کد خبر: ۳۶۰۶۲
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۴ - ۰۲ مهر ۱۳۹۱

از شروع قیام عشایر فارس تا شهادت هاشمی نژاد + عکس و فیلم

به گزارش شیرازه رصد نوشت: روایت تصویری تاریخ معاصر ایران و پایش اسناد تصویری مرتبط با آن موضوع اصلی “رصد” دربخش تقویم تاریخ هفته پیش روست. در این مطلب وقایع تاریخی که در هفته جاری اتفاق می افتد را با تصاویر و فیلم های موجود در آرشیو ها بررسی می کنیم. آنچه در ادامه می آید به روایت تصویری برخی اتفاقات هفته اول مهرماه در تاریخ معاصر ایران می پردازد.

 

اول مهر ۱۲۸۱ شمسی، تولد امام خمینی (ره) در خمین

  

taghvim1-emam

 

۱۱۰ سال پیش، روز اول مهر سال ۱۲۸۱ شمسی، امام خمینی در شهر خمین متولد شد. پدر ایشان مرحوم سید مصطفی کمی پیش از امام به دست اشرار به شهادت رسیده بود.

 امام خمینی پس از گذراندن تحصیلات و ورود به حوزه قم، به سرعت مدارج علمی را طی کرد و به عنوان فقیهی مبرز به تدریس در حوزه علمیه قم پرداخت.

 آن یگانه دوران از همان جوانیی مبارزه را آغاز کرد. نوشته‌های او در پاسخ به کجروی‌های کسروی و اعوان انصارش در همان سال‌های جوانی نام او را بر سر زبان‌ها انداخت.

 امام پس از درگذشت آیت‌الله بروجردی و پرده‌دری‌های بی شرمانه رژیم پهلوی بر اصلاح امور مردم و قیام کمر همت بست و ثمره این مجاهده بزرگ انقلاب اسلامی ملت ایران و حکومت جمهوری اسلامی ایران است.

 

دوم مهرماه ۱۳۲۰، شروع قیام عشایر فارس به رهبری ناصر قشقایی 

 

taghvim1-naserkhan

 

پس از خروج رضاخان از ایران، ناصر قشقایی از رؤسای ایل بزرگ قشقایی برای به دست آوردن اعتبار و قدرت دست به شورش زد، این شورش به وسیله حکومت مرکز مهار شد.

 ناصر خان بعدها به طرفداری از مصدف پرداخت و کوشید تا خود را عنصری ملی نشان دهد. حکومت پهلوی او را تبعید کرد. او پس از انقلاب، در سال ۱۳۵۸ به ایران بازگشت و کوشید تا قدرت قدیمی خود را از طریق احیای سلطه خاندانش در میان عشایر قشقایی احیا کند، اما با اقبال عمومی مواجه نشد و او ناچار به آمریکا گرخت و سرانجام در سال ۱۳۶۲ در همانجا درگذشت.

  

سوم مهر ۱۳۵۹، محمد جواد تندگویان وزیر نفت ایران می‌شود

 

taghvim1-tondgoyan

 

اسوه استقامت و پایمردی در ۲۶ خرداد ۱۳۲۹ در تهران و در خانواده‌ای فقیر متولد شد. او در دانشگاه صنعت نفت تحصیل کرد و بعدها فوق لیسانس خود را در رشته مدیریت دریافت نمود.

 لیاقت و مبارزات انقلابی‌اش سبب شد تا شهید رجایی در حالی که او تنها سی سال سن داشت، وی را برای مقام وزارت نفت به مجلس معرفی کند. تندگویان که خود از نزدیک وضعیت میدان‌های نفتی را کنترل می‌کرد و به دلیل کمبود کارشناس ترجیح داد تا در خط مقدم جبهه در خدمت به میهن بکوشد، سرانجام در سال ۱۳۵۹ به دست نیروهای عراقی اسیر شد. او را تحت شدیدترین شکنجه‌ها قرار دادند تا اسرار مملکتی را فاش کند اما او دم بر نیاورد تا آنکه به سبب کثرت و شدت شکنجه‌ها در اسارت به شهادت رسید.

 

پنجم مهرماه ۱۳۶۳، رحلت آیت‌الله العظمی سید عبدالله شیرازی در مشهد

 

taghvim1-shirazi

توضیح عکس راست : آیت‌الله شیرازی در کنار شیخ بهلول گنابادی

 

حضرت آیت‌الله العظمی سید عبد‌الله شیرازی(قدس سره) به سال ۱۲۷۱ شمسی در شیراز متولد شد. پدرش آیت الله سید محمدطاهر شیرازی از آن دست علما و فقهایی بود که ماندن زیر یوغ بیگانه را تاب نیاورد و به همین سبب روزگاری چند را با حکم استعمار انگلیس در تبعید گذراند.

