فراز و نشيبهاي بازار مسكن در شيراز
خانه در ايران بهعنوان مهمترين فاكتور رفاهي محسوب ميشود؛ عاملي كه امنيت خاطر را به همراه آورده و پشتوانهاي تاثيرگذار براي بسترسازي آيندهاي مطمئن است.
به گزارش شیرازه، داشتن مسكن در ايجاد وابستگيهاي اجتماعي، كاهش مشكلات اقتصادي و شكلگيري و استحكام بنيانهاي خانواده، بسيار تاثيرگذار است؛ رويايي كه هر ايراني در سر دارد اگرچه اين رويا براي بسياري از شهروندان اين سرزمين ثروتمند، بسيار دور و دستنيافتني شده است.
قیمت مسکن به تبع شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، طی سالهای گذشته سیری صعودی را طی کرد و از چهارسال قبل تاکنون با رکودی سنگین مواجه و به تدریج از تعداد متقاضیان صدور پروانه ساخت خصوصا در بخش انبوهسازی کاسته و از رونق مسکن کاسته شد.
شرایط مسکن در شیراز نیز بهعنوان یکی از کلانشهرهای مهم کشور، تابع شرایط اقتصاد کشور بوده و بعد از طی کردن مسیری صعودی در سالهای پایانی دهه هشتاد، وارد مرحله رکود شده و حتی در بعضی از دورهها، سقوط قیمت را به واسطه کاهش تعداد متقاضیان، تجربه کرد.
منصورآبادی از فعالان املاک در شیراز است که اعتقاد دارد در یک دوره طولانی فعالان در بخش مسکن با سودهای کلان مواجه بوده و اکنون سودهای کم برایشان رضایت بخش نیست.
منصورآبادی میگوید: اکنون قیمت مسکن و تا حدودی ملک در شیراز براساس شرایط بازار و وضعیت اقتصادی، واقعیتر بوده و فعالان این بخش سودی متناسب را کسب میکنند اما بهواسطه اینکه در دورهای درآمدهای حاصله از فعالیت در این بخش نجومی بود، سودهای اندک، هرچند متناسب باشد، افراد را راضی نمیکند.
این مشاور املاک میافزاید: هماکنون قیمت هر متر آپارتمان بدون رنگ، کابینت و تزئینات، بین یک تا 5 میلیون تومان در نقاط مختلف شیراز است؛ البته در این بین ساختمانهایی هم وجود دارد که با توجه به کیفیت ساخت، موقعیت جغرافیایی و امکانات تا 20 میلیون تومان به ازای هر متر مربع، قیمت گذاری میشود!!
خانم نیکنامی از مالکانی است که برای پیدا کردن مشتری به سراغ یکی از مراکز مشاوره مسکن مراجعه کرده است؛ او میگوید: سال گذشته آپارتمان دو خوابهای را در گلدشت حافظ (از شهرکهای شمالغرب شیراز) به قیمت 15 میلیون تومان ودیعه و 800 هزار تومان اجاره ماهیانه، واگذار کرده بود اما اکنون بدون افزایش ودیعه، قیمت اجاره را به یک میلیون تومان افزایش داده است.
او ادامه ميدهد: من و همسرم کارمند هستیم و بهترین راه برای آنکه بتوانیم خلاء درآمدی خود را نسبت به هزینههای روزمره ترمیم کنیم، خرید یک ملک با استفاده از تسهیلات بانکی و اجاره دادن آن یافتهایم.
نیکنامی میافزاید: قبلا به افزایش قیمت ودیعه یا حتی رهن کامل فکر کرده بودیم اما این در شرایطی بود که سودهای بانکی بالا بود؛ اکنون که سودهای بانکی کاهش پیدا کرده، ترجیح میدهیم کرایه بیشتری دریافت کنیم.
رحیمی، خود را کارشناس املاک معرفی کرده و میگوید: از یکی دو ماه قبل که طبق روال هرساله شاهد افزایش معاملات اجاره و رهن بودیم، اکثر مالکان اجاره بهای واحدهای خود را بین 15 تا 20 درصد افزایش دادهاند اما تمایلی به رهن کامل یا ودیعهای بالاتر به ازای اجارهای کمتر ندارند.
او که جوان است و خود را تحصیلکرده رشته کامپیوتر معرفی میکند و اکنون در بلوار سرداران در یکی از بنگاههای مشاوره املاک فعالیت دارد، میافزاید: بازار خرید و فروش ملک اصلا خوب نیست؛ معامله میشود اما باید هم خریدار و هم فروشنده واقعی باشند در غیر اینصورت، هیچ زمانی معامله به سرانجام نمیرسد.
