کد خبر: ۳۶۵۰۹
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۱۶ مهر ۱۳۹۱

افزايش عمر بيماران تالاسمي با آهن‌زدايي مرتب

به گفته يك فوق تخصص خون، بيماران تالاسمي مي‌توانند با آهن‌زدايي مرتب از عمر طبيعي برخوردار باشند.

دكتر مهران كريمي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي دانشگاه شيراز و رييس شوراي تالاسمي استان فارس گفت: در گذشته كه آهن‌زداهاي خوراكي وجود نداشت، عمر بيماران تالاسمي بسيار كوتاه بوده و حتي به دهه دوم هم نمي‌رسيد و بيشتر اين افراد به علت نارسايي قلبي در سنين پايين از دنيا مي‌رفتند.

وي افزود: بيماري تالاسمي جزء شايع‌ترين كم‌خوني‌هاي ارثي است كه بدن گلبول قرمز سالم توليد نمي‌كند و اين افراد براي ادامه حيات به تزريق خون به صورت منظم نياز دارند و از آنجا كه هر كيسه خون حاوي مقدار زيادي آهن است، فرد به مرور دچار بار اضافي آهن مي‌شوند كه اين آهن اضافه در درازمدت صدمات زيادي را به بيمار وارد مي‌كند.

عضو هيات علمي دانشگاه شيراز با بيان اينكه رسوب آهن در قلب، كبد و معده باعث نارسايي در اندام‌ها خواهد شد، افزود: اين افراد پس از مدتي دچار مشكلات قلبي شده و با بيماري‌هاي پانكراس، ديابت و تيروئيد مواجه مي‌شوند.

كريمي در خصوص زمان آغاز درمان آهن‌زدايي، اظهار كرد: آهن‌زدايي پس از 10 تا 15 تزريق خون به فرد شروع مي‌شود كه به دو شكل خوراكي و تزريقي صورت مي‌گيرد.

به گفته وي، قديمي‌ترين نوع آهن‌زداي، به صورت تزريقي و با داروي ديفروكسامين و پس از آن داروي دسفرال است كه از سال‌ها پيش استفاده مي‌شود و از آنجا كه عمر اين دارو فقط 30 دقيقه طول مي‌كشد به صورت آهسته و با استفاده از پمپ دسفرال طي 8 تا 12 ساعت به زير پوست تزريق مي‌شود كه باعث رفع آهن اضافي از طريق ادرار مي‌شود.

عضو شوراي تالاسمي استان فارس ادامه داد: اين داروها از نظر ايمني كاملا مورد تاييدند اما از لحاظ پذيرش بيماران و استفاده آنها به صورت منظم در پنج تا شش شب در هفته مشكلاتي را ايجاد مي‌كند.

به گفته وي، اگر پذيرش بيماران و استفاده صحيح از دارو صورت نگيرد، عوارض بسياري را به همراه خواهد داشت.

كريمي اضافه كرد: از آنجا كه تزريق هر داروها به صورت مداوم با زخم، عفونت و به ويژه درد همراه است، بيماران به راحتي اين درمان را نمي‌پذيرند.

 

عضو هيات علمي دانشگاه شيراز در خصوص استفاده از داروهاي آهن‌زداي خوراكي اظهار كرد: قرص L1 اولين داروي خوراكي توليد شده است كه شش تا هشت ساعت ماندگاري داشته و سه بار در روز استفاده مي‌شود. اين دارو عوارضي را هم در پي دارد كه مهم‌ترين آن التهاب مفصل يا آرتريت است.

وي ادامه داد: بيماراني كه از داروي L1 استفاده مي‌كنند بايد هر دو هفته يك بار گلبول‌هاي خود را چك كرده و اگر با كاهش گلبول‌هاي سفيد مواجه شوند، بايد استفاده از آن را قطع كنند.

رييس شوراي تالاسمي فارس با بيان اينكه داروي اكسجيد كه در سال 2006 مورد تائيد قرار گرفت، بهترين داروي خوراكي است، افزود: مزيت اين دارو، استفاده آن به صورت يك بار در روز است كه نيم ساعت قبل از صبحانه مصرف مي‌شود. البته اين دارو عوارضي را هم در پي دارد كه مهم‌ترين عوارض آن بر روي كليه و كبد است. همچنين استفاده از اين دارو با تهوع، استفراغ و ديگر عوارض گوارشي همراه است و در برخي مواقع عوارض پوستي هم گزارش شده است.

كريمي در پايان اظهار كرد: از لحاظ علمي ثابت شده كه بيماران تالاسمي بسيار باهوشند و مي‌توانند مانند مردم فعاليت‌هاي اجتماعي داشته و از مزاياي بسياري برخوردار شوند اما غالبا اين افراد پس از افزايش سن با مشكلات اجتماعي فراواني روبرو مي‌شوند. بنابراين لازم است مردم با آن‌ها برخورد مناسبي داشته باشند و مسوولين نيز بايد به درمان اين افراد توجه كافي را مبذول داشته باشند.

 

انتهاي پيام

برچسب ها: تالاسمی ، افزایش عمر
نظرات بینندگان