کد خبر: ۱۰۳۸۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۸ - ۱۵ فروردين ۱۳۹۰

لشگركشي عربستان به بحرين اوضاع سياسي منطقه را به‎نفع ايران رقم زد

حمله نابخردانه دولت بوش به عراق يكي از مهم‏ترين ابزارهاي بازدارنده دخالت ايران را از صحنه پاك كرد و عربستان سعودي نيز با مداخله نظامي خود در بحرين ابزار قدرت‏مندي را در اختيار ايران قرار داده است.

 انديشكده آمريكايي كاتو در گزارشي به بررسي اوضاع كنوني خاورميانه و تبعات آن در مناسبات بين‏المللي پرداخته مي‎نويسد: اگرچه تمامي دولت‏هاي غربي رسماً از برپايي دموكراسي در جهان عرب استقبال مي‏كنند، اما نگران از دست دادن حاكمان مستبد گماشته شده خود كه سال‏ها با آنان ارتباط تنگاتنگ و دادوستد داشتند، هستند. از آنجايي‏كه آمريكا حمايت چنداني از "معمر قذافي " نمي‏كرد، پذيرش از دست دادن ليبي براي آمريكا آسان‏تر بود.

* نفت و ثروت آل سعود علت اصلي حمايت آمريكا از عربستان

در ادامه اين گزارش به آزمون اصلي تعهد آمريكا نسبت به برپايي دموكراسي در عربستان سعودي كه يكي از هم‏پيمانان قديمي اين كشور است، اشاره شده و آمده است: ارتش آمريكا و عربستان اوايل ماه مارس به‏طور مشترك به تمرين و مانور نظامي پرداختند. رياض به عنوان يكي از توليدكنندگان اصلي نفت، همواره يكي از تكيه‏گاه‏هاي مهم آمريكا براي تثبيت بازار بين‏المللي نفت بوده است. عربستان همچنين از بزرگ‏ترين خريداران تسليحات از شركت‏هاي آمريكايي است. شايد مهم‏تر از همه اين باشد كه خانواده پادشاهي عربستان سعودي ثروت خود را براي پيدا كردن دوستان بانفوذ و باقدرت در واشنگتن صرف مي‏كنند.

* 7 هزار شاهزاده ثروت عربستان را چپاول مي‎كنند

متأسفانه عربستان در اصل توسط يك حكومت ديكتاتوري اداره مي‎شود. 7 هزار شاهزاده، ثروت جمعيت 27 ميليوني اين كشور را چپاول مي‏كنند. هيچ‏گونه انتخاباتي در اين كشور برگزار نمي‎شود و آزادي‏هاي مدني نيز در اين كشور وجود ندارد. مردم عربستان حمايت مالي قابل توجهي از تروريسم كرده‏اند. با اين‏حال، مقامات آمريكايي تلاش چنداني به‏منظور ترغيب پادشاهي عربستان به پذيرش اصلاحات دموكراتيك نمي‏كنند. يك مقام رسمي آمريكايي اخيراً در روزنامه "نيويورك ‏تايمز " اظهار كرد: "نه اينكه شاهزاده‏هاي ثروتمند سعودي به ارزش‏هاي سياسي آمريكا بي‏علاقه‏ باشند بلكه حاضر به پذيرفتن آن در كشور خود نيستند. رژيم آل سعود همواره براي صيانت از تخت و پادشاهي خود از هر نوع حربه و نيرويي كه مي‏توانسته، استفاده كرده است. اكنون عربستان با اعزام سربازان به همسايه خود بحرين، راهبرد تحميل ارزش‏هاي آمريكا را در خارج از مرز خود پذيرفته است. رياض قصد دارد تا با فرونشاندن جنبش در حال گسترش دموكراسي در بحرين از حكومت ديكتاتوري آل خليفه محافظت كند.

*واشنگتن بايد به چه ساز و كاري بينديشد؟

خليج فارس مملو از حكومت‎هاي سلطنتي است كه پادشاهي عربستان سعودي در رأس آنان قرار دارد. پادشاهي عربستان در سال 1932 ميلادي به‏وسيله "عبدالعزيز بن سعود " تأسيس شد. كشوري كه با خون‏ريزي و خشونت پا به عرصه ظهور گذاشت. پس از اينكه رژيم سلطنتي سعودي با آمريكا روابط نزديكي برقرار كرد، نفت براي نخستين بار در سال 1938 ميلادي در اين كشور كشف شد. تهديدي كه از سوي اسلام‏گرايان تندرو گريبان‏گير خانواده سلطنتي سعودي شده بود، آل سعود را واداشت كه به صورت علني دستورات اسلام اهل تسنن را اجرا كنند اما در خلوت خود به عياشي و بي‎بندوباري خود مي‏پرداختند. آل سعود كنترل سياسي مطلق را در اختيار دارد و انتخابات را مغاير با دين اسلام مي‏داند. تا جايي كه اصلاحات خفيف "ملك عبدالله " مخالفت شديد خانواده سلطنتي را به همراه داشت.

