کد خبر: ۱۵۶۶۱۸
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۸ - ۳۰ مهر ۱۴۰۱
طرح پزشک خانواده بر سر دوراهی ماند و رفتن؛

نسخه شفا بخشی که خود نیاز به درمان دارد/ضرورت ورود استاندار فارس به تعیین تکلیف طرح پزشک خانواده

جناب آقای ایمانیه؛ به زعم بسیاری از پزشکان و متخصصین حوزه سلامت شما به عنوان اولین متولی قبول طرح پزشک خانواده در فارس و اکنون به عنوان استاندار این استان تنها کسی هستید که می‌توانید این طرح را تعیین تکلیف کرده، مشکلاتش را با کمک وزارت خانه مرتفع کنید، آیا اکنون وقت آن نرسیده که قاطع و با تمام توان، مصلحت اندیشی و توجه به تعدد سلائق را کنار گذاشته و ماندن یا رفتن طرح را مشخص کرده و شرایط را سامان دهید؟
به گزارش سرویس سلامت شیرازه، حدود 17 سال پیش در سال 1384 بهداشت و درمانی‌ها به این نتیجه رسیدند که برنامه پزشک خانواده را اجرا کنند تا نسخه‌ای شفابخش باشد برای سلامت ایرانیان، برنامه‌ای که کاهش هزینه‌های مردم و نظام سلامت، اجرای سطح‌بندی خدمات، پیشگیری از تقاضاهای القایی و... از اهدافش بود، اما این برنامه با گذشت سال‌ها، نتوانست آنگونه که شایسته است هم کمک رسان مردم باشد و هم وزارت بهداشت را به اهدافش از اجرای این طرح برساند

در دولت بعد و در سال ۱۳۹۱ قرار شد که برنامه پزشک خانواده در شهرها گسترش یابد، بر این اساس ابتدا نسخه ۰۱ پزشک خانواده شهری در سه استان به صورت پایلوت اجرا شد، اما تجربه موفقی در بر نداشت.

 بعد از آن بلافاصله قرار شد نسخه ۰۲ پزشک خانواده که برای شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر بود، در کشور اجرا شود. بدین ترتیب اجرای این برنامه را در استان‌های فارس و مازندران به عنوان استان‌های پیشگام بحث پزشک خانواده شهری آغاز کردند، ولی این موضوع نیز سالها ابتر ماند و در استان‌های دیگر گسترش پیدا نکرد چرا که به باور برخی متخصصان حوزه سلامت این طرح دارای نواقص و معایب بسیاری بود که می بایست ابتدا برطرف شود و سپس در دیگر نقاط کشور اجرا گردد.

طرح پزشک خانواده که سالیان سال بلاتکلیف و سرگردان بود در دو سه سال اخیر با فراز و فرود های بیشتری  در حوزه مدیریت طرح مواجه شد تا جایی که مراقبین سلامت این طرح بارها و باها جلو استانداری فارس و علوم پزکی تجمع کرده و خواهان حق و حقوق واقعی خود و رفع مشکلات شان شدند و جالب است که هر بار هم با همدردی مسئولان امر روبرو شدند اما پاسخی نگرفتند.

پایگاه خبری شیرازه در طول دو سال اخیر چندین گزارش از مشکلات مراقبین و پزشکان این طرح منتشر نموده به امید روزی که ایرادات موجود مرتفع گردد، در همین راستا از ایمانیه استاندار فارس که خود روزی رئیس علوم پزشکی استان بوده و از متولیان اصلی قبول طرح در فارس، درخواست کردیم به معضلات موجود رسیدگی کرده یا برای همیشه پرونده این نسخه به اصطلاح شفا بخش حوزه سلامت را ببندد تا مردم تکلیف خود را بدانند.

اما انگار اکنون که این طرح پس از قریب به دو دهه بلاتکلیفی به آخر راه رسیده و همچنان هم تقلا میکند تا پا برجا بماند، دردسر های جدیدی را برای مشمولان پزشک خانواده به خصوص روستاییان ایجاد کرده است.

از یک سو نجوای تعطیلی طرح به گوش میرسد و نبود پزشک خانواده در برخی درمانگاه های استان، خبر از این احتمالات می دهد و موجب شده مردم مجبور به پرداخت ویزیت های آزاد شوند، اما از سوی دیگر بیمارستانهای بخش دولتی و مراکز درمانی تحت پوشش بیمه خدمات درمانی، از بیمار نامه یا مهر ارجاع از پزشک خانواده می خواهند، نامه ای که نه در درمانگاه ها و توسط پزشکان به راحتی به بیمار داده میشود و نه چندان تاثیری در روند هزینه ها دارد، چون بهانه مراکز درمانی این است که ما دیگر تحت پوشش طرح نیستیم و در نیجه ویزیت و تمام مراحل درمان باید آزاد حساب شود.

