حالت تاریک
دوشنبه, 09 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
آغاز برداشت گیاه دارویی شکر تیغال در کازرون
فعال محیط‌زیست مطرح کرد:

آغاز برداشت گیاه دارویی شکر تیغال در کازرون

برداشت گونه ارزشمند گیاه دارویی شکروک «شکر تیغال» در رویشگاه‌های طبیعی روستای الیف شهرستان کازرون آغاز شد.

احمد دهقان در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، گفت: بیش از ۵۰ هکتار از رویشگاه‌های طبیعی روستای الیف کازرون رویشگاه این گیاه است.

وی اعلام کرد: برداشت شکرتیغال از تیرماه آغاز و تا مهرماه ادامه دارد؛ برداشت این محصول بیش از ۲۰۰ میلیون ریال برای مردم روستا درآمدزایی دارد. شکر تیغال در عطاری‌ها و فروشگاه محصولات سنتی به صورت بسته‌بندی ۱۰ گرمی با قیمت ۳۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. 

کارشناس طب سنتی گفت: گیاه شکر تیغال که در ساقه بوته‌ای به نام «کنوره» توسط حشره‌ای از راسته قاب‌بالان به نام خزوکک برای نگهداری تخم‌ها و نوزاد خود پیله‌ای می‌تند به اندازه یک فندق که سفید رنگ است.

دهقان ادامه داد: جنس پیله این حشره که از ترشحات گیاه کنوره ساخته شده شکر تیغال نام دارد که در زبان محلی به آن شَکَروک گفته می‌شود.

وی تصریح کرد: این پیله سفید رنگ و به اندازه یک فندق بوده و در درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود که در فارسی به آن شکر تیغال گفته می‌شود.

این کارشناس طب سنتی افزود: شکر تیغال برای درمان و یا تخفیف بیماری‌های ریوی به عنوان خلط آور، برطرف‌کننده سرفه، تحریک دستگاه تنفسی تحتانی، ملین سینه، رفع خشونت سینه، صاف کردن صدا و رفع خشکی گلو، درمان تنگی نفس و آسم استفاده می‌شود.

دهقان بیان کرد: این گیاه حاوی سلولز، نشاسته و قندی به نام «ترهالوز» است و در آن یک ماده ضد حساسیت وجود دارد که برای درمان مبتلایان به تنگی نفس مفید است.

کاربردهای شکر تیغال در صنایع مختلف

وی افزود: قند ترهالوز کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف دارد. در صنایع غذایی به عنوان شیرین‌کننده طبیعی، نگهدارنده و بهبوددهنده بافت استفاده می‌شود. همچنین در صنایع آرایشی و بهداشتی به عنوان مرطوب‌کننده و تثبیت‌کننده و در صنایع دارویی به عنوان تثبیت‌کننده در فرآیندهای فریز درایینگ و ساخت قرص‌ها به کار می‌رود. 

شیرین‌کننده طبیعی: قند ترهالوز به عنوان یک شیرین‌کننده با طعم ملایم و بدون طعم تلخ شناخته شده و در تولید انواع مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

نگهدارنده: این قند از فساد و خشک شدن مواد غذایی جلوگیری کرده و به حفظ تازگی و کیفیت آن‌ها کمک می‌کند. 

بهبوددهنده بافت: ترهالوز می‌تواند بافت محصولات غذایی مانند نان، کیک و محصولات منجمد را بهبود بخشد. 

جلوگیری از کریستالیزاسیون: در تولید محصولاتی مانند کیک و بستنی برای جلوگیری از کریستال شدن و حفظ بافت نرم استفاده می‌شود. 

صنایع آرایشی و بهداشتی

مرطوب‌کننده و آب‌رسان: ترهالوز به دلیل خاصیت جذب رطوبت، در فرمولاسیون کرم‌ها و لوسیون‌ها به عنوان یک آب‌رسان و مرطوب‌کننده قوی عمل می‌کند. 

