فرصت های گردشگری فارس؛ از منبتهای جهانی آباده تا آب انبارهای چند صد ساله لارستان
شیرازه - سرویس فرهنگی: وجود آثاردوره های تاریخی قبل از اسلام از جمله دوره های هخامنشی وساسانی دراستان فارس و همچنین آثار دوره های تاریخی بعد از اسلام به ویژه آثار تاریخی دوره زندیه و قاجاریه، امکان گردشگری را برای مسافران و میهمانان نوروزی در استان فارس فراهم کرده است.
از بقاع متبرکه و مرقد امامزادگان شریف در شیراز از جمله آستان قدسی حضرت احمدابن موسی شاهچراغ (ع)، مرقدحضرت سیدعلاء الدین حسین (ع)، مرقد حضرت سید میرمحمد(ع)، مرقدحضرت علی ابن حمزه (ع)، امامزاده اسماعیل (ع) و دیگر قبور امامزادگان تا وجود آرامگاه شاعران پارسی گو تا آثار باستانی مربوط به دوره هخامنشیان و ساسانیان و هزاران هزار جاذبه طبیعی دیگر.
شیرازه در گزارشی به معرفی گوشه ای از این پیشینه کهن و فرصت های گردشگری در فارس پرداخته است.
سپیدان
مرکزشهرستان
سپیدان اردکان است. اردکان درلغت به معنی نوعی از جدول ها واشکال نجومی است. براساس منابع موجود قدمت این شهرستان به زمان هخامنشیان باز می گردد
ظاهرا این شهرستان آخرین اقامتگاه اسکندرمقدونی پیش ازحمله به تخت
جمشیدبوده است. اردکان ازحوادث روزگار درامان نماند. حملات افغان درزمان
افشاریه ویورش های ایالت بویر احمد دردوقرن پیش خرابی های بسیاری دراین شهر
به بار آورد. پنجاه سال پیش نیز سیل این شهررانیمه ویران کرد وجود طبیعت
زیبای آن شهرستان که دربرگیرنده آبشار مارگون تنگ تیزاب منطقه شش پیر
دریاچه برم فیروز ومنطقه برف گیر شکرک است که اکنون به یک پیست اسکی مجهز
تبدیل گشته است و نیز فضای کوهستانی بکر و سردسیر منطقه با پوشش های گیاهی
و سبز و آب و هوای خنک آن در تابستان فضاهای مناسب و استثنایی برای گردشگری
شهرستان محسوب می شود.
جاذبه های طبیعی
آبشارمارگون:
آبشارمارگون حاصل آب رودخانه کمهر وحوزه آبخیز آن است که از میان صخره ها به طرزشگفت آوری سرریز می شود .موقعت طبیعی وچشم اندازهای اطراف آبشار مارگون جلوه هایی اعجاب انگیز پدید آورده است .هم آمیزی درختان جنگلی باتوپوگرافی ناحیه کوهستانی ورودخانه ای زیباچشم اندازهای طبیعی آبشارمارگون راصدچندان کرده است.
برم فیروز:
درارتفاع 3500 متری از سطح دریا دریاچه ای وجود دارد که برم فیروز نام دارد.
چشمه شش پیر:
ازجاذبه های طبیعی شهرستان سپیدان است که حدود15 کیلومتری شهرستان سپیدان است وبه واسطه وجود امام زاده (ع) به این نام معروف است این تفرجگاه علاوه بر جذابیت چشم انداز طبیعی دارای وجهه ای مقدس در بین مردم منطقه می باشد.
تنگ تیزاب:
تنگ تیزاب ازتفرجگاههای طبیعی شهرستان سپیدان است که آب آن از کوههای سپیدان ویاسوج سرچشمه گرفته وگذرگاه یکی ازشعبه های رودخانه بشارمی باشد که درفاصله 20کیلومتری شمال غربی سپیدان واقع شده است. گونه های مختلف ماهیان بومی در این رودخانه دایمی آب شیرین دیده می شود.
چله گاه:
از دیگر تفریحگاه های طبیعی در 5 کیلومتری شمال سپیدان که دارای پوشش گیاهی زیبا و چندین چشمه جوشان می باشد .
شهرستان سروستان
این شهرستان علاوه برآثارتاریخی دارای طبیعتی زیبا است که شامل دشت های وسیع وباغات فراوان میوه بوده و در بهار جلوه خاصی دارد. آب و هوای گرم و معتدل آن باعث رویش درختان مختلف ومحصولات فراوان به ویژه مرکبات می گردد. دشت های حاصلخیز ومزارع بزرگ کشاورزی آن از چشم اندازهای زیبای گردشگری این منطقه محسوب می شود.
جاذبه های مذهبی
بقعه شیخ یوسف سروستانی :
این بنا درمرکز سروستان واقع گردیده است .بقعه شامل دوچهار طاقی باستون های سنگی می باشد که با ظرافت واستادی تراشیده شده است. برسنگ قبر که دروسط بقعه قراردارد نام شیخ یوسف بن یعقوب سروستانی و تاریخ 680 هجری قمری نگاشته شده است ودرکنار آن برسنگ قبر دیگر نام محمدبن حسن علی البیضاوی و تاریخ 710 هجری قمری نوشته شده است بر حجاریهای سه در جنوبی در کتیبه ای نام استاد علی بن حسین علی الغاوی و تاریخ 680 هجری قمری آمده است.
جاذبه های تاریخی
کاخ سروستان:
این کاخ ازآثاردوره ساسانی می باشد ودر9 کیلومتری جنوب شرقی سروستان ودرمسیر روستای نظر آباد واقع گردیده است. قسمت اصلی بنا درضلع شرقی بوده که شامل یک ایوان بزرگ و دو ایوان کوچکتراست. ایوان اصلی به تالار مرکزی و سپس حیاط مرتبط می شود. در دو طرف آن دوتالار بزرگ باسقف گنبدی مرتفع قراردارد. در دو تالار گنبد دار، در حاشیه زیر سقف بقایای گچبری دیده می شود.
قلعه گبری:
درشمال سروستان درمنطقه ای به نام کوه قدرت آثارقلعه ای وجوددارد که بامصالح گچ سنگ وساروج ساخته شده است .این قلعه دارای چهارموج درچهارگوشه وفضای اتاقی دراطراف ووسط بوده وظاهرا کاربرددفاعی داشته است.
شهرستان خنج
درشهرستان
خنج نوع آب وهوا زمستانی معتدل وبهاری زود هنگام رابوجود می آورد .درختان
نخل که درتمام طول سال سرسبزهستند دراواخرزمستان طراوت خاصی رابه منطقه می
بخشد وجود آب انبارهایی باشکل ظاهری زیبادرمسیرراه اطراف ودرون خنج جلوه
دیگری به این شهرستان می دهد.
جاذبه های مذهبی
آرامگاه شیخ محمدابونجم:
این آرامگاه به سبک مسجدالحرام از سنگ کاشی و گچ ساخته شده و از آثار تاریخی مذهبی مربوط به قرن 8 هجری می باشد نسب شیخ محمد ابو نجم به امام موسی کاظم (ع) میرسد.
جاذبه های تاریخی
مناره شیخ دانیال:
بنای مناره مربوط به سال789 هجری قمری است پایه بنا به شکل استوانه ای است که بر بدنه آن آثار آجر و کاشی دیده می شود. ارتفاع آن حدود 25 متراست.
آتشکده محلچه:
ازآثار دوره ساسانی منطقه محلچه دربین راه خنج-لار است. بنای فعلی چهارطاقی به سه پایه استوار است و همانند دیگر چهارطاقی ها از سنگوساروج ساخته شده است.
از دیگرآثارموجوددرشهرستان خنج مسجدجامع فیشور مقبره شاه فخرالدین احمد مقبره شیخ قاضی دربخش کوره مقبره شیخ شعیب قلعه های خلوت شاه نشین نرگسی و مقبره شاه عبدالسلام رامیتوان نام برد.
شهرستان ني ريز
شهرستان
نیریز از شهرستانهای غربی استان فارس است که از شمال به شهرستان بوانات،
از شمال شرقی به استان کرمان، از جنوب به شهرستان داراب، از جنوب غربی به
شهرستان استهبان، از غرب به شهرستان شیراز و از شمال غربی به شهرستان
ارسنجان محدود میشود.
این شهرستان با مرکزیت شهر نیریز، دارای 10630 کیلومتر مربع وسعت و فاصل آن تا شیراز 222 کیلومتر است. میانگین ارتفاع آن از سطح دریا 605 متر میباشد.
با توجه به نگاشتههای الواح گلی تخت جمشید، این شهرستان بنام «نایزی» یعنی «کارگاه اسلحه سازی» معروف بوده، بنابراین میتوان آن را از شهرستانهای قدیمی و کهن استان برشمرد. آب و هوای آن معتدل و گرم میباشد و در شمال غربی آن دریاچه بختگان واقع شده است. جاذبه های طبیعی همچون دریاچه بختگان و جزیره نرگس، چشمه برنج زار و برکه احمدشاه و نیز باغ های انجیر و انار از چشم اندازهای گردشگری این منطقه است.
سوغات شهرستان، انجیر، بادام، انار، پسته و حلوی ارده است.