خروج 25 درمانگاه از طرح پزشک خانواده

اگر چه کرم توانی  رییس اداره پزشک خانواده علوم پزشکی شیراز در گفتگو با شیرازه از ادامه فعالیت این طرح در بخش های دولتی خبر داد، اما به گفته وی از 87 درمانگاهی که در شهر شیراز تحت پوشش طرح نظام سلامت و پزشک خانواده بودند تا کنون 25 درمانگاه عدم همکاری خود را اعلام کرده و این طرح را ترک نموده اند.

 وی با بیان اینکه به غیر از دو درمانگاه در شهر مرودشت و یک درمانگاه در داراب و چند شهر دیگر استان که خصوصی هستند مابقی همچنان در طرح پزشک خانواده قرار دارند، گفت: فعلا تمام درمانگاه های دولتی و بیش از نیمی از خصوصی ها با طرح پزشک خانواده همکاری میکنند.

توانی در ادامه به این کته نیز اشاره کرد که البته بخش عمده خروج درمانگاه های خصوصی از طرح پزشک خانواده مشکلات دیگری است که در چند سال گذشته با آن مواجه شده اند.

رییس اداره پزشک خانواده علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه ناگفته نماند که این طرح در جای خود برنامه مناسبی بود که باعث کاهش هزینه های درمانی مردم استان شده است، اظهار کرد: بر اساس تصمیمات جدید وزالرت بهداشت، این احتمال وجود دارد که تا دی ماه پزشک خانواده به طور کامل در دیگر استانها نیز اجرا گردد.

توانی در پایان ابراز امیدواری کرد که قبل از پایان سال جاری این طرح به طور کامل تعیین تکلیف شده تا مردم استان فارس با خیالی آسوده به درمان ادامه دهند.

البته اشاره به این نکنه نیز ضروری است که محمد هادی ایمانیه استاندار فارس در اردیبهشت ماه سال جاری و پس از رویت گزارش شیرازه در خصوص مشکلات این طرح(اخراج مراقبین سلامت از کار، تنها راهکاری که پزشکان استان فارسی اتخاذ کردند/گره ای که متولیان بهداشت و درمان به جای دست می خواهند با دندان باز کنند) و گلایه های مراقبین سلامت که خود حدیث مفصلی دارد، در پیامی کوتاه به خبرنگار این رسانه عنوان کرد: گرچه متاسفانه اراده جدی برای حل مشکل پزشک خانواده و دستیاران آنها در سطح کلان وجود ندارد اما پیگیر موضوع و رسیدگی به این مشکل خواهم بود.

وی چند روز بعد از این گزارش با برگزاری یک جلسه با عنوان ستاد راهبردی برنامه پزشک خانواده در استان فارس که با حضور رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، رییس سازمان نظام پزشکی استان، روسای دانشگاههای علوم پزشکی جهرم و فسا، تیم معاونت بهداشتی از دانشگاههای مجری و روسا و مدیران عامل بیمه ها در استانداری فارس برگزار شد به بررسی این موضوع پرداخت و در نهایت قول داد در جلسه ای با مسوولین وزارت بهداشت و بیمه تا سه ماه آینده با همکاری و مشارکت پزشکان خانواده به مشکلات رسیدگی کنند.

وعده ای که عملی نشده و با گذشت قریب به سه ماه دیگر مراقبین سلامت همچنان چشم انتظار رفع مشکلاتشان هستند.

به گزارش شیرازه ، اگر چه شنیده ها حاکی از این است که وزارت بهداشت و درمان درصدد است پس از رفع مشکلات طرح و نواقص و معایب آن این طرح را در سراسر کشور اجرا کند تا بخشی از هزینه های درمان مردم کاهش یابد، اما متاسفانه تعدد سلیقه ها در مدیریت های مختلف طی سال های گذشته تا کنون اجازه نداده است تا طرحی که با نام نسخه شفا بخش طراحی شده به اهداف اصلی خود برسد تا کمک رسان قشر ضعیف جامعه باشد.

کلام آخر باز هم خطاب به استاندار فارس:

جناب آقای ایمانیه؛ به زعم بسیاری از پزشکان و متخصصین حوزه سلامت شما به عنوان اولین متولی قبول طرح پزشک خانواده در فارس و اکنون به عنوان استاندار این استان تنها کسی هستید که میتوانید این طرح را تعیین تکلیف کرده، مشکلاتش را با کمک وزارت خانه مرتفع کنید، آیا اکنون وقت آن نرسیده که قاطع و با تمام توان، مصلحت اندیشی و توجه به تعدد سلائق را کنار گذاشته و ماندن یا رفتن طرح را مشخص کرده و شرایط را سامان دهید؟

به گفته یک منبع آگاه معاون وزیر بهداشت فردا اول آبان ماه به منظور تعیین تکلیف این طرح و تصمیم گیری در خصوص برخی مباحث مربوط به حوزه بهداشت و درمان به فارس سفر خواهد کرد.

پایگاه تحلیلی خبری شیرازه، به منظور اطلاع از تصمیمات اتخاذ شده در خصوص طرح مذکور در شماره بعد به سراغ سید وحید حسینی رئیس علوم پزشکی شیراز خواهد رفت.

انتهای پیام/س





نظرات بینندگان