۸ راهکار برای جذب جوانان به مساجد
احسان اسدی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، ۸ راهکار برای جذب جوانان به مساجد بیان کرد:
نیازسنجی و شناخت روحیات جوانان
وی در خصوص اولین راهکار جذب جوانان به مساجد گفت: آنچه در مسیر جذب جوانان به مساجد پیش از هر چیز دیگر حائز اهمیت است. شناخت روحیات جوانان و سنجش نیازهای آنان است. برنامهریزان فرهنگی مخصوصاً در حوزه فرهنگ دینی باید بهتناسب شرایط محلی هر استان و شهر و شهرستان روحیات جوانان را مورد مطالعه قرار داد و انتظارات آنان را بهمنظور مشارکت در فعالیتهای فرهنگی مساجد با جدیت هرچهتمامتر دنبال کنند.
معاون تبلیغ و امور فرهنگی شهرستان زریندشت افزود: از آنان بخواهند درباره مسجد هرچه میدانند عنوان کنند و علت حضور یا عدم حضورشان در مساجد را بازگو کنند. در این صورت بسیاری از واقعیتها که در ذهن آنها نقش بسته است آشکار خواهد شد و با این تمهیدات و مقدمهچینیها میتوان اقدامهای بعدی را پیگیری کرد.
اسدی دومین راهکار جذب جوانان به مساجد را توجه به آراستگی، نظافت و بهداشت مساجد بیان کرد و افزود: ازآنجاکه طبع جوانان پاک و آرام است، لذا به مکانهای پاکیزه، آرام، جذاب و دلپذیر بیشتر گرایش پیدا میکنند و از مکانهایی که از پاکیزگی لازم برخوردار نیست دوری میکنند؛ بنابراین برای جذب آنان به مساجد باید این مکانها را آراسته و خوشرنگ در خور ارزش مسجد ساخت. فرشهای مسجد باید تمیز و پاکیزه باشند. روشنایی مسجد در حد مطلوب باشد.
وی ادامه داد: مسجد همواره معطر و خوشبو باشد. نمازگزاران مانند همیشه با لباسهای پاکیزه و بوی خوش وارد مسجد شوند. مسجد از آرامش لازم برخوردار باشد، به مسائل دنیوی کمتر پرداخته شود و بیشتر مسائل اخروی مورد اهتمام قرار گیرد، مؤمنان به یکدیگر احترام گذاشته و همدیگر را به صبر، شکیبایی و خصلتهای نیکو سفارش کنند.
معاون تبلیغ و امور فرهنگی شهرستان زریندشت در رابطه با نقش مؤثر امامجماعت و برنامهریزی دقیق ایشان اظهار کرد: امامجماعت یکی از ارکان اساسی مسجد به شمار میرود. جوانان امامجماعت را بهعنوان آیینه تمامنمای خوبیهای انسانی و سمبل پاکی، صداقت، صفا، شجاعت، مروت، انسانیت، شکیبایی، ایثار و گذشت میشناسند؛ بنابراین برای جذب جوانان به مسجد، امامجماعت باید با جوانان دوست شده با آنان بجوشد، در غم و شادی آنان شریک شود، از آنان احوالپرسی کند، با آنان به اردو رود، حتیالامکان در میادین ورزشی آنان حضور یافته و آنان را مورد تشویق قرار دهد.
اسدی گفت: اگر امامجماعت چنین کند جوانان او را دوست خواهند داشت و هیچگاه او را فراموش نکرده و در صفهای جماعت حاضر شده و در فعالیتهای فرهنگی مسجد تعامل و همکاری خواهند داشت.
نقش هیئتهای امنا، بانیان و واقفان
وی در خصوص چهارمین راهکار جذب جوانان به مساجد گفت: هیئتهای امنا، بانیان و واقفان نیز از دیگر ارکان تأثیرگذار جذب جوانان به مساجد به شمار میروند و نحوه تعامل آنان با جوانان بسیار حساس و ظریف است. اگر خدایناکرده هیئتهای امنا و سایر افراد بهخصوص با جوانان رفتاری دون شأن آنان داشته باشند و به گونهای شخصیت آنان را دچار خدشه کنند، باعث فاصله گرفتن ایشان از مسجد خواهند شد.
معاون تبلیغ و امور فرهنگی شهرستان زریندشت گفت: متأسفانه در برخی از مساجد مشاهده شده است که برخی از هیئتهای امنا و مردم، رفتار مناسبی با جوانان نداشتهاند که این امر اثرات منفی در جذب جوانان به همراه داشته است، بنابراین باید کوشید تا متناسب با شخصیت آنان سخن گفت و آنان را در فعالیتهای گروهی و جمعی مشارکت داده و با عطوفت و مهربانی با آنان رفتار کرد که اگر چنین شود زمینههای جذب جوانان در مساجد فراهم خواهد شد.