درکنار
چشماندازهای تاریخی و طبیعی شهرستان وجود دانشمندانی چون حاتم نیریزی و
خوشنویسانی چون میرزا احمد نیریزی، محمد شفیع نیریزی و ساکت نیریزی بر
زیور آن افزوده است.
جاذبه های تاريخي
قلعه اس.پی. آر (S.P.R)
از قلعههای نظامی نیروهای انگلیسی و هندی در جنگ جهانی اول است که از سنگ وساروج ساخته شده است.در
وسط آن حیاط و در اطراف آن حجره و اتاقهای متعدد واقع شده و در چهارگوش
آن چهار برج جهت نگهبانی وجود دارد. از دیگر آثار شهرستان نیریز مقبره
احمد نیریزی، کاروانسرای نیریز، دره زیبای پلنگان و بیدخویه، آبشار فصلی
تارم، قناتهای شادابخت، کتان و خباز است.
جاذبه های طبيعي
منطقه حفاظت شده بهرام گور
این منطقه با وسعت 260 هزار هکتار در فاصل 40 کیلومتری شهرستان نیریز در بخش قطرویه قرار گرفته است. گونههای نادری از جانوران شامل یوزپلنگ، گورخر آسیائی قوچ، میش، هوبره و گربه وحشی در این منطقه وجود دارد. پوشش گیاهی این منطقه شامل قیچ، گز، بادام کوهی، درمنه، انواع گون، آویشن و آنغوزه میباشد.
منطقه حفاظت شده بختگان
این منطقه با وسعت بیش از 300 هزار هکتار متشکل از دریاچه بختگان و جزیر نرگس است که با پوشش گیاهی متنوع و گونه های متفاوت جانوری و پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو، پلیکان، درنا، اردک و غاز وحشی مکانی مناسب جهت بازدید گردشگران میباشد.
شهرستان اقلید
شهرستان اقلید ازشهرستان های شمالی استان فارس می باشد. این منطقه یکی از مناطق کوهستانی وسرسبز فارس است ودارای آب هوای سرد وزمستانی است. ارتفاعاتی برفگیر دارد که موجب میشود مناظر زیبای برفی آن تقریبا تا اوایل فصل بهار درآن مشاهده شود. کوه های بلند درطول مسیرجاده ای زیبا پدید می آورند وجود دشت های بسیار وسیع و حاصل خیز مانند آسپاس وپکان در فصل بهار چشم اندازی روح نوازرابرای هرگردشگر تصویر می کنند. در فصل تابستان درکنار هوای خنک و مطبوع حضورعشایر بر رونق تفریحی آن می افزاید.
تنگ براق اقلید
تنگ براق اقلید با مناظر طبیعی زیبا از جمله آثار دیدنی این شهرستان است.
درتنگ براق رودخانهای، دیواره کوه را به پهنای چهل متر و ارتفاع صد متر شکافته و چشمانداز زیبایی به وجود آورده است. گفته شده که شاپور در اینجا استراحت میکرده قسمتی از نبشته از دل صخره کنده شده و نزدیک شیب تند کنار رودخانه افتاده است. روی سنگ نبشته دو زبان فارسی میانه و پارتی اشکانی دیده می شود.
امامزاده سید محمد (ع):
بقعه متبرک این امامزاده در فاصله 79 کیلومتری جنوب شرقی اقلید در نزدیکی دریاچه کافتر واقع شده است. امامزاده سید محمد از نوادگان حضرت علی (ع) است. اطراف این امامزاده درختان فراوان و چشمهسارهایی وجود دارد که طراوت خاصی به منطقه داده است.
امامزاده عبدالرحمن (ع):
بقعه متبرکه امامزاده در مرکز شهر و در کنار کوه حوض دختر گبر قرار دارد. بقعه این امام زاده دارای دو گلدسته و گنبد است که در شبستان و صحن جلوی آن گلزار شهدای اقلید قراردارد و در انتهای شرقی آن مرقد امامزاده عبدالرحمن (ع) قراردارد. ضریح این امام زاده با قلمکاریهای زیبا مزین شده است.
چشمه محمد رسول الله(ص):
این چشمه درجنوب غربی شهر اقلید و در فاصله 5 کیلومتری آن قرار دارد. این چشمه که از زیر یک تپه سنگی و خاکی میجوشد پس از ورود به یک حوضچه از طریق نهری کوچک باغهای اطراف را آبیاری می کند. نام قدیمی این چشمه رودخانه شکاب بوده که در 100 سال گذشته به چشمه محمد رسول الله(ص) مشهور شده است .
رودخانه کر:
رودی که ازکوههای سیدمحمد و پالانگری درشهرستان اقلید سرچشمه میگیرد و پس از پیوستن آب تعدادی از چشمههای این شهرستان به آن با نام رودخانه کر از ناحیه تنگ براق به شهرستان مرودشت وارد میشود.
چشمه بالنگان:
چشمه حاجیآباد (بالنگان) با جلوههای بسیار زیبا و تفرجگاهی در منطقهای به وسعت سه کیلومتر در محدوده شهرستان اقلید قرار دارد.
چشمه قدمگاه:
این چشمه در بخش سده و در محلی با پوشش گیاهی مناسب و محوطهای سرسبز و درختکاری شده قرار دارد. موقعیت این چشمه برای ایجاد تاسیسات پذیرایی بین راهی بسیارمناسب است. درحال حاضر چشمه فوق پس از انباشت در یک حوضچه بخشی از زمینهای اطراف را آبیاری میکند.
چشمه جوتو:
این چشمه درمجاورت جاده آسپاس شهرستان اقلید در دامنه ارتفاعات کوه حسینی قرارگرفته و منطقهای مناسب برای تاسیس پارک جنگلی و ایجادگردشگاه است.
کوه سفید
این کوه مطابق جهت عمومی زاگرس ازشمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است و با 3943 متر ارتفاع بلندترین نقطه شهرستان اقلید است که درشمال شرقی استان فارس قرار دارد.
روستای محمدآباد:
این روستا که از توابع شهرستان اقلید است و در بخش مرکزی دهستان خسرو و شیرین قرار دارد. درضلع جنوبی این روستا محوطهای با مساحت شش کیلومتر وجود دارد که آبهای سطحی و پوشش گیاهی مرکب از درختان بید سپیدار و نارون چشمانداز زیبایی به آن بخشیده و ارزش گیاهی ویژه ایجادکرده است.
روستای دژ کرد:
این روستا چشمانداز طبیعی زیبایی دارد و در طول سال مورد بازدید گردشگران بسیاری قرار میگیرد. این روستا در فاصله 10 کیلومتری تنگ براق قرار دارد و فراوانی آبهای سطحی، کیفیت مناسب پوشش گیاهی درختان جنگلی و آب هوای مطبوع کوهستانی از ویژگیهای ارزشمندی است که این منطقه را در شمار یکی از جاذبههای طبیعی استان قرار داده است.
قالیبافی، گبه بافی، گلیم بافی، منبتکاری، معرقکاری و رودوزی سنتی از صنایع دستی و سوغات شهرستان اقلید است.
شهرستان مرودشت
شهرستان
مرودشت از شهرستانهای مرکزی استان فارس است که از جنوب به شهرستان شیراز،
از غرب به شهرستان سپیدان، از شمال به شهرستان اقلید، از شمال شرقی به
شهرستان پاسارگاد و از شرق به شهرستان ارسنجان محدود میشود. این شهرستان
با مرکزیت شهر مرودشت دارای 4649 کیلومتر مربع وسعت و فاصله آن تا شیراز 45
کیلومتر است.
این شهرستان جلگهای، آبرفتی و هموار است. که از ضلع شمالی، غربی و جنوبی به کوهستان منتهی میشود و از جنوب شرقی و شرقی تا دریاچه بختگان امتداد مییابد. بخشی از رود کر از این شهرستان عبور کرده و با رود سیوند در نزدیکی پلخان یکی شده به دریاچه بختگان میریزد. میانگین ارتفاع آن از سطح دریا 1620 متر است.
این شهرستان علاوه بر ویژگیهای تاریخی و طبیعی از جهت کشاورزی به ویژه گندم و ذرت و صنت پتروشیمی نیز دارای اهمیت است.
دوچشمانداز طبیعی و بسیار زیبای تنگ بستانک یا بهشت گمشده و دریاچه سد درودزن از جاذبه های طبیعی این شهرستان جهت بازدید گردشگران میباشد. شهرستان مرودشت دارای یک واحد اقامتی جهت پذیرایی میهمانان و گردشگران میباشد.
جاذبه های تاريخي
تخت جمشید
از باشکوهترین مجموعههای تاریخی ایران با وسعت 125000 متر مربع است که در زمان داریوش اول به سال (518 م) در جلگه مرودشت بر دامنه کوه رحمت بنا گردیده است.
این
مجموعه باستانی شامل پلکان ورودی، دروازه ملل، کاخ آپادانا، کاخ مرکزی یا
شورا، کاخ تچر، کاخ هدیش، کاخ اردشیر، کاخ صدستون، کاخ ملکه (حرمسرا)، کاخ
خزانه، خیابان سپاهان، دروازه ناتمام و دو مقبره اردشیر دوم و سوم است.
