کسب رتبه نخست مسابقات بینالمللی متالوگرافی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«شیرازه»، شیوا پسران، دانشجوی دکتری شیمی تجزیه و کارشناس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شیراز و اپراتور دستگاه تصویربرداری الکترونی SEM، موفق به کسب رتبه اول در کلاس چهار (Microscopy – Color Artistic) مسابقات بینالمللی متالوگرافی ۲۰۲۴ (International Metallographic Contest) اوهایو آمریکا شد.
میکروسکوپ الکترونی روبشی یا SEM نوعی میکروسکوپ الکترونی است که قابلیت عکسبرداری از سطوح با بزرگنمایی ۱۰ تا ۵۰۰۰۰۰ برابر با قدرت تفکیکی کمتر از ۱ تا ۲۰ نانومتر (بسته به نوع نمونه) را دارد.
میکروسکوپ الکترونی روبشی، از مناسبترین وسایل در دسترس برای آزمایش و آنالیز ریخت شناسی نانو ساختارها و شناسایی ترکیبات شیمیائی است.
توانای این نوع میکروسکوپ برای بررسی سطح مواد بی نظیر بوده و حائز برتریهای فراوانی نسبت به میکروسکوپهای نوری است. در میکروسکوپ نوری تشکیل تصویر با استفاده از نورهای منعکس شده از سطح نمونه صورت میگیرد، در حالی که در میکروسکوپ الکتورونی روبشی این مهم با بکارگیری الکترونها میسر میشود.
در واقع این میکروسکوپ یکی از روشهای تولید تصاویر با روبش یک پرتو الکترونی روی سطح نمونه است. طول موج الکترونها از فوتونهای نور کوتاهتر بوده و طول موج کوتاهتر باعث ایجاد وضوح، قدرت تفکیک و حصول اطلاعات مناسب تر میشود. در حقیقت در SEM هیچ سیستم نوری-الکترونی برای تشکیل تصویر و بزرگنمایی وجود ندارد، بلکه تصویر از مشاهده نقطه به نقطه پدیدههای سطح منتج از اثر متقابل پرتوی الکترونی با سطح نمونه تشکیل میشود. با این روش تصاویر سه بعدی از ساختار، نمونه به دست میآید.
گفتنی است، مسابقات بینالمللی متالوگرافی که اکتبر ۲۰۲۴، در اوهایو آمریکا ترتیب یافت؛ به عکسبرداری با SEM اختصاص دارد و در این دور از مسابقات، ۵ کلاس با موضوعات: «میکروسکوپ نوری»، «میکروسکوپ الکترونی»، «تحقیقات دانشجویی»، «آرتیستیک میکروسکوپی یا عکسهای هنری رنگی» و «عکسهای میکروسکوپی هنری سیاه و سفید» برگزار شده است که شیوا پسران، موفق به کسب رتبه اول در کلاس «آرتیستیک میکروسکوپی یا عکسهای هنری رنگی» شدهاند.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