بقعه "پیر بنکی" کازرون آسیب دید/ جستجو برای گنج علت احتمالی حادثه
در فرهنگ عامه مردم کازرون، به این بقعه پیر بنکی و به واسطه درختی که بر آن روییده است، پیر کُلخونگی نیز می گویند.
این بقعه در فاصله ۲۵ کیلومتری غرب کازرون و در مسیر جاده کازرون ـ شیراز قرار دارد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون به خبرنگار مهر گفت : طی روزهای اخیر سنگ قبر واقع در بقعه پیربنکی در شهرستان کازرون به همراه بخشی از دیواره این بقعه، مورد تعرض شخص یا اشخاص ناشناس قرار گرفته و به دنبال این تعرض آسیبهای جدی به سنگ قبر قدیمی واقع در این بقعه وارد شده است.
محسن عباسپور افزود: بر اساس مشاهده میدانی، به نظر می رسد شخص یا اشخاصی احتمالا با هدف واهی یافتن اشیای قیمتی، در صدد تخریب بخشهایی از بقعه برآمده اند و ضمن شکستن سنگ قبر واقع در این بقعه، آسیبهای جدی به آن وارد کرده اند.
وی با اشاره به اینکه اصلی ترین آسیب متوجه سنگ قبر موجود در بقعه شده، اظهار داشت: متأسفانه بر اثر وارد آمدن ضربات سنگین به این سنگ قبر، بخشهایی از آن شکسته و از بدنه اصلی جدا شده و بخشهای دیگری نیز به صورت کامل از بین رفته است.
این فعال حوزه میراث فرهنگی بیان کرد: یکی از ویژگی های بارز سنگ قبری که مورد تعرض قرار گرفته این است که دارای کتیبه یا گورنوشته به صورت حجاری نیست و در عوض شاهدیم که در این سنگ قبر از جوهر سیاه برای نوشتن استفاده شده و در تعرض اخیر بر اثر اصابت ضربه هایی سخت،بخشهایی از این نوشته ها به طور کامل از بین رفته است.
عباسپور ادامه داد: طی روزهای گذشته اقدام هایی برای احیای این سنگ قبر صورت گرفته که در این مورد نیز شاهدیم مرمتی غیراصولی انجام شده و بخشهای جدا شده از این سنگ قبر تنها با اندکی سیمان و مصالح مشابه، بدون رعایت اصول صحیح مرمت به یکدیگر چسبیده شده اند.
وی افزود: تا زمانی که ضارب این اثر ارزشمند دستگیر نشود، به درستی نمی توان در خصوص انگیزه اصلی تخریب صورت گرفته نظر قطعی داد، اما با توجه به مجموع شواهد موجود به نظر می رسد در این تخریب باز هم داستان واهی و تکراری احتمال وجود گنج در مقبره ها و سنگ قبرها تکرار شده است.
عباسپور گفت: در چنین مواردی اشخاصی ناآگاه با تصور اینکه در گورهای قدیمی و در دل سنگ قبرهای موجود در آنها گنجی نهفته ، پتک جهل و ناآگاهی خود را بر این آثار فرو می آورند و در نهایت بجز تخریب بخشی از هویت این سرزمین، چیز دیگری عایدشان نمی شود.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون اظهار داشت: تخریب آثار سنگی به وسیله پتک با هدف یافتن گنج، یکی از تلخ ترین شیوه های مواجهه سوداگران و سودجویان با آثار تاریخی این مرز و بوم است که تا کنون تبعات سنگین و ناگواری را متوجه آثار تاریخی در نقاط مختلف کشور کرده که از جمله آن می توان به تخریب بخشی از نقش برجسته بهرام ساسانی در تنگ چوگان کازرون اشاره کرد که با هدفی مشابه صورت پذیرفته بود.
وی ادامه داد: پیش از این نیز در خصوص احتمال تخریب آثار سنگی به ویژه در گورستانهای دورافتاده بارها هشدارهای جدی به مسئولان دستگاه های ذیربط داده شده بود، اما نه تنها اقدامی برای جمع آوری آثار شاخص هر گورستان صورت نگرفته، بلکه در اکثر قریب به اتفاق موارد، حتی کارهای مستندنگاری سازمان یافته و اصولی نیز انجام نشده تا به فرض تخریب و سرقت، حداقل از وجود تصاویر و جزئیات ثبت شده برای مطالعه آنها در دوره های آینده محروم کنیم.
عباسپور تصریح کرد: در برخی فضاها همچون بقاع متبرکه، شاهد تداخل وظایف نهادها نیز هستیم چراکه به عنوان مثال در بقعه پیربنکی هم اداره اوقاف به عنوان یکی از نهادهای ذی نفع محسوب می شود و هم به واسطه تاریخی بودن آثار موجود در آن، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ذی نفع است و طبیعتاً هر دوی این نهادها بدون اینکه وظایف حفاظتی و حراستی خود را به دوش دیگری بیاندازند، باید در خصوص دلایل وقوع این مسئله توضیح دهند و به صورت شفاف اقدام های آتی خود برای پیشگیری از تکرار چنین تخریب هایی را اعلام کند.
منبع: مهر