رحیمی میافزاید: در گذشته شاهد حضور فعالیت بیشتری در عرصه مسکن بودیم اما امروز از تعداد بنگاهها و مراکز مشاور املاک کاسته شده و بیشتر کسانی فعالیت خود را ادامه میدهند که از سالها قبل به شکل حرفهای در این بخش فعال بودهاند.
حبیب رستمی، جوان دیگری است که در یکی از واحدهای مشاوره املاک فرهنگشهر فعالیت دارد، با او به عنوان یک مشتری وارد معاشرت شده و میپرسیم که قیمتها امسال نسبت به سال گذشته آیا افزایش داشته است؟ او میگوید: به نظر من امسال شاهد رونق بهتری حتی در خرید و فروش هستیم.
رستمی که تعدادی ملک آماده تحویل را معرفی میکند، اعتقاد دارد که اکنون زمان سرمایهگذاری در بخش مسکن فرارسیده و طی ماههای آینده بار دیگر این بازار با روندی معقول شاهد رونق خواهد بود.
رحیمی که کارشناس مدیریت است، میگوید: به نظرم با توجه به کاهش نرخ سود بانکی و خروج سرمایههای خرد از بانکها، تلاش دولت برای افزایش تسهیلات بخش مسکن و تسهیل دریافت وام، بار دیگر میتوان به مسکن و حتی زمین بهعنوان یک سرمایهگذاری مطمئن اندیشید.
این مشاور جوان املاک در شیراز میگوید: امسال بیش از سال گذشته شاهد انعقاد قرارداد در بحث خرید و فروش بوده و در زمینه اجاره اما روند همانند سال گذشته طی شده و اکثر مالکان ترجیح میدهند با افزایش 10 تا 15 درصدی اجاره بها، مستاجران خود را نگهدارند.
امینی، یکی از شهروندان شیرازی است که هنگام مراجعه به یکی از بنگاههای خیابان معالیآباد با او آشنا میشوم و بعد از آنکه تعدادی ملک برای اجاره به من معرفی میکند، میگوید: شرایط رهن و اجاره در فرهنگشهر، معالیآباد و محدوده شمال غرب شیراز وضعیت بهتری دارد.
او که بعد متوجه میشوم خود مالک تعدادی از آپارتمانهای محدوده معالیآباد است، میگوید: در سالهای گذشته مردم تصور میکردند که در محدودههای جنوبی و شرقی، خانههایی با قیمت مناسب پیدا میشود اما، با توجه به شرایط جغرافیایی، وضعیت فرهنگی و ... قیمتها در بخشهای شمال غرب و شرق شیراز، شهرکهای این محدوده و ... قیمتهای مناسبتری دارد.
امینی میگوید: قیمت رهن تقریبا در تمام نقاط شیراز با اختلافی بسیار اندک، در یک حد است و اجاره هم بستگی به محل قرار داشتن ملک و امکانات دارد؛ امروز اجاره یک آپارتمان در خیابان گلستان شیراز با قیمت آن در معالیآباد تفاوتی ندارد، حال آنکه در گذشته قیمت در معالیآباد حتی به دو برابر نقاط دیگر هم میرسید.
او دلیل این امر را افزایش بسیار زیاد تعداد آپارتمانها در محدوده شمال غرب، شمال، جنوب غرب و بخشهایی از غرب شیراز میداند و میافزاید: قطعا تمام کسانیکه چهار پنج سال قبل وضعیت محدوده کوههای دراک و برفروشان، جاده سپیدان را به خاطر دارند متوجه هستند که اکثر باغهای دیم انگور و انجیر به آپارتمان تبدیل شده است.
محمدرضا یکی از نگهبانان مجموعه ساختمانی ایپی اس، در شمالغرب شیراز است، او میگوید: بیشتر از 60 درصد از آپارتمانهای این مجموعه خالی از سکنه است؛ البته تقریبا تمام آپارتمانها مبله شده و صاحبان آن معمولا در سایر نقاط کشور و حتی سایر کشورها ساکن هستند.
او که تمایلی زیادی برای گفت و گو ندارد زیرا نگران است شغل خود را از دست بدهد، میافزاید: آپارتمانهای این مجموعه بیشتر به شکل مبله اجاره داده میشود، در ایامی که مسافر زیاد است به مسافران میدهند و در سایر ایام هم افرادی هستند که برای یک شب یا چند شب آن را اجاره کنند و از این محل درآمد خوبی نصیب مالک میشود!!
