اکسیری که اُکسید میشود
از امروز 30 دی توافق ژنو اجرایی میشود. بهرغم پنهانکاری تیم ایرانی و ادعای شفاهی بودن توافق فنی برای اجرای توافق ژنو اما اطلاعات منتشر شده توسط کاخسفید درباره متن توافقنامه اجرایی حاکی از آن است که این توافق مکتوب بوده و ایران از امروز روند از بین بردن اورانیوم 20 درصد خود را آغاز میکند.
به گزارش شیرازه، از امروز 30 دی توافق ژنو اجرایی میشود. بهرغم پنهانکاری تیم ایرانی و
ادعای شفاهی بودن توافق فنی برای اجرای توافق ژنو اما اطلاعات منتشر شده
توسط کاخسفید درباره متن توافقنامه اجرایی حاکی از آن است که این توافق
مکتوب بوده و ایران از امروز روند از بین بردن اورانیوم 20 درصد خود را
آغاز میکند. دولت ایران از امروز تولید اورانیوم 20 درصد را نیز متوقف
میکند. آنها همچنین دستور میدهند تنظیمات ساختار آبشار سانتریفیوژهای
مرتبط با فرآیند غنیسازی 20 درصد غیرفعال شود.
علیاکبر
صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشور امروز دستور میدهد فرآیند رقیقسازی
نیمی از ذخیره 196 کیلوگرمی اورانیوم 20 درصد کشور آغاز شود. فرآیندی که 3
ماه ادامه خواهد داشت. نیم دیگر این ذخیره نیز باید طی 6 ماه تبدیل به
اکسید غیرمرتبط با غنیسازی شود. امروز روز آغاز از بین رفتن ذخیره
اورانیوم 20 درصدی ایران است. قطعا در سرزمینهای اشغالی، امروز 20 ژانویه
یک روز فراموش ناشدنی خواهد بود. نابودی ذخیره اورانیوم 20 درصدی ایران،
شاید بهترین خبری باشد که آنها طی سالهای اخیر شنیدهاند. نگرانی آنها از
قرار گرفتن ایران در مرحله آستانه از بین رفت. آن نقاشی نتانیاهو در سازمان
ملل که سوژه کارتونیستهای دنیا شده بود؛ امروز به بخشی از تعهدات ایران
تبدیل شد و دولت ایران امروز فرآیند از بین بردن ذخیره اورانیوم 20 درصد را
کلید زد. نتانیاهو امروز یکی از خوشحالترین افراد دنیاست. امروز روز
اجرای برنامه اقدام مشترک است. برنامهای که «حداقل» 6 ماه طول خواهد کشید.
تعهدات دولت ایران در این 6 ماه قابل تامل است. از امروز بازرسیهای روزانه با نظارت و مدیریت آژانس از تاسیسات نطنز و فردو آغاز میشود. دولت ایران تعهد داده است هیچگونه فعالیت سوخترسانی در رآکتور اراک انجام نمیدهد. ایران از امروز متعهد شده است هیچگونه اقدامی که منجر به فعالسازی فرآیند تولید پلوتونیوم در اراک شود را انجام نخواهد داد. حتی آزمایشهای مرتبط با سوخت رآکتور اراک نیز مطلقا صورت نخواهد گرفت. دولت ایران از امروز متعهد شده است تاسیساتی که قادر به بازفرآوری باشند را تولید نمیکند. دولت از امروز متعهد شده سوخت یا آبسنگین به رآکتور هستهای اراک منتقل نمیکند. اراک از امروز ماهیت هستهای خود را از دست میدهد. دولت ایران متعهد شده از امروز حدود نیمی از سانتریفیوژهای نصب شده در نطنز و سه چهارم سانتریفیوژهای نصب شده درتاسیسات فردو - ازجمله سانتریفیوژهای نسل جدید- به غنیسازی اورانیوم نمیپردازد. به عبارتی از امروز 50 درصد نطنز و 75 درصد فردو به تدریج تعطیل میشود. دولت ایران از امروز تعهد میدهد تولید سانتریفیوژ جدید تنها برای جایگزینی سانتریفیوژهای معیوب انجام شود. به عبارتی آبشارهای جدیدی راهاندازی نمیشود. بلکه تنها میتوان سانتریفیوژها مستهلک را با سانتریفیوژهای دیگر جایگزین کرد. دولت ایران از امروز متعهد شده هیچگونه برنامه غنیسازی جدید در دستور کار نداشته باشد.
