مشكل ما كمبود بارندگي نيست مديريت آب است/ تغييرات اقليم تاثيراتي مخربتر از هر جنگي دارد
به گزارش شیرازه، دكتر محمدجعفر ناظمالسادات، پيش از ظهر سهشنبه 12 مرداد با شركت در يك كنفرانس خبري، به شدت در خصوص آينده وضعيت آب و اقليم استان فارس، ايران و منطقه ابراز نگراني و اضافه كرد: تغييرات اقليم، به شكلي گسترده تمام ابعاد زندگي انسان و جوامع را تحت تاثير قرار ميدهد و آثار و پيامدهاي شديد اقتصادي، سياسي و اجتماعي برجاي ميگذارد.
وي با تاكيد بر لزوم تامل در هر اقدام تاثيرگذاري بر تغييرات اقليمي در جامعه، گفت: روند تغييرات اقليمي از حدود سال 1880 و با صنعتي شدن جهان، آغاز شده و در يك بخش تنها حجم گازكربنيك موجود در جو كه در سال 1880 حدود 240 PPM بوده اكنون به 404 PPM رسيده است.
اين استاد دانشگاه با يادآري اينكه يكي از مشكلات و عوارضهاي تغييرات اقليمي را مهاجرت از روستا به شهرها و افزايش شديد جمعيت در كلانشهرها دانست و گفت: طي 50 سال اخير درخواست در كلانشهرها تا 50 برابر افزايش داشته است.
وي گفت: زماني پيشينيان ما با حفر قنات و كاريز آب را جمعآوري كرده و براي كشت و زرع و شرب از آن استفاده ميكردند و ما امروز چاه حفر كرده و آب را با كمك تكنولوژي ديگران، از اعماق زمين بيرون ميكشيم و بيهيچ برنامه دقيقي مصرف ميكنيم!!
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه بارش در سطح منطقه تمايل به كاهش دارد، گفت: مسئله اصلي امروز ما بارش و كم شدن آن نيست، بلكه موضوع مديريت آب و منابع آب است. براساس مدلهاي پيشبيني وضعيت جوي، ميتوان تاكيد كرد كه وضعيت مناسب نيست، روند كلي نشاندهنده تداوم افزايش دما طي سالهاي آينده و ثابت بودن ميزان بارندگيها است.
ناظمالسادات همچنين با ابراز نگراني شديد از آنچه بهرهكشي از منابع آب سطحي نظير درياچهها و درياها و خليجفارس عنوان ميكرد، گفت: نبايد از تاثيرات مستقيم بهرهكشي بيش از اندازه از خليج فارس، بر روي حجم بارندگي در منطقه غافل بود. به ازاي هر يك ليتر آبي كه از آب خليج فارس شيرين ميكنيم، حدود 10 ليتر كاهش بارندگي در كل منطقه را بايد انتظار داشت.
او با بيان اينكه براي استحصال آب از خليج فارس و درياي عمان و انتقال آن به ساير نقاط، بايد به بررسيهاي دقيق علمي و كارشناسي متوسل شد، گفت: تا از نظر علمي و به شكل دقيق اثبات نشود كه انتقال آب از خليج فارس به ساير نقاط داراي تاثيرات منفي شديد بر منطقه نيست، شخصا بهعنوان يك فرد دانشگاهي، با اين روش مخالف هستم.
ناظمالسادات با تصريح اينكه امروز بهرهبرداري كشورهاي عربي از خليجفارس و درياي عمان بياندازه بوده است، گفت: اين استفاده بيش از حد براي كل منطقه خطر آفرين است لذا به دولت پيشنهاد كردهام كه بايد با روشهاي ديپلماتيك، دولتهاي عربي را متقاعد كنند كه به معاعدههاي بينالمللي پايبند باشند.
او هشدار داد كه اگر اين روند(بهرهبرداري از آب خليج فارس) با همين سرعت رو به رشد، تداوم داشته باشد، در آينده نهچندان دور، تنها يك كوه نمك از خليج فارس باقي خواهد ماند، تصريح كرد: باور كنيم كه زيانهاي هنگفتي به ازاي هر يك ليتر آب كه از خليج فارس برداشت و شيرين ميكنيم، به محيط زيست وارد خواهد شد.