نقش رستم
این مجموعه که بر دامنه کوه حاجیآباد ودر فاصله 3 کیلومتری تخت جمشید نقر شده است، شامل یک نقش ایلامی، 4 مقبره از پادشاهان هخامنشی، مجموعهای سنگی به نام مکعب زرتشت، هشت نقش برجسته ساسانی، نقش تاجگذاری اردشیر اول، نقش بهرام و درباریان، نقش تاجگذاری مهر نرسی، نقش پیروزی شاپور و چند نقش جنگسواران، دوآتشدان سنگی و چند کتیبه است.
نقش رجب
این
مجموعه که در فاصله 2 کیلومتری تخت جمشید و بر دامنه کوه رحمت حک شده است.
شامل 4 نقش برجسته ساسانی: نقش شاپور در کنار درباریان، نقش تاجگذاری
شاپور اول، نقش موبد موبدان، کرتیر، نقش تاجگذاری اردشیر بابکان و دو کتیبه
پهلوی است.
شهر استخر
استخر
یکی از شهرهای قدیمی فارس است که در زمان هخامنشیان و ساسانیان مورد توجه
بوده است. بر اثر کاوشهای انجام شده تعدادی از ستون ها و پایه ستون های آن
از خاک بیرون آورده شده است.
از دیگر آثار شهرستان مرودشت میتوان به پلخان، غار و کتیبههای حاجیآباد و تپههای متعدد باستانی و تاریخی اشاره کرد.
شهرستان فسا
شهرستان
فسا از شهرستانهای مرکزی و جنوبی استان فارس است که از شمال به شهرستان
شیراز، از غرب به شهرستان جهرم، از جنوب شرقی به شهرستان داراب و از شمال
شرق به شهرستان نیریز محدود میشود. این شهرستان به مرکزیت شهر فسا دارای
4205 کیلومتر مربع وسعت و فاصله آن تا شیراز 124 کیلومتر است.
ارتفاع
آن از سطح دریا نیز 1400 متر است. در الواح گلی تختجمشید نام فسا به صورت
(پسه) یا (باشیا) آمده که خود نشان از آبادانی و قدمت این شهرستان است.
علاوه بر آثار مذهبی و تاریخی، این شهرستان دارای چشم انداز طبیعی زیبایی
میباشد. همچنین دارای صنایعدستی مختلف بوده وکلوچه خوشمزه نان فسایی نیز
از سوغاتی های معروف آن است. فسا دارای آب و هوای معتدل و گرم است. این
شهرستان با دارا بودن دو واحد اقامتی پذیرای میهمانان و گردشگران میباشد.
جاذبه هاي تاريخي
قمپ آتشکده
از آثار دوران ساسانی فسا است که در 20 کیلومتری شمال آن واقع شده است. احداث بنای آن را به پارس پسر طهمورث نسبت می دهند و احتمالاً آتشکده و بناهایی در آنجا وجود داشته که هم اینک قسمتی از بقایای سنگ چین آن در کنار آبگیری زیبا دیده میشود.
سنگ قبر سلمان
سنگ قبر در بالای چهل چشمه و پایین کوه تودج و بالاتر از روستای تنگ کرم قرار دارد که احتمالاً مدخل یا دروازه شهر در زمان ساسانیان بوده و به شکل مکعب است که خطوط آن صدمه دیده است. سنگ قبر دارای 2 متر طول و 5/0 عرض میباشد.
تل ضخاک
تل
خاکی مشهور به تل ضحاک در 3 کیلومتری جنوب فسا واقع شده است. طبق بررسی
کارشناسان اروپایی آثار به دست آمده از تل ضحاک متعلق به دوران ماقبل تاریخ
تا قرن 4 هجری قمری است. از تل ضحاک لوازم زندگی بعد از اسلام نیز کشف شده
که بیانگر آبادی و رونق آن تا دوران حکمای عباسی است.
از دیگر آثار شهرستان فسا دریاچه و چشمه قمپ آتشکده، تنگ کرم، مرقد امامزاده حسن (ع)، تپههای باستانی نعلکی، تل سیاه، چهل چشمه و آثار منطقه جلیان میباشد.
شهرستان كازرون
شهرستان
کازرون از شهرستانهای غربی استان فارس است که از جنوب به شهرستان
فراشبند، از غرب به استان بوشهر، از شمال به شهرستان ممسنی و از شرق به
شهرستان شیراز محدود میباشد.
این شهرستان با مرکزیت شهر کازرون، دارای 4060 کیلومتر مربع وسعت و فاصله آن تا شیراز 154 کیلومتر است. این شهرستان منطقهای است کوهستانی که دشت کازرون و دریاچه پریشان حد فاصل دو رشته کوه آن واقع شده و میانگین ارتفاع آن از سطح دریا 732 متر است.
شهرستان کازرون علاوه بر آثار تاریخی و مذهبی دارای یک جلوه طبیعی خاص می باشد. دریاچه پریشان آن که مأمن انواع آبزیان و پرندگان مهاجر است. طبیعت اطراف رودخانه شاپور و نرگسزارهای بینظیر فامور وجره، باغهای فراوان انواع مرکبات، پرتغال، نارنگی، لیموترش، لیموشیرین آن در کنار خرما و رطب، این شهرستان را به منطقه ای زیبا جهت گردشگری تبدیل نموده است.
این شهرستان با 3 واحد اقامتی پذیرای میهمانان و گردشگران میباشد.
جاذبه های مذهبی
امازاده سید حسین(ع)
امامزاده سیدحسین بن امیر بن ابراهیم بن زین العابدین(ع) معروف به امامزاده سید حسین،
نتیجه امام سجاد است که آرامگاهش در کازرون قرار گرفته است. آرامگاه وی در
شمال شهر بیشاپور در کازرون واقع شده است. وجود چشمه های فراوان که
مشهورترین آن ها سر آب اردشیر است و همچنین باغ های مرکبات زیبا و سرسبز در
اطراف آن، این مکان را به یک مکان زیارتی و سیاحتی تبدیل کرده است.
امامزاده سیدحسین(ع) در نوروز 1389 بیش از 150 هزار نفر مسافر پذیرفت. این
مکان هم اکنون در حال بازسازی است و امکاناتی همچون سالن اجتماعات،آمفی
تئاتر، درمانگاه، زائرسرا، ساختمان اداری، پارک، زمین ورزشی، چای خانه و فضای سبز
برای آن در نظر گرفته شده است.
جاذبه هاي تاريخي
شهر بیشاپور
در فاصله 25 کیلومتری غرب کازرون و در حاشیه رودخانه شاپور، شهر باستانی بیشابور مربوط به دوره ساسانی قرار دارد.
این شهر به دستور شاپور اول ساخته شده و تاریخ ساخت آن براساس کتیبه پهلوی ستونهای نیایشگاه مربوط به سال 266 میلادی است. شهر بیشاپور شامل سه بخش میباشد. بخش نخست یا اصلی که توسط یک حصار ودیوار سنگ چین محصور بوده و بناهای حکومتی و مذهبی همچون تالار تشریفات، کاخ والرین، ایوان و حیاط موازئیک و معبد آناهیتا را شامل میشود. بخش دوم که قسمت حفاظتی و نگهبانی شهر بوده، شامل قلعهای بنام قلعه دختر میباشد که در طرف شمال بر سینه کوه تنگ چوگان قرار گرفته است.
غار شاپور
غار شاپور در 6 کیلومتری شهر تاریخی بیشابور و 25 کیلومتری شهر کازرون در انتهای تنگ چوگان، در سینه کوه و در ارتفاع حدود 800 متری از سطح زمین قرار دارد که قطر دهانه آن حدود 30 متر است و به سبب قرار گرفتن مجسمه شاپور بر دهانه آن به غار شاپور معروف شده است. مجسمه 6 متری شاپور بر دهانه این غار، شاهکار پیکرتراشی ایران باستان است که پس از نزدیک به 1700 سال هنوز باقی مانده است. اما این تندیس دچار آسیبهای فراوان شده و ظرافتهای آن اندکی از بین رفته است. ظاهراً این مجسمه بر اثر زمینلرزه واژگون شده بوده که در سال 1336 توسط ارتش ایران و بدون لحاظ کردن اصول باستان شناسی تعمیر شده و دوباره به حالت اولش بازگشته است.
درياچهي پريشان (فامور)
اين درياچه كه به زبان محلي «پيرشون» ناميده ميشود در فاصلهي 15 كيلومتري شرق شهر كازرون واقع شده كه آبهاي سطحي حاصل از ريزشهاي جوي حوضهاي به مساحت 263 كيلومتر مربع را در خود ذخيره ميكند . آب اين درياچه از صدها چشمهي كوچك و بزرگ مناطق دشت ارژن و دشت فامور فراهم ميشود.
آبشار کوهمره سرخی
دریاچه پریشان
دشت برم
شهرستان گراش
برکه کل شهرستان گراش: این بنای تاریخی و با شکوه در شهرستان گراش استان فارس قرار دارد و بزرگترین آب انبار (برکه) ایران است قدمت این آب انبار به حدود ۳۰۰ سال پیش و زمان حکومت صفویان میرسد سقف این آب انبار در زمینلرزه سال ۱۳۳۱ منطقه لارستان به طور کامل فروریخته متاسفانه کتیبه یا نوشتهای درباره آن به دست نیامدهاست این بنا که برای مصارف کشاورزی و آب آشامیدنی مردم ساخته شده هنوز کاربرد دارد.این بنا از تابستان (۱۳۸۰) از سوی میراث فرهنگی کشور در شمار آثار ملی به ثبت رسیدهاست.
