حالت تاریک
سه‌شنبه, 02 دی 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی شیرازه هستید؟
اهمیت حضور «نان کامل» در سبد روزانه مردم
سرپرست گروه بهبود تغذیه علوم‌پزشکی شیراز تأکید کرد:

اهمیت حضور «نان کامل» در سبد روزانه مردم

سرپرست گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم‌پزشکی ضمن اشاره بر اینکه «نان، قوت غالب ایرانیان است، و سلامت آن پراهمیت»، بر لزوم استفاده از نان کامل در سبد روزانه مردم تأکید کرد.

رضیه شناور در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، در خصوص وضعیت عرضه نان کامل در استان فارس گفت: اگرچه تعداد نانوایی‌های تولیدکننده نان کامل نسبت به کل نانوایی‌ها کم است، اما استان فارس در مقایسه با بسیاری از استان‌های کشور در وضعیت بهتری قرار دارد و روند توسعه واحدهایی که نان کامل عرضه می‌کنند، پیشرفت خوبی داشته است.

وی توضیح داد: در کارخانه‌هایی که نان کامل تهیه نمی شود، معمولاً هنگام آسیاب‌کردن گندم، جوانه گندم که بخش اصلی ارزش تغذیه‌ای گندم است، برای برخی مصارف دیگر جدا می‌شود؛ اما در کارخانجاتی که نان کامل تهیه می شود، جزء اصلی گندم، شامل جوانه، آندوسپرم و سبوس را در خود دارد.

 رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با توضیح تفاوت نان کامل و نان سبوس‌دار بیان کرد: نان‌هایی که در نانوایی‌ها عرضه می‌شود، ممکن است درصدی از سبوس را طبق استاندارد داشته باشند، اما این به آن معنا نیست که نان کامل باشند.

شناور ادامه داد: به‌عنوان مثال، در استاندارد نان سنگک، سبوس‌گیری باید حدود ۷ تا ۹ درصد و در نان لواش حدود ۱۵ تا ۱۸ درصد باشد، اما نان کامل الزاماً باید حاوی جوانه گندم نیز باشد که معمولاً در تولید آردهای صنعتی جدا شده و در سایر صنایع غذایی یا محصولات لوکس مصرف می‌شود.

اجزای نان کامل و فواید آن

وی تشریح کرد: نان کامل، نانی است که از آرد کامل تهیه می شود؛ آرد کامل یعنی آردی که هر سه جزء گندم، شامل جوانه، آندوسپرم و سبوس را در خود دارد که از پروتئین، آهن ، کلسیم، فیبر و ویتامین بالایی از جمله ویتامین E و ویتامین‌های گروه B برخوردار است.

 کارشناس تغذیه دانشگاه علوم‌پزشکی شیراز در خصوص اثرات مفید نان کامل در سلامتی گفت: نان کامل در بهبود سلامت دستگاه گوارش، پیشگیری از چاقی، کاهش جذب کلسترول خون، تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش ابتلا به پرفشاری خون تأثیر دارد.

شناور همچین دیگر فواید مصرف نان کامل را برشمرد و گفت: نان کامل در پیشگیری و بهبود کبدچرب، پیشگیری از کم‌خونی، فقر آهن و افزایش کارایی افراد در کارهای فکری و حتی درمان طبیعی یبوست اثر بسزایی دارد.

وی با اشاره به اینکه «نان، قوت غالب ایرانیان است، و سلامت آن پراهمیت و مورد توجه همه دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه سلامت است»، تأکید کرد: توسعه نان کامل بیش از آنکه صرفاً موضوع سلامت باشد، یک مسئله فرابخشی است و نیازمند سیاست‌گذاری، فرهنگ‌سازی و هماهنگی مستمر میان دستگاه‌های اجرایی است.

این متخصص تغذیه ضمن تأکید بر اینکه پیشبرد موضوع نان کامل بدون همراهی دستگاه‌های مرتبط با موضوع نان در استان فارس ممکن نبود از تشکیل کارگروه نان کامل با مشارکت دستگاه‌های مرتبط و همکاری و تعامل مناسب دستگاه‌ها در استان فارس خبر داد.

تماس با 190 در صورت مشاهده تخلف نانوایی‌ها

شناور نسبت به اضافه‌کردن سبوس پودری در برخی واحدهای نانوایی بعد از آماده شدن نان یا حین پخت نان، هشدار داد و گفت: این سبوسی که جدا شده و بعداً به نان اضافه شود، نه‌تنها ارزش غذایی ندارد بلکه می‌تواند برای بدن آسیب‌ بزند.

 وی توضیح داد: سبوس جداشده حاوی ماده‌ای به نام فیتات (اسید فیتیک) است که با عناصر ضروری مانند آهن، روی و کلسیم پیوند می‌زند و مانع جذب آن‌ها در بدن می‌شود.

 رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز توضیح داد: زمانی که سبوس همراه با آرد وارد فرایند خمیرگیری و تخمیر نان می‌شود، فیتات توسط فعالیت مخمرها غیرفعال می‌شود؛ اما وقتی سبوس به‌صورت جداگانه به خمیر یا غذا افزوده شود، فیتات فعال باقی می‌ماند و می‌تواند موجب کم‌خونی، فقر آهن، اختلال در جذب کلسیم و کاهش دریافت روی شود.

 شناور گفت: اگر شرایط نگهداری سبوس نامناسب باشد، فضای برای رشد قارچ‌ سمی در سبوس فراهم می شود که مصرف مداوم آن می‌تواند عملکرد کبد را مختل و در طولانی‌مدت زمینه‌ساز بروز انواع سرطان‌ها شود.

  وی از مردم خواست تا در صورت مشاهده، اضافه کردن سبوس پودری در نانوایی، خودداری از خرید آن، موضوع را از طریق سامانه ۱۹۰ گزارش دهند تا بازرسان دانشگاه علوم پزشکی شیراز جهت پیگیری موضوع، مسئله را بررسی کنند.

 اصلاح عادات مصرف نان

 کارشناس تغذیه ضمن توصیه به اصلاح عادات مصرف نان گفت: مردم هنگام خرید نان، حتماً نان را در محل خنک کنند و سپس در کیسه‌های پارچه‌ای قرار دهند. قرار دادن نان داغ در کیسه‌های پلاستیکی باعث انتقال ریزپلاستیک‌ها می‌شود که برای سلامت بدن بسیار مضر است. کاهش استفاده از پلاستیک و ظروف یکبارمصرف باید به یک رفتار روزمره و فرهنگ صحیح در خانواده‌ها تبدیل شود.

انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!