کد خبر: ۱۶۷۸۰۳
تاریخ انتشار: ۰۷:۰۰ - ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴
میهمان نهج‌البلاغه باشیم؛

 آموزش کدام علوم در اسلام واجب است

پیشرفت و استقلال جامعه اسلامی در گرو آموزش علوم اعتقادی، انسانی و فناوری است که باید با آموزش کافی و پیگیری علمی محقق شود.

 

 آموزش کدام علوم در اسلام واجب است؟

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، با توجه به تقارن خجسته آغاز سال ۱۴۰۴ با نام مبارک حضرت علی علیه‌السلام، از این پس بامدادان را با انوار قدسی نهج‌البلاغه منور می‌سازیم.

امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در گفتار حکیمانه ۴۷۸ نهج‌البلاغه می‌فرمایند: «مَا أَخَذَ آللّهُ عَلَى أَهْلِ آلْجَهْلِ أَنْ يَتَعَلَّمُوا حَتَّى أَخَذَ عَلَى أَهْلِ آلْعِلْمِ أَنْ يُعَلِّمُوا.» 

«خداوند از افراد جاهل پيمان نگرفته که دنبال علم و دانش بروند، مگر اين که قبل از آن از علما و دانشمندان پيمان گرفته که به آن‌ها علم بياموزند.»

امام علی «ع» در اين گفتار حکيمانه اشاره به دو پيمان الهى مى‌کند: اول پيمانى که از دانشمندان گرفته می‌شود تا علم خود در اختيار مردم بگذارند، و دوم، پيمانى که از افراد جاهل گرفته می‌شود تا به دنبال تحصيل علم بروند؛ و اگر اين دو پيمان در جامعه انسانى لباس عمل به خود بپوشد، جهل و نادانى ريشه‌کن خواهد شد.

حال؛ سئوال مهمی درباره علوم واجب و ضرورت آموزش آن‌ها مطرح شده است. بر اساس نظر مراجع و علمای اسلام، علوم اعتقادی، واجبات، محرمات و اخلاق اسلامی، جزو نخستین و اصلی‌ترین علوم هستند که آموزش و فراگیری آنان از سوی علما و جامعه تأکید شده است، زیرا این علوم پایه‌های ایمان و رفتار صحیح را تشکیل می‌دهند.

همچنین، علوم ضروری و مرتبط با قوام جامعه، مانند طب، کشاورزی، دامداری، سیاست و نظامی‌گری، به‌عنوان علوم مصور و مفید برای کشور و نسل‌ها، به‌صورت کفایی واجب است که باید توسط علما آموزش‌دیده و به ناآگاهان آموخته شود؛ در غیر این صورت، اگر میزان آموزش کافی نباشد، این وظیفه بر عهده فردی و شخصی قرار می‌گیرد.

در جهان امروز، کشورهای صنعتی و پیشرفته با بهره‌گیری از علوم فناوری و صنعت، تلاش می‌کنند دیگر کشورها را در مسیر پیشرفت نگه دارند و بر آن‌ها سلطه یابند. ازاین‌رو، مسلمانان نیز واجب دارند در زمینه‌های علمی و فناوری پیش‌گام شوند و در رقابت جهانی سبقت گیرند تا استقلال و اقتدار خود را حفظ کرده و گرفتار سلطه‌پذیری نشوند.

این ضرورت نشان می‌دهد که فراگیری علوم، نه‌تنها برای رشد فردی و اجتماعی، بلکه برای حراست از ملت و فرهنگ اسلامی امری حیاتی است.

انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴

نظرات بینندگان