هفت برکه:
این
هفت آب انبار که در شهرستان گراش، استان فارس قرار دارد در اندازههای
مختلف و زمانهای متفاوت ساخته شدهاست. در فاصلهکمی نسبت به هم قرار دارند
و در مسیر رود خانه فصلی بنام بزئرد (bezerd) در
محله ناساگ، واقع میباشد، از این هفت آبانبار، پنج حلقه آن دارای سقف
گنبدی شکل و دوحلقه دیگر بدون سقف است که بزرگترین و معرفترین آنها به برکه
حاج ابوالحسن موسوم گردیده که مشخصات آن بشرح ذیل است.
بر طبق سنگ نوشتهای که در دهانه شمالی شرقی نصب است این آبانبار به همت حاج ابوالحسن، فرزندحاج حسن (بانی برکه چهار تاخ)، ساخته شدهاست خصوصیت منحصر به فرد آن، این است که در دیواره مخزن در سمت دهنه جنوب شرقی تا کف آبانبار و در سمت بقیه دهنهها تا چهار ردیف، ادامه دارد. مخزن آن دایرهای شکل بوده، همچنین طاقهای مجراهای ورودی و خروجی آب که در سمت غربی دهانه شماره یک و چهارقرار دارد وکف آن، بر خلاف دیگر آبانبارها هم سطح دهانهها و طاقهاآن، بصورت هلالی است. طاقها سردرها و دهنهها به شکا تیزه دار ساخته شده که طاقهای سر در شماره دو و پنج تزئینات مقرنس و سردرها از دیواره مرتفعتر بوده و مانند دیوار بدنه (شاوره)، از سنگ و ملاط گچ تشکیل شدهاست...گنبد آبانبار با سنگ ملاط گچ ساخته شده و با ساروج اندود شدهاست.هفت برکه گراش در تاریخ ۱۳۵۵ به ثبت میراث فرهنگی کشور رسیدهاست.
شهرستان کوار
زیارتگاه های کوار
شهرستان کوار دارای زیارتگاه های متعددی است که همواره مورد توجه خاص مردم با ایمان این خطه بوده است.
بقعه شاهزاده ابوالقاسم (ع)
در کیلومتر 40 جاده شیراز - کوار و به فاصله حدود 500 متری روستای ولیعصر(عج) و در ابتدای سه راهی طسوج، جاده ی آسفالته بقعه ی امامزاده شاهزاده ابوالقاسم از جاده شیراز- کوار جدا می شود و با طی حدود 1300 متر به آن مکان مقدس می رسد.
قدمگاه و زیارتگاه خضر نبی (ع)
این تفرجگاه و زیارتگاه در کیلومتر 45 جاده شیراز - جهرم و در دامنه کوه اکبرآبادکوار قرار دارد و دسترسی به آن با هر وسیله نقلیه ای امکان پذیر است. درونی ترین قسمت زیارتگاه محل تلاقی سه سنگ عظیم است که زیارتگاه اصلی می باشد. سنگ سوم عمود بر راستای قبله می باشد و روی آن علامت یک دست به صورت کنده کاری مشاهده می شود و کلمه جلاله «الله» نیز درون دست دیده می شود. البته سند معتبری وجود ندارد که نشان دهنده قدمت و دلیل این علامت ها باشد.
اطلاعات تکمیلی را می توانید در اینجا مشاهده نمائید.
بقعه ی شاه غیب
در ارتفاع 1507 متری از سطح دریا و به فاصله یک کیلومتری روستای ده شیب، بقعه ی این زیارتگاه در محوطه پنج هزارمتری قرار دارد. ساختمان بقعه ی این امامزاده هشت ضلعی است و یک راهرو دارد. ضریح فلزی ساده کوچکی در بقعه قرار دارد و گنبد هم ندارد.
اطلاعات تکمیلی به همراه معرفی دیگر اماکن زیارتی شهرستان را می توانید در اینجا مشاهده نمائید.
بند بهمن کوار
بند بهمن، اثر باستانی است که چند کیلومتری غرب شهر کوار روی رودخانه قره آغاج زده شده است. بنابر اظهار نظر متخصصان، این سد در دوره ی هخامنشی احداث شده و هم چنین در طول 25 سده سرفراز ایستاده و کشتگران و کشاورزان کواری رهین منت آنند. درازی این سد 126 متر،(2) پنای آن 4 متر و ارتفاع آن به طور متوسط 5 متر می باشد.
اطلاعات تکمیلی را می توانید در اینجا مشاهده نمائید.
پل ساسانی کوار
پل ساسانی کوار اثر تاریخی بجا مانده از دوران ساسانیان می باشد که بر روی رودخانه قره آغاج و در ابتدای خروجی شهر کوار به سمت فیروزآباد بنا شده است.
پایه های این پل در دوره ساسانی ساخته شده و در دوره اسلامی بازسازی شده است.
نوع پلان این پل به صورت شش دهانه با عرض متفاوت است. دو دهانه ی میانی آن ویران شده و پل روی صخره ی طبیعی ساخته شده است.(مخلصی، محمدعلی،1379، ص 318)
حوضچه ی آرامش آن نیز به طور طبیعی در قسمت صخره انتخاب شده و دست ساز نیست.
آب بر های این پل با شکلی مثلثی و نیم دایره می باشد. مصالح به کار برده شده در آن شامل سنگ های حجاری شده ی تراش دار در پایه ها و در بدنه ی آن سنگ لاشه و ساروج ، و در تاق ها آجر به کار رفته و تزیینات هم ندارد.( همان،همان ص)
شماره ی ثبت تاریخی این اثر در آثار ملی ایران 947 می باشد.
قلعه قلات (قصر قباد)
قصر قباد (قلعه قلات) ظاهراً در زمان ساسانیان مربوط به حاکمی به اسم قباد بوده و در بالای کوه بلند و صعب العبوری در بخش کوار، کیلومتر 40 جاده شیراز به جهرم و نرسیده به اکبرآباد (بین ارباب علیا و روستای بورکی نزدیک به معدن شن و ماسه) قرار دارد.
اطلاعات تکمیلی را می توانید در اینجا مشاهده نمائید.
شهرستان لارستان
باغ نشاط:
یکی از یادمانهای بی نظیر تاریخی لارستان است که اهمیت ایجاد فضاهای سبز و فرح انگیز در تمدن ایرانی را به نمایش می گذارد.
باغ نشاط لار که در نوع خود بنایی بی نظیر از اصالت معماری هزار ساله
ایرانی است ، نمونه این بناها در اغلب شهرهای تاریخی به چشم می خورد.
باغ نشاط یکی از یادمانهای بی نظیر تاریخی لارستان است که اهمیت ایجاد فضاهای سبز و فرح انگیز در تمدن ایرانی را به نمایش می گذارد.
باغ نشاط لار که در نوع خود بنایی بی نظیر از اصالت معماری هزار ساله
ایرانی است ، نمونه این بناها در اغلب شهرهای تاریخی به چشم می خورد.
بازار قیصریه لار، بنایی ماندگار از عهد صفوی نمونه ای شاخص از سبک بازارهای ایرانی، معماری زیبا، اصیل و مهندسی قوی در تاریخ ایران زمین دارد.
بازار قیصریه لار در زلزله های ویرانگر و مخرب در این خطه پایدار مانده و اندک آسیبی در این زمین لرزه ها به ارکان بازار وارد نشده است. بازار دارای چهار شاخه طولانی شمالی و جنوبی و شرقی و غربی است که در چهار سوق یکدیگر را قطع می کند، در طرفین دالان جنوبی و شرقی و غربی بازار ۱۳ زوج مغازه و در طرفین دالان شمالی ۱۴ زوج مغازه احداث شده است.
بنای اصلی بازار یادمانی از ۴۰۰ سال پیش است
که بارها در دوره های مختلف تعمیر شده و و آخرین تعمیر اساسی بازار در
دوران قاجاریه صورت گرفته اما شکل اصلی بازار در همه دوره ها حفظ و حراست
شده است.بازار قیصیریه در دو رشته شمالی ،جنوبی و شرقی و غربی است که در
تقاطع بازار شمالی جنوبی چهار سوق وسیع صورت هشت گوش احداث شده و ترکیبی بی
نظیر را بوجود آورده که در میان بازارهای ایران منحصر بفرد است.
جالبترین قسمت بازار قیصریه لار طرح چهار سوق آن است که در نوع خود از نظر
معماری منحصر به فرد محسوب می شود.معماری طرح و بنای بازار قیصریه لار
نمونه ای برای ساختن سایر بازارهای قدیمی ایران بوده و از روی طرح این
بازار ، بازارچه مشهور اصفهان و بازار وکیل شیراز بنا شده است .
علاوه بر بازار تعدادی کاروانسرا نیز از دوره صفویه در اطراف آن باقی است
که هر یک از نمونه های جالب معماری دوره صفویه به حساب می آید از جمله در
گوشه جنوب شرقی میدان جدید الاحداث کاروانسرای جالبی است که سر در آن روبه
خیابان باز می شود.
