کد خبر: ۹۴۴۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۶ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۵

چرا زن‌ها برای خروج از منزل نیاز به اجازه شوهر دارند

یکی از پرسش‌های چالش برانگیزی که همواره ذهن خانم‌ها را به خود جلب می‌کند این است که چرا ما باید برای هر کاری که انجام می‌دهیم از همسرمان اجازه بگیریم؟ این بحث هم از جهت روانشناسی و هم از جهت شرعی قابلیت بررسی دارد.

به گزارش شیرازه، یکی از پرسش‌های چالش برانگیزی که همواره ذهن خانم‌ها را به خود جلب می‌کند این است که چرا ما باید برای هر کاری که انجام می‌دهیم از همسرمان اجازه بگیریم؟ این بحث هم از جهت روانشناسی و هم از جهت شرعی قابلیت بررسی دارد.

حمیدرضا شعبانی، مشاور خانواده و ازدواج در این‌باره می‌گوید: یکی از دلایل وجود تفاوت در زن و مرد ایجاد لذت در آن‌هاست تقریباً هیچ زن و مردی از اینکه طرف مقابلش مثل خودش رفتار کند لذت نمی‌برد و اصلاً حاضر نیست با چنین فردی  ازدواج کند تنها انتظاری که زن و مرد از هم دارند درک کردن یکدیگر است و این یعنی من را بشناس، بدان چگونه‌ام و از نگاه من به زندگی نگاه کن، که نتیجه آن تفاهم می‌شود و با شبیه هم شدن کاملاً متفاوت است.

وی ادامه می‌دهد: اگر شوهر یک خانم مدام سر موضوع‌های مختلف مثلاً تمیز کردن ماشین، خرید لباس، رفتن به سرکار و....اجازه بگیرد مطمئناً نسبت به او حس بدی پیدا خواهید کرد و یا حتی شاید متنفر شوید.

حال اگر مرد مطالب بالا را این‌گونه بیان کند که«امروز می‌خواهم یک شلوار بخرم، ماشین را تمیز کنم و یا دارم می‌روم سرکار حتماً حستان بهتر شد و یا حتی حس خوبی خواهید داشت».

اگر دقت کنید در مرحله اول شوهر شما در حال اجازه گرفتن از شما بود و در مرحله دوم او در حال اطلاع دادن به شما.

خوب شما مرحله دوم را ترجیح دادید یعنی دوست دارید ایشان از رفتارهایی که انجام می‌دهد شما را آگاه کند.

حالا اگر شما هم این کار را بکنید یعنی فقط رفتارهایتان را اطلاع‌رسانی کنید چون این رفتار شبیه رفتارهای مردانه است در همسر شما به‌صورت ناخودآگاه حس بدی به وجود خواهد آورد و او را وادار به رفتارهایی می‌کند که شما از آن به کم‌توجهی به خودتان بیان می‌کنید و یا حتی اگر این رفتار شما یعنی  اطلاع‌رسانی هم‌زمان با مطرح کردن یک دلخوری شود، قطعاً رفتار او فراتر از کم‌توجهی نسبت به شما می‌شود و حتی به‌صورت ناخودآگاه رفتاری شبیه شک و یا توهین و یا تهمت به شما زده می‌شود که باعث بهت شما خواهد شد.

شعبانی تأکید می‌کند: پس باید رفتاری متفاوت انجام دهید شما در این حالت دو گزینه پیش رودارید.

نخست این‌که هیچ‌کدام از رفتارهایتان را به ایشان نگویید که خوب طبیعتاً باعث به وجود آمدن دلخوری می‌شود و عکس‌العمل خوبی رااز شوهرتان نخواهید دید درنتیجه این رفتار اصلاً توصیه نمی‌شود.

اما کار دیگری که می‌توانید انجام دهید اجازه گرفتن قبل از انجام رفتارهایتان است، جالب است بدانید وقتی شما این اجازه می‌گیرید حداقل دو حس خوب به همسرتان منتقل می‌کنید.

اول اینکه به او اقتدار می‌دهید که هدف همه رفتارهای مرد کسب اقتداراست  و از هر چیزی که به او اقتدار بدهد خوشش می‌آید.