* تزلزل در حكومت آل سعود

آينده رژيم آل سعود متزلزل و نامعلوم است. قدرت در حال حاضر در دست پسران ابن سعود است. اگرچه برادران ناتني خواستار به قدرت رسيدن بر اساس تبار مادري هستند.
ملك عبدالله و ولي‎عهدش هر دو سالخورده و بيمار هستند و تخت پادشاهي به زودي به نسل بعدي خواهد رسيد و بايد به انتظار عواقب غيرقابل پيش‏بيني آن نشست. اختلافات طايفه اي و منطقه اي را نيز احتمالاً بايد به آن اضافه كرد.

* آمريكا هرگز عربستان سعودي را براي اصلاحات سياسي تحت فشار قرار نداده است

به نظر مي‏رسد عربستان هدف مشهودي براي آمريكا در دموكراتيك كردن آن باشد. اين در حالي است كه حتي دولت بوش هم در اين خصوص فشار چنداني به عربستان وارد نكرد. در آن زمان هيچ ديداري با مخالفان طرف‏دار اصلاحات و هيچ انتقادي در ديد و بازديد رهبران آمريكا صورت نگرفت و مقامات سعودي هيچ تمايلي براي اين كار نداشتند.

* دستگيري منتقدان و آماده‏باش نيروهاي امنيتي توسط آل سعود

رياض از فوران اعتراض‏هاي مردمي در خاورميانه به وحشت افتاده بود. امروزه فناوري اطلاعات، آل سعود را در مخفي كردن فساد مالي، سوء مديريت و فقر فراگير مردم كشورش، ناتوان كرده اما آل سعود با به‏كارگيري ارتش و گارد ملي كاملاً مسلح از تظاهرات گسترده مردمي جلوگيري كرده است. در برخي از شهرها به ويژه در شرق عربستان كه شيعيان در آن قرار دارند، اجتماع‏هاي كوچكي شكل گرفته است اما به سرعت متفرق شده‏اند. با فراگير شدن اعتراضات در ديگر كشورهاي عربي، ملك عبدالله اعلام كرد كه 36 ميليارد دلار صرف خدمات و رفاه اجتماعي خواهد كرد. آل‏ سعود همچنين منتقدان خود را دستگير كرده و نيروهاي امنيتي خود را در حالت آماده‏باش قرار داده است. فقط تعداد كمي از مردم شجاع عربستان در "روز خشم " در اوايل مارس اجتماع كردند.

* عربستان از ديكتاتورهاي كشورهاي عربي حمايت مي‏كند

عربستان موفقيت كمتري در كاهش سرعت تغيير رژيم‏هاي خارجي عربي داشت. رياض به پادشاه تونس "زين العابدين بن علي " پيشنهاد پناهندگي داد و از رئيس جمهور مصر يعني حسني مبارك حمايت كرد. آل سعود از اينكه دولت اوباما از مبارك پشتيباني و حمايت نكرد، ناراحت بود و فكر مي‏كرد آمريكا مي‏توانست اين ديكتاتور پير را نجات دهد. حالا عربستان سعودي مستقيماً در بحرين دخالت مي‏كند. كشور كوچك بحرين 600 هزار نفر جمعيت دارد كه اقليت سني‏ها بر اكثريت شيعيان حكومت مي‏كنند. اكثريت مردمي كه از حق رأي محروم بودند، پس از طغيان در تونس به خيابان‎ها ريختند. دولت بحرين در ماه گذشته با خشونت به اين اعتراض‎ها پاسخ داد كه منجر به درخواست معترضان به پايان حكومت سلطنتي آل خليفه شد. واشنگتن بر حقوق جهاني شهروندان بحريني تاكيد كرد اما به‎دليل استقرار ناوگان پنجم دريايي آمريكا در بحرين، راه اعتدال را در پيش گرفت. مذاكرات پيشنهادي هم كمك چنداني به آرام كردن خشم مردم نكرد. اعتراضات مردمي در پايتخت و شهرهاي اطراف بحرين مدام در حال گسترش است. بحرين 9هزار نيروي مسلح دارد كه اين تعداد نگراني‏هايي را درخصوص ناتواني رژيم در حفظ قدرت به‏وجود آورده است. رياض نگران سرايت اعتراضات شيعيان بحرين به اقليت شيعيان استان شرقي عربستان كه به بحرين متصل است، بود. آنها همچنين نگران حمايت ايران از شيعيان كشورهاي عربي بودند.