بر فراز تپه ای در غرب لار، قلعه ی پرابهت
اژدها پیکر بر این شهر نظاره دارد که یادمانی از دورانهای بسیار دور تمدن
ایرانی در خطه جنوبی فارس است.این قلعه با ۵۰۰ متر طول و ۱۵۰ متر عرض، به
سه بخش سنگی محاطی ، بالا قلعه و قلعه وسطی نامگذاری شده و پیکره اژدهایی
را بر فراز کوه به تصویر می کشد.
به اعتقاد برخی باستانشناسان و بر اساس یافته های موجود این قلعه به دوران
پیش از اسلام و ساسانیان برمی گردد و به عقیده برخی دیگر این بنا مربوط به
دوره اشکانیان است.
بر اساس متون تاریخی، قلعه اژدها پیکر تا زمان نادرشاه سکونتگاه بوده و پس
از آن از رونق حکومتی آن کاسته شده اما تا یک سده قبل مسکونی بوده است.
در گوشه شرقی این قلعه بنایی معروف به مقبره مادر نادرشاه وجود دارد که خود گویای این ادعاست ، این بنا نیز تا پنج دهه قبل مورد استفاده بوده است.در شهرستان لارستان دهها آب انبار تاریخی وجود دارد که همه این یادمانها بردور اندیشی ایرانیان در ذخیره سازی آب در مناطق گرمسیری تاکید دارد که بناهای آن بسیار جالب و دیدنی است.
آب انبار سلفی در محله محمودی اوز با پلان مدور وسقف مخروطی ساخته شده است.
بر پیشانی طاق جنوبی یک لوح سنگی نصب شده است که بر روی آن کتیبه ای حک شده
که برکه را به سال ۷۷۱ هجری قمری یعنی عهد تیموریان یر می گرداند.
این اب انبار در طول تاریخ چند بار مورد مرمت قرار گرفته است ودارای سه
دهانه برداشت آب ویکی از آب انبارهای شاخص در منطقه لارستان محسوب می شود.
از دیگر بناهای شاخص در این منطقه می توان
از قلعه قدمگاه ، حسینیه حاج علی وکیل ، کاروانسرای بست فاریاب ، آب انبار
دهن شیر، مسجد جامع خور یاد کرد.
همچنین چهار طاقی محلچه اوز از دوره ساسانی ، هفت آب انبار معروف اوز ،
خانه سوداگر اووز ، خانه فضل الله شکوه زاده ، غار بن بو عماده ،
کاروانسرای خواجه ابوالحسن جویم و پل عباسی از یادمانهای تاریخی است که
پذیرای قدوم گردشگران است.
شهرستان سروستان واژه سروستان یادبودیست از ایران کهن که نام یکی از آهنگهای شورانگیز پهلوی میباشد و منوچهر دامغانی شاعر قرن 5 هجری نیز در اشعار خویش که سرشار از وصف طبیعت است کم و بیش از این آهنگ یاد میکند؛ مطربان ساعت به ساعت بر نوای زیر و بم گاه «سروستان» زنند امروز و گاهی اشکنه ... در طرح جامع گردشگري استان فارس، شهرستان سروستان در ليست پهنههاي اصلي گردشگري طبيعي استان آورده شده است و داراي پتانسيلهايي در بخش اكوتوريسم ميباشد. پراکندگی ورود گردشگر به شهرستان سروستان در یک نمودار کلی میتوان گفت در سه ماهه نخست سال از بیشترین میزان گردشگر برخوردار است که اکثریت قریب به اتفاق این حجم گردشگر در مناطق گردشگری روستاهای هدف گردشگری مهارلو و دوبنه و کوهنجان تمرکز دارند. شایان ذکر است که بهترین زمان مسافرت به شهرستان نیز از اسفند ماه و سه ماهه نخست سال میباشد که آب و هوای بهاری در باغهای مهارلو و کوهنجان فضای بسیار دلنشین برای مسافران و گردشگران را بوجود میآورد ولی این مطلب به معنای انکار زیبایی منحصر به فرد پاییزی این منطقه نمیباشد. آنچه محرز است در آفرینش جاذبههای طبیعی دست معجزهگر طبیعت بکار رفته است و شهرستان سروستان نیز از جاذبههای طبیعی چندی برخوردار است که تحت عناوین چشمهها و چشمه سارها، مناطق نمونه گردشگری، روستاهای هدف گردشگری به آن پرداخته خواهد شد:
جاذبه های تاریخی- فرهنگی شهرستان سروستان:
کاخ ساسانی سروستان
کاخ ساسانی سروستان در شهرستان سروستان- روستاي نظرآباد واقع شده است و مربوط به دوره ساساني ميباشد. اين اثر در 1310/6/24 جزء آثار ملي به ثبت رسيد. اين کاخ در 9 کيلومتري جنوب غربي سروستان در ميان دشتي وسيع و در مسير روستاي نظر آباد قرار دارد. اين بناي عظيم گنبدها، ايوانها، اتاقها و دهليزهاي متعددي دارد. در خصوص تاريخ ساخت کاخ سروستان نظرات متفاوتي وجود دارد به احتمال زیاد اين بنا از آثار دوره بهرام گور[بهرام پنجم ساساني] است (480-420م) که بوسيله مهر نرسي وزير معروف او ساخته شده است. این اثر از سنگ و گچ ساخته شده است. اين بنا همانند کاخ فيروزآباد و کوچکتر از آن است و طاق هاي گنبدي آن با آجر زده شده است. اين بنا که از با شکوهترين کاخهاي عهد ساساني است شامل يک ايوان ورودي و گنبدي در مرکز و حياط است. در اين کاخ، نسبت به بناهاي ديگر اين دوره فن معماري و پلان پيچيده و کامل تري استفاده شده است.
مقبره شهدای گمنام
اینجا جایگاه نزول فرشتگان و زیارتگه عشاق است.اینجا محل سجده فرشتگان است.اینجا بارگاه و ضریح مطهر و نورانی سربازان حضرت روح ا..... که خوش نامی را در گمنامی دیدند.اینجا بادی معرفت است. از زخم شناسنامه دارند هنوز در مسجد خون اقامه دارند هنوز آنان همه از تبار باران بودند رفتند ولی ادامه دارند هنوز »هادی فردوسی« مقبره شهدای گمنام در 5 کیلومتری محور سروستان به فسا در ورودی روستای مومن آباد قرار دارد.
مقبره شیخ یوسف سروستانی
مقبره شیخ یوسف سروستانی در شهر سروستان کنار ميدان اصلي شهر واقع شده است و مربوط به قرن هشتم ميباشد. اين اثر در 1317/8/21 جزء آثار ملي به ثبت رسيد. این بنا به طرز زیبایی در وسط شهر سروستان قرار دارد. از لحاظ معماری به دوره ایلخانی بر میگردد و تزئینات بنا متأثر از تزئینات رایج آن دوران میباشد. در اقلیم پارس آمده است که اين بقعه که محل زندگي و تدريس شيخ يوسف بن يعقوب (680هـ) بوده شامل دو چهار طاقي و چندين ستون سنگي و روميهايي از سنگ تراش است. معماري اين بنا مانند معماري بناهاي ساساني است و شيوه سنگ تراشي آن همانند خداينانه مسجد جامع عتيق شيراز است. در درجه اول اهمیت عنصر تزئین بنا حجاری است که تزئینات عمده حجاری شامل کتیبهها به خط کوفی، ثلث، نسخ و نقوش اسلیمی یعنی پیچ در پیچ میباشد. علاوه بر این عناصر تزئینی هنر کاشیکاری در این بنا به کار رفته که متأسفانه امروز آثاری از این هنر در بنا موجود نیست.
امامزاده سید علی بن اسحاق (ع)
این امامزاده در شهرستان سروستان روستای کت گنبد واقع شده است و به مزار امامزاده سید علی بن اسحاق (ع) مشهور میباشد. آن حضرت از نوادگان امام زین العابدین (ع) میباشد. این امامزاده در 500 متری جاده اصلی قرار گرفته است. این امامزاده هر ساله مأمن امنی برای عاشقان و دل سوختگان اهل بیت و کعبه حاجت دل خستگان میباشد. در مجاورت این امامزاده تل تاریخی با قدمت دوره اسلامی قرار گرفته است.
چهارطاقی رباط چهار طاقی رباط در شهرستان سروستان واقع شده و مربوط به دوره اسلامي ميباشد. اين اثر در 1379/12/25 جزء آثار ملي به ثبت رسيد. در باغستان شمال سروستان که آبي خوش و گوارا دارا میباشد آثار عمارتي رفيع سنگي که متأسفانه امروزه بخش اعظم آن فرو ريخته است رؤیت میشود. اين بنا داراي ديوارهايي بلند بوده که قسمتي از آن تا زاويه سقف پا برجاست و معلوم است که آينه کاري و داراي سقفي بسيار زيبا و منقش بوده است.
گفته شده قطب الدين اولياء، دايي شيخ سعدي، از مشايخ صوفيه قرن 8هـ.ق در آن مکان سکنی گزیده و در همين مکان به تدريس عرفان مشغول بوده است.
خرف خانه رباط:
خرف خانه رباط در نزدیکی بنای چهار طاقی رباط قرار دارد و گفته شده در قدیم الایام افراد بسیار سالخورده و دچار فراموشی شده را در این مکان نگهداری می کردند.
جاذبه های طبیعی شهرستان سروستان:
پارک آزادی سروستان:
بوستانی زیبا و با فضای دلنشین در ورودی شهر سروستان واقع شده است که طراوت و زیبایی آن استراحتگاهی ایمن برای هر مسافر و رهگذر است.
