کد خبر: ۱۵۰۱۲۶
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۲ - ۰۳ مهر ۱۴۰۰
گفتگو با مسئول معاونت بررسی و گفتمان‌سازی بسیج ساتید فارس:

بررسی علل بروز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران/ انقلاب اسلامي نظام دو قطبي را به چالش كشيد

صفرپور: انقلاب اسلامي نظام دو قطبي را به چالش كشيد و همين امر باعث شد دو بلوك قدرت جنگ سرد را فراموش كنند و مقابله با تهديد مشترك كه همانا انقلاب اسلامي بود را سر لوحه سياست خارجي خود قرار دهند.
بررسی علل بروز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران/انقلاب اسلامي نظام دو قطبي را به چالش كشيدبه گزارش سرویس سیاسی شیرازه، بسیار سخت است که مردم یک کشور علیه ظلم، استبداد و مداخله بیگانگان در کشورشان انقلاب کنند و خود به تأسیس یک نظام سیاسی اقدام نمایند، آن وقت همه دنیا تصمیم بگیرند با راه اندازی یک جنگ تمام عیار، این ملت را به خاک و خون کشیده تا از انقلاب و نظام خود دست بردارند. 

سخت تر از این، وقتی است که امپریالیسم رسانه ای غرب، این ملت مظلوم را در آغاز جنگ مقصر بداند و این قصه پُر غصه ملت ایران در جنگ تحمیلی هشت ساله است که از سوی رژیم بعث عراق و با حمایت همه قدرت های غربی و شرقی آغاز شد.

به همین جهت است که بازخوانی زمینه های آغاز جنگ تحمیلی بسیار مهم است، چون تاریخ اذهان امروز و فردای ملت ها را شکل می دهد و جنگ رسانه ای غرب همواره سعی کرده است تاریخ انقلاب اسلامی ایران را غبارآلود و منحرفانه معرفی کند. 

جنگ تحمیلی هشت ساله که طی آن رژیم بعث عراق با انواع سلاح های شرقی و غربی به جان ملت ایران افتاد، مقطع بسیار مهمی در تاریخ انقلاب اسلامی محسوب می شود و در این زمینه چرایی آغاز جنگ تحمیلی و نقش عراق در این موضوع، مسئله مهمی است که رسانه های عربی و غربی ضد جمهوری اسلامی همواره سعی در مغشوش کردن این مقوله داشته اند. 

در این راستا و به منظور بررسی زمينه هاي بروز جنگ تحميلي به سراغ  غلامرضا صفرپور مدرس دانشگاه و مسول معاونت بررسی وگفتمان سازی بسیج ساتید استان فارس رفتیم تا دلایل بروز این جنگ را مورد بررسی قرار دهد.

صفرپور در ابتدا گفت:  با پيروزي انقلاب اسلامي و در پيش گرفتن سياست نه شرقي و نه غربي آثار و نتايج آن، منطقه را با خلأ قدرت و تغيير در موازنه قدرت روبرو كرد و اين امر باعث بوجود آمدن اوضاع بين المللي ، منطقه اي و داخلي به نفع عراق شد و صدام را در تهاجم به ايران وسوسه كرد . 
 
وی با بیان اینکه وضعيت نظام بين الملل یکی از این موارد است که باید مورد بحث و بررسي قرار گيرد، اظهار کرد: انقلاب اسلامي در زماني شكل گرفت كه نظام بين الملل از نظر سياسي با جنگ سرد بين دو بلوك قدرت شرق و غرب تقسيم شده بود و با اتحاديه هاي نظامي ناتو و ورشو حد و مرزهاي خود را مشخص كرده بودند، در چنين وضعيتي انقلاب اسلامي ايران با در پيش گرفتن سياست نه شرقي و نه غربي نظام دو قطبي موجود را به چالش كشيده و قصد داشت الگو و مدل جديدي براي ملل مظلوم تحت ستم دو بلوك قدرت ارايه دهد و از نظر فرهنگي نظام بين المللي با دو مكتب لييراليسم و کمونیسم روبرو بود كه يكي شعارش جدايي دين از سياست و ديگري منكر دين بود 