ایران همچنین تعهد داده است حجم غنیسازی 5 درصد خود را نیز محدود کند. بر اساس متن توافقنامه اجرایی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی مرجع راستیآزمایی اجرای تعهدات دولت ایران است. بر همین اساس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح روز شنبه 28 دی ماه وارد تهران شدند. ماسیو آپارو، معاون مدیرکل آژانس و رئیس پادمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رئیس تیم بازرسی برای راستیآزمایی اقدامات دولت ایران است. آنان از امروز دوشنبه 30 دی ماه در تاسیسات نطنز و فردو حاضر میشوند تا بر روند تعهدات ایران بویژه از بین بردن ذخیره اورانیوم 20 درصد نظارت کنند. آنها تاسیسات اراک را نیز ماهانه بازرسی میکنند. بازرسان آژانس پس از راستیآزمایی اقدامات ایران، میتوانند گزارشات خود را به 1+5 ارائه کنند و در صورت تایید اجرای تعهدات ایران، آنگاه طرف مقابل تعهدات خود را به اجرا میگذارد. مهمترین تعهد طرف مقابل آزادسازی مبلغ 4 میلیارد و دویست میلیون دلار از داراییهای بلوکه شده ایران در 8 قسط است. آنها همچنین برخی تحریمهای فرعی مانند تحریم بخش پتروشیمی، واردات در بخش خودروسازی، هواپیمایی و فلزات گرانبها را لغو میکنند. آنها تعهد دادهاند در صورتی که ایران به تعهدات خود عمل کند؛ تحریمهاي بیشتری را علیه چین، هند، ژاپن، کرهجنوبی، ترکیه و تایوان به خاطر خرید نفت از ایران اعمال نمیکنند. به عبارتی در قبال اقدامات ایران، محدودیتهای جدید علیه این 6 کشور اعمال نخواهد شد. آنها همچنین یک سری مجاری را برای انتقال ارز برای دانشجویان ایرانی خارج از کشور خواهند گشود. تعهدات طرفین قابل مقایسه نیست. ایران گامهای اعتمادساز بلندی را برداشته است و حقیقتا دستاورد ویژهای دریافت نکرده است. توازن گامها رعایت نشده است. نگرانی اصلی آمریکا و اسرائیل برطرف شده است. اما نگرانیهای ایران همچنان پابرجاست. نه حق غنیسازی بهرسمیت شناخته شده است و نه تحریمهای اصلی و بنیادین، یعنی تحریمهای نفتی و بانکی برداشته شده است.