حمیدی، مرد سالخوردهای است که در یکی از بنگاههای معاملاتی شرق شیراز مشغول به کار است، او میگوید حدود یک ماه از آخرین معاملهای که انجام داده است میگذرد و اگر اندوختههای قبلی او نبود، اکنون برای امرار معاش با مشکلات عدیده مواجه میشد.
این بنگاهدار که خوش بیان و جاذب است، میگوید: اگر کسی که برای اجاره کردن مراجعه میکند، معلم باشد یا به تازگی ازدواج کرده باشد، تمام تلاشش را میکند که خانهای مناسب با قیمتی خوب برایشان فراهم کند؛ اما برای کاسبها زیاد وقت نمیگذارد!!
حمیدی با انتقاد از اینکه بارها شاهد خلف وعده از طرف مالکان و مستاجران در خصوص پرداخت اجاره بها و عمل به تعهدات طرفین بوده و هست، میافزاید: قیمت اجاره یک آپارتمان 100 متری در این محدوده شیراز حدود 600 هزار تومان با 10 تا 15 میلیون تومان ودیعه است!
حمیدی میگوید: بسیاری از زوجهای جوان که درآمدی کمتر از یک و نیم میلیون تومان دارند، ترجیح میدهند برای زندگی به محدودههای حاشیهای شهر یا روستاهایی که اخیرا به شیراز اضافه شده است، بروند.
این بنگاهدار میافزاید: میتوان با 5 میلیون تومان رهن و حدود 300 هزار تومان اجاره یک خانه هفتاد متری را در محدودههای شرغان، مرغان و ترکان پیدا کرد، اما محیط آنجا، فرهنگ خاص خود را طلب میکند!!!
یکی از کارمندان حاضر در دفتر پیش فروش آپارتمان در خیابان قصردشت شیراز میگوید: هنوز هم مراجعانی برای پیشخرید ملک داریم اما تعداد آنها در مقایسه چند سال قبل از یک دهم هم کمتر شده است.
جعفرپور میافزاید: در ابتدای سال 90 در هر روز گاهی تا 10 قرارداد پیش فروش هم در این دفتر منعقد میشد اما امروز شرایط اصلا خوب نیست؛ بسیاری از سازندهها دیگر حاضر به ساخت و ساز نیستند، خیلی از ساختمانها نیمهکاره مانده و بعضی از فعالان این بخش که وضعیت بهتری داشتند، به دلیل آنکه واحدهایشان به فروش نرفته، اکثر واحدها را اجاره دادهاند.
قاسمی یکی از شهروندانی است که به عنوان مالک زمین با یک پیمانکار وارد قرار داد شده و اکنون با گذشت حدود چهارسال، ساختمانش در مرحله 95 درصد مانده و امکان تکمیل آن را ندارد.
این شهروند شیرازی میگوید: پیمانکار طرف قرار داد من یکی از معتبرترین پیمانکاران بود که تعداد زیادی ساختمان را با کیفیت مناسب ساخته است؛ اما شرایط اقتصادی به شکلی شد که نقدینگی کم آوردیم و الآن نه خریدار مناسبی داریم نه پولی برای تکمیل واحدها!!
به گفته کارشناسان و فعالان حوزه مسکن در شیراز، قیمت هر متر مربع آپارتمان در شیراز حداقل یک میلیون تومان تعیین میشود و این عدد در شرایط بسیار خاص به بیش از 15 یا حتی 20 میلیون تومان و برای خانههای ویلایی یا آپارتمانهای دارای ویژگیهای خاص، میرسد.
بر اساس اطلاعاتی که فعالان مشاوره املاک ارائه میدهند، قیمت یک واحد مسکونی نوساز در یک نقطه مناسب با کیفیت ساختی خوب در شیراز بین 2 میلیون و 500 تا 4 میلیون تومان متغییر بوده و به محل جغرافیایی واحد بستگی دارد.
با این اطلاعات برای خرید یک آپارتمان 100 متر مربعی نوساز با امکاناتی مناسب، حداقل باید 250 میلیون تومان نقدینگی داشت.
این در حالی است که عدد قیمت آپارتمانها در بخشهایی از خیابان قصردشت، ارم و ستارخان و ... برای یک واحد 150 متر مربعی به 10 میلیارد تومان هم میرسد!
