کشاورزی بار اشتغال فارس را به دوش میکشد/ کاهش بیش از 50 درصدی تولید گندم و برنج در فارس/ فارس در تولید روغن بدون پالم خودکفا میشود
وی برنامهمحوری را سرلوحه کارهای سازمان جهاد کشاورزی عنوان و اظهار کرد: با توجه به خشکسالیهای پیاپی تمام برنامهها و استراتژیهای سازمان جهاد کشاورزی حول محور آب میباشد.
بازار تعیین میکند چه محصولی تولید کنیم
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس توانمندسازی کارکنان و بهرهبردران را از اولویتهای این سازمان برشمرد و افزود: معتقدیم با علمی، فنی و مهندسی کردن بخش کشاورزی می توان بهرهوری بالاتری داشت و ساماندهی امور جاری و فرآیندها را در دستور کار داریم تا بتوانیم خدمات بهتری به مردم و قشر کشاورز داشته باشیم.
قاسمی تصریح کرد: توجه به زنجیرههای تولید و بازار از سال 92 به صورت ویژه به حوزه کاری سازمان جهاد کشاورزی اضافه شد؛ قبل از آن تولید را برای تولید میخواستیم اما اکنون بازار است که تعیین می کند ما چه تولیدی داشته باشیم.
کاهش بیش از 50 درصدی تولید گندم و برنج در فارس
محمد صادقی، معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس هم در این نشست گفت: سالانه حدود 11میلیون محصولات کشاورزی در استان فارس به ارزش بین 20 تا 30 هزار میلیارد ریال تولید میشود که 7 و نیم میلیون تن از این میزان محصولات زراعی و 3 و نیم میلیون تن محصولات باغی میباشد.
وی با بیان اینکه کشاورزی پاسخگوی معاش اغلب مردم فارس میباشد و امنیت غذایی جامعه تحت شعاع حوزه کشاورزی است، گفت: کشاورزی بار اشتغال استان را به دوش میکشد و عمده اشتغال استان یعنی حدود 30 درصد به صورت مستقیم و مشاغل زیادی به صورت غیرمستقیم به کشاورزی وابسته است درحالی که در دنیا حدود 15درصد اشتغال وابسته به کشاورزی است. اگر اکنون برای کشاورزان نیز زمینه اشتغال در صنعت فراهم شود قطعا با توجه به سختیهای شغل کشاورزی و آینده مبهم آن از کشاورزی دست میکشند.
مماشات با برنجکاران به دلیل گره خوردن تولید برنج با معاش مردم
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی فارس با اشاره به کاهش بارندگی در سالهای اخیر یادآور شد: سطح زیر کشت گندم نسبت به ده سال قبل به کمتر از نصف رسیده و تولید گندم که یک محصول استراتژیک است از دو میلیون و 800 هزار تن در سال به حدود یک میلیون تن کاهش یافته است. همچنین تولید شلتوک از 300 هزار تن در 60 هزار هکتار به 150هزار تن در 26 هزار هکتار کاهش یافته است که طی یک برنامه 5 ساله با معرفی جایگزین تولید شلتوک را به صفر میرسانیم. تولید سایر محصولات علوفهای از جمله جو و یونجه نیز کاهش یافته است.
صادقی تصریح کرد: تولید برنج در استان انتخاب ما نیست اما به دلیل گره خوردن تولید آن با معاش مردم با تولیدکنندگان برنج با مماشات برخورد میکنیم و گرچه برنج پرمحصول نیز به کشاورزان معرفی کردهایم اما تقاضای بازار به سمت برنج کیفی، موجب شده است که برنج پرمحصول مورد استقبال کشاورزان قرار نگیرد.
وی با بیان اینکه اگر کشاورزی بخواهد شغل دیگری را جایگزین کشاورزی کند با سختیهای فراوانی روبرو خواهد شد و فراهم کردن مشاغل دیگر نسبت به کشاورزی هزینهبر است، گفت: شناخت، دلبستگی، علم و دانش مردم نیز در ادامه دادن یا رها کردن کار کشاورزی موثر است بنابراین سازمان جهاد کشاورزی در راستای تغییر الگوی کشت و معیشت مردم تلاش میکند.
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی فارس گفت: برای تغییر الگوی کشت اقدامات فنی، محتوایی و اجرایی انجام شده است از جمله اینکه کارگروههایی با حضور نمایندگانی از استانداری فارس، سازمان آب منطقهای، برنامه و بودجه، صنایع و محیط زیست تشکیل شده که در این کارگروهها جهاد کشاورزی نقش دبیر را دارد.
صادقی ادامه داد: برای تغییر الگوی کشت باید مطالعات اجتماعی و اقتصادی انجام شود تا بتوان به تدریج از تولید محصولی در منطقهای کاسته و تولید محصول دیگری افزایش پیدا کند. نگاه اقتصادی نیز در الگوی کشت تاثیرگذار است که از نظر اقتصادی تولید برنج و صیفیجات گرچه آببر میباشد اما برای کشاورزان مقرونبهصرفهتر است.
پرداخت 432 میلیارد تومان بابت اجرای طرح نکاشت برای دولت امکانپذیر نیست
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم تولید برنج را حذف کنیم یعنی باید بیش از 432 میلیارد تومان به کشاورزان پرداخت کنیم تا برنج نکارند و با وضعیت موجود دولت چنین بودجهای فراهم نیست.
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی فارس ضمن اشاره به کاهش تولید ذرت از 800 هزار تن به 240 هزار تن در سال گفت: گرایش ما به سمت تولید ذرت علوفهای است که در فارس در هر هکتار بین 100 تا 120 تن محصول برداشت میکنیم در حالی که رقم برداشت در کشور به صورت متوسط 57تن در هکتار است.
فارس در تولید روغن بدون پالم خودکفا میشود
صادقی اقدام دیگر جهاد کشاورزی فارس برای مقابله با خشکسالی را معرفی 22 رقم گندم و 16 رقم جو مقاوم به خشکی عنوان و اظهار کرد: افزایش تولید دانههای روغنی در فارس را شاهد بودهایم بهطوری که در گذشته در فارس کلزا تولید نمیشد اما اکنون سطح زیر کشت کلزا به 15 هزار هکتار رسیده است و انتظار داریم امسال به تولید 30 تن دست یابیم و روغن مورد نیاز فارس و یک استان مجاور را بدون پالم تولید کنیم.
وی جایگاه فارس در تولید محصولات باغبانی را خوب توصیف و اظهار کرد: توسعه نخیلات و باغات دیم در اراضی شیبدار و همچنین آبیاری نوین را در دستور کار داریم که بخش خصوصی میتواند در این زمینه سرمایهگذاری کند.
توسعه کشت پاییزه چغندر قند به هزار و 320 هکتار، توسعه گیاهان دارویی به 4هزار و 800 هکتار، توسعه گشت گلخانهای به 500 هکتار سایر اقدامات جهاد کشاورزی فارس بود که صادقی به آن اشاره کرد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی فارس گفت: شش واحد تولیدی قارچ صنعتی در فارس با ظرفیت شش هزار تن و 250 واحد تولیدی قارچ تحت عنوان مشاغل خانگی با ظرفیت تولید 5هزار تن در فارس فعال است.
انتهای پیام/