت هایی که دارد، ممکن است ناخواسته زمین ساز فدرالیسم قومی و قبیله ای و نهایتا تکمیل پازل دشمن باشد. علاوه بر این، بخاطر برخورداری متفاوت استان ها، ممکن است مشکلاتی از قبیل عدم توسعه متوازن، مهاجرت و...را در پی داشته باشد البته بعید است در شرایط فعلی کشور دولت چنین تصمیمی بگیرد.
به هر حال امیدواریم اگر دولتمردان چنان چه تمایل به اجرای این سیاست در برخی استان ها به عنوان پایلوت دارند، قبل از اجرای سراسری، در استان فارس اجرا نشود؛ چرا که فارغ از هر گونه مزایا و معایب این ایده، استان فارس چندان خاطره خوشی از پایلوت بودن ندارد!
شیرازه با هر طرح جدید مشکل داره...