مصرف این داروها در گرما خطرناک است
به گزارش خبرنگار گروه سلامت پایگاه تحلیلی خبری «شیرازه»، مصرف برخی داروها از جمله داروهایی که برای درمان بیماریهای روانی، فشارخون بالا و آلرژیها استفاده میشوند، میتواند هیدراته ماندن (وجود میزان مناسبی آب در بدن) یا خنککردن مؤثر بدن را در زمانی که هوا گرم است دشوارتر کند. در اینجا چگونگی ایمن ماندن در برابر گرما را شرح دادهایم. در تازهترین گزارش «نیویورکتایمز» آمده که مصرف برخی از داروها خطر کمبود آب در بدن و در نهایت از حال رفتن و غشکردن را در پی دارد.
چه داروهایی در گرما خطر دارند
«دیورتیکها» که پزشکان برای مدیریت نارسایی قلبی، بیماری کلیوی یا فشارخون بالا تجویز میکنند، باعث تکرر ادرار میشود و این امر موجب کاهش مایعات در بدن میشود. آلیسون هیل، مدیر اجرای عمل و امور حرفهای در انجمن داروسازان آمریکا، گفت: «این داروها میتوانند باعث کمآبی بدن یا عدم تعادل الکترولیتهایی مانند پتاسیم یا نمک شوند که تنظیم دمای بدن را سختتر میکند.»
این موضوع میتواند بهویژه در گرمای شدید خطرناک باشد؛ چون منجر به کمآبی بدن میشود، کارشناسان میگویند برای افرادی که از «دیورتیک»ها استفاده میکنند که به آنها قرصهای آب نیز گفته میشود، تأمین آب و الکترولیتها و توجه به نشانههای کمآبی و گرمازدگی باید بسیار مهمتر باشد.
داروهای فشارخون
دکتر مایکل ردلنر، مدیر پزشکی بخش اورژانس در Mount Sinai West گفت: مهارکنندههای آنزیم، تبدیلکننده آنژیوتانسین یا مهارکنندههای ACE که معمولاً برای درمان فشارخون بالا تجویز میشوند، میتوانند خطر غشکردن و افتادن را بهویژه در گرمای شدید افزایش دهند.
خطرناکتر اینکه این داروها دریافت حس تشنگی را پنهان میکنند و در نهایت تشخیص اینکه چه زمانی نیاز به نوشیدن آب بیشتری دارید را دشوارتر.
مسدودکنندههای بتا، نوع دیگری از داروهای فشارخون هم خطر غشکردن را افزایش میدهد و عرقکردن را سختتر میکند که در نتیجه آن خنک نگهداشتن بدن را دشوارتر میکند.
دکتر ردلنر گفت که داروهای فشارخون معروف به «مسدودکنندههای کانال کلسیم» میتوانند باعث عدم تعادل الکترولیت در بدن شوند و تنظیم دمای بدن را دشوار میکنند.
داروهای ضد روانپریشی
دکتر ردلنر گفت که برخی از داروهای ضد روانپریشی مانند هالوپریدول، اولانزاپین و ریسپریدون نیز بر قدرت تعریق تأثیر میگذارند. او گفت: «در هنگام مصرف این داروها، دمای بدن با احتمال بیشتری گرم میشود.»
برخی از داروهای ضدافسردگی میتوانند با ایجاد تکرر ادرار تعریق را افزایش داده و تشنگی را سرکوب کنند و در نهایت در طولموج گرما خطر مواجهه با کمآبی را برای فرد ایجاد کند.
داروهای تیروئید
داروهای جایگزین هورمون تیروئید نیز میتوانند دمای بدن را افزایش دهند و یا تنظیم دما را مختل کنند و باعث تعریق بیش از حد افراد شوند. دکتر ماهش پولواراپو، مدیر پزشکی اورژانس گفت: محرکهایی مانند آمفتامینها و سایر داروهایی که برای درمان اختلال کمبود توجه و بیشفعالی نیز استفاده میشوند، ممکن است با تعامل با دستگاه عصبی مرکزی و مغز برای افزایش دمای بدن، خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با گرما را افزایش دهند.
دکتر پولواراپو افزود: «برخی از آنتیهیستامینهای بدون نسخه مانند دیفنهیدرامین (بنادریل)، پرومتازین و داکسیلامین (یونیسوم) نیز باعث میشوند کمتر عرق کنید و میتوانند تنظیم دما را مختل کنند.»
در برابر گرما ایمن بمانیم
اگر به دلیل داروهایی که مصرف میکنید در معرض خطر ابتلا به گرمازدگی هستید، اقدامات پیشگیرانه وجود دارد که میتوانید برای محافظت خود انجام دهید.
اول، علائم بیماری مرتبط با گرما را بشناسید: علائم گرمازدگی شامل تعریق شدید، پوست سرد، رنگپریده یا لطیف؛ سردرد؛ حالت تهوع؛ یا استفراغ میتواند مربوط به این مسئله باشد. افرادی که درگیر علائم بیماریهای مرتبط با گرما هستند، ممکن است گرفتگی عضلات را تجربه کنند و احساس سرگیجه یا خستگی را نیز داشته باشند.
در موارد جدیتر، گرمای بیش از حد میتواند منجر به گرمازدگی حاد شود. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که دمای بدن به ۳۹.۵ درجه سانتیگراد یا بالاتر میرسد. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری: اگر دچار گرمازدگی شدهاید، پوست شما ممکن است متفاوت به نظر برسد.
ممکن است قرمز، گرم، خشک یا مرطوب باشد. ممکن است گرمازدگی باعث سرگیجه یا سردرد مداوم هم بشود و حتی ممکن است منجر به ازدستدادن هوشیاری فرد شود.
دکتر پولواراپو گفت: «اگر شما یا شخصی که میشناسید این علائم را از خود بروز داد، فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی اورژانسی باشید.» دکتر ردلنر گفت: «در صورت امکان، در محیطی با تهویهمطبوع بمانید.»
آب فراوان بنوشید
دکتر هیل میگوید که اگر بیرون از منزل یا محیط خنک بودن برای شما اجتنابناپذیر است، باید آب فراوان بنوشید و تاحدامکان در سایه بمانید. شما همچنین باید سعی کنید الکترولیتهای بدن خود را تجدید کنید.
این کار را میتوانید با نوشیدنیهای ورزشی، نوشیدنیهای حاوی الکترولیت، میوهها و سبزیجات برگدار انجام دهید. دکتر هیل توصیه کرد: «اگر در خارج از منزل هستید - یا در داخل خانه بدون تهویه هوا - در طولموج گرما، هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یکبار یک لیوان آب بنوشید.»
دکتر پولواراپو گفت: «همچنین میتوانید با پوشیدن لباسهای گشاد با رنگهای روشنتر که نور خورشید را منعکس میکند و کمتر گرما را به خود جذب میکند، از جذب گرما به بدن خود جلوگیری کنید. اگر میتوانید، سعی کنید صرف وقت خود بیرون از خانه را به صبح زود یا اواخر روز که خنکترین قسمتهای روز هستند، موکول کنید.»
انتهای خبر/