ویژگیهای مثبت اجلاس تهران
به گزارش شیرازه لطفالله کردرستمی کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، با بیان اینکه جنبش غیرمتعهدها پس از مباحث استقلالطلبی و نفی کشورهای ابرقدرت و جنگ بین کشورهای ابرقدرت شروع شد، اظهار داشت: در دهه 50 و اوایل دهه 60 اوج مبارزات جهانی و دو قطبی شدن جهان تحت دو بلوک سرمایهداری و سوسیالیستی و به پرچمداری آمریکا و اتحادیه جماهیر شوروی بود.
کردرستمی ادامه داد: در آن برهه، در سال 1955 کنفرانسی در کشور اندونزی با حضور جواهر لعل نهرو از هندوستان، جمال عبدالناصر از مصر و سوکارنو از اندونزی برگزار میشود، در این کنفرانس جنبش غیرمتعهدها را پایه ریزی میکنند.
دبیر علمی همایشهای مدیریت مشارکتی با اشاره به آغاز به کار رسمی این جنبش در سال 1961 اظهار داشت: اولین اجلاس جنبش عدم تعهد با سال 1340 هجری شمسی مصادف میشود.
وی افزود: وقتی در یک جنبش گروهی از 40 کشور اصلی تولید کننده و صادرکننده نفتی جهان 27 کشور در آن حضور دارند، ژتانسیل این جنبش مشخص میشود.
کردرستمی فواید اساسی این جنبش را برای همه اعضا را برشمرد و عنوان کرد: اولین فایده جلوگیری از انزواطلبی کشورها بوده و همچنین مانع تبلیغات مسمومی میشود که رسانههای جهانی متعلق به بلوک سرمایهداری و در راس آن امریکا علیه کشورها انجام میدهند، جنبش غیر متعهدها جایگاه خوبی است برای ما که بتوانیم خودمان را مطرح کرده و حقایق و واقعیتها را برای جهان بگوییم.
این کارشناس مسائل سیاسی فایده دیگر این جنبش را در استفاده از تفکر جمعی و تفکر عقلایی دانست و تصریح کرد: وقتی سران و نمایندگان بیش از 100 کشور جهان در جلسهای حضور یافته و در خصوص آینده اقتصادیشان و استراتژیهایی که دارند، بحث و گفتوگو میکنند خود میتواند بسیار مهم و پرفایده باشد.
وی ادامه داد: نتیجه میگیریم فایده دوم مشارکت جمعی برای رسیدن به هدفها و استراتژیهای مشترک است، میتوانند بهبود یافته و مسیر نیل به توسعه پایدار که قویترین و محکمترین مکانیزم توسعه است را تقویت کند.
کردرستمی فایده سوم را ایجاد یک روح مشترک، یک تفکر مشترک، یک دیدگاه مشترک و یک استراتژی مشترک بین اعضا دانست و افزود: کشورهای عضو با حضور در جلسات به بیان دیدگاهها و راهکارهایشان برای مقابله با استکبار میپردازند و از این جلسات استراتژی مشترک خارج میشود.
وی با بیان اینکه فایده دیگر این اجلاس میتواند اعلام بیطرفی در منازعات بینالمللی باشد، تصریح کرد: اعضا میتوانند صراحتا اعلام کنند که ما را وارد کشمکشها و چالشهای بینالمللی نکنید زیرا که ما نمیخواهیم وارد دعواهای، مسائل نظامی و شرکتهای چند ملیتی شما بشویم، ما دنبال منافع بشری هستیم.
کردرستمی ادامه داد: این اعلان جهانی نقش سازندهای داشته و اعضا از طریق اعلان این بیطرفی، جایگاه و مواضع خودشان را مشخص کنند؛ مثلا در مسئله انرژی هستهای اعضای جنبش عدم تعهد تا امروز حمایتهای مناسبی از کشورمان کردهاند و این اجلاس جایگاه خوبی است که نشان دهیم ما از انرژی هستهای برای منافع صلح جویانه و بشری استفاده کرده و میخواهیم رفاه و توسعه کشورمان را تسهیل و تسریع کنیم.
دبیر علمی همایشهای مدیریت مشارکتی همچنین گفت: ویژگی اصلی جنبش همین است که ما به هیچ جریان نظامی تعهدی نداریم که به جناحهای نظامی و تعهدات جهانی استکبار بپیوندیم.