شکارگاهها: سروستان دارای شکارگاههای فراوانی است که متاسفانه بعلت عدم رعایت قوانین شکاربانی نسل شکارهای آن روز به روز کمتر شده است. در اینجا تصاویر زیبا و دیدنی از جاذبه های طبیعی و شکارگاههای شهر سروستان درج گردیده است که اغلب اوقات طبیعت دوستان و کوهنوردان را به سوی خود کشانده است.
انجیرک- سروستان در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی و در دامنه کوهی مشرف به دو رودخانه خشک است. در بستر این رودخانه درختان سر سبز و خرم وجود دارد که بیشتر بادام کوهی است. درختهای توت و انجیر نیز در این منطقه یافت می شود. در این محل چهار دیواری مشخصی وجود دارد با استخری به گنجایش تقریبی بیش از ۴۰ متر مکعب و بالاتر از سطح زمین ساخته شده است. آبی زلال و شفاف نیز زیر زمین می جوشد که به آب حمامی نیز مشهور است.
بته نور- سروستان در ۱۰ کیلومتری شمال غربی سروستان دره ای سبز و خرم وجود دراد که از بالا منظر زیبا و دلکش دارد. دیوار دره بسیار بلند و انتهای دره مسدود است. چشمه ای در انتهای دره است که قطره قطره از سنگی می چکد و در کنارش انبوه نی و گیاهان وحشی روییده است.
تنگ غنیبی- سروستان دره ای در ۱۴ کیلومتری شمال غربی سروستان می باشد. راه پر و پیچ و خم زیبایی دارد که سروستان را به خرمه متصل می سازد. سر تا سر مسیر پر از درختان بادام و پسته کوهی است. چشمه های متعددی نیز در این منطقه جوشان هستند که از آن جمله می توان از چشمه سرخی، چشمه لاپسی، چشمه جاشیری و ... در این محل نیز کبک و آهو وجود داشته است.
تنگ قشقه- سروستان دره ای بسیار زیبا و بکر در جنوب شرقی سروستان واقع شده است که زیبایی خاص خود را دارد. در این منطقه نیز درختان پسته و بادام وحشی پوشش کیاهی منطقه را تشکیل داده است. چشمه ای آب زلال و صاف نیز زینت بخش فضای زیبای آن شده است.
از دیگر شکارگاههای سروستان میتوان از: مزرا که چشمه ای با چند باغ مصفا در دامنه کوه با فاصله ۱۲ کیلومتری شمال غربی سروستان یاد نمود که در آنجا کبک، آهو، بز کوهی و پازن یافت می شده است. سواره در دو کیلومتری مغرب مزرا است. چشمه ای که بر فراز تپه ای خاکی جریان دارد. میان سواره و مزرا محلی است به نام آی نی یک و چشمه ای دارد کوچک و پوشیده از ساقه بلند نی. دوشولی در ۴ کیلومتری شمال سروستان قرار دارد. در حاشیه رودخانه خشکی به همین نام قرار گرفته است که در بهار و زمستان مسیر سیلابهای است که از کوه جاری می شود و در سایر فصلول خشک است. میان رودخانه و حاشیه آن درختان کهن بادام و گوجه دیده می شود. در امتداد رودخانه دره ای است بطول ۱ کیلومتر و به شکل مارپیچ. دیوارهای این دره پر ابهت و عجیب است. در فصل بهار لاله وحشی، عدسی، شب بو و سوسن و سنبل گاهی تا ۱ متر قد می کشند. در اینجا درختان بادام کوهی فراوان هستند.
چشمهها و چشمه سارها: شهرستان سروستان در دو بخش مرکزی و کوهنجان دارای تعداد زیادی چشمه است که هر ساله تعداد زیادی گردشگر و طبیعت دوستداران را به سمت خود میکشاند. بسیاری از این چشمهها که در دل کوههای منطقه قرار گرفته است و مسیر خوش گردی را به تصویر کشیده است. چشمه سرو نخودي نظر آباد، چشمه تنگ قشقه، غمپ تزنگ مؤمن آباد، چشمه انجيرك، قدح فر نظرآباد، آب باغك كته گنبد، كمرزرد نظرآباد، بوته نور دولت آباد و.. از جمله چشمه سارهایی است که در بخش مرکزی و چشمه تنگ غنيبي، آب بيدك، چشمه له ياسي (سهراب) ، چشمه رباط سروستان، چشمه آب چنار مهارلو ، آب زنگي مهارلو، آب محمد خالو مهارلو، آب درمانی مهارلو ، آب شيخك بكت، آب طليكو مهارلو، چشمه آبخوني مهارلو، ، درياچه مهارلو، آب امامزاده كوهنجان،چشمه نباتي كوهنجان، چشمه آبريز جبل كوهنجان و ... در بخش کوهنجان واقع شده است
مناطق نمونه گردشگری (رباط- تزنگ) باغات رباط باغات رباط از قديم الايام بخشي از سروستان و معروف به مزرعه رباط بوده است. همانطور که ميدانيم واژه «رباط» به معني کاروانسرا ميباشد. آنچه که اذهان عمومي نيز بر آن ادعا دارند اين است که در اين منطقه کاروانسرا وجود داشته که در ضلع شمالي باغات رباط واقع بوده است. کشاورزان باغات معتقدند که ويرانههاي موجود بخشی از آثار مسجد و حمام و مقبره میباشد که بقایایی از دوران ايلخاني ميباشند. باغات تماماً سرسبز و شاداب و مملو از درختان ثمري ميباشند. بين محدوده باغات و کوهپايههاي شمالي اراضي شيب حداکثر 5% وجود دارد که مناسبترين محل براي ایجاد تأسیسات گردشگري ميباشند.
چشمه تزنگ: در 10 کيلومتري جاده سروستان به فسا، آبادي کوچکي به نام مؤمن آباد وجود دارد. در فاصله 3 کيلومتري از اين آبادي ساختماني بنام اردوگاه وجود دارد که ضلع شمالي آن جاده شوسه به طرف اراضي تزنگ شروع ميشود. اين دشت بزرگ از سه طرف توسط ارتفاعات و کوههاي بلند محصور شده است و از سمت غرب چشم اندازي بسيار زيبا را به نمايش ميگذارد. اين دشت زيبا در پايين ترين سطح برابر با 1648 متر از سطح دريا ميباشد و توسط رشته کوههايي محصور شده است؛ در سمت جنوب کوه نظر آباد با ارتفاع 2241 و در شرق رشته کوه ديگري با نقاط ارتفاعي تا 2500 متر و در شمال آن بيشتر به شکل پستي و بلنديهاي تپه ماهوري ميباشد. علت نامگذاري اين دشت به تزنگ مشخص نيست ، برخي ميگويند احتمالاً به دنبال مالکيت آب چشمه توسط تزنگيها اين نام را گرفته است. در سرتاسر اين منطقه از بادام کوهي نشانههايي دارد و موقعيت و شرايط دامپروري را ندارد زيرا پوشيده از بوتههاي خار ميباشد. در قديم الايام در اين مکان روباه، گراز، خرگوش، کبک، تيهو و ... وجود داشته است. ولي زياده رويهاي مداوم در شکار موجب شده است امروزه به ندرت جانوري در اين خطه ديده شود. اراضي مسطح، شيب کم، سه طرف از زمين به شکل کوهپايه، و در دو سمت کوهستانهايي با قلل مرتفع، جنس خاک قابل درختکاري و جنگل کاري، اينها همه شرايط مساعدي براي استفادههاي گردشگري از اين اراضي ميباشد.
چشم انداز دل انگیز روستای مهارلو: روستای مهارلو از جمله روستاهای هدف گردشگری استان فارس محسوب میگردد و دارای جاذبه های طبیعی فراوان می باشد. دهستان مهارلو بخش گسترده ای از باغات شهرستان را در دل خود جای داده است که شامل باغات بادام و انار می باشد. بوی شکوفه های بادام در فصل بهار و هوای پاک- طبیعت زیبا و بکر بسیاری از علاقمندان را به سوی این مناطق دلنواز می کشاند.
تصاویری زیبا از چشم انداز دل انگیز روستای مهارلو
جاذبه های تاریخی- فرهنگی و طبیعی شهر کوهنجان: شهر کوهنجان از جمله روستاهای هدف گردشگری استان فارس محسوب میگردد و دارای جاذبه های طبیعی فراوان می باشد. هوای پاک- طبیعت زیبا و بکر بسیار از علاقمندان را به سوی این مناطق دلنواز می کشاند. از جمله مناطق گردشگری کوهنجان میتوان از: امامزاده شاه صفی الدین(ع)
امامزاده شاه صفی الدین(ع) در شهر کوهنجان خودنمایی میکند که به مزار شاه صفی الدین(ع) مشهور و معروف است. این امامزاده برای اهالی دارای تقدس بسیار و در حقیقت نوشداروی حاجت مندان میباشد. این امامزاده از نوادگان امام موسی بن جعفر(ع) میباشد و در اغلب اوقات سال بویژه در ماه عزاداری حسینی محل تجمع عاشقان اهل بیت(ع) قرار میگیرد. در میان محوطه امامزاده آب چشمهای روان است که به همین نام خوانده میشود و آب شرب مورد کوهنجان را تأمین میکند. چشمه باغ باغان چشمه باغ باغان یکی از مناطق تفریحی طبیعی در دامان کوه جنوب شرقی کوهنجان است که پس از طی مسیری خوشگرد و طولانی دست یافتنی می شود. باغ باغان پوشیده از درختان ثمری و غیر ثمری است که در همه فصول پذیرای گردشگران و کوهنوردان می باشد. چشمه ای زلال و زیبا در آن روان است که جلوه خاصی به آن عطا کرده است.