اهتمام در پاسخگویی به شبهات فکری و اعتقادی جوانان
اسدی بیان کرد: شبهات فکری و دینی فراوانی در ذهن جوانان نقش بسته است و آنان را به دنبال مکانهایی میکشاند که به شبهاتشان پاسخ دهد یا راهاندازی گفتمانهای دینی در مساجد و دعوت از استادان مجرب برای این منظور جوانان حضور فعالتری در مساجد پیدا خواهند کرد و زمینه پاسخ به سؤالات آنان فراهم خواهد شد.
وی گفت: این امر موجب افزایش توان تحلیل آنان در مباحث اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی شده و احساس شخصیتشان را جدیتر میکند؛ بدین ترتیب حضور آنان در مساجد پررنگ خواهد شد؛ پس نیاز است که در مساجد بیشازپیش جلسات گفتمان و مشاوره دینی تشکیل شود.
معاون تبلیغ و امور فرهنگی شهرستان زریندشت ششمین راهکار جذب جوانان به مساجد را ملالآور نبودن سخنرانیهای واعظان مساجد دانست و گفت: یکی از مواردی که موجب خستگی و ملالت جوانان میشود انجام سخنرانیهای طولانی یک ساعته یا بیشتر از آن است که به هیچ وجه برای جوان تازه مسجدی قابلقبول نیست.
اسدی افزود: عدم رعایت حد اعتدال در سخنرانیها موجبات گریز جوانان از مساجد را فراهم خواهد ساخت «البته سخنرانی و کلاسداری با محتوا این احتمال را کم میکند»؛ بنابراین سخنرانیها باید حداکثر ۳۰ تا ۴۰ دقیقه انجام شود. در این مدت مبلغ باید از آیات قرآن، احادیث، اشعار، پندها و اندرزها و داستانها استفاده کرده و کلام خود را با بیانی شیوا و جذاب برای مخاطبان جوان ارائه کند تا به ذائقه آنان شیرین آید و شاهد حضور مستمر آنان در مسجد شود.
وی گفت: مداحیها هم باید کوتاه و مستند بیان شوند؛ لذا خطیب و مداح باید حق مطلب را به خوبی ادا کنند، تا جوانان از این طریق به مساجد جذب شوند.
مشارکت دادن جوانان در فعالیتهای جمعی و گروهی
معاون تبلیغ و امور فرهنگی شهرستان زریندشت اظهار کرد: نظر به اینکه جوانان مشتاقاند در فعالیتهای گروهی و جمعی شرکت نمایند و به آنان در این ارتباط بها داده شود، لازم است از آنان در انجام کارهای مسجد نظیر پیگیری فعالیتهای عمرانی و فرهنگی دعوت به عمل آمده و آنان را در این ارتباط ترغیب و تشویق کنند.
اسدی افزود: به عنوان مثال پیگیری انجام برنامه اعتکاف در یک مسجد توسط جوانان صورت گیرد، موضوع ثبتنام را به آنان واگذار کرده و در تصمیمگیریها و تصمیمسازیها نظرات آنان نیز خواسته شود، یا آنان را برای پیگیری نیازهای فرهنگی مسجد به ادارات و نهادهای مربوطه روانه سازند؛ در هر صورت باید به آنها بها داده شود و همچون بزرگان از مشارکتهای آنان استفاده گردد.
طولانی نکردن اقامه نمازهای جماعت
وی اذعان کرد: نمازهای جماعت باید به طور معمول و تعارف برگزار شوند و امامجماعت از طول دادن نماز و خیلی آهسته خواندن آن پرهیز کرده، سورههای طولانی را در نماز نخواند، سجدهها را طولانی نکند و حتیالامکان از صحبتهای غیرضروری بین دو نماز پرهیز کرده و اگر صحبتی خواست انجام دهد خیلی کوتاه باشد و به حد ۵ دقیقه بسنده کند.
معاون تبلیغ و امور فرهنگی شهرستان زریندشت تأکید کرد: بعد از نماز جماعت نیز بیمورد وقت مؤمنان را نگیرد و برای مسجد جدول برنامه هفتگی تنظیم کرده و سعی کند آن برنامه را اجرا نماید و جز در موارد خاص برنامههای آن را لغو نکند؛ بنابراین امامجماعت باید به طور سنجیده فعالیت کرده و مطابق طبع ظریف جوانان حرکت کند، زیرا آنان سرمایههای فردا و سنگربانان مساجد در حال و آینده هستند.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