گزارشی از یک تخلف هرساله؛
کارنامههای ۱۰۰ هزار تومانی، دکان جدید مدارس!/ گروکشی به سبک مدارس فارس
دریافت پول از دانشآموزان در زمان تحویل کارنامه براساس قانون ظاهرا تخلف است اما این مسئله به یک رسم در آموزش و پرورش تبدیل شده است و تا به حال اقدامی برای جلوگیری از این امر صورت نگرفته است.
به گزارش شیرازه، سال تحصیلی 98ـ97 برای دانشآموزان به پایان رسیده است و دانشآموزان وارد تعطیلات تابستانی شدهاند.
البته برخی دانشآموزان دبستانی از همان پایان اردیبهشت و اوایل خرداد ماه به تعطیلات تابستانی رفتند و کارنامه آنها نیز زودتر به دست خانوادهها داده شده است؛ دانشآموزان سایر پایهها نیز که در خرداد ماه امتحانات را دادند، به زودی کارنامههای خود را دریافت میکنند.
شیرینی یا پول اجباری در ازای کارنامه
برای اولین بار زمزمه گرو نگه داشتن کارنامه برای کمک اجباری به مدارس در سال 88 شنیده شد. برخی مدارس دولتی که با کسری بودجه روبرو شده بودند از والدین خواستند به مدرسه کمک کنند. مدیران این مدارس وقتی با جواب قاطع نه اولیا دانش آموزان روبرو شدند به فکر گرو کشی افتادند و به والدین اعلام کردند در صورتی که پولی به مدرسه کمک نکنید یا هزینه کلاس های فوق برنامه را ندهید،از کارنامه فرزندتان خبری نیست.
بسیاری از مدیران با این حربه موفق به دریافت پول شدند اما همزمان با رسانه ای شدن موضوع مسئولان وقت آموزش و پرورش واکنش نشان دادند و اینکار را ممنوع اعلام کردند.
حال با گذشت هفت سال از آغاز این رویه نادرست بازهم بسیاری از مدیران مدارس به ویژه در تهران اعلام کرده اند که دریافت کارنامه با کمک اجباری به مدرسه میسر است.
در حالی که وزارت آموزش و پرورش بارها بر عدم دریافت پول از خانودهها در مدارس تأکید کرده، اما این روال معیوب در تمام مدارس در حال اجراست و انکار عدم دریافت پول از والدین دانشاموزان به نوعی تاییدی بر دریافت وجه محسوب میشود...!
تقریبا تمامی مدارس در ابتدای سال به عنوان «هدیه به مدرسه» در زمان تحویل کارنامه از خانوادهها پول دریافت میکنند اما پرداخت این هزینه برای بسیاری از خانوادهها سخت است بعضیها به دلیل تاکید بر قانونی نبودن این مسئله و برخیها به دلیل مشکلات مالی که هر روز با آن دست به گریبان هستند.
در حالی که وزارت آموزش و پرورش بارها بر دریافت نکردن پول از خانودهها تأکید کرده است و آموزش و پرورش باید جلوی این گونه تخلفات را بگیرد اما این روال معیوب در تمام مدارس در حال اجرا است و انکار عدم دریافت به نوعی تایید بر دریافت وجه محسوب میشود.
یکی از اولیای دانشآموز متوسطه دوم اظهار کرد: برای تحویل کارنامه دخترم از من 50 هزار تومان خواستند در صورتی که من در ابتدای سال تحصیلی در زمان ثبتنام 200 هزار تومان به مدرسه کمک کردم واقعا دستم خالی است و نمیتوانستم دوباره کمک کنم.
مادر یک دانشآموز دبستانی به خبرنگار ما می گوید: وقتی برای دریافت کارنامه فرزندم به مدرسه مراجعه کردم، گفتند چون کمک به مدرسه را ندادید، باید اول کمک به مدرسه را تسویه کنید تا کارنامه را بدهیم.
وی ادامه داد: مجبور شدم مبلغ 100 هزار تومان پرداخت کنم تا کارنامه فرزندم را دریافت کنم.
پدر دانش اموزی در مورد، پرداخت وجه به عنوان کمک به مدرسه عنوان کرد: برای اینکه زیر شیرینی اجباری در بروم خودم را مشغول مکالمه نشان دادم و در فرصتی که به دست امد از ساختمان اداری مدرسه بیرون آمدم!!
در بعضی مواقع، پرداخت پول به خانوادهها تحمیل میشود
علیرغم اینکه مجلس، کار بزرگی انجام داد و هزینه آب، برق و گاز مدارس، رایگان شد اما هنوز سرانه به مدارس نمیآید.
البته نیامدن سرانه به مدارس، دلیل نمیشود که به بهانه دادن کارنامه، وجوهی را مطالبه کنند.
نباید خانواده را در شرایطی قرار داد که مجبور شود به مدرسه پول دهد اما اگر از روی رغبت بخواهد به خدمتگزار مدرسه، شیرینی دهد، بحث جداگانهای است البته آن هم باید ساز و کار خودش را داشته باشد.
متأسفانه عدهای در بعضی مدارس با حیثیت آموزش و پرورش، معلمان و خانوادهها بازی میکنند که در اینجا باید مدیران مدارس و مدیران مناطق رصد کنند تا چنین اتفاقاتی نیفتد.
ما امروز میبینیم در پارهای از موارد، پرداخت پول به خانوادهها تحمیل میشود و این زیبنده مدارس و آموزش و پرورش ما نیست و جالب اینجاست با وجود همه ی این اتفاقات اعلام میشود آموزش و پرورش هم به شدت با این مسئله مخالف است!
ممنوعیت گرو گرفتن کارنامه برای اخذ وجه از والدین
سید محمد بطحایی وزیر سابق آموزش و پرورش، هشتم خرداد ماه سال قبل درباره کمکهای اجباری در مدارس گفت: واقعاً هیچ اجباری به هیچ ولی دانشآموز نباید شود و خدای ناکرده از روشهای ضدتربیتی نباید استفاده کنیم مثلا کارنامه را گرو بگیریم یا از ثبتنام خودداری شود به دلیل اینکه ولی دانشآموز به مدرسه کمک مالی نمیکند.
وی افزود: البته از آن طرف هم از اولیای دانشآموزان، این درخواست را دارم که مدارس بدون کمک آنها امکان ارائه خدمات آموزشی و پرورشی را ندارد.
به گزارش شیرازه، با توجه به مخالفت آموزش و پرورش با روش گروکشی به نظر میآید که نظارت بر مدارس باید بیشتر شود و شرایطی فراهم شود که خانوادهها بتوانند تعامل بیشتری با مسئولان آموزش و پرورش برای ارائه پیشنهادات و گلایهمندیهایشان داشته باشند./ 110
نظرات بینندگان