امام معتقد بود قدرت حضور مردم از گلوله توپ و تانک بالاتر است
حجتالاسلام سیدمحمود علوی در مراسم بزرگداشت ارتحال حضرت امام (ره) در حرم مطهر احمدبنموسی (ع) اظهار داشت: هنر امام راحل، آغاز مبارزه و انقلاب در نقطهای بود که همه ناامید شده بودند و هیچ کس باور نمیکرد که مبارزه سیاسی دامنه پیدا کند چراکه گرایش زیادی از طرف مردم و جریانهای سیاسی وجود نداشت.
وی قیام و انقلاب در شرایط یاس را ویژگی منحصربه فرد قیام امام عنوان و تصریح کرد: امام خمینی(ره) در شرایط یاس و در وضعیتی که هیچ کس باور نمیکرد، کار سیاسی انجام بگیرد دست به قیام و انقلاب زد.
حجتالاسلام علوی با اشاره به آغاز مبارزات امام(ره) در سال ۱۳۴۱ گفت: در آن موقعیت که شرایط خارجی و داخلی کشور برای آغاز یک قیام فراگیر مساعد نبود، هیچ کس باور نداشت که امام پرچم مبارزه را بهدست گیرد و عده زیادی هم زیر این پرچم جمع شوند.
وی با اشاره به شرایط داخلی کشور در دهه 1340 خاطرنشان کرد: در آن زمان مردم مسلمان ایران به رهبری آیت الله بروجردی به صورت فراگیر حرکت میکردند لذا تا زمانی که آیت الله بروجردی زنده بود هر چه آمریکا تلاش میکرد برنامه اصلاحات آمریکایی را اجرا کند، شاه با یک اشاره آیت الله بروجردی زیر بار نرفت ولی وقتی آیت الله بروجردی از دنیا رفت، شاه احساس کرد آن مانع از سر راهش برداشته شده است.
وزیر اطلاعات در ادامه به تشریح فضای دانشگاهها در آن زمان پرداخت و گفت: اغلب دانشجویان انگیزههای مبارزاتی دینی نداشتند بلکه با نگاههای سوسیالیستی وارد مبارزه میشدند و شرایط به گونهای بود که دانشجویان مسلمان هم باید به نحوی مارک سوسیالیستی را به خودشان میزدند تا بتوانند مبارزه کنند که در این راستا گروهی تحت عنوان نهضت مسلمانان سوسیالیست ایجاد شد بنابراین هیچ مرجع دینی خیلی نمیتوانست روی دانشگاه حساب باز بکند که این قشر به پیام و فریاد او جواب دهد.
حجتالاسلام علوی دومین عرصه مبارزات سیاسی که در آنجا صدای مرجع تقلید بیشتر جواب میداد را بازار عنوان و اظهار کرد: بازاریان هم به دنبال اختلاف بین آیت الله کاشانی و مصدق و در جریان نامهربانیها نسبت به آیت الله کاشانی، سیاست زده شده بودند و بیشتر به فعالیتهای فرهنگی در قالب موسسات فرهنگی مانند مدرسه رفاه رو آورده بودند بنابراین بازار هم آمادگی کافی برای یک مبارزه سیاسی را نداشت.
وی محور سوم مبازره را علما و روحانیون دانست و گفت: علما هم با حضور در بین مردم، آن ها را به میدان میکشاندند همچنان که در مبارزه برای ملی شدن صنعت نفت، روحانیون نقش تاثیرگذاری داشتند اما بر اثر ناملایماتی که به وجود آمده بود، در این قشر نیز میلی به مبارزه وجود نداشت.
وزیر اطلاعات افزود: محور چهارم مبارزه، سیاسیون بودند که در جریان ملی شدن صنعت نفت در برابر جبهه ملی نقش ایفا میکردند و اینها هم کسانی نبودند که وارد عرصه مبارزه بشوند.
