کد خبر: ۱۶۶۳۳۵
تاریخ انتشار: ۱۴:۲۰ - ۲۵ دی ۱۴۰۳
عضو هیأت علمی بخش علوم قرآن و فقه دانشکده الهیات دانشگاه شیراز عنوان کرد:

اهمیت وفاق اُمت اسلام در عهدنامه مالک‌اشتر

مدرس گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه شیراز به اهمیت اخوت و همدلی میان مسلمانان با توجه به محتوای عهدنامه مالک‌اشتر پرداخت و ۹ عامل و مانع اخوت را برشمرد. وی با اشاره به کلام امیرالمؤمنین علیه‌السلام، خواستار توجه به کرامت انسان، محبت به مردم و ضرورت وفاق ملی به‌عنوان راهکارهایی برای اتحاد مسلمانان در دوران معاصر شد.

اهمیت وفاق اُمت اسلام در عهدنامه مالک‌اشتر

 سعید رحیمیان در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، درباره مفهوم اخوت و برادری در کلام امیرالمؤمنین حضرت علی و اهمیت ایجاد همدلی در میان مسلمانان، به نکات کلیدی از عهدنامه مالک‌اشتر اشاره کرد. وی با تأکید بر لزوم «وفاق ملی» به‌عنوان یکی از شعارهای مهم دولت‌مردان کشور، به تشریح عوامل و موانع اخوت و وفاق در جامعه اسلامی پرداخت.

 وی گفت: «عهدنامه مالک‌اشتر مباحث مهمی درباره ضرورت توجه به کرامت انسان، محبت به همه مردم و اهمیت دادن به نظرات عمومی دارد. برقراری وفاق در جامعه نیازمند توجه به مصالح اکثریت و رسیدگی به عیوب مردم است و امام علی علیه‌السلام در دستورالعمل‌های خود بر صلح‌جویی، وفای به عهد و تأکید می‌کنند.» 

 موانع اخوت و وفاق

 این استاد دانشگاه همچنین به موانع اخوت و وفاق اشاره کرد و گفت: «از دیدگاه امام علی علیه‌السلام، خودبزرگ‌بینی و ریاست‌طلبی، بدگمانی نسبت به مردم و خشونت از جمله موانع اصلی اتحاد در جامعه هستند. چنین رفتارهایی موجب تضعیف حاکمیت اسلامی و فاصله گرفتن حاکم از مردم می‌شود.» 
 رحیمیان با اشاره به اصل کرامت انسانی تصریح کرد: «امام علی علیه‌السلام در نامه‌اش به مالک‌اشتر، بر عشق و محبت به مردم، چه مسلمان و چه غیرمسلمان، تأکید کرده و از او می‌خواهد تا رحمت به مردم را در قلب خود بپروراند.» 

 وی همچنین بر لزوم نظرسنجی و توجه به افکار عمومی در حکومت‌داری تأکید کرد و افزود: «حفظ وحدت و وفاق در میان امت اسلامی از جمله اصول مسلم حکمرانی صالحان است. حضرت علی علیه‌السلام بر این نکته تأکید دارند که قضاوت مردم درباره حاکمان، حتی حاکمان صالح، اهمیت ویژه‌ای دارد.» 

 توصیه به سِتر عیوب مردم

 در ادامه استاد دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: «از دیگر عوامل مهم در ایجاد وفاق، سِتر عیوب مردم و مماشات با مخالفان است. امام علی علیه‌السلام به مالک‌اشتر توصیه می‌کند که وظیفه او سرپوش گذاشتن بر نقاط ضعف مردم است و در این راستا حاکم باید با مخالفان خود، برخورد مسالمت‌آمیز داشته باشد.» 

 رحیمیان کلام خود را با بیان اهمیت نفی خشونت و بدگمانی میان مسلمانان به پایان رساند و اضافه کرد: «امام علی علیه‌السلام به یاران خود یادآوری کردند که دشنام و کینه‌ورزی هیچ‌گاه راه‌گشا نیست و برعکس باید برای هدایت مخالفان دعا کرد.» 

 دکتر رحیمیان در نهایت به اهمیت اخوت و وفاق در ایجاد جامعه‌ای سالم و متحد میان مسلمانان اشاره کرد و گفت: «ایجاد فضای همدلی و برادری ضروری است تا مسلمانان بتوانند در کنار یکدیگر به سمت اهداف مشترک خود حرکت کنند.» 

 این نکات کلیدی از طرف دکتر رحیمیان در راستای تبیین تعالیم اسلام در ایجاد وفاق و همدلی در جامعه مطرح شد و روشن ساخت که چگونه می‌توان با تأسیس بر اصول عمیق دینی، فضایی دوستانه و هم‌افزا در میان مسلمانان برقرار کرد.

انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴

نظرات بینندگان