ناظمالسادات گفت: متاسفانه امروز عدهاي منافعشان در لولهكشي و توسعه لولهكشيها و آبشيرينكنها و كارخانههايي است كه از آب خليج فارس استفاده ميكنند. آنها شايد مطلع نباشند كه بحث شيرين كردن آب و انتقال آب شايد در ابتدا خوب باشد اما در آينده، آبي نخواهد ماند كه كسي شيرين يا منتقل كند!!
او با قبول اين موضوع كه صنعت نياز ضروري بشر بهشمار ميرود، گفت: موضوع ما بهرهبرداري نا مناسب از صنعت و دستآوردهاي صنعتي است. كشورهايي كه پمپهاي آب توليد كردهاند، خودشان از اين تكنولوژي براي برداشت آب از منابع زيرزميني بهره نبردهاند! آنها كه بلدوزر توليد كردهاند، از اين دستگاه براي تخريب جنگلها بهره نبردهاند!! آنها در حفظ محيط زيست پيشتاز هستند.
اين استاد دانشگاه شيراز با يادآوري اينكه آثار خشكسالي در ابعاد مختلف قابل مشاهده است، گفت: ما امروز بهشدت وابسته به آبي هستيم كه از جايي ديگر تامين ميشود و اين در حالي است كه طي سالهاي اخير، 20 برابر حجم آبي را كه وارد منابع زيرزميني ميشود، از اين منابع خارج و مصرف كردهايم.
او هشدار داد كه تداوم اين روند به معني وقوع جنگ اقليمي و پيروزي آناني است كه به نام دشمن از آنها ياد ميكنيم زيرا در آينده ما براي تامين غذا و آب محتاج خواهيم شد!
عضو هيئت علمي دانشگاه شيراز تاكيد دارد كه امروز كلانشهرها چندين برابر ظرفيت خود جمعيت دارند، گفت: ما بايد جمعيت را به سمت روستاها هدايت كنيم و راهكار آن ارتقاء سطح خدمات رفاهي در روستاها است. بايد اينترنت و ساير امكانات و تكنولوژيهاي روز را به روستاها ببريم. بايد به روستاييان يارانه بيشتري بدهيم و حتي هزينه انرژي و سوخت را براي آنان كمتر محاسبه كنيم.
ناظمالسادات تصريح كرد: اگر در دوران دفاع مقدس ما موفق شديم در مقابل دشمن سدي محكم ايجاد كنيم، به دليل وجود روستاهاي متعدد و روستائياني بود كه در هر روستا حضور داشتند و آن را زنده نگهداشته بودند اما امروز همان روستائيان آواره شهرها شدهاند و شهرهاي بزرگ را بيآبي با چالش مواجه كرده است.
استاد دانشگاه شيراز تاكيد كرد: چرا بايد برق را به شكل رايگان در اختيار كساني قرار دهيم كه پمپهايشان آب را از چندصد متري زمين بيرون ميكشند و آينده را با مخاطره مواجه ميكنند؟
او ادامه داد: يك جنك پنهان عليه هويت و هستي ايرانيان و ساكنان خاورميانه در جريان است كه آثار آن مخربتر از هر جنگي خواهد بود. اين جنگ، جنگ تغييرات اقليمي است كه تمام سرزمينهاي آباد را براي هميشه زير خاك دفن خواهد كرد.
ناظمالسادات گفت: گرد و خاك و ريزگردها ميتواند بسياري از نقاط آباد امروز را زير خود دفن كند، ما بايد آماده باشيم و اين آمادگي همراهي و هماهنگي دولت و ملت را طلب ميكند.
به گزارش ايسنا، در حاشيه اين نشست خبري، از سايت مركز پژوهشهاي علوم جوي و اقيانوسي دانشگاه شيراز نيز رونمايي شد كه در آن اطلاعات دقيقي در خصوص وضعيت جوي و اقليمي استان فارس، ايران و منطقه خاورميانه، درج شده است.