* مردم بحرين از حضور نيروهاي خارجي در اين كشور خشمگين هستند

عربستان با اعزام 1200 سرباز نظامي و امارات با 800 سرباز كه از سوي آل خليفه درخواست شده بود، به بحرين لشگركشي و هدف از اين اقدام را دفاع از زيرساخت‏هاي اين كشور اعلام كردند. اين در حالي است كه مردم براي حكومت تهديد هستند نه زيرساخت‏هاي دولتي و تأسيسات نفتي. وزير خارجه امارات نيز در سخناني اظهار كرد كه هدف از مداخله نظامي، كمك به دولت و مردم بحرين براي به توافق رسيدن است. اين در حالي است كه لشگركشي عربستان و امارات تنها به آل خليفه كمك خواهد كرد نه مردم.

*اشغال‎گري عربستان باعث نابودي سلطنت آل سعود مي‎شود
بحريني‏ها، نيروهاي خارجي را تلاشي براي ترساندن معترضان مي‏دانند و واكنش اوليه آنها برگزاري تظاهرات 10 هزار نفري مردم به سوي سفارت عربستان بود كه اين اقدام عربستان را مساوي با اشغال كشورشان مي‏دانستند. يكي از معترضان به "واشنگتن پست " گفت: ديگر حرفي از مذاكرات نيست. طي 24 ساعت گذشته همه چيز تغيير كرده است. با اعلام حكومت نظامي از سوي آل خليفه و كشته شدن بسياري از معترضان، "جاسم حسين " يكي از اعضاي حزب "الوفاق " گفت: اين اقدام شبيه اعلام جنگ با مردمي است كه در تظاهراتي صلح‏آميز خواستار احقاق حقوق اساسي خود هستند. اين در حالي است كه تنفر مردم بحرين از حضور نيروهاي خارجي در حال افزايش است . يكي از دانشجويان معترض به "وال استريت ژورنال " گفت: اگر حمله‏اي از سوي نيروهاي خارجي صورت بگيرد، مردم آماده رويارويي و جنگيدن با آنها هستند. اگر نيروهاي سعودي و بحريني به مردم شليك كنند، خشم مردم برافروخته خواهد شد. اشغال‏گري رياض به احتمال زياد تحليل خواهد رفت و شايد حتي سلطنت بحرين را نابود كند.

* كشورهاي عربي به ميدان جنگ بين المللي ايران تبديل شده‏اند

انقلاب‏گرايي افراطي مردمي كه در ابتدا فقط خواستار اصلاحات بودند ممكن است به ديگر كشورهاي حاشيه خليج فارس نيز سرايت كند. در واقع آل سعود به نفع ايران كار مي‏كند. رياض ايران را عامل آشوب شيعيان مي‏داند اما "افشين مولوي " از موسسه آمريكايي "ويدرو ويلسون " طي گزارشي اعلام كرده كه ايران نيروي محركه اين ناآرامي‏ها و اعتراضات نيست. جاسم حسين هشدار داد كه متأسفانه دخالت عربستان ممكن است معترضان را به سمت تهران متمايل كند و ما به دنبال اجتناب از اين امر هستيم. اما رياض اين بهانه را به دست ايران داده است كه بحرين و ديگر كشورهاي حاشيه خليج فارس را به ميدان مبارزه بين‏المللي خود تبديل كند.

* مداخله نظامي عربستان در بحرين ممكن است به جدايي سني‏ها و شيعيان منجر بشود

لشگركشي عربستان به بحرين نيز خطر آشفته كردن اوضاع سياسي عراق را به دنبال خواهد داشت. "آيت‏الله صدر "، رهبر شيعي ضدآمريكايي خواستار تظاهرات عليه اقدام عربستان شده است. حتي آيت‏الله سيستاني از بزرگ‏ترين رهبران شيعه هم كه از دخالت در امور سياسي اجتناب مي‏كند، از سركوب‏گري دولت بحرين انتقاد كرده است. مداخله نظامي عربستان حتي ممكن است باعث دوقطبي شدن و جدايي بين سني‏ها و شيعيان در منطقه شود.

