کد خبر: ۷۲۰۱۸
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۹ - ۱۳ تير ۱۳۹۴

شهری که همه ساکنان آن ناگهان اجاره‌نشین شدند!

در استان لرستان شهری وجود دارد که با وجود قدمت چندصد ساله سکونت مردم در آن، با پیگیری های اوقاف و اعلام وقفی بودن املاک به یکباره همه ساکنان این شهر تبدیل به اجاره نشین اوقاف شده اند.
به گزارش شیرازه به نقل از مهر، بحث املاک موقوفی شهر درب گنبد به عنوان مامن امامزاده محمد(ع) در شهرستان کوهدشت مسئله ای بوده که سال هاست بدون حل باقی مانده تا مردم این شهر همچنان اجاره نشین اداره اوقاف باشند و خود را مالک املاکی ندانند که چند نسل است در آن زندگی می کنند.

اداره اوقاف و امور خیریه کوهدشت معتقد است املاک شهر درب گنبد امامزاده محمد اعم از مسکونی، تجاری و کشاورزی وقفی است و همین امر باعث شده مردم درب گنبد نتوانند برای املاکی که در آن زندگی شناسنامه بگیرند و حتی از گرفتن امتیاز آب و برق و... بهره مند نشوند.

موضوع زمین های وقفی درب گنبد موجی از نگرانی در مردم این شهر زیارتی ایجاد کرده و هراس آن دارند که هرلحظه به حکم قانونی اداره اوقاف مجبور به ترک خانه ها و مغازه های خود شوندموضوع زمین های وقفی درب گنبد موجی از نگرانی در مردم این شهر زیارتی ایجاد کرده و هراس آن دارند که هرلحظه به حکم قانونی اداره اوقاف مجبور به ترک خانه ها و مغازه های خود شوند یا تا پایان عمر اجاره بهای منازل و زمین های خود را به این اداره بپردازند.

این در حالی است که چند نسل از سکونت مردم در این شهر و منطقه می گذرد تا این امر اعتراض و انتقاد شدید مردم درب گنبد را به دنبال داشته باشد.

این وضعیت به گونه ای است که کار به مراجع قضایی نیز کشیده شده به طوریکه مردم خواستار آزادی املاکی که در آن زندگی می کنند از مالکیت اداره اوقاف هستند تا بتوانند در محل آبا و اجدادی خود زندگی را ادامه دهند.

رئیس کمیسیون حقوقی مجلس: اوقاف نمی تواند مالک درب گنبد باشد

الهیار ملکشاهی رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم کوهدشت در این رابطه با یادآوری اینکه شهر درب گنبد باید به نگین لرستان تبدیل شود، می گوید: ساکنان شهر اهل این منطقه بوده و باید در محل زندگی خود ادامه حیات دهند.

درب گنبد

وی ادامه می دهد: اگر مردم این منطقه از محل زندگی خود رانده شوند به طور قطع به کلان شهرها کوچ می کنند که این وضعیت خطر جدی گرایش برخی جوانان بیکار به کارهای خلاف و شغل های کاذب را به دنبال دارد.

در بحث وقف خاص، اوقاف نظارت جزئی دارد اما نمی تواند مالک باشد

نماینده مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی ادامه با یادآوری اینکه خودش قاضی بوده و از کارهای حقوقی اطلاعاتی دارد اضافه می کند: در این زمینه با حضور مسئولان اوقاف و دیگر مسئولان در جلسات مربوط به این موضوع نظر خودم را به صراحت اعلام کرده ام که اگر تمام مدارک و اسناد اوقاف هم درست باشد، باز وقف درب گنبد در حوزه وقف خاص تعریف می شود.

ملکشاهی تصریح می کند: در بحث وقف خاص، اوقاف نظارت جزئی دارد اما نمی تواند مالک باشد ولی اگرپای وقف عام درمیان باشد می تواند مالک محسوب شود.

وی می افزاید: تا جایی که بتوانم پیگیر این موضوع هستم تا زمانی که مسئولان اوقاف استان را توجیه کنم که صاحب حق نیستند و اگر لازم باشد درخواست مردم درب گنبد را به دست مسئولان ارشد کشور نیز خواهم رساند.

مدیرکل اوقاف: کل شهر درب گنبد و زمین های کشاورزی اطراف آن موقوفه امامزاده محمد است

این سخنان نماینده مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی در حالی مطرح می شود که حجت الاسلام مرتضی خاکباز مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان لرستان یکی از کارهای این اداره کل را در دستور کار قرار دادن طرح آزاد سازی و آبادسازی امامزاده محمد کوهدشت از سال ۹۲ می داند.

وی معتقد است که کل شهر درب گنبد و زمین های کشاورزی اطراف آن موقوفه امامزاده محمد بوده و می گوید: نیت این موقوفه یک سوم به روحانی و سادات منطقه و دو سوم برای تعمیر و مرمت و خدام امامزاده محمد بوده است.