هولوکاست است
اقدامات اعتمادساز ایران حقیقتا بخش عمدهای از تاسیسات هستهای ایران را تعطیل میکند و اکسیر دستاوردهای هستهای، یعنی ذخیره اورانیوم 20 درصدی را نیز از بین خواهد برد. مقایسه دستاوردهای هستهای ایران قبل از توافق و پس از توافق به خوبی نشان میدهد چه حجمی از تاسیسات و دستاوردهای هستهای ایران درحال تعطیلی و نابودی است. بیش از 60 درصد فعالیتهای غنیسازی ایران طی این مدت تعطیل میشود. به عبارتی روند غنیسازی در ایران به نصف کاهش مییابد. هیچ فرآیند غنیسازی دیگری تعریف نمیشود. تحقیق و توسعه از مرحله فعلی فراتر نمیرود. تعطیلی فرآیند منجر به تولید پلوتونیوم یعنی تعطیلی ماهیت هستهای تاسیسات اراک؛ آب سنگین اراک تقریبا کارایی ویژهای در پروژه هستهای ایران نخواهد داشت و از همه مهمتر، اورانیوم 20 درصد ایران که زمانی برگ برنده برای مصونیت تاسیسات هستهای ایران بود، طی این مدت دیگر وجود نخواهد داشت. ایران تقریبا بیش از نیمی از فعالیتهای هستهای خود را یا از بین برده یا تعطیل کرده است. تعهد ناچیز طرف مقابل را که کنار تعهدات ایران قرار دهیم، عمق واقعیت آشکارتر میشود. آیا این اقدامات برای دولت ایران یک پیروزی است؟ نابودی و تعطیلی تاسیسات هستهای در مقابل آزادسازی چند میلیارد دلار داراییهای «خودمان»، پیروزی است؟
واقعیت چیز دیگری است و آنچه ادعا میشود چیز دیگر. و تاسف انگیزتر اینکه گفتن از این واقعیت نیز هزینهساز است. انتقادات به تیم مذاکرهکننده درباره اقدامات آنها در مذاکرات همواره با واکنشهای تند مواجه شده است. طی ماههای اخیر بارها و بارها طرفداران دولت، منتقدان عملکرد هستهای دولت را «تندرو» و «افراطی» نامیدهاند. در اقدامی بیسابقه در تاریخ جمهوری اسلامی، وزیر امور خارجه نیز منتقدان خود را «همراهان اسرائیل» نامید. منتقدان متهم به صهیونیسم شدند و دست آخر این رئیسجمهور بود که منتقدان را «تازه انقلابی» و «کاسب تحریم» نامید. فشار به جریان منتقد رفتار هستهای دولت در مذاکرات با 1+5 بسیار زیاد است. کسانی که معتقدند در جریان توافق ژنو و تعهدات طرفین، اشتباهات وحشتناکی علیه منافع ملت صورت گرفته، با برچسبهای دولتیها مواجه میشوند. گویی توافق ژنو در ایران به مثابه موضوع هولوکاست در غرب است. گفتن از واقعیت توافق ژنو هزینه دارد و این موضوع برای خیلیها خط قرمز است.
نگرانیها ادامه دارد
اما در تعهدات دولت ایران درباره متن توافق اجرایی نگرانیهایی وجود دارد. درحالی که تیم مذاکرهکننده دولت از محرمانه و شفاهی بودن مفاد مذاکرات سخن میگفت و مفاد این توافق را پنهان میکرد اما در آمریکا کاخ سفید با انتشار بیانیهای مفاد این توافق اجرایی را به اطلاع افکار عمومی خود رساند. این موضوع با انتقاد وسیع در داخل کشور مواجه شد. اطلاعرسانی آمریکاییها از روند توافق اجرایی باعث شد یک بار دیگر صاحبنظران و اهالیرسانه در ایران تیم مذاکرهکننده را شماتت کرده و خواستار تجدیدنظر آنها در پنهانکاری حقوق مردم شدند. اقدام آمریکاییها واکنش محمدجواد ظریف را به دنبال داشت. ظریف گفت: برای ما هیچ نگرانی از انتشار این متن وجود ندارد اما به هر حال متنی است که قرار است متن نباشد و تفاهم شفاهی باشد که در واقع تدوین مکتوب تفاهم شفاهی است برای اجرا. متاسفانه برخی کشورها برای مسائل داخلی خود از ابتدا تلاش کردند به جای پخش کردن اصل سند که اتفاقا چندان طولانی نبوده است که بخواهد خلاصه شود چیز دیگری را پخش کنند. همان روز اول سندی با نام فکت شیت پخش شد. اخیرا هم در روزهای گذشته متنی با عنوان خلاصه توافق پخش شده است. قابل توجه است که برخی کشورها به هر دلیلی تمایل ندارند آنچه متن توافق است پخش شود. به هر حال آنچه برای ما مهم است ادامه اجرای توافق است. وزیر امور خارجه که در یک کنفرانس خبری با همتای سنگالی خود اظهارنظر میکرد؛ افزود: توافق اخیر شفاهی بود و برای پخش در عموم نبود؛ ما از انتشار آن نگرانی نداریم. متاسفانه برخی کشورها از ابتدا تلاش میکردند چیزهای دیگری غیراز واقعیت را منتشر کنند. یکی از کشورها به هر دلیلی تمایل ندارد تا مذاکرات به نتیجه برسد. انتقاد از عملکرد تیم مذاکرهکننده ایرانی زمانی گستردهتر شد که کاخ سفید متن توافق اجرایی را در اختیار سنا نیز قرار داد. نمایندگان مجلس در ایران با استناد به این اقدام کاخ سفید به پنهان کاری تیم مذاکرهکننده دولت ایران اشاره میکنند که از ارائه جزئیات توافق اجرایی به مجلس، خودداری میکند. آنها بارها به صراحت به مردم گفتهاند نمایندگانشان در مجلس از توافق ژنو بیخبر هستند.