حجتالاسلام علوی با اشاره به شرایط کشور و خلاء رهبری و همچنین آماده نبودن کسانی که باید وارد گود مبارزه شوند، گفت: در این شرایط هیچ کس از جمله رژیم فکر نمیکرد که اگر یک مرجع تقلید وارد گود شود، مردم دورش جمع شوند و با شاه مبارزه بکنند بنابراین حکومت وقت خیال میکرد در آن شرایط میتواند هر بلایی که بخواهد سر دین بیاورد و به حساب خودش هم توپ مرجعیت را به خارج از کشور انداخت و پیامی به آیت الله حکیم فرستاد مبنی بر اینکه مرجعیت جایش نجف است دیگر قم و ایران جای مرجعیت نیست.
وی با بیان اینکه رژیم شاه کار مبارزه با دین را از ابلاغ آیین نامه انجمنهای ایالتی و ولایتی شروع کرد، توضیح داد: بر اساس قانونی که قبلا تصویب شده بود، مسلمان بودن و قسم خوردن به کتاب مقدس قرآن از شرایط کسانی بود که میخواستند وارد انجمنهای ایالتی و ولایتی شوند که با آییننامه جدید شرط مسلمان بودن را برداشتند و گفتند به هر کتاب دینی به جای قرآن میتوان قسم خورد که امام خمینی(ره) نسبت به این تصمیم واکنش نشان دادند و وارد مبارزه شدند.
وزیر اطلاعات ورود امام به مبارزه را حساب شده دانست و با بیان اینکه امام ابتدا با تشکیل شورای علما، جای خالی رهبر را پر کردند، تشریح کرد: شورای علما متشکل از ۹ تن از مجتهدین طراز اول و همچنین آیت الله خوانساری از تهران و آیت الله میلانی از مشهد بود که تمام اعلامیهها پس از امضای اعضای شورا منتشر میشد.
حجتالاسلام علوی با اشاره به رهنمودهای امام به دانشجویان و دانشگاهیان گفت: امام خمینی(ره) معتقد بودند که معنا ندارد در کشور اسلامی، یک مشت کمونیست بتوانند هر کاری بکنند اما جوان دانشجوی مسلمان نتواند در دانشگاه نماز بخواند بنابراین به جوانان تاکید میکردند که خودتان را دست کم نگیرید؛ کشور شما کشور امام زمان (عج) است و شما هم سرباز امام زمان هستید و باید جایگاه خودتان را محکم کنید که از آن به بعد انجمنهای اسلامی در دانشگاهها ایجاد شد و جوانان مسلمان دانشجو در عرصه مبارزه نقش مهمی ایفا کردند.
وی سپس به تلاشهای امام برای ایجاد اتحاد میان بازاریان اشاره و خاطرنشان کرد: امام به هیئتهای مذهبی که در راس آنها مرحوم عسگر اولادی، مرحوم اسلامی و شهید عراقی بودند رهنمود کرد که تا شما چند گروه باشید، رژیم از چند گروه بودن شما سوءاستفاده میکند و بین شما اختلاف میاندازد بنابراین شما باید با هم یکی شوید و دست در دست هم به میدان مبارزه وارد شوید که بدین صورت بازرایان هم در قالب هیئتهای موتلفه اسلامی وارد صحنه سیاست و مبارزه شدند.
وزیر اطلاعات رهنمودهای امام خطاب به روحانیون را یادآور شد و با تصریح اینکه روحانیون همیشه جزو گرمکنندگان تنور مبارزه بودند، گفت: امام با فریادهای دلسوزانه خود که میفرمودند «امروز اسلام و کشور در خطر است؛ والله گناهکار است کسی که فریاد نکشد و به پا نخیزد»؛ روحی تازه به کالبد روحانیت دمیدند، خون مبارزه را در رگهای روحانیت به جریان انداختند و آنها را هم وارد صحنه کردند.
