فضای كسب و كار اقتصاد هنر آشفته است/ كارگروه ويژه اقتصاد هنر در كانون زنان بازرگان فارس آغاز به کار کرد
به گزارش شیرازه، در همایش خلاقیت در هنر با محوریت هنرهای سنتی، استادان برجسته هنر و صنايع دستي كشور پیرامون ایجاد خلاقیت و رونق اقتصادی هنر در اتاق بازرگانی فارس گرد هم آمده و به بیان مقالات علمی کاربردی در این زمینه پرداختند. یلدا راهدار، عضو هیات نمایندگان و معاون اتاق بازرگانی فارس در این همایش بیان کرد: اقتصاد استان فارس سالها بر پایه کشاورزی بوده و به همین دلیل دردوران های مختلف با فراز و نشیب هایی روبرو بوده است و این درحالی است که علیرغم تلاش های انجام شده در بخش صنعت نیز رشد مناسبی نداشتیم.
مشاور استاندار فارس با بیان اینکه مزیت اقتصادی فارس در بخش گردشگری است افزود: استان فارس در بخش گردشگری از ثروت و منابع بسیار غنی برخوردار است به طوری که هر یک از آثار و ظرفیت های ما می تواند گردشگری یک کشور را متحول و رونق بخشد.
وی اظهار داشت: اقتصاد گردشگری با اقتصاد صنایع دستی در هم تنیده است لذا اگر بخش گردشگری رشد کند در بخش های مختلف از جمله صنایع دستی نیز شاهد رشد اقتصادی خواهیم بود.
راهدار با اشاره به زوایای اقتصاد هنر اضافه کرد: تنها تولید کالاهای هنری اقتصاد هنر ایجاد نمی کند بلکه در هر دوره ای باید محصولات هنری به ویژه صنایع دستی بر اساس نیاز مخاطب و بازار تولید شود تا بتواند ارزش افزوده ایجاد کند.
رئیس کانون زنان بازرگانی فارس ادامه داد: امروز ذائقه گردشگران و مخاطبان در دنیا تغییر کرده و برای پر رونق نگه داشتن اقتصاد هنر باید محصولات هنری با حفظ اصالت هنر و بر اساس نیاز تولید و به بازار ارائه شود و این درحالی است که متاسفانه در بخش صنایع دستی در طول سالها کمتر شاهد نوآوری و خلاقیت بوده ایم.
راهدار عنوان داشت: هنرمندان ما نیز برای رونق بخشی به بازار هنری و صادرات آثار هنری باید به موارد اصولی مانند بسته بندی توجه کنند که همین بسته بندی می تواند وجه تمایز محصولات هنری ما با دیگران باشد و آنها را مورد توجه گردشگران قرار دهد.
معاون اتاق بازرگانی فارس با بیان اینکه فضای كسب و كار اقتصاد هنر آشفته و بي سر و سامان است، تصریح کرد: زحمات طاقت فرسای هنرمند برای خلق اثر هنری بر کسی پوشیده نیست اما رونق بازار هنر به ویژه در بخش هنرهای سنتی و صنایع دستی نکته ای است که همواره می تواند دلگرمی و انگیزه لازم را برای اهالی هنر فراهم سازد.
وی با بیان اینکه هنرمندان ما آثار هنری ارزشمندی را تولید کرده اند که بخش قابل توجهی از آنها می تواند در بازار هنر ارائه شود افزود: شکل گیری بازار خرید آثار هنری موضوع مهمی است که ما دراتاق بازرگانی فارس با جدیت آن را دنبال می کنیم که برای نخستین اقدام کارگروه ویژه اقتصاد هنر در کانون زنان بازرگان استان فارس تشکیل شده است.
راهدار بیان کرد: تلاش می کنیم فضای کسب و کار برای فعالان هنری را مناسب کنیم و موانع این بخش را شناسایی و برای رفع آنها تلاش کنیم تا هنرمندان ما از هنرشان تولید ثروت کنند.
تخصیص بودجه برای هنرهای سنتی مناسب نیست
محمد ابراهیم فروزانی معاون گردشگری و امور زائرین استانداری فارس نیز در این همایش گفت: ما ایرانیان وارث یک تمدن هستیم که وظیفه ما در مقابل آن، انسانی و جهانی است و در واقع ما پاسداران میراثی هستیم که متعلق به همه جهانیان است.
وی اظهار داشت: امروز در کشور با بحران هایی روبرو هستیم که اصالت ما را تهدید می کند به عنوان مثال مسایل زیست محیطی بسیاری از آثار تاریخی ما را تحت تاثیر قرار داده است و ما نیز نتوانسته ایم با تفکر عمیق و مبتنی بر درک جدی راهکارهایی را برای آن ارائه کنیم.