نگرانی کنگره چگونه رفع شد؟
در کنگره دیگر کسی از تحریمهای جدید سخن نمیگوید. آیا باراک اوباما مانع تصویب این تحریمها شد؟ او گفت در صورت تصویب تحریم جدید آن را وتو میکند. اما واقعیت حکایت دیگری دارد. روایت رسانههای آمریکایی از توافق هستهای در مذاکرات کارشناسی نشاندهنده افزوده شدن برخی موارد به تعهدات ایران یا به عبارتی مواردی در رفعنگرانیهای کنگره در متن توافق جدید است. یک روزنامه آمریکایی میگوید توافق جدیدی که ایران و 1+5 بر سر نحوه اجرای توافق ژنو انجام دادهاند بیش از هر چیز به نگرانیهای کنگره آمریکا پاسخ میدهد. روزنامه والاستریت ژورنال در مقالهای به قلم نفتالی بن داوید که روز 21 دی منتشر شده با اشاره به توافق جدیدی که ایران و 1+5 انجام دادهاند، نوشت: این توافق نگرانیهایی را لحاظ میکند که در متن اصلی طرح اقدام مشترک در نظر گرفته نشده بود. این روزنامه آمریکایی مینویسد: «مقامات آمریکایی روز جمعه به طور دقیق توضیح ندادند مساله سانتریفیوژها و اراک چگونه مورد رسیدگی قرار گرفته است. در عین حال، این مقامات گفتند این توافق به نگرانیهایی میپردازد که بسیاری در کنگره ابراز کردهاند. این افراد میگویند برنامه هستهای ایران بر خلاف مذاکرات میتواند پیشرفت کند.»
اعتراف صریح مقامهای آمریکایی در این متن به اینکه در مذاکرات کارشناسی درصدد رفع دغدغههای کنگره بودهاند، نشاندهنده این است که متن تفسیری توافق شده دارای اهمیت فراوانی است. آیا نگرانیهای کنگره با پذیرش تعهدات جدید از سوی تیم مذاکرهکننده دولت ایران برطرف شده است؟ آیا قرار است در موضوع تفسیرها، یکی از طرفین کوتاه بیاید؟ پاسخ این سؤالات واضح است اما این را میتوان به صراحت گفت که تیم مذاکرهکننده ایرانی دغدغههایی درباره تصویب تحریم جدید در کنگره آمریکا داشته است.
* وطن امروز
تعهدات دولت ایران در این 6 ماه قابل تامل است. از امروز بازرسیهای روزانه با نظارت و مدیریت آژانس از تاسیسات نطنز و فردو آغاز میشود. دولت ایران تعهد داده است هیچگونه فعالیت سوخترسانی در رآکتور اراک انجام نمیدهد. ایران از امروز متعهد شده است هیچگونه اقدامی که منجر به فعالسازی فرآیند تولید پلوتونیوم در اراک شود را انجام نخواهد داد. حتی آزمایشهای مرتبط با سوخت رآکتور اراک نیز مطلقا صورت نخواهد گرفت. دولت ایران از امروز متعهد شده است تاسیساتی که قادر به بازفرآوری باشند را تولید نمیکند. دولت از امروز متعهد شده سوخت یا آبسنگین به رآکتور هستهای اراک منتقل نمیکند. اراک از امروز ماهیت هستهای خود را از دست میدهد. دولت ایران متعهد شده از امروز حدود نیمی از سانتریفیوژهای نصب شده در نطنز و سه چهارم سانتریفیوژهای نصب شده درتاسیسات فردو - ازجمله سانتریفیوژهای نسل جدید- به غنیسازی اورانیوم نمیپردازد. به عبارتی از امروز 50 درصد نطنز و 75 درصد فردو به تدریج تعطیل میشود. دولت ایران از امروز تعهد میدهد تولید سانتریفیوژ جدید تنها برای جایگزینی سانتریفیوژهای معیوب انجام شود. به عبارتی آبشارهای جدیدی راهاندازی نمیشود. بلکه تنها میتوان سانتریفیوژها مستهلک را با سانتریفیوژهای دیگر جایگزین کرد. دولت ایران از امروز متعهد شده هیچگونه برنامه غنیسازی جدید در دستور کار نداشته باشد.