اواخر مرداد ماه امسال مدیر امور شعب بانک مسکن استان فارس در جمع خبرنگاران گفته بود که در نیمه دوم امسال شاهد رونق بازار مسکن خواهیم بود اما این رونق به معنای افزایش قیمت و بالارفتن میزان سود حاصله نخواهد بود.
علی کمالی، گفته بود با توجه به آمارهای پرداخت تسهیلات خرید مسکن و رشد قابل توجه افتتاح حساب صندوق یکم و انجام مقایسههای آماری، معتقد است که بازار مسکن دارد سیگنالهای مثبتی نشان میدهد.
او که با انجام مقایسه آمار تسهیلات پرداختی مسکن و تعداد متقاضیان افتتاح حساب صندوق یکم، در سالهای 96 و 95، رشد آمارها را قابل قبول میدانست، گفته بود: در چهارماه اول سال 95 تعداد تسهیلات خرید 978 فقره و امسال 1180 فقره بوده است که نشان از رشد 21 درصدی در بخش خرید دارد، امیدواریم در نیمه دوم امسال شاهد تداوم مطلوبتر این نرخ باشیم .
کمالی در آن تاریخ از رشد 51 درصدی مبلغ تسهیلات خرید مسکن در چهارماه اول امسال خبر داده و اعلام کرده بود که کارشناسان مسکن میزان تسهیلات را شاخصی مهم از حرکت در بخش مسکن قلمداد میکنند.
او با تصریح اینکه رونق بازار مسکن در زمان ثبات قیمت مسکن حادث شده است، این موضوع را مثبت ارزیابی و خاطرنشان کرده بود: در سالهای گذشته یکباره قیمت مسکن افزایش مییافت و به این دلیل شاهد رشد بازار بودیم .
به گفته کمالی، افزایش تعداد حسابهای صندوق یکم ویژه زوجهای جوان، از دیگر شاخصهای بهبود شرایط مسکن ارزیابی میشود.
البته این موضوع از نگاه برخی فعالان بخش مسکن، نگاهی بسیار مثبت نسبت به بازاری است که مدتها رونق از آن رخت بربسته و سایه رکود آن را پوشانده است.
مسکن دیگر نقطه قابل اتکائی برای کسانیکه بهدنبال کالای سرمایهای، نقدینگیهای خود را جابهجا کرده و میکنند نیست؛ آنان اعتقاد دارند که هنوز نمیتوان به این بازار اعتماد داشت.
کارشناسان بخش مسکن اما معتقد هستند که اگر نگاه به مسکن بهعنوان یک کالای سرمایهای تغییر کند، قطعا شاهد رونق تولید و بخشهای مولد جامعه خواهیم بود؛ اما بسیاری هنوز بر این باور مصر هستند که اگر بخش مسکن رونق نداشته باشد، سایر بخشها هم به تاسی از آن، متوقف میشوند.
در روزها و شبهایی که بسیاری از شهروندان در شیراز به واسطه نگرانی نداشتن خانه و سرپناهی مناسب، با نگرانی به بستر میروند، بی آنکه خوابی آرام را تجربه کنند، بسیاری از خانهها و آپارتمانها در این شهر خالی از سکنه است.
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز در این میان اعتقاد دارد که سیاست آمارگیری تعداد واحدهای مسکونی خالی از سکنه در کلانشهرها، نتیجه بخش نیست.
سید احمدرضا دستغیب میگوید: شورا برای موضوع ساماندهی وضعیت مسکن در شیراز هنوز برنامه یا طرح و لایحهای ندارد.
این درحالی است که یکی از مهمترین درآمدهای شهرداری شیراز مانند اکثر شهرداریهای کلانشهرها، عوارض ساخت و ساز بوده و در این سالها شاهد کاهش شدید این درآمد بودهایم.
به گفته معاون سابق مالی و اقتصادی شهرداری و سرپرست کنونی شهرداری شیراز، تعداد و متراژ پروانههای ساختمانی در پنج ماه ابتدای سال 96 و در مقایسه با عدد مشابه سال 95 حدود 40 درصد کاهش داشته است.
محمدحسن اسدی معتقد است که 80 درصد از تکیه شهرداری به درآمدهای ناپدار است و کاهش صدور پروانههای ساختمانی، این مجموعه را با چالشهایی برای تحقق بودجه 3 هزار و 200 میلیارد تومانی پیشبینی شده برای سال 96 شهرداری شیراز مواجه خواهد کرد.
به گزارش ايسنا، اگرچه شواهدي مبني بر خروج بازار خريد و فروش مسكن از ركود در بازار ديده و شنيده ميشود اما كارشناسان اعتقاد دارند كه اين شكستن ركود به معني افزايش قيمت ملك و مسكن نيست.