فروزانی اضافه کرد: علیرغم اینکه برای حفاظت و مدیریت مناسب آثار تاریخی خود فاقد برنامه صحیح و درست و هزینه کردهای مناسب بودیم اما تمدن ما در دوران های مختلف با تهدیدهای تاریخی متعددی روبرو بوده که همه آنها را با موفقیت پشت سر گذاشته ایم.
وی ادامه داد: مهمترین ویژگی این موفقیت ها، خلاقیت و توان برای ترکیب سازی بوده است که متاسفانه امروزه این خلاقیت در بخش های مختلف جامعه ما به اندازه کافی وجود ندارد در حالی که فضای بازآفرینی و بازبینی برای کسانی که می خواهند نقشه و برنامه داشته باشند، وجود دارد.
معاون استاندار فارس عنوان داشت: فعالان بخش هنر، صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی می توانند در تراوش خلاقیت به بخش های مختلف کمک کنند و فعالیت های خلاقانه را در سطح شهر ترویج دهند.
فروزانی با بیان اینکه هنرسنتی می تواند در کنار هنر مدرن قرار گیرد تصریح کرد: سیاست های ما در شهرها زمینه ساز ایجاد خلاقیت نبوده در حالی که اگر هنرهای سنتی در کنار فعالیت های صنعتی قرار گیرد می تواند زمینه بروز خلاقیت را در مناطق شهری ایجاد کند.
وی بر اینکه باید ترویج دهنده تعاملات بین هنرهای سنتی، دنیای مدرن، مباحث اقتصادی و بازاریابی در جوامع باشیم، تاکید و اظهار کرد: اگر مجموع فعالیت ها در کشور را بررسی کنیم می بینیم سهم هنر و هنرهای سنتی در مباحث بودجه ای چندان شایسته نیست بنابراین باید قبل از بازارای جهانی به فکر بازار سازی برای بازارهای داخلی باشیم و هنرهای با اصالت خودمان را در بین مردم و سبد خانوار فرهنگ سازی کنیم.
در نشست های تخصصی این همایش زهرا الحمدی کارشناس معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی استان فارس با موضوع صنایع دستی و هنرهای سنتی، ملیحه طهماسبی رئیس انجمن هنرهای سنتی استان فارس با موضوع تعریف سنت و مدرنیته در هنرهای سنتی و صنایع دستی، دکتر مهدی مکی نژاد عضو هیات علمی فرهنگستان هنر تهران با موضوع تقابل تکرار و خلاقیت در هنرهای سنتی، دکتر جلیل جوکار عضو هیات علمی دانشگاه هنر اصفهان با موضوع صنایع دستی – چالش های پیش رو و راهکارهای برون رفت از آن و دکتر مهران هوشیار مدیر گروه صنایع دستی و دانشیار دانشکده دانشگاه هنر سوره تهران با موضوع طراحی هدفمند و تفکر خلاق در صنایع دستی معاصر به ارائه مقاله پرداختند.
در این همایش ملیحه طهماسبی رئیس انجمن هنرهای سنتی استان فارس گفت: جامعه هنرمندان ما با مشکلات متعددی مواجه هستند که مهمترین آنها مسئله فروش آثار هنری و اقتصاد پویا است.
وی با بیان اینکه اقتصاد موضوع مهمی در مباحث هنری است افزود: مقوله هنر در کشور ما و شهر شیراز در وضعیت رکود قرار دارد که در این میان هنرمندان ما به دلیل پایبندی به اصول سنتی و عدم ایجاد خلاقیت برای خلق آثار هنری موجب اقتصاد کمرنگ آثارشان در بازار می شوند.
طهماسبی بیان کرد: یکی از بهترین راه هایی که می تواند کیفیت آثار و اقتصاد هنر را برای هنرمندان ما به ارمغان بیاورد، ایجاد خلاقیت و دیدگاه متفاوت در کنار آثار سنتی و صنایع دستی است که موجب می شود آثار هنری تولید شده حضور موفقی در بازار و فروش داشته باشند.
وی اظهار داشت: هنرهای سنتی برگرفته از فرهنگ، باور و اعتقاد قومیتی است اما در شرایط امروز نیاز است نشانه هایی از تغییر و و تحول و زندگی مدرن در آثار هنری به کار گرفته شود تا بتواند نیاز مخاطبان و بازار را بر آروده کند.
انتهای پیام/