دوم اینکه وقتی یک زن شکل گفتارش را از اطلاع دادن به پرسش تبدیل می‌کند،  و این رفتار وقتی با صدای نازک و تن و جسم ظریف زن همراه می‌شود اصطلاحاً رفتار زن را به‌نوعی«ناز و طنازی»تبدیل  می‌کند که فوق‌العاده برای شوهرش جذاب و دوست‌داشتنی است و به او حس خوبی می‌دهد.

در اینجا است که مفهوم این دستور اسلام که می‌گوید«هرگاه زنی از خانه خواست بیرون برود از شوهرش اجازه بگیرد» را درک کنیم.

و شاید مفهوم و منظور این بیت زیبای حافظ شیرازی که می‌گوید: « میان عاشق و معشوق فرق بسیار است، چو یار ناز نماید شما نیاز کنید» را بیشتر درک می‌کنیم.

یک بعد دیگر این مسأله، بعد شرعی آن است.

حجت‌الاسلام نعمت‌الهی مشاور مذهبی خانواده و ازدواج درباره بعد شرعی این مسأله می‌گوید: یکی از حقوقی که اسلام برای مرد به‌عنوان رئیس خانواده به رسمیت شناخته، این است که زن بدون اجازه او از منزل خارج نشود.

وجود چنین حقی برای مرد در گذشته چندان پرسش‌برانگیز نبوده، اما به‌مرور که حضور زنان در عرصه‌های مختلف پررنگ‌تر شد، این مسئله با پرسش‌های مختلف مواجه شده است.

وی ادامه می‌دهد: اگرچه این حق به‌صورت کلی وجود دارد، اما برای این قاعده استثنائاتی نیز در نظر گرفته‌شده است تا زن بتواند از حق و حقوق خود در خانه و جامعه دفاع کند.

این مشاور مذهبی خانواده و ازدواج تأکید می‌کند، بر اساس فتاوای مراجع بزرگوار شیعه، اگر کاری بر زن واجب باشد و نتواند آن‌ را در خانه انجام دهد یا ضرورتی ایجاد شود که ناچار به خروج از منزل باشد، چنانچه زوج اجازه ندهد، زن می‌تواند بدون اذن شوهر از منزل خارج شود.

یکی از مواردی که زن می‌تواند بدون اذن همسر از منزل خارج شود خروج از منزل برای کسب معارف اعتقادی، به مقدار لازم و ضروری و همین‌طور برای فراگیری وظایف شرعی الزامی است.

حجت‌الاسلام نعمت الهی، خروج برای معالجه بیماری، چنانچه امکان درمان در منزل نباشد و خروج برای فرار از ضررهای جانی و مالی و آبرویی را از دیگر مواردی می‌داند که بدون اذن همسر جایز است.

وی تصریح می‌کند: خروج برای انجام واجبات عینی که موقوف بر خروج از منزل است؛ مانند سفر حج، شرکت در انتخابات و یا نجات نفس محترمه بر اساس فتاوای مراجع بزرگوار تقلید شیعه بدون اذن همسر جایز است.

بر همین اساس، چنانچه ماندن در منزل، توأم با عسر و حرج غیرقابل تحمل باشد، خروج جایز است و چنانچه در ضمن عقد نکاح انتخاب مسکن و اشتغال به مشاغل اداری به زوجه محول شده باشد و به‌عنوان شرط در ضمن عقد برای خود سلب محدودیت کرده باشد؛ خروج از منزل بدون اذن همسر جایز است.

از دیگر موارد مجاز بودن زن برای خروج از منزل بدون اذن همسر خروج برای تأمین معاش است، در صورتی که شوهر او قادر به آن نباشد یا از انفاق سرپیچی کند.

همچنین زوجه می‌تواند برای تظلم و دادخواهی، در صورتی که همسر ظلمی به او روا داشته باشد بدون اجازه از منزل خارج شود و در غیر این موارد جایز نیست زن بدون اذن شوهر از منزل خارج شود.

منبع: نسیم شیراز

نظرات بینندگان