تثبیت‌کننده: در محصولات آرایشی به منظور افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت استفاده می‌شود. 

خنثی‌کننده بوی نامطبوع: در برخی از محصولات آرایشی به عنوان یک ماده برای از بین بردن بوی نامطبوع استفاده می‌شود. 

صنایع دارویی

تثبیت‌کننده در فرآیند فریز درایینگ: ترهالوز به عنوان یک تثبیت‌کننده برای محافظت از پروتئین‌ها، آنزیم‌ها، واکسن‌ها و سلول‌ها در طول فرآیند فریز درایینگ استفاده می‌شود. 

ساخت قرص‌های تشخیصی: در ساخت برخی از قرص‌های تشخیصی به عنوان یک ماده کمکی به کار می‌رود. 

تثبیت‌کننده در فرمولاسیون‌های موضعی: در برخی از فرمولاسیون‌های موضعی برای تثبیت مواد دارویی و جلوگیری از تجزیه آن‌ها استفاده می‌شود. 

علاوه بر این، ترهالوز در صنایع غذایی به عنوان جایگزین شکر و در صنایع دیگر به عنوان یک ماده با خواص آنتی‌اکسیدانی و محافظت‌کننده نیز کاربرد دارد.

دهقان ادامه داد: استفاده از شکر تیغال برای سلامت دستگاه گوارش مفید بوده و خاصیت ملین دارد و به درمان یبوست کمک می‌کند.

وی اضافه کرد: این گیاه به دلیل خاصیت خلط‌آوری برای درمان سرفه، سیاه سرفه و سرماخوردگی مفید است و شدت اخلاط و سوزش مری را تسکین می‌دهد.

این کارشناس طب سنتی گفت: تحقیقات نشان داده استفاده از عصاره گیاه شکر تیغال از طریق حداقل یک یا چند مکانیسم می‌تواند ترشح اسید معده را منظم و نیز خاصیت ضدزخم داشته باشد و استفاده از آن برای درمان زخم معده مفید است.

دهقان بیان کرد: گیاه شکر تیغال اثر مثبتی بر تقویت حافظه و قدرت یادگیری دارد و برای رفع افسردگی مفید است.

وی افزود: در طب سنتی از ترکیب گیاه شکر تیغال با ژلاتین در آب جوش، برای درمان سرفه‌ای که بر اثر غلبه خون و صفرا است، استفاده می‌شود.

این کارشناس طب سنتی ادامه داد: این ترکیب، خشونت شش‌ها را برطرف کرده و صدا را باز می‌کند، ترکیب این گیاه با شکر و ترنجبین می‌تواند التهابات گرفتگی صدای کودکانی را که زیاد گریه می‌کنند، بهبود ببخشد، همچنین مصرف این گیاه برای تقویت صدا و حنجره بسیار مفید است و استفاده از آن، برای رفع خشکی و سوزش گلو مؤثر است.

دهقان تأکید کرد: از دیگر خواص گیاه شکر تیغال، کمک به تقویت عضلات است و مصرف آن انعطاف‌پذیری ستون مهره‌ها را افزایش می‌دهد.

این کارشناس طب سنتی تصریح کرد: در طب سنتی از خواص شکر تیغال، برای درمان فشار خون بالا، تصلب شرایین و سکته قلبی استفاده می‌شود، همچنین برای پایین آوردن تب و درمان تکرر ادرار مفید است.

وی افزود: از دیگر خواص این گیاه می‌توان به تسکین سوزش مری، درمان چاقی و افسردگی، رفع خشکی گلو و معده، درمان یبوست، تقویت دستگاه گوارش، تقویت صدا و حنجره، رفع خشونت شش‌ها، درمان سرفه، سیاه سرفه و سرماخوردگی اشاره کرد.

دهقان تأکید کرد: مصرف شکر تیغال در افرادی که مبتلا به فشارخون هستند باید با احتیاط باشد، زیاده‌روی در مصرف آن حالت تهوع ایجاد می‌کند.

انتهای خبر/224224

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!