کد خبر: ۱۶۶۰۶۵
تاریخ انتشار: ۱۰:۳۰ - ۰۱ دی ۱۴۰۳
در پنل راهکارهای حفظ و گسترش خانواده‌محوری مطرح شد:

راهکار برای خانواده‌محوری

نظرات کارشناسی و پیشنهاداتی برای استحکام خانواده و حفظ ارزش‌های آن در پنل «راهکارهای حفظ و گسترش خانواده‌محوری» اجلاس بین المللی «خانواده، آینده، پیوندهای پایدار» مطرح شد.

راهکار برای خانواده‌محوری

 به گزارش گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، زهرا بهروزآذر معاون زنان و خانواده رئیس جمهور در پنل «راهکار‌های حفظ و گسترش خانواده‌محوری» اجلاس بین المللی «خانواده، آینده، پیوند‌های پایدار» در مرکز همایش‌های بین المللی صداوسیما با بیان اینکه خانواده ستون فقرات توسعه و پیشرفت است، گفت: امروز ۴ ابرچالش جهانی اعم از تغییرات فناورانه، مهاجرت و شهرنشینی، تحولات جمعیتی و تغییرات آب و هوایی باعث تأثیراتی بر حوزه خانواده در همه کشور‌ها شده است.

معاون رئیس جمهور در حوزه زنان و خانواده ادامه داد: استفاده از دستگاه‌های دیجیتال منجر به کاهش استفاده از ارتباطات حضوری شده و از سوی دیگر پیوند‌های بین نسلی به واسطه مهاجرت‌ها تغییر کرده که منجر به فراموشی آیین‌های دیرینه شده است که در نهایت استحکام خانواده را تحت تأثیر قرار داده است.

وی افزود: تغییراتی که ساختار خانواده را به چالش می‌کشد، آینده فرزندان را تحت تأثیر قرار می‌دهد؛ لذا لازم است برنامه‌هایی برای این موضوع داشته باشیم. ما باید سرعت وقوع چالش‌ها و آثار منفی آن را کاهش دهیم.

بهروزآذر با بیان اینکه در خانواده‌های پایدار و مستحکم، ارزش‌ها به وضوح به چشم می‌خورد، عنوان کرد: این در حالی است که با تحولات روز دنیا، بخشی از این ارزش‌ها در حال از بین رفتن است که باید با برنامه‌ریزی‌های فرهنگی جلوی از دست رفتن این ارزش‌ها را که به استحکام خانواده کمک می‌کند، بگیریم.

نظام سرمایه‌داری چالشی که باعث بی‌هویتی زن در فرهنگ غرب شد

سمیه رفیعی نایب رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس نیز به عنوان سخنران دیگر این پنل، با بیان اینکه در نظام‌های سیاسی و حکمرانی دنیا، نظام قالب، نظام سرمایه‌داری شد؛ به این معنا که کار کردن باید منفعت آن نظام را تأمین کند، گفت: اقشار ضعیف که توان مقابله کمتری با این پدیده را داشتند دچار چالش شده و در نهایت زنان و کودکان تبدیل به کالایی برای رسیدن این نظام به اهداف خود شد.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زنی که در دایره آزادی غرب مطرح می‌شود دایره فطری خود را از دست می‌دهد، عنوان کرد: زن بدون اینکه بداند تبدیل به موجودی بی‌هویت در فرهنگ غرب شد که داشته‌های فطری خود را باخت.

وی افزود: در این بین جمهوری اسلامی ایران در تمدن خود، زن را محوریت تمامی تحولات، مناسبات و مسائل می‌بیند و او را در بطن تمام تصمیم‌گیری‌ها قرار داده است. زن و مادر از زمان اسلام دارای جایگاه محترمی است و تاکنون هیچ الگویی همچون الگویی که اسلام برای زن قرار داده، کامل نبوده است.

رفیعی با بیان اینکه امروز جریانی تحت عنوان کمیسیون مقام زن به اسم دفاع از حقوق زنان در حال سیاسی کاری با سوءاستفاده از زنان است، گفت: آن‌ها بدون هیچ مستندی جمهوری اسلامی ایران را که عضو قدیمی و پرسابقه در سازمان ملل است کنار می‌گذارد؛ لذا تصمیمات سوگیرانه و یک‌جانبه گرایانه آن‌ها، عملکرد، هویت و ماهیت این کمیسیون و سازمان ملل را مخدوش کرده است.

