هر روز با یک حافظ کل قرآن کریم؛
«سید مصطفی موسوی» : زندگی بنده مصداق این بیت شعر است که هر چه دارم همه از دولت قرآن دارم
توصیه بنده به حافظان مبتدی این است که در کار حفظ قرآن عجله نکنند چون عجله کار را خراب می کند و حافظ نمی تواند حفظ خوبی داشته باشد و در نتیجه در تثبیت آیات دچار مشکل می شوند
به گزارش شیرازه، ماه مبارک رمضان؛ ماهی که ابتدایش رحمت، میانهاش مغفرت و پایانش آزادى از آتش جهنم است، ماهی که درهاى آسمان در شب اولش باز میشود و تا شب آخر آن بسته نخواهد شد، ماهی که اگر بنده میدانست [چه چیزی در این ماه وجود دارد] آرزو میکرد تمام سال، ماه رمضان باشد.
ماه مبارک رمضان به جهت نزول قرآن کریم در آن و ویژگى هاى منحصرى که دارد در میان ماه هاى سال قمرى برترین ماه است. به همین مناسبت در پایگاه خبری تحلیلی شیرازه بنا داریم هر روز با یکی از حافظان کلام وحی گفتگویی داشته باشیم، مصاحبه های مفصلی که در آن از هر دری صحبت به میان آمده است، از آرزوهای قرآنی حفاظ کل قرآن تا ...
سید مصطفی موسوی متولد 4 شهریور 1363، متولد شهر فرخ شهر از توابع استان چهارمحال و بختیاری و ساکن شیراز که به توفیق الهی حافظ کل قرآن کریم و دارای مدرک مهندسی کشاورزی از دانشگاه دولتی لرستان و مدرک کارشناسی ارشد الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه پیام نورتهران هستم.
حفظ قرآن را از چه سالی شروع کردید؟
حفظ قرآن را از سال 1377 و زمانی که کلاس دوم دبیرستان در رشته علوم تجربی تحصیل می کردم شروع کردم که بعد از گذراندن دوره های روخوانی و روانخوانی و تجوید و قرائت سطح مقدماتی در دارالقرآن کریم مسجد جامع شهر فرخ شهر زیر نظر اساتید خوب و کشوری همچون استاد غلامحسین فاتحی و استاد حاج بهنام شمس شروع به حفظ قرآن کریم کردم و 15 جزء از قرآن را تا زمان کنکور کارشناسی در سال 1381 با شرکت در کلاسهای دارالقرآن مسجد جامع فرخ شهر حفظ کردم و 15 جزء دوم را بعد از قبولی در دانشگاه در سال 1382 در مقطع کارشناسی و در سال اول تحصیل در دانشگاه حفظ کردم در واقع مدت حفظ کل قرآن بنده 5 سال طول کشید.
نقش خانواده در این بین چگونه بود؟
در واقع مشوق بنده در حفظ قرآن یکی از دوستان قرآنی بود که ایشان 1 جزء از قرآن را حفظ بود و بنده را تشویق به حفظ قرآن و شرکت در کلاسهای حفظ قرآن کرد و در ادامه پدر و مادر و در این اواخر هم همسرم مشوق اصلی بنده در حفظ و تثبیت آیات قرآن و ادامه مسیر بودند.
حفظ قرآن کریم سختیها بسیار زیادی دارد، در حین حفظ قرآن موردی پیش نیامد که عطای حفظ را به لقایش ببخشید؟
یکی ازمعایب کلاس های قرآن ریزش در کلاسهای حفظ است که به دلایل مختلفی مانند خستگی در ادامه ی مسیر حفظ، عدم حفظ درست و تثبیت مناسب آیات، گاها تعجیل در حفظ قرآن و نداشتن برنامه خوب، کم کم افراد حفظ قرآن را رها می کنند که در واقع باید جذابیت و شیوه های حفظ قرآن را مرتب به روزرسانی و متناسب با استعداد هر شخص کنیم تا دچار این مشکل در کلاسهای حفظ نشویم، بنده به خاطر دارم که زمانی ما در ابتدای شروع حفظ، کلاس حفظ خود را با تعداد حدود 15 نفر شروع کردیم که اکثرا دانش آموزان مدارس تیزهوشان بودند به غیر از بنده که در مدرسه دولتی عادی تحصیل می کردم ولی به مرور همه این دوستان بعد از حفظ قسمتی از اجزاء قرآن خسته شده و کار حفظ را رها می کردند و زمانی که به حفظ 10 جزء رسیدیم فقط سه نفر باقی مانده بود و در ادامه مسیر و به توفیق الهی از بین همه این دوستان فقط بنده موفق به حفظ کل قرآن کریم شدم.