شيراز براساس آمارها يكي از گرانترين شهرهاي ايران بهلحاظ قيمت هر مترمربع خانه و حتي اجاره بها محسوب ميشود؛ شهري كه در آن بسياري از خانهها خالي از سكنه رها شده است.
قیمت مسکن به تبع شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، طی سالهای گذشته سیری صعودی را طی کرد و از چهارسال قبل تاکنون با رکودی سنگین مواجه و به تدریج از تعداد متقاضیان صدور پروانه ساخت خصوصا در بخش انبوهسازی کاسته و از رونق مسکن کاسته شد.
شرایط مسکن در شیراز نیز بهعنوان یکی از کلانشهرهای مهم کشور، تابع شرایط اقتصاد کشور بوده و بعد از طی کردن مسیری صعودی در سالهای پایانی دهه هشتاد، وارد مرحله رکود شده و حتی در بعضی از دورهها، سقوط قیمت را به واسطه کاهش تعداد متقاضیان، تجربه کرد.
منصورآبادی از فعالان املاک در شیراز است که اعتقاد دارد در یک دوره طولانی فعالان در بخش مسکن با سودهای کلان مواجه بوده و اکنون سودهای کم برایشان رضایت بخش نیست.
منصورآبادی میگوید: اکنون قیمت مسکن و تا حدودی ملک در شیراز براساس شرایط بازار و وضعیت اقتصادی، واقعیتر بوده و فعالان این بخش سودی متناسب را کسب میکنند اما بهواسطه اینکه در دورهای درآمدهای حاصله از فعالیت در این بخش نجومی بود، سودهای اندک، هرچند متناسب باشد، افراد را راضی نمیکند.
این مشاور املاک میافزاید: هماکنون قیمت هر متر آپارتمان بدون رنگ، کابینت و تزئینات، بین یک تا 5 میلیون تومان در نقاط مختلف شیراز است؛ البته در این بین ساختمانهایی هم وجود دارد که با توجه به کیفیت ساخت، موقعیت جغرافیایی و امکانات تا 20 میلیون تومان به ازای هر متر مربع، قیمت گذاری میشود!!
خانم نیکنامی از مالکانی است که برای پیدا کردن مشتری به سراغ یکی از مراکز مشاوره مسکن مراجعه کرده است؛ او میگوید: سال گذشته آپارتمان دو خوابهای را در گلدشت حافظ (از شهرکهای شمالغرب شیراز) به قیمت 15 میلیون تومان ودیعه و 800 هزار تومان اجاره ماهیانه، واگذار کرده بود اما اکنون بدون افزایش ودیعه، قیمت اجاره را به یک میلیون تومان افزایش داده است.
او ادامه ميدهد: من و همسرم کارمند هستیم و بهترین راه برای آنکه بتوانیم خلاء درآمدی خود را نسبت به هزینههای روزمره ترمیم کنیم، خرید یک ملک با استفاده از تسهیلات بانکی و اجاره دادن آن یافتهایم.
نیکنامی میافزاید: قبلا به افزایش قیمت ودیعه یا حتی رهن کامل فکر کرده بودیم اما این در شرایطی بود که سودهای بانکی بالا بود؛ اکنون که سودهای بانکی کاهش پیدا کرده، ترجیح میدهیم کرایه بیشتری دریافت کنیم.
رحیمی، خود را کارشناس املاک معرفی کرده و میگوید: از یکی دو ماه قبل که طبق روال هرساله شاهد افزایش معاملات اجاره و رهن بودیم، اکثر مالکان اجاره بهای واحدهای خود را بین 15 تا 20 درصد افزایش دادهاند اما تمایلی به رهن کامل یا ودیعهای بالاتر به ازای اجارهای کمتر ندارند.
او که جوان است و خود را تحصیلکرده رشته کامپیوتر معرفی میکند و اکنون در بلوار سرداران در یکی از بنگاههای مشاوره املاک فعالیت دارد، میافزاید: بازار خرید و فروش ملک اصلا خوب نیست؛ معامله میشود اما باید هم خریدار و هم فروشنده واقعی باشند در غیر اینصورت، هیچ زمانی معامله به سرانجام نمیرسد.
رحیمی میافزاید: در گذشته شاهد حضور فعالیت بیشتری در عرصه مسکن بودیم اما امروز از تعداد بنگاهها و مراکز مشاور املاک کاسته شده و بیشتر کسانی فعالیت خود را ادامه میدهند که از سالها قبل به شکل حرفهای در این بخش فعال بودهاند.
