کد خبر: ۹۸۳۸۵
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۵ - ۲۵ مهر ۱۳۹۵

عادل الجبیر؛ تاریخ انقضای وزیر سعودی که زود فرا رسید

با گذشت یک سال و نیم از حضور عادل الجبیر به عنوان وزیر خارجه عربستان، این کشور با شکست‌های دیپلماتیک روبه رو شد که مهم ترین آن تخریب رابطه ریاض و واشنگتن بود.
به گزارش شیرازه، یک سال و نیم از مسئولیت «عادل الجبیر» در وزارت خارجه عربستان می‌گذرد که با شکست‌های دیپلماتیک برای عربستان همراه بوده است.

در حالی که ریاض به تجربه الجبیر در زمینه روابط با ایالات متحده تکیه کرده بود این کشور با قانون جاستا مواجه شده که تا حد زیادی روابط عربستان و واشنگتن را به چالش کشیده است.

روزنامه «الاخبار»، در گزارشی از کارنامه دیپلماتیک الجبیر نوشت که جنگ علیه یمن اولین جنگی نیست که او در آن شرکت کرده پیش از آن در سال 1990 او در شهر ظهران عربستان و در دفتر رسانه‌ای مشترک عملیات «توفان صحرا» که آمریکایی‌ها برای بیرون راندن صدام حسین از کویت اجرا کرده بودند حضور داشت.

عادل الجبیر وقتی هنوز 24 ساله نبود در سفارت عربستان در واشنگتن به عنوان معاون امور کنگره مشغول به کار شد. دلیل این ورود زودرس به دنیای دیپلماسی هوش و ذکاوت بالای او در این زمینه نبوده بلکه مسأله این بود که خانواده الجبیر یکی از وفادارترین خانواده‌های به دربار آل سعود بوده‌اند.

دوره‌ای که بندر بن سلطان سفیر عربستان در آمریکا بود دوره طلایی الجبیر به شمار می‌رود؛ زیرا الجبیر که در آن زمان جوانی 24 ساله بود موفق شد رزومه خوبی برای خود دست و پا کند.

الجبیر در سال 1999 بعد از تجربه طولانی در نیویورک به عنوان یکی از اعضای هیأت دائمی عربستان در سازمان ملل به سفارت عربستان در واشنگتن بازگشت و مدیر دفتر رسانه‌ای سفارت شد.

باید اعتراف کرد الجبیر با لحن آرام و کاریزمایی که داشت به خوبی از عهده این کار برآمده و توانسته بود جایگاه خوبی برای خود ایجاد کند اما مشکل این است که خوب صحبت کردن به تنهایی برای موفقیت در زمینه مأموریت‌های مهم تر کافی نبود و کار دیپلماتیک در سخنگویی و کار رسانه‌ای خلاصه نمی‌شود.

عادل الجبیر در سال 2000 به عنوان مشاور سیاست خارجه دیوان ولی‌عهد در آن زمان انتخاب شد، بعد از آن به سرعت به مشاور پادشاه تبدیل شد و طولی نکشید که در سال 2005 به عنوان وزیر مشاور دولت انتخاب شد و یک سال و نیم بعد سفیر عربستان در ایالات متحده شد.

تنها یک پرونده به الجبیر کمک کرد که بتواند چنین جایگاهی را در زمینه دیپلماسی به دست آورد، او بعد از حوادث 11 سپتامبر اقدامات زیادی برای فروکش کردن خشم آمریکایی‌ها از عربستان به عنوان تنها تولید کننده وهابیت اتخاذ کرد.

تلاش‌های او در واقع به نتیجه رسید و الجبیر به توانایی در گفت‌وگو با آمریکایی‌ها معروف شد به همین دلیل بعد از درگذشت سعود الفیصل به عنوان وزیرخارجه عربستان به جای او انتخاب شد.

اما امروز بعد از تصویب قانون جاستا سوال‌های زیادی مطرح می‌شود که آیا الجبیر در مسئولیت خود موفق بوده یا خیر؛ بعد از تصویب این قانون خبری از عادل الجبیر نبود حتی خبر واکنش وزارت خارجه عربستان درباره این قانون به وسیله یک منبع در وزارت خارجه عربستان اعلام شد.

عدم حضور الجبیر در بزنگاه قانون جاستا گمانه‌های فراوانی را درباره اینکه آیا تاریخ انقضای او فرا رسیده به میان آورد؛ تنها دلیل به کارگیری الجبیر در ریاست دستگاه دیپلماسی عربستان قدرت خوب او در گفت‌وگو با آمریکایی‌ها عنوان شده بود اما امروز پیش از هر وقتی روابط دو کشور دچار بحران شده است و این مسأله به میان می‌آید که آیا او صلاحیت عهده داری دستگاه دیپلماسی عربستان را دارد؟

انتهای پیام/

منبع: فارس
نظرات بینندگان