سایه گسترده تحولات سیاسی بر بازار سرمایه
به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، بازار سرمایه در ماههای اخیر بارها تحتتأثیر اخبار مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا و چالشهای اقتصادی دچار نوسانات شدیدی شده و با رفتارهای هیجانی از سوی سرمایهگذاران مواجه شده است.
خروج نقدینگی، افزایش صفهای فروش و اُفت شاخصها از جمله نشانههایی است که بیانگر بیثباتی در فضای معاملاتی بازار سهام است.
در این میان، کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که تجربههای تلخ سالهای گذشته موجب شده تا بخشی از سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری در بازار فعالیت کنند. با این حال، همچنان تأثیرپذیری شدید بازار از اخبار گفتگوها و فضای سیاسی منطقه، مسیر تحولات بورس را ناپایدار کرده است.
تمایل اندک سرمایهگذاران برای ورود به بازار
پیام الیاسکردی، کارشناس بازار سرمایه، به بررسی رفتار سرمایهگذاران در بازار سهام و واکنش آنها نسبت به تحولات سیاسی و نوسانات بازار پرداخت و گفت: به نظر میرسد سرمایهگذاران بازار سهام از نوسانات شدید سال گذشته درسهایی آموختهاند و تمایل کمتری به ورود به فضای بازار دارند.
وی ادامه داد: هرگاه نشانههایی از تنش در بازار دیده میشود، خروج سرمایهگذاران افزایش یافته و شاهد فشار فروش و خروج نقدینگی سنگین هستیم.
الیاس کردی با اشاره به تأثیرات متقابل تحولات سیاسی بر بازار سرمایه گفت: ایران با توجه به شرایط منطقه، تحت تأثیر خبرهای سیاسی بسیاری قرار دارد، واکنش بازار سهام به اخبار و تحولات داخلی و بینالمللی بسیار پررنگ است. این واکنشها چه به شکل رشد و چه افت، از رفتار طبیعی بازارهای جهانی نیز تبعیت میکند.
وی با اشاره به واکنش بازار سهام به اخبار مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: تقریباً هر هفته و در روزهای پایانی هفته، با انتشار اخبار سیاسی، شاهد واکنش شدید بازار در ابتدای هفته بعد بودیم. این واکنشها عجیب نیست ولی بهشدت در بازار سرمایه تأثیرگذار بوده است.
این کارشناس بازار سرمایه درباره نقش سرمایهگذاران حقوقی و حقیقی در نوسانات بازار اظهار کرد: تفاوت معناداری در رفتار این ۲ گروه وجود ندارد، اما سرمایهگذاران حقوقی به دلیل منابع مالی بیشتر، توان صبر بیشتری دارند و تصمیمگیریهای کلانتری انجام میدهند. با این حال، در شرایط صفهای فروش و دامنه نوسان محدود، حتی حقوقیها نیز گرفتار میشوند.
لزوم پرهیز از رفتارهای هیجانی در خرید سهام
الیاس کردی با بیان اینکه سواد مالی سرمایهگذاران خُرد افزایش یافته، تأکید کرد: اگرچه این سطح با ایدهآل فاصله دارد، اما نسبت به سالهای گذشته بهتر شده است. با این وجود، هنوز بخشی از سرمایهگذاران رفتارهای هیجانی از خود نشان میدهند و کمتر به اصول ارزشیابی توجه دارند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: سرمایهگذاری غیرمستقیم در کشور چندان مورد استقبال قرار نگرفته و دستگاههای مرتبط در ایجاد مشوقهای مناسب برای جذب سرمایه مردم به صندوقهای سرمایهگذاری عملکرد موفقی نداشتهاند.
توصیههایی به سرمایهگذاران برای خرید سهام مناسب
وی تصریح کرد: سرمایهگذاران در شرایط فعلی باید استراتژیهای کمریسک را در پیش بگیرند و بر سهامی تمرکز کنند که در گذشته توان نقدشوندگی بالایی داشتهاند. سهام شرکتهای بزرگ معمولاً در این زمینه عملکرد بهتری دارند.
الیاس کردی همچنین پیشنهاد کرد مردم سرمایهگذاری خود را بیشتر به سمت صندوقهای سهامی و صندوقهای اهرمی هدایت کنند تا بتوانند با ریسک کمتر، از فرصتهای بازار استفاده کنند.
انتهای خبر/