مرگ تدریجی کشاورزی در جنوب فارس؛ ماجرای طرحی که خاک میخورد + فیلم
محمدرضا زمانی در پایاننامهاش با عنوان « ژئومورفولوژی دشت سیف آباد با تاکید بر هیدرولوژی» به بررسی این طرح پرداخته است، وی گفت میگوید: این طرح با این هدف بوده که از سرریز آب سد سلمان فارسی و ایجاد یک بند انحرافی و زهکشی در دشت لاغر، این منطقه هم از آب سد بهرهمند شود».
آبی که به دشت لاغر نرسید
به گفته وی خاک این منطقه شور است و انجام طرح زهکشی میتوانست شوری آب را گرفته و زمین برای کشاورزی و ایجاد فضای سبز آماده کند اما توقف طرح با وجود هزینههای میلیاردی سبب شده که این منطقه خشک و لم یزرع باقی بماند.
ابوذر نامور، دهیار روستای کهنویه در گفتوگو با تسنیم از تخریب زمینهای زراعی این منطقه به دلیل ناقص اجرا شدن طرح زهکشی سخن میگوید و از آنجا که بافت خاک در این منطقه ریزدانه است، عدم اجرای طرح فرسایش خاک را در این منطقه منجر شده است.
به گفته وی هدف از اجرای این طرح انتقال آب از سد سلمان فارسی به دشت لاغر خنج بوده اما 10 - 12 سال گذشته است و نه تنها آبی از سد منتقل نشده بلکه به دلیل بافت خاک و بارندگیهایی که گاه به گاه انجام میشود، زمین تخریب و دچار فرسایش شده است.
« اجرای سیلبند پیشنهادی بوده که با توقف طرح از سوی مسئولان اعلام شد تا از تخریب بیشتر زمین جلوگیری شود اما تاکنون برای احداث سیلبند نیز اقدامی نشده و تخریب زمینها روز به روز بیشتر میشود» این را دهیار کهنویه میگوید و اشاره میکند که حتی بازدید وزیر سابق نیرو از این منطقه نیز سبب نشده که مسئولان تلاشی برای حل این مشکل بکنند.
از بین رفتن معاش مردم روستاهای سیف آباد
به گفته وی با انجام طرح زهکشی بخشی از زمینهای بالادست کانال سالم مانده اما به دلیل شکاف ایجاد شده امکان رفتوآمد و کشاورزی برای مردم میسر نیست در صورتی که تنها منبع درآمد مردم این منطقه کشاورزی است.
نامور از خطرات دیگری سخن میگوید که اجرای ناقص طرح زهکشی سبب شده و آن ایجاد شکاف به سمت خط انتقال آب از سد سلمان فارسی و جاده شیراز - خنج است که ادامه این روند خطراتی را به همراه دارد.
حسن فیاضپور، مدیرکل بحران استانداری فارس فرسایش خاک را در این منطقه ناشی از بافت خاک و شرایط منطقه میداند و چنین توضیح میدهد « روستاهای دهستان سیفآباد شهرستان خنج در دشتی واقع شدند که بافت خاک آن از عناصر ریزدانه تشکیل شده است. در قسمتی از این دشت 2 سرشاخه رودخانه قرهقاج از این منطقه میگذرد که همه ساله در هنگام بارندگی و طغیانی شدن این رودخانه بخشی از اراضی دچار فرسایش میشود».
به گفته وی با توجه به احداث سد سلمان فارسی در بالادست این رودخانه قرار بوده که بندهای انحرافی و آبگیر برای تامین آب دشت افزر شهرستان قیروکارزین و دشت سیفآباد در شهرستان خنج طراحی و اجرا شود که به دلیل مسائل مالی و برخی از مسائل اجتماعی طرح کانالهای زهکشی و آبیاری این دو دشت به طور کامل اجرا نشده است.
اجرای کامل طرح مانع فرسایش است
اجرای این طرح که به عهده سازمان آب منطقهای استان فارس بوده، سالها رها شده است و فیاضپور از درخواست کمک این سازمان و فرماندار شهرستان خنج از اعتبارات بازسازی سیل برای مرمت بخشی از کانالهای ساخته شده، سخن میگوید.
مدیرکل بحران استانداری فارس معتقد است که با توجه به حجم آب سد سلمان فارسی و تکمیل این طرح مردم این منطقه میتوانند تا آنجا که کانالکشی سیمانی شده، از آب سد بهرهمند شوند. نکته دیگری که فیاضپور بر آن تاکید دارد این است که با تکمیل کانالها هم از بروز سیل در بارندگیهای شدید و فرسایش بیشتر زمین جلوگیری میشود.
فرسایشی که روز به
روز در منطقه دشت لاغر شهرستان خنج بیشتر میشود نه تنها معاش مردم بلکه
زندگی آنها را نیز تهدید میکند.