 آیت‌الله شیرازی مقدمات را در شیراز فرا گرفت و برای تکمیل درس راهی نجف شد و در آنجا از محضر علمای به نامی چون سید ابوالحسن اصفهانی، میرزای نائینی و ضیاء‌الدین عراقی کسب فیض نموده و از عالم اخیر به کسب درجه اجتهاد نائل آمد. آن مرحوم سپس به شیراز بازگشت و پس از سال ها تلاش و احیای حوزه شیراز در سال ۱۳۵۴ به مشهد مقدس هجرت نمود.

 ایشان در مشهد در کنار تلاش در جهت رونق حوزه‌های علمیه، از خط انقلاب نیز غافل نبود و خانه او همواره مأمن مبارزان و انقلابیون مسلمان به حساب می‌آمد. این عالم بزرگ سرانجام پس از عمری مجاهدت در روز پنجم مهر ۱۳۶۳( ۲۸ سال پیش) ، و در سن ۹۲ سالگی دار فانی را وداع گفت و در حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

 

 پنجم مهرماه ۱۳۶۰، آغاز عملیات غرور آفرین ثامن‌الائمه و شکست حصر آبادان

شهر قهرمان پرور آبادان از همان روزهای آغازین جنگ به محاصره نیروهای عراقی درآمده بود، با این حال مجاهدت نیروهای ایرانی در دفاع از شهر سبب شد این شهر هیچ گاه به دست دشمن نیفتد. ۳۱ سال پیش در چنین روزهای عملیات ثامن‌الائمه با رمز “نصر من الله و فتح قریب” آغاز شد و رزمندگان اسلام توانستند بعد از گذشت حدود دوسال از محاصره، این شهر را از حصر نیروهای دشمن خارج کنند. رهبر معظم انقلاب در سخنانی در مورد شکست حصر آبادان اشاره دارند که :«آبادان در معرض حمله و خطر بود، مثل خونین شهر، منتهی همین تاکید امام که تکلیف شرعی کردند که مبادا آبادان سقوط بکند، نیروهای رزمنده را که در آنجا بود، تقویت کرد. البته در آبادان سپاه آن روز برتر از ارتش بود. بعداً ارتش هم در آبادان مستقر شد و در یک مورد که نیروهای دشمن از ” بهمن شیر” عبور کردند و وارد جزیره آبادان شدند، بسیج توده ای مردم و شرافت نظامی عده ای از نظامیان ما حماسه آفرید و عراقی ها را در جایی که واقعاً بیرون کردن دشمن از آنجا بسیار دشوار بود، در هم کوبیدند. عامل اصلی در حفاظت از آبادان همان فرمان امام بود و داغی که از سقوط نیمی از خونین شهر در دل رزمندگان وجود داشت.»

 

پنجم مهرماه ۱۳۵۹، صدور نخستین قطعنامه شورای امنیت در مورد جنگ تحمیلی

۳۲ سال پیش، شورای امنیت یک هفته پس از آغاز جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران، قطعنامه‌ی ۴۷۹ را صادر کرد. قطعنامه‌ای در پنج بند که به اتفاق آرا تصویب شد و هیچ ضمانتی برای توقف جنگ در خود نداشت.

 

 متن تمامی قطعنامه های شورای امنیت در مورد جنگ تحمیلی در سایت رصد

http://rasad.org/1390/04/30/tah-resolutions-war/

 

  هفتم مهرماه ۱۳۶۰، شهادت سید عبدالکریم هاشمی نژاد

 

taghvim1-hashemienjad

 

۳۱ سال پیش، سید عبدالکریم هاشمی نژاد، انقلابی معروف، شاگرد برجسته امام خمینی(ره) و رئیس دفتر حزب جمهوری اسلامی در شهر مشهد به وسیله عوامل منافقین و با استفاده از نارنجک در خیابان عشرت آباد مشهد( محل دفتر حزب) به شهادت رسید. ایشان که دروس حوزوی را از سنین پایین آغاز کرده بود در سن ۲۷ سالگی به درجه اجتهاد رسید. شهید هاشمی نژاد یکی از هدایت‌کنندگان اصلی انقلاب اسلامی در مشهد محسوب می‌شد.

 

فیلم: قسمتی از سخنرانی امام به مناسبت شهادت شهید هاشمی نژاد

نظرات بینندگان