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم ادامه داد: امروز زنان و مادران در برخی از نقاط دنیا در حال آسیب دیدن هستند و بسیاری از آن‌ها جنگ‌زده‌اند؛ اما شما صدایی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل نمی‌شنوید. مادری در غزه، فلسطین و لبنان چه تفاوتی با مادران سایر کشور‌ها دارد که صدای اعضای این کمیسیون برای آن‌ها در نمی‌آید.

وی با اشاره به تأثیر تغییرات اقلیمی در حوزه زنان، یادآور شد: از دست دادن شغل، کار و معیشت یکی از تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی بر حوزه زنان است. دانش بومی در اقلیم‌های مختلف ایران وجود دارد و این دانش ما را در بسیاری از بحران‌های اقلیمی هدایت کرده است.

در پایان سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: تفکر سرمایه‌داری محیطزیست را نابود کرد چرا که باعث مصرف‌گرایی در میان جوامع برای پایدار نگاه داشتن اقتصاد سرمایه داری شد.

رقیه‌سادات مؤمن، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام در سخنانی در کارگروه تخصصی «راهکار‌های حفظ و گسترش خانواده‌محوری» در سخنانی ضمن تأکید بر اینکه انسان‌ها همواره در تاریخ به دنبال حقیقت بوده و هستند، گفت: انسان فطرتاً خوشبختی و سعادت را می‌طلبد و برای رسیدن به آن به هر چیزی که فکر کند او را به این هدف می‌رساند، چنگ می‌زند.

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام با اشاره به نگاه مادی‌گرایانه غرب به انسان، تصریح کرد: فطرت انسان صرفا نمی‌تواند با ماده رشد کند. اکنون زمان حیله سامری است؛ یعنی غرب اگرچه حقیقت را در این خصوص پنهان نمی‌کند، اما خود آن حقیقت را به مدل‌های مختلف و آنگونه که می‌خواهد، بیان و روایت می‌کند.

مومن با طرح این سوال که در میان این بدل‌های حقیقت، حقیقت واقعی چیست؟ تصریح کرد: طبق آیات قرآن کریم مانند آیه تطهیر، مصداق واقعی و اصل طهارت در جهان و جامعه یک خانواده است؛ خانواده‌ای که مصداق آیه مباهله‌اند و براساس سوره انسان، خانواده‌ای است که نهایت همدلی، همراهی، تبعیت از پدر و مادر را داراست.

وی با اشاره به روایت سوره انسان از خانواده حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام که نهایت ایثار و مساوات در این خانواده تجلی پیدا می‌کند، گفت: خاندانی که از لقمه افطار خود می‌گذرد، هرگز در مقابل جهل و درخواست مردم ساکت نمی‌ماند؛ بنابراین در عصر گم‌شدن هدایت و حقیقت، راهی جز تمسک و دنباله‌روی خاندان اهل بیت علیه‌السلام نداریم.

 حمایت از خانواده در سایه حاکمیت ممکن خواهد بود

فهیمه فرهمندپور دبیر ستاد خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی در پنل راهکار‌های حفظ و گسترش خانواده‌محوری گفت: برای مقتضیات زیست انسانی سه موضوع گفتمان در جهت سیاست‌گذاری، قانون‌گذاری و تصمیم‌گیری را داریم، این سه مقطع شامل فرد، خانواده و جامعه است که زیست‌بشری را شکل می‌دهند.

دبیر ستاد خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: چنان‌چه حکمرانی را عامل انسجام‌بخش همه مناسبات زیست‌بشری در محور دال گفتمان تعریف کنیم، یعنی حکمرانی وظیفه دارد زیست‌بشری را دال گفتمان‌بشری تعریف کند.

وی در ادامه تأکید کرد: تعارضات بین اعضا از جمله همسران در مقابل یکدیگر و والدین مقابل فرزندان در خانواده یک احتمال قابل تصور است و حاکمیت به صورت دائم باید در معرض سازماندهی، رفع این تعارضات و اختلافات باشد.

دبیر ستاد خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه تقویت و توانمند شدن هر کدام از اعضای خانواده منجر به تضعیف فرد مقابل می‌شود، اظهار کرد: تأمین و حمایت از حقوق زنان می‌تواند منجر به آسیب به حقوق و توانمندی‌های مردان و یا بالعکس شود یا فرزندان در خانواده می‌توانند مورد آسیب قرار بگیرند و در صورت حمایت مستقیم از آنان به قدرت و اقتدار والدین آسیب وارد می‌شود.