چشمه باغ کلانتری
چشمه آبریز (اورز)
چشمه نباتی
شهرستان داراب شهرستان داراب با گستردگی 6560 کیلومتر
مربع و به مرکزیت شهر داراب در جنوب شرقی استان فارس قرار گرفته است. این
شهرستان با داشتن جاذبههای طبیعی بسیار، از زیباترین شهرستانهای جنوبی
استان به شمار میرود.
شهرستان داراب از شمال به شهرستانهای نیریز و استهبان، از شرق به استان هرمزگان، از جنوب به شهرستانهای لار و زرین دشت و از غرب به شهرستان فسا میرسد و شهر داراب در 254 کیلومتری شیراز جای دارد. نقش شاپور
در 4 کیلومتری جنوب شهر داراب و در دامنه جنوبی کوهستانی مشهور به پهنا، نقش برجستهای از دوران ساسانی وجود دارد که بیانگر پیروزی بزرگ دومین فرمانروای ساسانی، شاپور اول، بر امپراتوران روم، والرین، گردیانوس و فیلیپ است. آتشکده آذرخش (مسجد سنگی) حدود 5 کیلومتری جنوب شرقی شهر داراب و در دامنه کوه، بنای شگفتانگیزی با طرح چلیپا (صلیبی شکل) وجود دارد که امروزه به مسجد سنگی مشهور است. برخی از پژوهشگران بر این باورند که این بنا ابتدا یکی از معبدهای مهم مهرپرستان آریایی بوده و در دوران ساسانیان به آتشکده تبدیل شده است. مسجد جامع داراب مسجد جامع داراب در مرکز شهر داراب قرار گرفته و از بناهای ارزشمند دوران صفویه به شمار میآید، این مسجد، شبستانی بزرگ با راهروهای پیرامون آن و چهار مناره آجری دارد که در چهار گوشه مجموعه بنای مستطیلی یاد شده، برپا و استوار است. آسیاب سنگی در نزدیکی مسجد سنگی، آسیابی در دل کوه ساخته شده که ازدیدگاه معماری در نوع خود بی مانند است. این آسیاب دو تنور عظیم سنگی در بالای کوه دارد که آب از طریق آنها وارد آسیاب میشده است. آتشکده آذرجو آتشکده آذرجو به سبک چهارطاقی با گنبدی مدور ساخته شده و سقف اصلی آن ویران شده است.رو به روی آتشکده، کوه بلندی به نام حفره سیاه و چشمه طبیعی بزرگی به نام «آغلان قز» به معنی «دختر و پسر» قرار دارد. این آتشکده در حدود 10 کیلومتری غرب داراب قرار گرفته است. آبشار فدامی منطقه تفریحی و گردشگری آبشار فدامی از مناطق دیدنی شهرستان داراب به شمار میرود و دربرگیرنده چند آبشار است. این آبشارها دارای آبی شیرن و شور و سرد و گرم بوده و جلوهای بیمانند از طبیعت را نشان میدهند. این آبشار در شهر فدامی قرار گرفته است. آثار شهر قدیم دارابگرد در 11کیلومتری جنوب شهر داراب، آثار و بقایای شهر قدیمی دارابگرد دیده میشود. ورودی این شهر دارای چهار دروازه اصلی بوده و گرداگرد آن را دیواری مدور و عظیم به طول 6 کیلومتر فراگرفته است. در گذشته، پشت دیوار، خندقی بزرگ برای نگهبانی از شهر ایجاد کرده بودند. در مرکز شهر و در بلندترین قسمت آن، دو صخره عظیم و جدا از هم وجود دارد که در بالای صخره بزرگ، آثار کاخ منسوب به اردشیر بابکان دیده میشود. سایر آثار دیدنی داراب امامزاده شاهزاده ابوالقاسم (ع)، آرامگاه دحیه کلبی انصاری (5کیلومتری جاده داراب-فسا)، امامزاده شاه ابوزکریا (17کیلومتری جنوب داراب)، امامزاده شاه فضل الله (ع) (مشهور به پیرغریب، 25 کیلومتری غرب داراب)، چشمه و آبشارهای رَغِز، چشمه و آبشارهای کاسه رود،چهارطاقی تنگ چَک چَک، غار سَهلک، منطقه حفاظت دشه چانفتی و منطقه شکار ممنوع کوهستان از دیگر جاذبههای دیدنی مهم شهرستان داراب به شمار میرود. شهرستان آباده شهرستان آباده با وسعت 7500 کیلومترمربع و با مرکزیت شهر آباده، از
شهرهای فرهنگی و سیاحتی شمال استان فارس است. ازنظر آب و هوایی، جزء
شهرستانهای سردسیر و معتدل استان محسوب میشود و این موضوع نیز در ساختار
معماری و سنتی و لباسهای محلی این منطقه نیز نقش مؤثری داشته است.
به استناد کاوشهای باستانشناسی، سکونت در محدوده فعلی آباده به هزارها سال قبل از میلاد باز میگردد اما توسعه و ترقی آن تقریبا از زمانی که کریمخان زند، شیراز را پایتخت ایران کرد، شروع شد. بزرگترین معدن خاک نسوز خاورمیانه در این شهر واقع شده و این شهرستان از شرق به شهرستان یزد، از جنوب به شهرستان خرمبید، ازغرب به شهرستان اقلید و شهر سمیرم و از شمال به استان اصفهان متصل است. فاصله مرکز شهرستان تا شیراز 275 کیلومتراست. قلعه ایزدخواست: نخستین بنای طبقاتی جهان
نخستین اثر تاریخی که در هنگام ورود به استان فارس از سوی اصفهان میتواند دید، قلعه قدیمی ایزدخواست است که شباهت زیادی به ارگ بم کرمان دارد . این قلعه بر فراز صخره بزرگی قرار دارد و داخل آن خانههای بسیار کوچک باکوچههای بسیار تنگ و باریک دیده میشود و این بنای تاریخی متعلق به دوران ساسانی است. یکی از ویژگی های خاص این قلعه، امنیت چشمگیر آن است که به دلیل خندق عمیق اطراف، یکی از دست نیافتنی ترین بناهای عهد باستان برای غارتگران و دشمنان بودهاست. آتشکده قلعه ایزدخواست، اولین آتشکده ای در ایران است که پس از ورود اسلام به ایران به مسجد تبدیل شده است. این قلعه باستانی، به لحاظ قدمت، اولین قلعه خشتی جهان و به لحاظ وسعت، دومین بنای خشتی جهان بعد از ارگ بم است. کاروانسرای ایزدخواست
این کاروانسرا در جنوب شهر ایزد خواست و در نزدیکی قلعه ایزدخواست قرار دارد و در زمان شاه عباس صفوی ساخته شده است. بنا شامل یک حیاط مربع شکل در وسط و تعدادی حجره و اتاق در اطراف است. این کاروانسرا با مساحتی حدود 4000 مترمربع، از نظر معماری و زیبائی و استحکام بخشی و همچنین وسعت، یکی از کاروانسراهای نمونه در نوع خود است. این بنا در سالهای اخیر نیز توسط میراث فرهنگی فارس مورد مرمت قرار گرفته است. عمارت کلاه فرنگی
این عمارت بسیار زیبا که از آثار دوران قاجاریه است دارای نقشه تقریبا دایرهای بوده که در میان باغچه ای کوچک واقع شده است. این عمارتی کطبقه با وسعتی درحدود 20 مترمربع، دارای چهار در ورودی و پنجره های بلند بوده و بر روی سکویی به ارتفاع 80 سانتیمتر قرار دارد. تیمچه صرافیان
این بنای آجری از آثار دوران قاجاریه بوده و در بازار قدیمی آباده قرار دارد. این بنای دو طبقه در چهارسو دارای عمارت و دارای حیاطی مستطیل شکل در وسط است. تیمچه صرافیان دارای 36 حجره است که حجره های طبقه پایین مغازه و در طبقه بالا به عنوان مهمانپذیر مورد استفاده بودهاست. درب ورودی تیمچه از جنس چوب است که حاشیه و چهار چوب آن به طرز زیبائی منبتکاری شده و طاق ورودی آن نیز در دو طرف دارای مقرنسهای زیبای گچی است. این بنای منحصر به فرد در سالهای اخیر به طور مستمر توسط میراث فرهنگی فارس مورد مرمت قرار گرفته و قرار است به بازارچه صنایع دستی تغییر کاربری یابد. قصربهرام گور
در سمت راست مسیر شیراز به آباده در بخش سورمق مجموعه ای شبیه به یک تپه خاکی دیده میشود که به قصر بهرام گور مشهور است. این بنا که هماکنون فروریخته دارای آثار دیوارهایی با خشتهایی مکعبی است. سدساسانی ایزدخواست: اولین سد قوسی جهان
سد قدیمی ایزدخواست که به سد سربند نیز معروف است، نخستین نمونه سد قوسی در ایران و جهان میباشدکه در 7 کیلومتری شهر ایزدخواست در تنگه ای موسوم به گلوگاه که کم عرضترین برش رودخانه بوده قرار دارد. این سد در دوران ساسانیان بر روی رودخانه ایزدخواست بنا شده است. کاروانسرای خان خوره
نقشه این کاروانسرا هشت ضلعی است و یکی از سه نمونه کاروانسرای منحصر به فرد ایران به شمار میرود. مصالح آن از سنگ، گلوگچ است. این کاروانسرا در فاصله 60 کیلومتری جاده آباده – شیراز قرار دارد. سایرجاذبه های دیدنی شهرستان آباده
دشت لاله های واژگون واقع درمنطقه خسرو شیرین ( اثرطبیعی ثبت ملی )، باغهای فیروزی، شور چشمه و شیرین چشمه، پارک جنگلی شهید فرهمند و تفرجگاه روستای بیدک از دیگر جاذبههای گردشگری شهرستان آباده است.