ایران همچنین تعهد داده است حجم غنیسازی 5 درصد خود را نیز محدود کند. بر اساس متن توافقنامه اجرایی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی مرجع راستیآزمایی اجرای تعهدات دولت ایران است. بر همین اساس بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح روز شنبه 28 دی ماه وارد تهران شدند. ماسیو آپارو، معاون مدیرکل آژانس و رئیس پادمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رئیس تیم بازرسی برای راستیآزمایی اقدامات دولت ایران است. آنان از امروز دوشنبه 30 دی ماه در تاسیسات نطنز و فردو حاضر میشوند تا بر روند تعهدات ایران بویژه از بین بردن ذخیره اورانیوم 20 درصد نظارت کنند. آنها تاسیسات اراک را نیز ماهانه بازرسی میکنند. بازرسان آژانس پس از راستیآزمایی اقدامات ایران، میتوانند گزارشات خود را به 1+5 ارائه کنند و در صورت تایید اجرای تعهدات ایران، آنگاه طرف مقابل تعهدات خود را به اجرا میگذارد. مهمترین تعهد طرف مقابل آزادسازی مبلغ 4 میلیارد و دویست میلیون دلار از داراییهای بلوکه شده ایران در 8 قسط است. آنها همچنین برخی تحریمهای فرعی مانند تحریم بخش پتروشیمی، واردات در بخش خودروسازی، هواپیمایی و فلزات گرانبها را لغو میکنند. آنها تعهد دادهاند در صورتی که ایران به تعهدات خود عمل کند؛ تحریمهاي بیشتری را علیه چین، هند، ژاپن، کرهجنوبی، ترکیه و تایوان به خاطر خرید نفت از ایران اعمال نمیکنند. به عبارتی در قبال اقدامات ایران، محدودیتهای جدید علیه این 6 کشور اعمال نخواهد شد. آنها همچنین یک سری مجاری را برای انتقال ارز برای دانشجویان ایرانی خارج از کشور خواهند گشود. تعهدات طرفین قابل مقایسه نیست. ایران گامهای اعتمادساز بلندی را برداشته است و حقیقتا دستاورد ویژهای دریافت نکرده است. توازن گامها رعایت نشده است. نگرانی اصلی آمریکا و اسرائیل برطرف شده است. اما نگرانیهای ایران همچنان پابرجاست. نه حق غنیسازی بهرسمیت شناخته شده است و نه تحریمهای اصلی و بنیادین، یعنی تحریمهای نفتی و بانکی برداشته شده است.
