کد خبر: ۳۷۷۷۴
تاریخ انتشار: ۲۱:۰۰ - ۰۵ آذر ۱۳۹۱

مردم استان فارس چقدر به جلسات «عزاداری و مداحی» می‌روند؟

43 درصد از افراد مورد بررسی ساکن در استان فارس بیان کرده اند که \"تقریبا همیشه\"، 40 درصد \"گاهی اوقات\" و 10 درصد \"به ندرت\" در مراسم \"عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت\" شرکت کرده اند.

شیرازه - از چندی پیش سلسله مقالاتی در "شیرازه" منتشر گشت که در آنها با استناد به اطلاعات جمع آوری شده توسط شورای فرهنگ عمومی کشور، به بررسی و سنجش شاخصهای مختلف فرهنگ عمومی در فارس و مقایسه آن با دیگر استانها پرداختیم.

ضمن عرض پوزش بدلیل ایجاد وقفه در انتشار این مقالات، مجددا به انتشار این اطلاعات ناب و کمیاب خواهیم پرداخت. پیش از آن یادآور می شویم عزیزانی که بدنبال منابع این اطلاعات و آشنایی بیشتر با این تحقیق عظیم و ملی هستند، می توانند به مقاله شماره یک از همین سلسله مقالات (اینجا) رجوع کنند.

در این مقاله با توجه به اینکه در ماه محرم الحرام قرار گرفته ایم به بررسی اطلاعاتی با همین موضوع خواهیم پرداخت.

وضعیت شرکت در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" در سال پیش از اجرای این طرح آماری، بدین شکل بوده است که حدود 48 درصد از مردم کشور در سال گذشته به صورت "مرتب و با برنامه"، 31 درصد "گاهی اوقات" و 9 درصد "به ندرت" در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" شرکت کرده اند.

در این میان مردم استانهای خراسان جنوبی، سمنان و کهگیلویه و بویراحمد بیش از سایر استانها به صورت "مرتب و با برنامه" در این مراسم شرکت کرده اند.

از سوی دیگر سه استان کردستان، سیستان و بلوچستان و کرمانشاه بدلیل حضور اقلیت های مذهبی در این استانها، رکوردار عدم شرکت در چنین مراسمی هستند؛ بدین صورت که 65 درصد از مردم استان کردستان، 32 درصد از سیستان و بلوچستانی ها و 20 درصد از مردم استان کرمانشاه گفته اند که در سال گذشته "هرگز" در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" شرکت نکرده اند.

شایان ذکر است آمار مربوط به حضور مردم در مراسمات "دعا و نیایش" و نیز "مجالس قرآن" با این مقوله متفاوت بوده و در آینده تقدیم مخاطبان خواهد گشت.

همچنین طرح سنجش شاخص های فرهنگ عمومی کشور نشان می دهد نسبت افرادی که اعلام داشته اند به طور "مرتب و با برنامه" در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" شرکت کرده اند، در میان روستائیان بیش از شهرنشینان کشور و همچنین در میان مردان بیش از زنان بوده است.

در همین بین اشاره به وضعیت برادران و خواهران اهل تسنن نیز جالب توجه است. هرچند در پاسخ به این سوال قریب به 49 درصد از اهل تسنن کشور گزینه "هرگز" را انتخاب کرده اند، اما قریب به 16 درصد از آنان اظهار داشته اند که به صورت "مرتب و با برنامه" ، قریب به 20 درصد "گاهی اوقات" و همچنین قریب به 13 درصد نیز اعلام داشته اند که "به ندرت" در سال پیش از اجرای این طرح در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" شرکت کرده اند.

در همین راستا به اطلاعات موجود در خصوص استان فارس نیز اشاره ای خواهیم داشت.

43 درصد از افراد مورد بررسی ساکن در استان فارس بیان کرده اند که "تقریبا همیشه"، 40 درصد "گاهی اوقات" و 10 درصد "به ندرت" در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" شرکت کرده اند.

حدود 2 درصد از هم استانیها به این پرسش پاسخی نداده اند و قریب به 5 درصد از مردم فارس نیز اظهار نموده اند که در سال پیش از اجرای این طرح آماری، "هرگز" در چنین مراسمی شرکت نکرده اند.

اما اگر در همین خصوص به شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت (ع) نگاهی ویژه داشته باشیم و وضعیت آن را با دیگر کلان شهرها علی الخصوص شهرهای مشهد و قم به عنوان اولین و دومین حرم اهل بیت (ع) مقایسه کنیم، شاهد تفاوت هایی خواهیم بود. آمارها نشان می دهد به ترتیب 55 درصد از پاسخ دهندگان در شهر اصفهان، 55 درصد در شهر قم، 49 درصد در شهر اهواز، 40 درصد در شهر مشهد، 39 درصد در شهر تبریز، 35 درصد در شهر تهران و 34 درصد در شهر کرج بیان نموده اند که در سال پیش از اجرای این طرح به صورت "مرتب و با برنامه" در مراسم "عزاداری، مداحی و ذکر مصیبت" شرکت کرده اند، اما کلان شهر شیراز در این شاخص از میان 8 کلان شهر کشور در قعر جدول قرار گرفته و تنها 26 درصد از مردم شیراز در پاسخ به این سوال گزینه "مرتب و با برنامه" را انتخاب کرده اند. همچنین در حالی که تنها 3.7 درصد مردم قم و 6.6 درصد از مشهدی ها در پاسخ به همین سوال گزینه "هرگز" را انتخاب کرده اند، اما این آمار در شیراز به 8.7 درصد می رسد.

 

نظرات بینندگان