*آيا آمريكا در لشگركشي عربستان به بحرين نقشي داشته است؟

با اين‏حال دولت آمريكا هرگونه شايعه مبني بر دخالت در لشگركشي عربستان را به بحرين رد مي‏كند. اين در حالي است كه "رابرت گيتس " وزير دفاع آمريكا پيش از لشگركشي عربستان از بحرين ديدار كرده بود. با وجود فشارهاي موجود، دولت آمريكا از محكوم كردن رياض امتناع كرده و مداخله نظامي عربستان را به معناي هجوم و تجاوز به بحرين نمي‏داند. آمريكا پس از ورود نيروهاي خارجي به بحرين از دولت اين كشور خواست كه با مذاكرات ديپلماتيك و بدون اعمال فشار و خشونت به خواسته‏هاي قانوني مردم بپردازند و به نتيجه برسند. اما واضح و مبرهن است كه حاكمان بحرين و عربستان به دنبال چنين نتيجه‏اي نيستند.

*عدم حمايت آمريكا از مبارك آل سعود را نگران كرده است
روابط آمريكا و عربستان سعودي در شرايط ناخوشايندي به‏سر مي‏برد. يك مقام آمريكايي اظهار داشت: آل سعود بركناري مبارك و عدم حمايت آمريكا از وي را به خودشان گرفته‏اند و از خود مي‏پرسند: اگر نفر بعدي ما باشيم بايد چه‏كار كنيم؟

*پنتاگون دستور خروج وابستگان نظامي را داده است

بزرگ‏ترين چالش پيشِ‏روي آل سعود، نامشروع بودن حكومت است. انتظار مي‏رود آنها هم با مردم خود با بي‏رحمي بيشتري برخورد كنند. وزير كشور عربستان "نايف ابن عبدالعزيز " نيز در سخناني اظهار داشته كه چيزي را كه با شمشير به دست آورده‏ايم، با شمشير هم از آن محافظت خواهيم كرد. در صورت وقوع ناآرامي در عربستان، رژيم اين كشور خواهان حمايت آمريكا خواهد شد. آمريكا نيز به‏خاطر منافع بسياري كه در اين كشور دارد، به چنين درخواستي پاسخ مثبت خواهد داد. البته حمايت دولت آمريكا از كشوري كه تقريبا تمامي اصولي را كه آمريكا به آنها متعهد است، زير پا گذاشته، سخت و دشوار است. حتي اصلاح كوچكي در اين كشور صورت نگرفته كه آمريكا بخواهد به آن اميدوار باشد. مداخله رياض در بحرين باعث افزايش تهديدها مي‏شود. پنتاگون به دليل نامعلوم بودن آينده رژيم آل خليفه، دستور خروج وابسته‏هاي نظامي و غيرنظامياني را كه ضرورت ندارد در پايگاه خود حضور داشته باشند، داده است . اگر آل خليفه با كمك عربستان از قدرت محافظت كند، عربستان نوعي تجاوز انجام داده است. آن وقت حمايت غرب از اصول آزادي خواهي بين‏المللي چه مي‏شود؟

* آمريكا از مديريت آشكار خاورميانه دست بردارد

خطر ايران بيش از همه به چشم مي‏خورد. حمله نابخردانه دولت بوش به عراق يكي از مهم‏ترين ابزارهاي بازدارنده ايران را از صحنه پاك كرد. عربستان سعودي نيز با مداخله نظامي خود در بحرين ابزار قدرت‏مندي را در اختيار ايران قرار داده است. آمريكا بايد از مديريت دائمي و آشكار خاورميانه دست بردارد و توصيه‏هاي خود را به صورت پنهاني انجام دهد.

*مقامات آمريكايي از آل سعود فاصله بگيرند

دولت آمريكا بيش از همه بايد از تظاهر به دوستي گرم واشنگتن و عربستان دست بردارد و به همكاري در منافع مشترك ادامه دهد. با اين‏حال مقامات آمريكايي بايد از رژيم آل سعود فاصله بيشتري بگيرند به‏ويژه در اين زمان كه عربستان اصول خود را با تجاوز به بحرين به اين كشور تحميل مي‏كند. آمريكا مي‏تواند اميدوار باشد كه همه چيز در بحرين به درستي پيش رود. اگرچه با توجه به شواهد و قرائن نشاني از نتيجه خوشايند يافت نمي‏شود و نتيجه هرچه باشد، خبري از ثبات يا دموكراسي نخواهد بود.
انتهای پیام/70

نظرات بینندگان