هولوکاست است
اقدامات اعتمادساز ایران حقیقتا بخش عمدهای از تاسیسات هستهای ایران را تعطیل میکند و اکسیر دستاوردهای هستهای، یعنی ذخیره اورانیوم 20 درصدی را نیز از بین خواهد برد. مقایسه دستاوردهای هستهای ایران قبل از توافق و پس از توافق به خوبی نشان میدهد چه حجمی از تاسیسات و دستاوردهای هستهای ایران درحال تعطیلی و نابودی است. بیش از 60 درصد فعالیتهای غنیسازی ایران طی این مدت تعطیل میشود. به عبارتی روند غنیسازی در ایران به نصف کاهش مییابد. هیچ فرآیند غنیسازی دیگری تعریف نمیشود. تحقیق و توسعه از مرحله فعلی فراتر نمیرود. تعطیلی فرآیند منجر به تولید پلوتونیوم یعنی تعطیلی ماهیت هستهای تاسیسات اراک؛ آب سنگین اراک تقریبا کارایی ویژهای در پروژه هستهای ایران نخواهد داشت و از همه مهمتر، اورانیوم 20 درصد ایران که زمانی برگ برنده برای مصونیت تاسیسات هستهای ایران بود، طی این مدت دیگر وجود نخواهد داشت. ایران تقریبا بیش از نیمی از فعالیتهای هستهای خود را یا از بین برده یا تعطیل کرده است. تعهد ناچیز طرف مقابل را که کنار تعهدات ایران قرار دهیم، عمق واقعیت آشکارتر میشود. آیا این اقدامات برای دولت ایران یک پیروزی است؟ نابودی و تعطیلی تاسیسات هستهای در مقابل آزادسازی چند میلیارد دلار داراییهای «خودمان»، پیروزی است؟
واقعیت چیز دیگری است و آنچه ادعا میشود چیز دیگر. و تاسف انگیزتر اینکه گفتن از این واقعیت نیز هزینهساز است. انتقادات به تیم مذاکرهکننده درباره اقدامات آنها در مذاکرات همواره با واکنشهای تند مواجه شده است. طی ماههای اخیر بارها و بارها طرفداران دولت، منتقدان عملکرد هستهای دولت را «تندرو» و «افراطی» نامیدهاند. در اقدامی بیسابقه در تاریخ جمهوری اسلامی، وزیر امور خارجه نیز منتقدان خود را «همراهان اسرائیل» نامید. منتقدان متهم به صهیونیسم شدند و دست آخر این رئیسجمهور بود که منتقدان را «تازه انقلابی» و «کاسب تحریم» نامید. فشار به جریان منتقد رفتار هستهای دولت در مذاکرات با 1+5 بسیار زیاد است. کسانی که معتقدند در جریان توافق ژنو و تعهدات طرفین، اشتباهات وحشتناکی علیه منافع ملت صورت گرفته، با برچسبهای دولتیها مواجه میشوند. گویی توافق ژنو در ایران به مثابه موضوع هولوکاست در غرب است. گفتن از واقعیت توافق ژنو هزینه دارد و این موضوع برای خیلیها خط قرمز است.
نگرانیها ادامه دارد
اما در تعهدات دولت ایران درباره متن توافق اجرایی نگرانیهایی وجود دارد. درحالی که تیم مذاکرهکننده دولت از محرمانه و شفاهی بودن مفاد مذاکرات سخن میگفت و مفاد این توافق را پنهان میکرد اما در آمریکا کاخ سفید با انتشار بیانیهای مفاد این توافق اجرایی را به اطلاع افکار عمومی خود رساند. این موضوع با انتقاد وسیع در داخل کشور مواجه شد. اطلاعرسانی آمریکاییها از روند توافق اجرایی باعث شد یک بار دیگر صاحبنظران و اهالیرسانه در ایران تیم مذاکرهکننده را شماتت کرده و خواستار تجدیدنظر آنها در پنهانکاری حقوق مردم شدند. اقدام آمریکاییها واکنش محمدجواد ظریف را به دنبال داشت. ظریف گفت: برای ما هیچ نگرانی از انتشار این متن وجود ندارد اما به هر حال متنی است که قرار است متن نباشد و تفاهم شفاهی باشد که در واقع تدوین مکتوب تفاهم شفاهی است برای اجرا. متاسفانه برخی کشورها برای مسائل داخلی خود از ابتدا