فریب آرزوها را نخورید
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، با توجه به تقارن خجسته آغاز سال ۱۴۰۴ با نام مبارک حضرت علی (ع)، از این پس، بامدادان را با انوار حکمت نهجالبلاغه منور میسازیم.
امام علی (ع) در یکی از سخنانشان به فریب آرزوها اشاره کرده و میفرمایند: «وَ أَمَلَهُ خَادِعُ لَهُ»، به معنای اینکه آرزوها میتوانند انسان را فریب دهند. این موضوع سؤالهایی را مطرح میکند.
چرا و چگونه آرزوها افراد را فریب میدهند و بهترین ساعات عمرشان را در پندارها و خیالات واهی سپری میکنند؟
به گفته امام علی (ع)، دامنه آرزوها هرگز محدود نیست. بسیاری از افراد فکر میکنند که با داشتن یک منزل کوچک، از نظر مسکن آسوده خاطر خواهند بود، اما خیلی زود متوجه میشوند که آن خانه کوچک به آنها فشار میآورد. حتی اگر به خانه وسیعتری برسند، باز هم احساس میکنند که آن خانه ناکافی است.
مشاهده شده است که افرادی با چندین خانه و قصر، هنوز هم عطش درونی آنها فروکش نمیکند و آرزو دارند که خانههای بیشتری و قصرهای مجللتری داشته باشند. این افراد به مانند چنین تعبیر معروفی هستند که «اگر اقلیمهای هفتگانه را به پادشاهی بدهند، باز در بند ایناند که چنگ به آسمانها بیندازند و اقلیم دیگری بر آن بیافزاید.»
این وضعیت فقط به مسکن محدود نمیشود، بلکه در مورد سایر مواهب زندگی مادی نیز همینگونه است. آرزوهای دور و دراز و بیپایان، صاحبان خود را لحظهای راحت نمیگذارد و تمام نیروهای آنان را به خود جذب میکند. در واقع، این آرزوها تنها انبوهی از پندارها هستند و در تعبیر امام علی (ع) به «خدعه» و «نیرنگِ آرزو» مشهور است.
با این تفکر و آگاهی، ضروری است که هر فرد با هوشیاری و بصیرت نسبت به آرزوهای خود نگاه کند و از فریب آنها در امان بماند. به همین منظور، نگاهی به نقش ادبیات و هنر در آگاهیبخشی و تجسم تجربیات بزرگ بشری میتواند راهگشا باشد.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