درب گنبد

حجت الاسلام خاکباز می گوید: موقوفه امامزاده محمد تا پایان سال ۹۲ به دلیل عدم تمکین مردم منطقه هیچ درآمدی نداشته، ولی طی جلسات متعدد در این راستا تعدادی قرارداد در زمینه موقوفه امامزاده محمد(ع) بسته شده است و در حال حاضر امامزاده محمد درآمد نسبتا بالایی دارد.

برای روشن ترشدن موضوع و بررسی موارد ادعایی مردم منطقه و اوقاف به سراغ وکیل پرونده زمین های موقوفی درب گنبد امام زاده محمد رفتیم تا روند پرونده را جویا شوم.

اوقاف املاک کشاورزی، مسکونی و تجاری درب گنبد را به نام خودش ثبت کرده است

محمد عبدلی مدعی است که اوقاف بدون هیچ سندی املاک کشاورزی، مسکونی و تجاری درب گنبد را به نام خودش ثبت کرده و تصریح می کند: حدود ۶۰۰ سال است که آبا و اجداد این مردم بدون کوچکترین مزاحمی روی زمین های کشاورزی این منطقه کار کرده اند اما جدید اداره اوقاف سندی صادر کرده مبنی بر این که املاک کشاورزی درب گنبد مجهول المالک هستند تا آن ها را به تصرف خود دربیاورد.

عبدلی ادامه می دهد: اگر این زمین ها مجهول المالک هستند پس کسانی که سال هاست بر روی این زمین ها کار کرده و می کنند چه کسانی هستند؟

درب گنبد

محمد عبدلی با بیان این که پرونده این موضوع در حال حاضر در شعبه ۱۰۱جزائی دادگستری کوهدشت درحال رسیدگی است، می گوید: با اقداماتی که در این رابطه صورت گرفته از اداره اوقاف خواسته شده تا مدارک مستند خود را ارائه دهد.

املاک درب گنبد وقف خاص است

وی اظهار می کند: اخیرا اوقاف مدرکی ارائه داده اما این مدرک از خاص بودن وقف املاک درب گنبد حکایت دارد و اسامی طوایف به طور مشخص دراین وقف
نامه ذکر شده است.

وکیل پرونده املاک موقوفی درب گنبد با اشاره به صدور من غیرحق اسناد اداره اوقاف بیان می دارد: متاسفانه موقوفی شدن املاک کشاورزی درب گنبد سبب شده تا هیچ گونه خدمت دهی از نظر ابزار کشاورزی، وام و ... به کشاورزان صورت نگیرد.

محمد عبدلی همچنین مدعی است مردم درب گنبد از ۲۰۰ سال پیش مالکان زمین های مسکونی خود بوده و بسیاری از ساختمان های این شهر دارای بافت فرسوده و حتی تخریبی هستند درحالی که اداره اوقاف با همان سندی که بدون حق صادرشده برنامه ریزی کرده تا ساختمان های مسکونی را به تملک خود درآورد و این درحالی است که این اداره در تقسیم بندی، واگذاری و ساخت و ساز هیچ یک از ساختمان های درب گنبد اقدامی نکرده اما خودش را مالک می داند.

خلع ید برخی خانه های مسکونی مردم درب گنبد

عبدلی تصریح می کند: پیگیری اوقاف موجب شده که حکم خلع ید و قلع و قمع و حتی محکومیت پرداخت اجرت ملک ایام تصرف برای برخی از ساکنان این خانه های مسکونی صادر شود.

کراپ‌شده - درب گنبد

وکیل پرونده املاک موقوفی درب گنبد، در رابطه با املاک تجاری این شهر نیز می گوید: مغازه های درب گنبد قبلا متعلق به خود اشخاص بوده است چرا که قبلا محدوده حرم کاملا مشخص بوده؛ اما مسئولان اوقاف از مغازه داران خواستند اجازه دهند مغازه ها را تخریب کنند تا محدوده ی حرم را توسعه دهند. اما پس از تخریب و ساخت، مالکیت املاک تجاری را مدعی شده اند که این به هیچ عنوان جایگاه قانونی ندارد.

محمدعبدلی از مسئولان امر می خواهد اجازه ندهند حق مردم درب گنبد ضایع شود.

به هر روی به نظر می رسد موضوع املاک شهر درب گنبد به چالشی جدی در این منطقه تبدیل شده است که اگر تدبیری در این زمینه اندیشیده نشود شاهد آسیب های اجتماعی نیز در منطقه خواهیم بود.

از یک سو باید موضوع وقفی بودن املاک این منطقه در راستای توسعه امامزاده محمد و ایجاد زیرساختها در این منطقه در چهارچوب اسناد و مدارک موجود توسط متولیان امر نبال شود و از سوی دیگر نباید شرایطی فراهم شده که مردم با از دست دادن محل زندگی، کشاورزی و تجارت خود مهاجرت کرده و این شهر خالی از سکنه شود که این امر با تعامل موثر و دیدگاه مثبت هر دو طرف حل شدنی خواهد بود.


نظرات بینندگان