این مدرس دانشگاه افزود: در چنين وضعيتي انقلاب اسلامي نظام دو قطبي را به چالش كشيد و همين امر باعث شد دو بلوك قدرت جنگ سرد را فراموش كنند و مقابله با تهديد مشترك كه همانا انقلاب اسلامي بود را سر لوحه سياست خارجي خود قرار دهند 

صفر پور در ادامه  وضعيت منطقه خليج فارس را مورد بررسی قرار داد و عنوان کرد: با پيروزي انقلاب اسلامي ، كشورهاي منطقه با خيزش ملت هاي مسلمان روبرو شد. از جمله بمب گذاري هايی در كويت، تصرف خانه خدا در عربستان و حوادثي در بحرين و . . .که  حكام منطقه اين حوادث را به انقلاب اسلامي نسبت دادند.


وی ادامه داد: این اتفاقات حكام اين كشورها را چنان دچار وحشت و اضطراب كرد كه آن را تهديد جدي براي رژيمهاي سنتي خود مي دانستند و از طرف ديگر غرب به ويژه آمريكا با بزرگ جلوه دادن خطر جمهوري اسلامي ، وحشت اينها را مضاعف مي كرد . براي نمونه رئيس وقت كميته نيروهاي مسلح آمريكا در كنگره عنوان مي كند؛ « . . . بايد هدف استراتژي آمريكا براي جلوگيري از گسترش انقلاب اسلامي و بنيادگرايي خود به جهان عرب باشد حتي اگر در اين راه استفاده از نيروهاي نظامي لازم گردد.»


به اعتقاد صفر پور،اين اشتراك ديدگاه و بحران آمريكا و حكام كشورهاي منطقه نسبت به انقلاب اسلامي منجر به همكاري نزديك تري بين آنها در مقابله با جمهوري اسلامي ايران شد كه مسلح و تجهيز كردن كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس از سوي آمريكا و در اختيار گذاشتن هواپيماهاي آواكس به عربستان سعودي را مي توان در اين راستا بحساب آورد.


مسول معاونت بررسی وگفتمان سازی بسیج ساتید استان فارس در ادامه به وضعيت داخلي ايران نیز اشاره کرد و افزود: با پيروزي انقلاب اسلامي ، اغتشاشاتي در مناطق مرزي بويژه در كردستان به وسيله گروهك هاي معاند با تحريك و تشويق دولت هاي بيگانه صورت گرفت و دشمن براي نشان دادن بي ثباتي در كشور دست به ترور شخصيت هاي سياسي در كشور و ناامني در شهرها زد و از طرف ديگر ، با لغو خريد تجهيزات و تسليحات نظامي از آمريكا در زمان بختيار و دولت موقت ، اخراج مستشاران نظامي ، پاكسازي از بعضي از فرماندهان عالي رتبه ارتش كه دستشان به خون مردم آغشته بود، يك ساله كردن سربازي و اختلافات سياسي بين بني صدر و روحانيت فرصت مناسبي را به وجود آورد كه صدام را به اين فكر واهي وا دارد كه موازنه قدرت به نفع عراق تغيير كرده و می‌تواند براي رفع تحقير ناشي از قرار داد 1975 الجزاير و به دست گرفتن رهبري جهان عرب و ژاندارمي منطقه خليج فارس با يك حمله برق آسا به نقاط حساس و استراتژيك ، ايران اسلامي را از پاي در آورد .


صفر پور در پایان اظهار کرد: فضاي خصومت آميز بين المللي و منطقه اي و همسوئي اهداف آمريكا و كشورهاي منطقه با صدام و همچنين بي ثباتي و هرج و مرج بعد از انقلاب اسلامي و مناقشات سياسي داخلي وجود بحران هاي امنيتي بويژه در استانهاي مرزي ، ضعف نظامي ايران در آن زمان و بهم خوردن موازنه قدرت به نفع عراق ، صدام را وسوسه كرد كه با لغو يكطرفه قرارداد 1975 الجزاير ، ايران اسلامي را مورد حمله و تجاوز قرار دهد.


لازم به ذکر است که جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران در سال ۱۳۵۹ به خودی خود به منصه ظهور نرسید. اگر چه وقوع این جنگ نابرابر بسته به شرایط داخلی، منطقه ای و بین المللی روزگار خود بود اما نباید از زمینه های تاریخی این رخداد بزرگ نیز غافل ماند.


انتهای پیام/س


نظرات بینندگان