حبیب رستمی، جوان دیگری است که در یکی از واحدهای مشاوره املاک فرهنگشهر فعالیت دارد، با او به عنوان یک مشتری وارد معاشرت شده و میپرسیم که قیمتها امسال نسبت به سال گذشته آیا افزایش داشته است؟ او میگوید: به نظر من امسال شاهد رونق بهتری حتی در خرید و فروش هستیم.
رستمی که تعدادی ملک آماده تحویل را معرفی میکند، اعتقاد دارد که اکنون زمان سرمایهگذاری در بخش مسکن فرارسیده و طی ماههای آینده بار دیگر این بازار با روندی معقول شاهد رونق خواهد بود.
رحیمی که کارشناس مدیریت است، میگوید: به نظرم با توجه به کاهش نرخ سود بانکی و خروج سرمایههای خرد از بانکها، تلاش دولت برای افزایش تسهیلات بخش مسکن و تسهیل دریافت وام، بار دیگر میتوان به مسکن و حتی زمین بهعنوان یک سرمایهگذاری مطمئن اندیشید.
این مشاور جوان املاک در شیراز میگوید: امسال بیش از سال گذشته شاهد انعقاد قرارداد در بحث خرید و فروش بوده و در زمینه اجاره اما روند همانند سال گذشته طی شده و اکثر مالکان ترجیح میدهند با افزایش 10 تا 15 درصدی اجاره بها، مستاجران خود را نگهدارند.
امینی، یکی از شهروندان شیرازی است که هنگام مراجعه به یکی از بنگاههای خیابان معالیآباد با او آشنا میشوم و بعد از آنکه تعدادی ملک برای اجاره به من معرفی میکند، میگوید: شرایط رهن و اجاره در فرهنگشهر، معالیآباد و محدوده شمال غرب شیراز وضعیت بهتری دارد.
او که بعد متوجه میشوم خود مالک تعدادی از آپارتمانهای محدوده معالیآباد است، میگوید: در سالهای گذشته مردم تصور میکردند که در محدودههای جنوبی و شرقی، خانههایی با قیمت مناسب پیدا میشود اما، با توجه به شرایط جغرافیایی، وضعیت فرهنگی و ... قیمتها در بخشهای شمال غرب و شرق شیراز، شهرکهای این محدوده و ... قیمتهای مناسبتری دارد.
امینی میگوید: قیمت رهن تقریبا در تمام نقاط شیراز با اختلافی بسیار اندک، در یک حد است و اجاره هم بستگی به محل قرار داشتن ملک و امکانات دارد؛ امروز اجاره یک آپارتمان در خیابان گلستان شیراز با قیمت آن در معالیآباد تفاوتی ندارد، حال آنکه در گذشته قیمت در معالیآباد حتی به دو برابر نقاط دیگر هم میرسید.
او دلیل این امر را افزایش بسیار زیاد تعداد آپارتمانها در محدوده شمال غرب، شمال، جنوب غرب و بخشهایی از غرب شیراز میداند و میافزاید: قطعا تمام کسانیکه چهار پنج سال قبل وضعیت محدوده کوههای دراک و برفروشان، جاده سپیدان را به خاطر دارند متوجه هستند که اکثر باغهای دیم انگور و انجیر به آپارتمان تبدیل شده است.
محمدرضا یکی از نگهبانان مجموعه ساختمانی ایپی اس، در شمالغرب شیراز است، او میگوید: بیشتر از 60 درصد از آپارتمانهای این مجموعه خالی از سکنه است؛ البته تقریبا تمام آپارتمانها مبله شده و صاحبان آن معمولا در سایر نقاط کشور و حتی سایر کشورها ساکن هستند.
او که تمایلی زیادی برای گفت و گو ندارد زیرا نگران است شغل خود را از دست بدهد، میافزاید: آپارتمانهای این مجموعه بیشتر به شکل مبله اجاره داده میشود، در ایامی که مسافر زیاد است به مسافران میدهند و در سایر ایام هم افرادی هستند که برای یک شب یا چند شب آن را اجاره کنند و از این محل درآمد خوبی نصیب مالک میشود!!
حمیدی، مرد سالخوردهای است که در یکی از بنگاههای معاملاتی شرق شیراز مشغول به کار است، او میگوید حدود یک ماه از آخرین معاملهای که انجام داده است میگذرد و اگر اندوختههای قبلی او نبود، اکنون برای امرار معاش با مشکلات عدیده مواجه میشد.
