معدنی که بین آب و خانه حیوانات فاصله می اندازد
این محدوده از سال ۱۳۵۱ با عنوان منطقه حفاظت شده «بهرام گور» تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است.
منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای در کشوربه شمار می رود که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است. حضور دیگر گونه ها نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر و... ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دو چندان می کند.
چند وقتی است که طرح های احداث معدن به بهرام گور رسیده و از این رو کارشناسان معقتدند صدمات زیست محیطی که این پروژه به اکوسیستم وارد می کند بیشتر از آورده های مالی آن است.
دبیر موسسه زیست محیطی ۱۳ فروردین در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: در حالی كه گونههای بسیار مهم زاغ بور، هوبره... در منطقه حفاظت شده بهرام به دلیل دخالتهای انسانی در اكوسیستم و عدم رعایت اصول اكولوژی در معرض خطر قرار دارند هنوز به طور دقیق نمی شود گفت كه آیا یوزپلنگ در این منطقه از بین رفته و این منطقه به عنوان یك زیستگاه برای یوز به شمار نمی رود.
علی اكبر كاظمینی ادامه داد: بدون شك با دوری جستن و عدم دخالت انسان می توان بهرام گور را به عنوان یك زیستگاه خوب و ایده آل برای یوز ایرانی تبدیل كرد.
این فعال محیط زیست یكی از مهمترین چالشها در مناطق چهارگانه كشور بهره برداری از معادن و جاده های دسترسی به این معادن عنوان کرد و افزود: این جاده ها باعث تخریب زیستگاه ها و شكنندگی اكوسیستم می شود و این ناپایداری اكوسیستم از بین رفتن گونه های گیاهی و جانوری را در پی دارد.
وی اظهار داشت: اولین پیامد دخالت در زیستگاه ها تاثیر بر روی رفتارهای مختلف جانوران به خصوص رفتارهای جنسی آنهاست و این بزرگترین ضربه به جمعیت گونه ها و روند كاهش آنها محسوب می شود.
کاظمینی ایجاد معادن در مناطق حفاظت شده را یک تهدید زیست محیطی دانست و بیان کرد: در حال حاضر منطقه حفاظت شده بهرام گور به عنوان یک سد در مقابل ورود اقلیم کویر به استان فارس است زیرا در مرز کویر سیرجان با استان قرار دارد و به طور حتم با از بین رفتن منطقه کویر به استان وارد خواهد شد همانگونه که خشک شدن تالابها در این خصوص نیز موثر بوده است.
وی افزود: بهره برداری از معدن باعث ناامن شدن زیستگاه برای حیات وحش می شود زیرا باعث تخریب زیستگاه ها و شكنندگی اكوسیستم می شود و این ناپایداری اكوسیستم از بین رفتن گونه های گیاهی و جانوری را در پی دارد.
رئیس منطقه حفاظت شده بهرام گور و پارک ملی قطرویه نیز در خصوص آخرین وضعیت پیگیری احداث معدن در منطقه حفاظت شده بهرام گور گفت: دراین خصوص مکاتبات لازم بین محیط زیست و صنعت و معدن انجام شده است.
احمد رستگار افزود: در این راستا نیاز به مطالعات بیشتری است از این رو باید مطالعات گسترده تری پیرامون این موضوع انجام شود به عنوان اینکه آیا احداث این معادن با توجه به آسیبی که به منطقه حفاظت شده می زند ارزش اقتصادی داشته یا ندارد.
وی ادامه داد: برای انجام مطالعات باید یکسری چاله های ۱۰۰ تا ۱۵۰ متری حفر شود تا مشخص شود به چه معادنی دسترسی وجود دارد.
رئیس منطقه حفاظت شده بهرام گور و پارک ملی قطرویه با اشاره به اینکه نقشه ژئوفیزیک هوایی تهیه شده، درخصوص مخاطرات بهره برداری معدن گفت: با توجه به وجود گونه های منحصر به ویژه گورخر، کله بز، جیر و پرندگانی از قبیل زاغ بور، عقاب و... می توان به اهمیت این منطقه پی برد از این رو باید تمامی جوانب در نظر گرفته شود.
احمد رستگار بیان کرد: درصورت فعالیت معدن در این منطقه به طور حتم بین آبشخور حیات وحش و زیستگاه فاصله افتاده و این امر می تواند باعث مهاجرت حیات وحش شود.
وی گفت: علاوه براین به دلیل سروصدای تجهیزات بهره برداری معادن و همچنین انفجارهای معدن و رفت و آمد انسان زیستگاه برای حیات وحش ناامن شده و این امر باعث ترک زیستگاه می شود.
به گفته وی تا زمانی که مطالعات دقیق در این خصوص انجام نشود اجازه بهره برداری معدن داده نمی شود.