بخشی از زندگی هر قاری یا حافظ قرآن به حضور در مسابقات سپری میشود، تا کنون در چه مسابقاتی شرکت کرده و چه رتبههایی به دست آوردهاید؟
از همان شروع حفظ قرآن در سال 1377 و در کلاس دوم دبیرستان در مسابقات مختلف دانش آموزی و مسابقات اداره اوقاف و امور خیریه استان چهارمحال و بختیاری در رشته حفظ 5 جزء رتبه اول مسابقات استانی را به دست آوردم و در سال های بعد در بین سالهای 1380 الی 1390 در رشته حفظ 10 جزء و 20 جزء و حفظ کل چندین مرتبه رتبه های اول و دوم استانی مسابقات اوقاف و امورخیریه و مسابقات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری را کسب نمودم و در مسابقات کشوری نیز رتبه اول در رشته حفظ 5 جزء در مسابقات کشوری بسیج، رتبه سوم در رشته حفظ 20 جزء در مسابقات دانشجویی تبریز و در رشته تفسیر نیز انتخاب به عنوان جوانترین مفسر قرآن مسابقات کشوری اوقاف و امور خیریه در سال 1377 را در کارنامه دارم.
حضور شما در عرصه حفظ قرآن کریم چه تحولاتی را به همراه داشته است، یعنی بعد ا اینکه حافظ کل قرآن کریم شدید تغییرات محسوسی را در زندگی خود احساس کردید؟
زندگی بنده مصداق این بیت شعر است که هر چه دارم همه از دولت قرآن دارم از تحصیلات و شغل و همسر و فرزند و... هر چه دارم همه به برکت قرآن کریم هست، در واقع حفظ قرآن و انس با قرآن زندگی بنده را متحول کرد و دید بنده را به زندگی عوض کرد و در واقع به زندگی بنده معنا و مفهوم بخشید و این تکرار و مرور آیات شیرینی خاصی برای حافظ دارد که فقط حافظان قرآن این شیرینی را خواهند چشید و از دریای بیکران قرآن به قدر تشنگی می چشند و ما وقتی زندگی بزرگانی علمی مانند ملاصدرا را مرور می کنیم که وقتی در آخر عمر تاسف می خورد که ای کاش عمرم را به جای گذراندن در فلسفه در تفسیر قرآن و علم قرآن گذرانده بودم و یا علامه حسن زاده آملی که فرمودند ای کاش به جای حفظ هزاران بیت شعر به حفظ قرآن پرداخته بودم این ها همه اهمیت و عظمت قرآن و انس با قرآن را برای ما مشخص می کند.
به عنوان یک حافظ کل قرآن کریم بیشتر با کدام آیات ارتباط برقرار میکنید؟
بیشتر با این آیه قرآن انس دارم که می فرماید : قل انما اعظم بواحده ان تقوموا لله مثنی و فرادی (46 سوره سبا) این آیه یکی از تشکیلاتی ترین آیات قرآن است که حضرت امام خمینی در صحیفه نور با اشاره به این آیه علت قیام خود را این آیه بر می شمارند و این آیه که تنها موعظه قرآن به نام موعظه واحد است از بین همه مواعظ قرآن و به ما این درس را می دهد که برای خدا قیام کنید و لو تک تک یا دونفر دونفر و در واقع به قول شاعر به عمل کار برآید به سخنرانی نیست که اگر ما به همین یک آیه قرآن عمل کنیم اوضاع جامعه ما از هر لحاظ خیلی بهتر از این خواهد شد.
مهمترین آیاتی که در زمان حفظ با آنها مشکل داشتید و سخت حفظ میشد کدام آیات بود؟
آیات سوره مبارکه بقره در ابتدای حفظ چون هنوز ذهن بنده فعال نشده بود و آمادگی کامل برای حفظ را نداشت و در ادامه سوره مبارکه نساء کمی برایم سخت بود اما بعد به دلیل فعال شدن مغز به راحتی قرآن را حفظ می کردم، به خاطر دارم که جزء 8 را در یک روز حفظ کردم که هر چند روش خوبی نبود ولی برای آزمایش و اینکه بفهمم قدرت حافظه انسان چقدر است این کار را انجام دادم و در اواخر حفظ هم اجزاء 26 الی 29 کمی برایم سخت بود.
شما به عنوان یک حافظ جوان با تجربه چه توصیههایی برای افرادی که تازه قصد ورود به عرصه را دارند دارید؟
توصیه بنده به حافظان مبتدی این است که در کار حفظ قرآن عجله نکنند چون عجله کار را خراب می کند و حافظ نمی تواند حفظ خوبی داشته باشد و در نتیجه در تثبیت آیات دچار مشکل می شوند اگر حافظ طبق برنامه ریزی خوبی پیش رود و مثلا اگر قرار شد حافظ روزی 1 صفحه قرآن حفظ کند سعی کند حتی الامکان بیشتر حفظ نکند چون اشتیاق به حفظ در ادامه مسیر زیاد می شود و گاهی مثل ما که گاهی با آزمون و خطا پیش رفتیم پیش نرود و طبق برنامه ریزی استاد حفظ حرکت کند.
