کد خبر: ۱۳۴۹۳۶
تاریخ انتشار: ۲۱:۴۵ - ۲۴ آذر ۱۳۹۸

آلاینده های یک پتروشیمی از زمین و آسمان/ هشدار مشکل را حل نکرد

آلایندگی های پتروشیمی شیراز زمین و آسمان منطقه را فرا گرفته اما همچنان مسئله در حد هشدار و رصد باقیمانده است.

شرکت پتروشیمی شیراز یکی ازقدیمی ترین شرکت­های پتروشیمی کشور است که در سال ۱۳۴۲ در ۴۵ کیلومتری شیراز و درنزدیکی مرودشت تأسیس شد و در کنار این پتروشیمی  روخانه کر واقع شده، رودخانه ای که  در ۴۰ کیلومتری شیرازو حدود پنج کیلومتری شهرستان مرودشت قرار گرفته  و هرساله پذیرای آلودگی ها وپسماندهای شرکت پتروشیمی  است.
آلاینده های یک پتروشیمی از زمین و آسمان/ هشدار مشکل را حل نکرد

مهر نوشت: رهاسازی فاضلاب صنعتی مجتمع پتروشیمی درمحل رودخانه کر و آلودگی شدید این رودخانه، یکی ازمعضلات جدی برای سلامت و محیط زیست ایجاد کرده به طوری که این آلودگی ها ، تاثیرات مخربی  بر زمین های کشاورزی منطقه ،آلودگی هوا وهمچنین تاثیربرتنوع زیستی آبزیان این منطقه داشته است.

درپیگیری هایی که سال۸۸ توسط انجام شد کارگروها و جلسات متعددی برای حل این معضل برگزار شد  اما تاکنون که چندین سال از طرح این مشکل می گذرد اما هنوزآلودگی ها وپسماندهای  شرکت پتروشیمی به رو خانه کر وارد می شود.

این در حالیست است که آلایندگی هایی که از این پتروشیمی نیز به آسمان متصاعد می شود همواره هوای منطقه را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.

در مهر ماه بود که خبری از تلف شدن بیش از ۱۰۰ راس گوسفند در مرودشت اعلام که علت تلف شدن  این دام ها استفاده از آب رودخانه کر بود که پساب های پتروشیمی به آن وارد می شود.

آلایندگی های این پتروشیمی به همین جا نیز ختم نشده و پیش از این مسئولان در خصوص تاثیر گازهای این مجتمع بر تخت جمشید نیز بحث  های مخلفی را مطرح کردند.

محیط زیست: شاخص آلایندهای سمی در وضعیت بد

پیگیری های  مهر در خصوص وضعیت پتروشیمی از محیط زیست تنها به  ارسال اطلاعیه منتج شد. این اداره کل  اطلاعات بیشتری در خصوص وضعیت این مجتمع به اعلام نکرد.

در این اطلاعیه آمده است: مجتمع پتروشیمی طی سالیان گذشته برای مدیریت فاضلاب‌های تولیدی نسبت به احداث ۱۰ لاگون تبخیری در حدفاصل مجتمع و رودخانه کر اقدام کرده و اعم فاضلاب خود را به آنها هدایت می‌کند. 

اما با توجه به جنس بدنه تعدادی از حوضچه‌ها که رسی - شنی هستند، نشت به رودخانه امری امکان‌پذیر است. طی بررسی‌های کارشناسی به عمل آمده، از آنجا که دراثرخشکسالی های گذشته و عدم آزادسازی آب بر روی رودخانه از سد درودزن، قبل ازمجتمع پتروشیمی در رودخانه آبی دیده نشده اما بعد از لاگونها آب جریان داشته است، منبع اصلی ورود فاضلاب، شرکت فوق تشخیص داده شد.

 طبق سنجش‌های به عمل آمده بر روی نمونه آب، شاخص‌های مرتبط با آلاینده های متداول و سمی مورد سنجش قرار گرفتند. شاخص آلاینده های متداول وضعیت خیلی بد و شاخص آلایندهای سمی نیز وضعیت بد را نشان دادند.