تلاش کردند به جای پخش کردن اصل سند که اتفاقا چندان طولانی نبوده است که بخواهد خلاصه شود چیز دیگری را پخش کنند. همان روز اول سندی با نام فکت شیت پخش شد. اخیرا هم در روزهای گذشته متنی با عنوان خلاصه توافق پخش شده است. قابل توجه است که برخی کشورها به هر دلیلی تمایل ندارند آنچه متن توافق است پخش شود. به هر حال آنچه برای ما مهم است ادامه اجرای توافق است. وزیر امور خارجه که در یک کنفرانس خبری با همتای سنگالی خود اظهارنظر میکرد؛ افزود: توافق اخیر شفاهی بود و برای پخش در عموم نبود؛ ما از انتشار آن نگرانی نداریم. متاسفانه برخی کشورها از ابتدا تلاش میکردند چیزهای دیگری غیراز واقعیت را منتشر کنند. یکی از کشورها به هر دلیلی تمایل ندارد تا مذاکرات به نتیجه برسد. انتقاد از عملکرد تیم مذاکرهکننده ایرانی زمانی گستردهتر شد که کاخ سفید متن توافق اجرایی را در اختیار سنا نیز قرار داد. نمایندگان مجلس در ایران با استناد به این اقدام کاخ سفید به پنهان کاری تیم مذاکرهکننده دولت ایران اشاره میکنند که از ارائه جزئیات توافق اجرایی به مجلس، خودداری میکند. آنها بارها به صراحت به مردم گفتهاند نمایندگانشان در مجلس از توافق ژنو بیخبر هستند.
نگرانی کنگره چگونه رفع شد؟
در کنگره دیگر کسی از تحریمهای جدید سخن نمیگوید. آیا باراک اوباما مانع تصویب این تحریمها شد؟ او گفت در صورت تصویب تحریم جدید آن را وتو میکند. اما واقعیت حکایت دیگری دارد. روایت رسانههای آمریکایی از توافق هستهای در مذاکرات کارشناسی نشاندهنده افزوده شدن برخی موارد به تعهدات ایران یا به عبارتی مواردی در رفعنگرانیهای کنگره در متن توافق جدید است. یک روزنامه آمریکایی میگوید توافق جدیدی که ایران و 1+5 بر سر نحوه اجرای توافق ژنو انجام دادهاند بیش از هر چیز به نگرانیهای کنگره آمریکا پاسخ میدهد. روزنامه والاستریت ژورنال در مقالهای به قلم نفتالی بن داوید که روز 21 دی منتشر شده با اشاره به توافق جدیدی که ایران و 1+5 انجام دادهاند، نوشت: این توافق نگرانیهایی را لحاظ میکند که در متن اصلی طرح اقدام مشترک در نظر گرفته نشده بود. این روزنامه آمریکایی مینویسد: «مقامات آمریکایی روز جمعه به طور دقیق توضیح ندادند مساله سانتریفیوژها و اراک چگونه مورد رسیدگی قرار گرفته است. در عین حال، این مقامات گفتند این توافق به نگرانیهایی میپردازد که بسیاری در کنگره ابراز کردهاند. این افراد میگویند برنامه هستهای ایران بر خلاف مذاکرات میتواند پیشرفت کند.»
اعتراف صریح مقامهای آمریکایی در این متن به اینکه در مذاکرات کارشناسی درصدد رفع دغدغههای کنگره بودهاند، نشاندهنده این است که متن تفسیری توافق شده دارای اهمیت فراوانی است. آیا نگرانیهای کنگره با پذیرش تعهدات جدید از سوی تیم مذاکرهکننده دولت ایران برطرف شده است؟ آیا قرار است در موضوع تفسیرها، یکی از طرفین کوتاه بیاید؟ پاسخ این سؤالات واضح است اما این را میتوان به صراحت گفت که تیم مذاکرهکننده ایرانی دغدغههایی درباره تصویب تحریم جدید در کنگره آمریکا داشته است.
* وطن امروز
نظرات بینندگان
نظرات بینندگان
گوهر كه به دست نا اهل بيفتد ؛ خزف مي پندارد و به ثمن بخس مي فروشد...
پاسخ
ميراث گرانبهاي شهداي هسته اي را در پيش قدم غربي ها ذبح كردندو فتح الفتوحش ناميدند. هلوكاست هسته اي تسليت.
پاسخ