فرهمندپور با بیان اینکه به هر اندازه دولت‌ها امکانات، قدرت و احساس مسئولیت داشته باشند، باز هم قادر نخواهند بود نقش مستقیم خانواده را برای یک فرد ایجاد کنند و به موازات اینکه حمایت‌های خود را از افراد افزایش می‌دهند، آسیب‌هایی متوجه خانواده نیز بیشتر می‌شود، خاطرنشان کرد: دولت‌ها و حکومت‌هایی که شکل آرمانی اسلام را که منجر به تقویت خانواده پایدار، توانمند، مسئولیت پذیر، کارآمد و معطوف به ماموریت‌های خود می‌شود نه تنها در مقابل حکمرانی قرار نخواهد گرفت، بلکه به دولت نیز کمک خواهد کرد و بخش قابل توجهی از ماموریت‌های دولت را بر عهده خواهد گرفت که ناظر بر کمک به افراد شکل می‌گیرد.

 معاون زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه بررسی پنل راهکار و حفظ گسترده خانواده محوری، گفت: اگر با همین شرایط پیش برویم در سال ۱۴۸۰ جمعیت ایران به ۳۰ میلیون نفر می‌رسد، امروز نگران ایران هستیم حتما باید فکر وفناوری نو داشته باشیم و نسل z را بفهیم و تغییراتی که در نظام‌ها ارزشی و باورهایشان است درک کنیم.

بهروز آذر در ادامه یادآور شد: باید به نسل آینده امید بدهیم که نسل پیشین آن‌ها را درک کرده و یاری خواهد کرد تا زندگی بهتر و آرامش‌خاطر برای پذیریش نقش مادری و پدری در آینده داشته باشند؛ در حال حاضر با بحران‌های متعددی روبرو هستیم که اگر قرار است خانواده را در برابر این بحران‌ها توانمند کنیم باید برنامه‌های آگاه‌سازی برای تقویت ارزش‌های خانوادگی داشته باشیم. 

وی با اشاره به عاملیت خانواده در پنل راهکار‌های و حفظ گسترش خانواده‌محوری، اظهار کرد: رویکرد‌های خانواده‌محور می‌تواند حلال مشکلات باشد، بحث باور‌ها و ارزش‌ها هستند که خانواده‌های را شکل می‌دهند؛ نباید بگذاریم ارزش‌هایی همچون احترام به بزرگ‌ترها، فداکاری، تعهد و فداکاری کمرنگ شود.

معاون رئیس‌جمهوردر امور زنان با بیان اینکه بسیاری از ارزش‌ها توسط عزیزان مطرح شد، تأکید کرد: ما به صورت مکرر این ارزش‌ها را شنیده و تصور می‌کنیم که تمام این گفته‌ها روایات است، اما نمی‌دانیم که چگونه این مسائل را در زندگی خود پیاده کنیم.

وی در ادامه یکی از اولویت‌ها را شناسایی ارزش‌ها دانست و افزود: همه ما باید با یکدیگر به وفاق برسیم و تمام این مسائل را مانند میراث فرهنگی باید برجسته بزرگ و صیانت کرده و در مورد آن با هم گفتگو داشته باشیم، شاید همه ما به صورت ضمنی از پدران و مادران خود این موضوعات را نسل به نسل دریافت کرده‌ایم و باید به صورت صریح و آشکار به نسل‌های بعدی، نسل z و نسل alfa منتقل کنیم.

بهروزآذر با تأکید بر این‌که روایات و اندیشه اسطوره‌ها و مبانی ادبیاتی کشور به ما برای حفظ این میراث ارزشمند کمک خواهد کرد، یادآور شد: در بحث مواجهه و این‌که برای کدام یک از موضوعات و چالش‌ها باید برنامه داشته باشیم؛ رفیعی نائب‌رئیس فرامسیون زنان و خانواده به خوبی در بحث توانمندی و تاب‌آوری زنان در مواجهه با تغییرات اقلیمی اشاره‌ای کردند، ما زنان نسل تحریم را داریم که بار‌ها در مجامع بین‌المللی در مورد آنان صحبت و گفتگو شده است؛ چرا که بسیار از آن‌ها الگو‌های موفقی هستند.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان اظهار کرد: امیدواریم در جلسات و برنامه‌هایی که ذیل این همایش ادامه خواهد داشت، شنونده نظرات شما عزیزان باشیم، ما باید همگی در کنار یکدیگر ۲۴ میلیون خانواده ایرانی را حفظ و صیانت کرده و محکم در کنار یکدیگر حفظ کنیم. 

انتهای خبر/

منبع: ایکنا
نظرات بینندگان