کد خبر: ۱۱۸۴۰۷
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۳ - ۲۶ دی ۱۳۹۶

رقابت فروشگاه‌های زنجیره‌ای فارس برای فروش محصولات غیربومی

استان فارس حدود ۵ میلیون نفر جمعیت دارد بنابراین بازار این استان با بازار کشوری مانند عمان برابری می‌کند با این تفاوت که دردسرهای صادرات کالا را ندارد بنابراین کارخانجات مختلف کشور نگاه ویژه‌ای به بازار این استان دارند.
به گزارش شیرازه، «کارخانه‌ها و برندهای تولید فارس با مشکل عدیده روبه‌و هستند و نتوانستند در ساختار نوین بازار جایی داشته باشند به طور مثال در فروشگاه‌های مجازی سهم فارس خیلی پایین است، یک فروشگاه مجازی که 80 درصد خرده‌‌فروشی آنلاین کشور را در اختیار دارد از تولیدات فارس استفاده نمی‌کند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای در استان فارس و شیراز راه‌اندازی شده اما از تولیدکننده فارسی خرید نمی‌کنند و پول استان فارس را به خارج از استان می‌برند». اینها سخنان خسرو فروغان، نائب رئیس اتاق اصناف استان فارس است که سوژه گزارش میدانی ما می‌شود.

وارد یکی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای شیراز می‌شوم که چندسالی است فعالیت خود را آغاز کرده و شعبه‌های زیادی در نقاط مختلف شهر دارد. در قفسه اول انواع سوپ، ماکارونی، نودالیت، انواع آرد، غلات و حبوبات چیده شده است به سراغ «ماکارونی‌»ها می‌روم، از هر کدام از برندها یک بسته برمی‌دارم آدرس کارخانه‌های آنها البرز، تهران، اتوبان اصفهان_ تهران نرسیده به شاهین‌شهر است.

پشت بسته‌بندی انواع «آرد و غلات» آدرس کارخانجات در البرز، تهران و گلستان نوشته شده و با وجود اینکه فارس یکی از 3 استان برتر در تولید گندم و غلات است آدرسی از کارخانه‌های استان در پشت این بسته‌بندی‌ها نمی‌بینم.

تنوع «حبوبات» در قفسه آنقدر زیاد است که مجبور می‌شود چندین بار پشت بسته‌ها را بخوانم، خانمی که کنارم ایستاده می‌گوید چرا هیچ کدام از این برندها آشنا نیست؟ نگاهش می‌کنم و می‌گویم: در شهرستان‌های اطراف ما بهترین حبوبات کشت می‌شود اما تمام این محصولات مربوط به تهران، تبریز، اراک و همدان است و محصولات خود فارس جایی در سبد خرید فروشگاه‌ها ندارند.

قفسه را دور میزنم چشمم به انواع آبمیوه که از بالا تا پایین قفسه جا گرفته‌اند می‌افتد، باز هم خبری از برندهای آبمیوه فارس در این قفسه نیست و ظاهرا ساروی‌ها، تهرانی‌ها، ارومیه‌ها و مرندی‌ها خوب توانسته‌اند دل مسئولان این فروشگاه‌ زنجیره‌ای را ببرند.

گفت‌وگوی دو فروشنده فروشگاه که در حال چیدن لبنیات در قفسه یخچال‌دار فروشگاه است توجهم را جلب می‌کند، فروشنده خانم که ظاهرا دو روز مرخصی بوده می‌گوید: «دو روز پیش تمام این پنیرها را بر اساس تاریخ چیده بودم اما ظاهرا در این دو روز تاریخ‌های قدیمی‌تر در انتها قرار گرفته‌اند و فروش نرفته‌اند». اصرار دارد که در صورت فروش نرفتن این پنیرها مسئولیتی بر دوش او نیست چون اشتباه از مسئول چیدمان است.

همین گفت‌وگو باعث می‌شود که به سمت آن قسمت فروشگاه بروم تا ببینم کارخانجات لبنیات فارس که به گفته مسئولان نه تنها در بازار داخلی بلکه در بازار جهانی نیز سهم مطلوبی دارند در سبد محصولات این فروشگاه چه جایگاهی دارند. بعد از دیدن این همه محصولات غیربومی با دیدن برندهای فارس در این قسمت فروشگاه اندکی دلخوش می‌شوم. هر چند در کنار لبنیات فارس محصولات کارخانجات لبنیات تهران و آمل نیز قرار گرفته که آن هم باید به حساب تنوع سلیقه‌های مشتریان و تقاضای آنها گذاشت.

برخی برندهای تولید‌کننده رب‌گوجه و انواع کنسرو استان فارس جز برندهای مطرح کشور هستند و سالیان زیادی تبلیغات آنها در تلویزیون پخش می‌شد اما ظاهرا در سبد کالاهای این فروشگاه زنجیره‌ای نتوانسته‌اند جایی برای خود باز کنند زیرا تمام رب‌گوجه فرنگی، انواع سس گوجه فرنگی و کنسروهایی غذایی مختلف که در این فروشگاه دیده می‌شود از قزوین، آمل، مشهد، کرج و تهران است.

کمی آن‌طرف‌تر قفسه انواع ترشیجات و شوریجات، آبلیمو، آبغوره، عرقیجات و انواع شربت  قرار گرفته، از آنجا که استان فارس در تولید این محصولات شهره است و این محصولات جز سوغاتی‌های فارس محسوب می‌شوند شکی ندارم که حداقل 80 درصد این قفسه را محصولات فارس پر کرده‌اند اما نگاهی به برندها و آدرس کارخانجات آنها کافی است تا مطمئن شوم که شوشتر، ارومیه، ساوه، تهران، ملارد، آمل، شهریار و گرمسار گوی سبقت را از فارس ربوده‌اند هر چند در بین همه این محصولات یک برند از فارس نیز قرار داشت.

دلم برای غربت صنعت غذایی فارس می‌گیرد تصمیم می‌گیرم از فروشگاه خارج شوم که یادم می‌آید باید برای منزل چیزی خرید کنم به انتهای فروشگاه می‌روم. در حال گذشتن از قفسه انواع سوسیس و کالباس تک به تک تمام برندها را می‌خوانم نام‌هایشان برایم آشناس برمی‌گردم و با دقت بیشتری نگاه می‌کنم با دیدن برندهای فارس در این قفسه اندکی آرام‌تر می‌شوم.

فروشگاه زنجیره‌ای که به استناد سایت اینترنتی این فروشگاه، حدود 52 نمایندگی در استان فارس دارد که 27 فروشگاه آن در شیراز واقع شده است با یک حساب سر انگشتی می‌توان دید که کمتر از 10 درصد محصولاتش مربوط به استان فارس است. این فروشگاه‌ها با جوایز و تخفیفاتی که برای مشتریان در نظر گرفته‌اند‌ در واقع مسابقه فروش محصولات غیربومی در استان فارس برپا کرده‌اند.

صنایع غذایی فارس رتبه سوم کشور را در صنعت غذایی ایران دارند. صنعتی که ظاهرا در استان خودش غریب افتاده است. با توجه به اینکه استان فارس حدود 5 میلیون نفر جمعیت دارد بنابراین بازار این استان با بازار کشوری مانند عمان که تقریبا همین جمعیت را دارد برابری می‌کند اما با این تفاوت که دردسرهای صادرات کالا را ندارد بنابراین کارخانجات مختلف کشور نگاه ویژه‌ای به بازار این استان دارند و با بازاریابی مناسب رقبای استان فارسی خود را کنار زده‌اند.

تسنیم

انتهای پیام/
نظرات بینندگان