حجتالاسلام علوی با اشاره به ورود دانشگاهیان، بازاریان و روحانیون به عرصه مبارزه که عملا زمینه فراگیری نهضت را فراهم کرده بودند، گفت: فرهنگ مبارزه باید فراگیر باشد، مبارزه خطر کشته شدن و زندانی شدن دارد اما وقتی که امام را تهدید کردند امام فرمود «من هم اکنون سینه خود را برای سرنیزههای شما آماده کردهام ولی برای قبول زورگوییهای شما هرگز» که با این سخن خود، فرهنگ شهادت را ترویج و جامعه را آماده شهادت کردند و پا جای پای جد بزرگوارشان سیدالشهدا گذاشتند.
وی در ادامه به تشریح شرایط خارج از کشور پرداخت و با بیان اینکه شرایط خارجی هم زمینهای برای قیام و انقلاب نداشت، یادآور شد: علیرغم اینکه دنیا دو قطبی بود و آمریکا و شوروی درگیر جنگ سرد بودند اما آمریکا و شوروی به نوعی بر سر ایران اتفاق نظر داشتند چراکه در آن زمان اگر در کشوری قرار بود، انقلابی انجام شود یا باید وابسته به شوروی میبود یا آمریکا اما امام از همان اول حرکت خود را به صورت مستقل شروع کردند و دست رد به سینه شرق و غرب زدند و شعار «نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی» سر دادند.
وزیر اطلاعات با اشاره به سخنان امام خمینی(ره) که رئیس جمهور آمریکا را منفورترین شخص در میان ملت ایران میدانست، گفت: امام ابتدا بت بزرگ آمریکا را شکست و از همان ابتدا نیز ابهت شاه را در هم شکست و بسترهای داخلی مبارزه را فراهم کرد و موانع خارجی مبارزه را نیز از سر راه برداشت بنابراین دعوت امام فراگیر شد.
حجتالاسلام علوی ضمن اشاره به جنایت ۱۵ خرداد رژیم شاه گفت: پس از آن یکسری اقدامات مسلحانه انجام شد. همچنین افراد فعال عرصه مبارزه را شناسایی و دستگیر و حوزه و دانشگاه را هم محدود کردند؛ شرایط بین المللی هم طوری بود که همه در مورد شاه توافق داشتند تا جایی که موسسه مطالعات سیاسی آمریکا اعلام کرد تا ۲۵ سال رژیم شاره را هیچ خطری تهدید نمیکند.
وی با اشاره به درج مقالهای توهینآمیز به امام در روزنامه اطلاعات در سال ۵۶ تصریح کرد: با این جسارت، خون غیرت مردم به جوش آمد و قیام مردم قم در ۱۹ دی و سپس ۲۹ بهمن چهلم شهدای قم در تبریز و بعد از آن چهلم شهدای تبریز در یزد و خوزستان و بعد از آن شهرهای دیگر شکل گرفت که امام هوشمندانه این حرکت را رهبری کردند و هرچند افرادی پادرمیانی کردند که شاه سلطنت بکند اما حکومت نکند، امام بر خروج شاه تاکید کردند.
وزیر اطلاعات با بیان اینکه امام دست به اسلحه نبردند و معتقد بودند که قدرت حضور مردم از گلوله و توپ و تانک و همه چیز بالاتر است، گفت: امام معتقد بود هیچ قدرتی در برابر حضور مردم در صحنه نمیتواند مقاومت کند و نگاه ایشان به نیروهای مسلح به عنوان نیروهای شاه نبود بلکه به آنها به عنوان نیروهای کشور نگاه میکرد و معتقد بود ارتش مال کشور است نه مال شاه، نیروهای انتظامی مال کشور هستند نه مال شاه و شاه باید برود اما اینها باید بمانند چراکه مال مملکتند.