وی با بیان اینکه این 4 بخش جزو منافع جهانی جنبش در طی سالهای گذشته بوده است، تصریح کرد: مسیر این اجلاس بیشتر عدم اتکا و عدم وابستگی و حرکت به سوی استقلال بوده است؛ این اجلاس در روابط بینالملل میتواند نقش ما را فعال کند و اگر بتوانیم مواضعمان را خوب تبیین کنیم، 120کشور جهان از آن دفاع خواهند کرد و این یک اهرم و پتانسیل بسیار قوی است.
کردرستمی با اشاره به جمعیت 7 میلیاردی جهان اظهار داشت: از این تعداد رقمی معادل سه و نیم میلیارد نفر جمعیت اعضای جنبش است، اگر به اعضای جنبش توجه کنید، کشورهای پرچمعیت دنیا مثل هند، اندونزی، پاکستان، بنگلادش و نیجریه همگی عضو جنبش هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه محیط زیست با اشاره به استراتژیهای تبیین شده توسط این جنبش در سالهای گذشته است، اظهار داشت: این استراتژیها بیشتر در راستای اعلام برائت از وابستگیهای مختلف مخصوصا نظامی بوده است؛ همانطور که میدانید کشورهای بزرگ همچون آمریکا و روسیه به دنبال این هستند که کشورهای توسعه نیافته را به سمت خودشان کشیده و مورد استفاده قرار دهند.
کرد رستمی با بیان اینکه کشورهای سلطهجو مسیر را به گونهای نشان میدهند که گویا کشورها در حال حرکت به سمت توسعه یافتگی هستند، تصریح کرد: آنها به بهانه توسعه یافتگی میخواهند کشورهای در حال توسعه را جذب کنند؛ به همین دلیل در 15 اجلاس گذشته استراتژیهایی به عنوان راهبردهای اساسی این جنبش مطرح شده که آنها را فهرستوار اعلام میکنم.
وی ادامه داد: استراتژی اول احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها است، این مسئله مهمی بوده و کشورها آنجا اعلام میکنند که میخواهیم از تمامیت خود دفاع کنیم؛ ما به دنبال حفظ حاکمیت خویش هستیم و این حاکمیت به نفع صلح جهانی و حذف سلطه جهانی است.
کردرستمی افزود: استراتژی بعدی کاهش تنش در روابط بینالمللی است، بعدی مخالفت در پیوستن به اتحادیههای نظامی است مخصوصا امروزه که بحث اتحادیههای نظامی بسیار ثقیل شده است.
وی با اشاره به نقض کامل حقوق بشر در زندانهای آمریکا تصریح کرد: مثلا زندان گوانتانامو که در آمریکا ساخته شده و اتباع کشور دیگری را به آنجا آورده و آخرین و شدیدترین فشارهای ضدبشری که نقض کامل حقوق بشر است را بر روی آنها انجام میدهند و یا اتفاقاتی که در زندان ابوغریب بغداد رخ داد، نقض کامل حقوق بشر بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه محیط زیست با اشاره به اهمیت بحث انرژی همافزا در مدیریت، تصریح کرد: در ریاضیات دو به علاوه دو میشود 4 اما در مدیریت جمع دو و دو میشود 5 و این به خاطر انرژی موجود در داخل آنها است و جمع 120 کشور نیز برای یک هدف مشترک هیچ وقت 120 نمیشود و قطعا انرژی برابر 200 کشور برای کل دنیا و جامعه تولید میکند.
کردرستمی با بیان اینکه این نشست یک عرصه بزرگ بینالمللی بوده و میتواند یک فرصت مغتنم برای کشورمان باشد، اظهار داشت: باید مواضع خود را روشن و شفاف از این تریبون جهانی اعلام کنیم زیرا این تریبون میتواند بسیاری از واقعیاتهای جهانی را که نتوانستیم در عرصه بینالمللی به خوبی و روشن ارائه کنیم، نشان دهد.
وی افزود: این اجلاس میتواند وضعیت چیدمان مهرههای شطرنج را در عرصه مدیریت جهانی که اصطلاحا به آن مدیریت شطرنجی میگویند تغییر دهد.
وی در پایان بیان کرد: این اجلاس میتواند با آن پتانسیل عظیمی که در خود دارد، مسیر مدیریت جهانی را عوض کند و نتیجه را به سمت ملتها و نه دولتها ببرد، ایران میتواند پیشنهاد استراتژی مبارزه با غربزدگی را ارائه دهد.