همانند شتر کمسن و سال باشید
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، امام علی (ع) در حکمت مشهور خود درباره فتنهها میفرمایند: «در فتنهها همچون شتر کمسن و سال باش؛ نه پشتی قوی دارد که سوارش شوند و نه پستانی دارد که بدوشند» (كُنْ فِي الْفِتْنَةِ كَابْنِ اللَّبُونِ، لاَ ظَهْرٌ فَيُرْكَبَ، وَلاَ ضَرْعٌ فَيُحْلَبَ). برای درک بهتر این حکمت، لازم است که دو واژه «فتنه» و «ابن لبون» تحلیل شود.
کلمه «فتنه» در زبان عربی به معنای آزمایش و امتحان است و در اینجا به معنای آشوبهای اجتماعی و بحرانهای اجتماعی آمده است. همچنین، «لبون» به شتری گفته میشود که به جهت زائیدن مکرر دارای پستان پربار است و «ابن لبون» به بچه شتری گفته میشود که در سن دو سالگی به سر میبرد؛ نه قدرت سوار شدن دارد و نه پستان پرشیر. بدینسان، امام علی (ع) با این مثال میخواهد تأکید کند که انسان در زمان فتنهها باید از درگیری و طرفداری از هیچ یک از دو گروه متخاصم پرهیز کند و خود را دور نگه دارد.
این توصیه در واقع به ما یادآوری میکند که در زمان آشوب و فتنه، احتیاط و قطع روابط با طرفین درگیر به عنوان بهترین راهحل مورد تاکید است. نمونههای این فتنهها در تاریخ اسلام، از جمله قیام ابو مسلم، نشان میدهد که امامان اهل بیت (ع) همیشه از اقداماتی که منجر به فتنههای جدید میشد دوری میکردند.
امام علی (ع) در سخنان دیگر نیز به اهمیت عزلت و کنارهگیری در زمان فتنهها اشاره کردهاند و سلامت دین را در جدایی از مردم در زمان فساد دانستهاند. این آموزه، نه تنها در کلام آن حضرت، بلکه در تعالیم سایر امامان و در آیات قرآن نیز تأکید شده است.
در پایان، با توجه به شرایط کنونی جامعه و وجود فتنهها و آشوبها، لازم است که هر فردی متوجه باشد که در دنیای پرآشوب امروز، خودداری از درگیری و حضور فعالانه در فتنهها به عنوان یک اصل اساسی، باید مورد توجه قرار گیرد. در این راستا، پیروی از سیره و سخنان اهل بیت (ع) میتواند راهگشای ما در مواجهه با چالشهای پیش رویمان باشد.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