این بنگاهدار که خوش بیان و جاذب است، میگوید: اگر کسی که برای اجاره کردن مراجعه میکند، معلم باشد یا به تازگی ازدواج کرده باشد، تمام تلاشش را میکند که خانهای مناسب با قیمتی خوب برایشان فراهم کند؛ اما برای کاسبها زیاد وقت نمیگذارد!!
حمیدی با انتقاد از اینکه بارها شاهد خلف وعده از طرف مالکان و مستاجران در خصوص پرداخت اجاره بها و عمل به تعهدات طرفین بوده و هست، میافزاید: قیمت اجاره یک آپارتمان 100 متری در این محدوده شیراز حدود 600 هزار تومان با 10 تا 15 میلیون تومان ودیعه است!
حمیدی میگوید: بسیاری از زوجهای جوان که درآمدی کمتر از یک و نیم میلیون تومان دارند، ترجیح میدهند برای زندگی به محدودههای حاشیهای شهر یا روستاهایی که اخیرا به شیراز اضافه شده است، بروند.
این بنگاهدار میافزاید: میتوان با 5 میلیون تومان رهن و حدود 300 هزار تومان اجاره یک خانه هفتاد متری را در محدودههای شرغان، مرغان و ترکان پیدا کرد، اما محیط آنجا، فرهنگ خاص خود را طلب میکند!!!
یکی از کارمندان حاضر در دفتر پیش فروش آپارتمان در خیابان قصردشت شیراز میگوید: هنوز هم مراجعانی برای پیشخرید ملک داریم اما تعداد آنها در مقایسه چند سال قبل از یک دهم هم کمتر شده است.
جعفرپور میافزاید: در ابتدای سال 90 در هر روز گاهی تا 10 قرارداد پیش فروش هم در این دفتر منعقد میشد اما امروز شرایط اصلا خوب نیست؛ بسیاری از سازندهها دیگر حاضر به ساخت و ساز نیستند، خیلی از ساختمانها نیمهکاره مانده و بعضی از فعالان این بخش که وضعیت بهتری داشتند، به دلیل آنکه واحدهایشان به فروش نرفته، اکثر واحدها را اجاره دادهاند.
قاسمی یکی از شهروندانی است که به عنوان مالک زمین با یک پیمانکار وارد قرار داد شده و اکنون با گذشت حدود چهارسال، ساختمانش در مرحله 95 درصد مانده و امکان تکمیل آن را ندارد.
این شهروند شیرازی میگوید: پیمانکار طرف قرار داد من یکی از معتبرترین پیمانکاران بود که تعداد زیادی ساختمان را با کیفیت مناسب ساخته است؛ اما شرایط اقتصادی به شکلی شد که نقدینگی کم آوردیم و الآن نه خریدار مناسبی داریم نه پولی برای تکمیل واحدها!!
به گفته کارشناسان و فعالان حوزه مسکن در شیراز، قیمت هر متر مربع آپارتمان در شیراز حداقل یک میلیون تومان تعیین میشود و این عدد در شرایط بسیار خاص به بیش از 15 یا حتی 20 میلیون تومان و برای خانههای ویلایی یا آپارتمانهای دارای ویژگیهای خاص، میرسد.
بر اساس اطلاعاتی که فعالان مشاوره املاک ارائه میدهند، قیمت یک واحد مسکونی نوساز در یک نقطه مناسب با کیفیت ساختی خوب در شیراز بین 2 میلیون و 500 تا 4 میلیون تومان متغییر بوده و به محل جغرافیایی واحد بستگی دارد.
با این اطلاعات برای خرید یک آپارتمان 100 متر مربعی نوساز با امکاناتی مناسب، حداقل باید 250 میلیون تومان نقدینگی داشت.
این در حالی است که عدد قیمت آپارتمانها در بخشهایی از خیابان قصردشت، ارم و ستارخان و ... برای یک واحد 150 متر مربعی به 10 میلیارد تومان هم میرسد!
اواخر مرداد ماه امسال مدیر امور شعب بانک مسکن استان فارس در جمع خبرنگاران گفته بود که در نیمه دوم امسال شاهد رونق بازار مسکن خواهیم بود اما این رونق به معنای افزایش قیمت و بالارفتن میزان سود حاصله نخواهد بود.
علی کمالی، گفته بود با توجه به آمارهای پرداخت تسهیلات خرید مسکن و رشد قابل توجه افتتاح حساب صندوق یکم و انجام مقایسههای آماری، معتقد است که بازار مسکن دارد سیگنالهای مثبتی نشان میدهد.