حجتالاسلام علوی تفاوت در نوع نگرش نسبت به نیروهای مسلح را تفاوت دیگر امام خمینی(ره) با رهبران سایر انقلابها دانست و گفت: تمام رهبران معترض سایر کشورها در کنار فاز سیاسی، فاز نظامی تدارک میدیدند اما امام اصلا به فاز نظامی فکر نکرد و لذا در سال ۱۳۴۳ وقتی با شاه حرف میزنند با آن لحن تند حرف میزنند اما به عنوان بخشی از مردم با نیروهای مسلح صحبت میکند و میفرماید من به عزیزان ارتشی سفارش میکنم در کنار مردم قرار بگیرند و با مردم در مبارزه با طاغوت همراه بشوند و به مردم همه سفارش میکردند با گُل جواب گلوله را بدهید و اینگونه نیروهای مسلح را درکنار مردم قرار دادند.
وی ضمن تصریح اینکه با فرامین امام یک ملت با دست خالی به نبرد نیروهای تا بن دندان مسلح رفتند و پیروز شدند، گفت: بعد از پیروزی انقلاب هم برخی میگفتند که امام مرد مبارزه تا پیروزی هست و میتواند یک مبارزه را مدیریت بکند اما اداره کشور کار دشواری است که همه شاهد بودیم در ۱۰ سال دوران رهبری امام چگونه تمام توطئهها را یکی از پس از دیگری خنثی کردند و با درایت آن حماسهها در ۸ سال دفاع مقدس آفریده شد.
وزیر اطلاعات با تصریح اینکه با رهبری خلف صالح امام، مقام معظم رهبری مسیر امام ۲۵ سال است که ادامه پیدا کرده، تصریح کرد: انقلاب اسلامی ۲۵ سال مثل کوه در سطح جهانی ایستادگی و حضور پیدا کرده است چراکه ریشه پیروزی حزب الله لبنان در جنگ ۳۳ روزه، در انقلاب اسلامی ایران است و پیروزی ۲۲ روزه فلسطینیها در غزه هم مدیون رهنمودهای امام راحل بود.
حجتالاسلام علوی با اذعان به اینکه امروز هم روح امامت امام در رهبری مقام معظم رهبری وجود دارد، گفت: هر جا ایران اسلامی حضور دارد آنجا حماسه و پیروزی هست.
وی در ادامه با تصریح اینکه دشمنان گمان کردند در طول دو ماه میتوانند نظام سوریه را سرنگون کنند و یک رژیم خودفروخته را سر کار بیاورند، گفت: روز گذشته انتخابات سوریه انجام شد و به احتمال قوی بشار اسد هم پیروز خواهد شد.
وزیر اطلاعات با بیان اینکه روسیه نتوانست هم پیمان خودش اوکراین را در کنار مرزهای خودش نگه دارد، گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن حمایتهای سیاسی از هم پیمان خود در سوریه، محور مقاومت آن را قرص و محکم در برابر سهمگینترین توطئهها نگه داشته و قهرمانانه در جبههها پیش میرود.
حجتالاسلام علوی در بخش پایانی سخنان خود ضمن گرامیداشت یاد سردار شهید اسکندری گفت: عزیزانی با میل خودشان برای دفاع از گنبد و بارگاه بانوی قهرمان کربلا، حضرت زینب کبری(س) رفتند و جانشان را در معرض شهادت قرار دادند تا از حرمت این حرم دفاع کنند که در این راستا دعای امام که فرمود خدایا درب شهادت را به روی ما نبند در مورد این سرباز امام به اجابت رسید و مظلومانه سر از تنش جدا کردند.
وی با اشاره به خدمات و فعالیتهای مبارزاتی قبل از انقلاب شهید اسکندری یادآور شد: ایشان از اولین نیروهایی بود که داوطلبانه به جبهه رفت و در عملیاتهای مختلف از خود رشادتها نشان داد. همچنین بعد از دوران دفاع مقدس در سیستان و بلوچستان، هرمزگان، در سازندگی خوزستان و سد کرخه در استان فارس منشأ خدمات ارزندهای بود.