 در حال حاضر دو پرونده جداگانه به دلیل آلودگی هوا و آلودگی آب ناشی از فعالیت مجتمع پتروشیمی در دادگاه مفتوح است.

 اداره کل حفاظت محیط زیست فارس ضمن پایش دوره‌ای این صنعت به محض دریافت گزارش وقوع آلودگی موضوع را پیگیری، در چند مرحله نمونه برداری و آنالیزهای مربوطه را نیز انجام و حسب وظیفه قانونی موضوع وقوع آلودگی در رودخانه کر را به مرجع قضایی اعلام کرده است.

علی اکبر کاظمینی فعال محیط زیستی دراین خصوص گفت: باتوجه به موفقیت های پیش آمده وفشارهای محیط زیست وعزم ملی که برای احیای تالاب ها ودریاچه ها در دولت وجود دارد، دریاچه بختگان به عنوان دومین دریاچه بزرگ کشوردردستوراحیا قرار گرفته و بعد ازسا لها مقداری حقابه به این تالاب تعلق گرفت که این حقابه باعث احیاء درودزن نیزمی شود.

وی درادامه گفت:  بستراین رودخانه باید عاری از هرگونه آلودگی باشد اما متاسفانه پتروشیمی شیرازاز سنوات گذشته که آب این مناطق خشک شده بود، شروع به آلوده  کردن این مسیر کرده که این آلودگی های زیست محیطی،مشکلات  شدیدی دراین منطقه ایجاد کرده است.

این فعال محیط زیست گفت: اگربخواهیم صنعتی داشته باشیم که پاسخگوی نیازهایمان باشد، این صنعت باید یک صنعت پاک باشد و دراین زمینه نبایدازمحیط زیست هزینه کند.

 وی درادامه گفت: متاسفانه روزانه ازدودکش این کارخانه مواد سمی خارج می شود و خطراتی برای محیط این منطقه ،روستاها ومردم ایجاد کرده است.

 کاظمینی درمورد نقش محیط زیست در این زمینه گفت: قطعا محیط زیست باید به پتروشیمی فشار بیاورد واین صنعت، حق آلوده کردن آب رودخانه را ندارد و محیط زیست باید به شدت با رویه شرکت پتروشیمی برخورد کند.

 وی درادامه گفت: اولین آبی که وارد بختگان می شود، این تالاب را دچار آلودگی می کند وعملا احیای  تالاب بختگان وجود ندارد و درمسیراین رودخانه، وقتی آب به بختگان می رسد این سم ها و آلودگی باعث آلودگی خاک، مسیر، چاه و بخش های زیادی از زمین های کشاورزی این تالاب نیز می شود.

کاظمینی درادامه گفت: با توجه به شدت آلودگی هایی که پتروشیمی ایجاد می کند و خطرات جدی بر سلامت  و محیط زیست میگذارد این شرکت باید فکری به حال مواد سمی خود کند و دودکش ها وسیستم خود را به روزکند زیراهزینه هایی که پتروشیمی برای مردم به جا می گذارد بسیارزیاد است.

وی افزود: با توجه به اینکه که هدف نهایی محیط زیست، سلامت مردم و سیستم کشاورزی است وهزینه های درمان مردم در مواجه با این آلودگی ها  بسیاربالا است، شرکت پتروشیمی باید در چارچوب قوانین محیط زیست عمل کند.

کاظمینی درادامه خاطرنشان کرد: درسالهای گذشته محیط زیست بارها به شرکت پتروشیمی تذکر داده است ولی متاسفانه پتروشیمی توجه ای به این مسایل نکرده است و در این راستا پتروشیمی موظف است  درچارچوب محیط زیست حرکت کند تا مسایل پایداری سیستم ها اتفاق بیافتد.


نظرات بینندگان