او که با انجام مقایسه آمار تسهیلات پرداختی مسکن و تعداد متقاضیان افتتاح حساب صندوق یکم، در سالهای 96 و 95، رشد آمارها را قابل قبول میدانست، گفته بود: در چهارماه اول سال 95 تعداد تسهیلات خرید 978 فقره و امسال 1180 فقره بوده است که نشان از رشد 21 درصدی در بخش خرید دارد، امیدواریم در نیمه دوم امسال شاهد تداوم مطلوبتر این نرخ باشیم .
کمالی در آن تاریخ از رشد 51 درصدی مبلغ تسهیلات خرید مسکن در چهارماه اول امسال خبر داده و اعلام کرده بود که کارشناسان مسکن میزان تسهیلات را شاخصی مهم از حرکت در بخش مسکن قلمداد میکنند.
او با تصریح اینکه رونق بازار مسکن در زمان ثبات قیمت مسکن حادث شده است، این موضوع را مثبت ارزیابی و خاطرنشان کرده بود: در سالهای گذشته یکباره قیمت مسکن افزایش مییافت و به این دلیل شاهد رشد بازار بودیم .
به گفته کمالی، افزایش تعداد حسابهای صندوق یکم ویژه زوجهای جوان، از دیگر شاخصهای بهبود شرایط مسکن ارزیابی میشود.
البته این موضوع از نگاه برخی فعالان بخش مسکن، نگاهی بسیار مثبت نسبت به بازاری است که مدتها رونق از آن رخت بربسته و سایه رکود آن را پوشانده است.
مسکن دیگر نقطه قابل اتکائی برای کسانیکه بهدنبال کالای سرمایهای، نقدینگیهای خود را جابهجا کرده و میکنند نیست؛ آنان اعتقاد دارند که هنوز نمیتوان به این بازار اعتماد داشت.
کارشناسان بخش مسکن اما معتقد هستند که اگر نگاه به مسکن بهعنوان یک کالای سرمایهای تغییر کند، قطعا شاهد رونق تولید و بخشهای مولد جامعه خواهیم بود؛ اما بسیاری هنوز بر این باور مصر هستند که اگر بخش مسکن رونق نداشته باشد، سایر بخشها هم به تاسی از آن، متوقف میشوند.
در روزها و شبهایی که بسیاری از شهروندان در شیراز به واسطه نگرانی نداشتن خانه و سرپناهی مناسب، با نگرانی به بستر میروند، بی آنکه خوابی آرام را تجربه کنند، بسیاری از خانهها و آپارتمانها در این شهر خالی از سکنه است.
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز در این میان اعتقاد دارد که سیاست آمارگیری تعداد واحدهای مسکونی خالی از سکنه در کلانشهرها، نتیجه بخش نیست.
سید احمدرضا دستغیب میگوید: شورا برای موضوع ساماندهی وضعیت مسکن در شیراز هنوز برنامه یا طرح و لایحهای ندارد.
این درحالی است که یکی از مهمترین درآمدهای شهرداری شیراز مانند اکثر شهرداریهای کلانشهرها، عوارض ساخت و ساز بوده و در این سالها شاهد کاهش شدید این درآمد بودهایم.
به گفته معاون سابق مالی و اقتصادی شهرداری و سرپرست کنونی شهرداری شیراز، تعداد و متراژ پروانههای ساختمانی در پنج ماه ابتدای سال 96 و در مقایسه با عدد مشابه سال 95 حدود 40 درصد کاهش داشته است.
محمدحسن اسدی معتقد است که 80 درصد از تکیه شهرداری به درآمدهای ناپدار است و کاهش صدور پروانههای ساختمانی، این مجموعه را با چالشهایی برای تحقق بودجه 3 هزار و 200 میلیارد تومانی پیشبینی شده برای سال 96 شهرداری شیراز مواجه خواهد کرد.
به گزارش ايسنا، اگرچه شواهدي مبني بر خروج بازار خريد و فروش مسكن از ركود در بازار ديده و شنيده ميشود اما كارشناسان اعتقاد دارند كه اين شكستن ركود به معني افزايش قيمت ملك و مسكن نيست.
شيراز براساس آمارها يكي از گرانترين شهرهاي ايران بهلحاظ قيمت هر مترمربع خانه و حتي اجاره بها محسوب ميشود؛ شهري كه در آن بسياري از خانهها خالي از سكنه رها شده است.
نظرات بینندگان