شما چه روش حفظی را توصیه میکنید یک حافظ قرآن حفظ یکساله را انجام دهد بهتر راست یا دورههای طولانیتر را توصیه میکنید؟
هر چند نمی توان نسخه واحدی برای افراد انتخاب کرد و هر کس باید متناسب با استعداد و علاقه و فرصت خود برنامه ریزی برای حفظ انجام دهد ولی در حالت کلی بهترین حفظ معمول حفظ 3 ساله است که نه خیلی کوتاه و نه خیلی طولانی باشد که با یک برنامه ریزی خوب و توکل به خدا و ائمه اطهار می توان به آن رسید.
مهمترین آرزو، هدف و برنامه پیشرو؟
ادامه تحصیل در مقطع دکتری علوم و قرآن حدیث مهمترین هدف پیش روی بنده در سال جاری است.
مهمترین آرزوی خارج از حیطه فعالیتهای قرآنی که احتمالاً داشته باشید چیست؟
شاید تدریس در دانشگاه را بتوانم هدف کلی خود در آینده بدانم در موضوعات مختلف قرآنی، معرفتی، بصیرتی، تربیتی و تشکیلاتی
نظر شما در مورد سطح فعالیتهای قرآنی استان فارس چیست، این فعالیتها را چگونه ارزیابی میکنید؟ به نظر شما استان فارس در این زمینه توانسته است جایگاه خود را پیدا کند؟
در طی سالهای گذشته فعالیتهای قرآنی مختلفی توسط موسسات قرآنی، ادارات، نهادها و دستگاه های مختلف استان انجام گرفته است به خصوص در بحث حفظ قرآن مؤسساتی مانند بیت الاحزان و جامعه القرآن و دارالتحفیظ الهادی و... به خوبی کار کردند ولی در زمینه های دیگر قرآنی به خصوص در بحث قرائت و تدبر و تفسیر خیلی جای کار داریم.
خود ما در مرکز قرآن و عترت ناحیه بسیج دانشجویی با کمک موسسه قرآنی ذکر جمیل فارس در بحث طرح ملی تلاوت در سال گذشته تعداد 300 نفر دانش آموز نخبه قرآنی را از مدارس شیراز انتخاب و گلچین کردی که به صورت تخصصی تحت پوشش آموزش های تخصصی صوت و لحن قرار گرفتند که در آینده نزدیک ان شاا.. شاهد خروجی های آن خواهیم بود و در این زمینه از ظرفیت اساتید گرانقدر صوت و لحن استان فارس استفاده کردیم ولی در زمینه تدبر و تفسیر لازم است حرکات جدی تری انجام گیرد و در این زمینه باید شاهد نخبه پروری قرآنی در استان فارس باشیم و با توجه به وجود ظرفیتی مثل دانشکده علوم قرآنی شیراز و با کمک اساتید و فعالین قرآنی بتوانیم ان شاا.. شیراز را که در چشم انداز قرآنی ما ظرفیت تبدیل شدن به قطب قرآنی جنوب کشور و حتی کشور و جهان اسلام را دارد به جامعه قرآنی کشور به خوبی معرفی کنیم تا از اقصي نقاط کشور برای فراگیری علم قرآن به شیراز عزیمت کنند.
در حال حاضر چه فعالیت خاصی در زمینه فعالیتهای قرآنی دارید؟
در حال حاضر به عنوان مسئول مرکز قرآن و عترت ناحیه بسیج دانشجویی استان فارس ، جانشین دارالقرآن بسیج سپاه فجر و همکار موسسه قرآنی ذکر جمیل فارس مشغول همکاری و فعالیت هستم و همچنین در حال ثبت موسسه ای قرآنی به نام نورالثقلین می باشم که بتوانم فعالیتهای قرآنی خود را به خوبی گسترش دهم.
به عنوان آخرین سؤال و حسن ختام این مصاحبه مهمترین آیهای که سرلوحه زندگی خودتان قرار دادهاید کدام آیه بوده است؟
آیه 30 سوره مبارکه فصلت ( ان الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل علیهم الملائکه الا تخافوا و لا تحزنو و ابشروا بالجنه التی کنتم توعدون)
ترجمه: کسانی که گفتند پروردگار ما خداست و سپس استقامت ورزیدند ملائکه بر آنها نازل می شوند و به آنها نوید می دهند که نترسید و نگران نباشید و بشارت باد بر شما بهشتی که به شما وعده می دادیم.
در واقع این آیه استقامت در مسیر قرآن و در مسیر الی الله را به ما نشان می دهد که دین و ایمان و هر کار خیری مانند حفظ قرآن به لقلقه زبان نیست بلکه استقامت و مداومت می خواهد و این آیه همیشه سرلوحه زندگی بنده است.
نظرات بینندگان