روستای خسرو و شیرین: این روستا منطقهای ییلاقی ایل قشقایی است و از چشمه پوشش جنگلی و آب و هوای دلپذیر برخوردار است. از این روستا و ناحیه ییلاقی آن به عنوان گردشگاه استفاده میشود. صنایع دستی شهرستان آباده
یکی از صنایع دستی منحصر به فرد در این شهرستان، منبت کاری است که شهرت جهانی دارد و جزء آثار ثبتی معنوی منطقهای میراث فرهنگی است.
گیوههای آباده نیز در نهایت ظرافت، استحکام و دقت تهیه میشود و در نوع خود بینظیر است. از دیگر سوغاتی های معروف آباده، سفیدآب است که نوعی لایهبردار طبیعی پوست بدن بر پایه چربی حیوانی است که به طور سنّتی در ایران معمولاً به شکل قرصهای سفیدرنگ است و هنگام استحمام به کارگرفته میشود. شهرستان رستم شهرستان رستم در حدود 1200 کیلومتر مربع گستردگی دارد و مرکز آن شهر مصیری است که در 154 کیلومتری شهر شیراز جای گرفته است.این شهرستان از شمال با استان کهکیلویه و بویراحمد، از شرق و جنوب با شهرستان ممسنی و از غرب با شهرستان گچساران مرز مشترک دارد. دخمه مادر و دختر یا دی و دوور
این اثر تاریخی مربوط به سالهای 550 تا 650 پیش از میلاد بوده و در دو طبقه ساخته شده است و معماری آن، آمیزهای از هنر تمدنهای آشور، یونانی و ایران را نشان میدهد، این اثر در 35 کیلومتی شمال غربی شهر مصیری و در نزدیکی روستای مراسخوان لیاء قرار دارد. نقش برجسته ایلامی گورنگون
این اثر بی مانند مربوط به دوران ایلامی بوده و 2400 سال پیش از میلاد مسیح در کوه گورنگون سه تلان رستم نقش شده است، مهمترین نقشهای این اثر عبارت است از دو رب النوع ایلامی اینشوشناک و نپیراسو، (پادشاه و ملکه ایلامی) و صفی از پرستش کنندگان آنها که از بالا به پایین ایستادهاند. تل بندو این تپه باستانی در بخش مرکزی شهرستان رستم و در میان زیمنهای کشاورزی روستای تل بندو قرار گرفته است. آثار تمدنهای هزاره سوم ق.م، دوران لپویی و دوره تیموریان در نتیجه این کاوشها به دست آمده است. سراب سیاه منصورآباد این جاذبه طبیعی در حدود 28 کیلومتری شمال غربی مصیری و در نزدیکی روستای سرآب سیاه منصورآباد رستم جای گرفته است. چشمهسارهای جوشنده، امامزاده سید نورالدین (ع) و دریاچهای که میتوان در آن قایقرانی و شنا کرد و به ماهیگیری پرداخت، از دیگر چشماندازها و آثار تاریخی این منطقه به شمار میروند. آبشار پای تف یکی از جاذبههای طبیعی شهرستان رستم به شمار میرود و در حدود 45 کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای سالاری و روستای برافتاب واقع شده است. رودخانه فهلیان
این رودخانه که مهم ترین رودخانه شهرستان رستم است، از به هم پیوستن رودخانه شش پیر و رودشیر به وجود آمده که پس از عبور از کنار کوه قلعه سفید، وارد منطقه فهلیان می شود و درفاصله5کیلومتری شهرمصیری واقع شده است و آبی شور و تلخ دارد.
از دیگر جاذبههای گردشگری مهم شهرستان رستم میتوان جاده سنگفرشی و
چشمهسارهای مراسخون، پتکون (15 کیلومتری مصیری)، سنگنبشته تشگه شوسنی (3
کیلومتری مصیری)، زوال و دشتک ( 8 کیلومتری مصیری)، شهر تاریخی خفرک، منطقه
نوگک، روستای پیرشمس، نرگسزارهای زیبای خنگ طاهری، سرچشمه تالاب سرآسیاب،
سنگنبشته تل اسپید ( روستای تل اسپید)، بند ساسانی منصورآباد، شهر
چهاربازار، امامزاده شاه جهان احمد عبداللهی (ع)، امامزاده میراحمد
دهنو(ع)، امامزاده پیرشمس (ع)، امامزاده شاه شام (ع)، منظره کوه سیاه، غار
هنگ گا، غار برآفتاب، اشکفت تل پیر و اشکفت گایلی را نام برد. شهرستان ممسنی نقش برجسته گورانگون در
کوه گورانگون، در روستای سه تلن در 30 کیلومتری مسیر نورآباد به دو گنبدان
نقش برجسته های ایلامی حک شده است. این نقش برجسته صخره های شامل دو
رب النوع یکی به صورت مرد و دیگری به صورت زن می باشد که در میان پرستش
کنندگان خود نشسته اند. طبق کاوشهای علمی این مجموعه شامل یکی از معابد و
محل پرسشتگاه دوران ایلامی بوده که هنر قوم سومر را نمایان میسازد. میل اژدها- دیمه میل این برج مربع سنگی چهارگوش در پایه کوه شیرمرد و در منقطهای به نام دیمه میل در 10 کیلومتری غرب شهر نورآباد واقع است. این
برج که ظاهراً یک پرستشگاه یا آتشکده بوده 7 متر ارتفاع و 40/3 متر عرض
دارد. بنای مذکور شامل 15 ردیف سنگ لاشه سفید مکعبی شکل است. آثار هخامنشی سراوان- فهلیان در روستای سراوان در فاصله 6 کیلومتری غرب فهلیان و 12 کیلومتری شهر نورآباد آثاری از دوران هخامنشی باقی مانده که شامل چند پایه ستون با تزئینات گل نیلوفر (لوتوس) است که شبیه به پایه ستونهای تختجمشید میباشد. نقش برجسته بهرام درمنطقه
سرآب بهرام درجنوب ممسنی و در فاصله 9 کیلومتری سمت راست جاده شیراز-
نورآباد، نقش برجسته صخرهای از دوران ساسانی وجود دارد که به واسطه وجود
چشمه آبی در کنار آن به نقش سرآب بهرام معروف شده است. این نقش برجسته،
بهرام دوم را نشان میدهد که در دوطرفش دو نفر از بزرگان ساسانی به حالت
احترام ایستادهاند و به نشانه احترام انگشت سبابه خود را رو به بالا نگه
داشتهاند.
شهرستان فیروزآباد شهرستان فیروزآباد از شهرستانهای جنوب غربی استان فارس است که از جنوب به شهرستان قیر و کارزین، از غرب به شهرستان فراشبند، از شمال به شهرستان شیراز و از شرق به شهرستان جهرم محدود می باشد. این شهرستان با مرکزیت شهر فیروزآباد دارای 3579 کیلومتر مربع وسعت و فاصله آن تا شیراز 120 کیلومتر است. این شهرستان منطقهای عشایرنشین میباشد که این امر از جلوههای خاص اجتماعی بوده و در کنار آن صنایعدستی عشایری از قبیل: گبه، گلیم، فرش، جاجیم و لباسهای رنگین عشایری از جلوههای هتری منطقه است. از طرفی دیگر در بخش میمند در 30 کیلومتری شرق فیروزآباد وجود باغها و گلزارهای وسیع با انواع گلهای سرخ محمدی و... در اواخر فروردین ماه رنگین کمانی بر دشت می کشد که عطر گلاب و عرقیات آن به مشام تمام ایرانیان وگردشگران خارجی میرسد. شهرستان فیروزآباد دارای یک واحد اقامتی جهت پذیرایی میهمانان و گردشگران است. جاذبه های گردشگری شهرستان فيروزآباد قلعه دختر بر فراز کوه تنگاب، قلعه دختر با 3 طبقه ساختمان ساخته شده که پلگانهایی ارتباط فضاهای داخلی آن را میسر میسازد. این قلعه با استفاده از مصالح گچ و سنگ ساخته شده و دارای کاربرد نظامی و دفاعی است. کاخ اردشیر ساسانی کاخ
اردشیر در کنار چشمه آبی بنام (قمپ آتشکده) بنا شده و به آتشکده نیز معروف
میباشد. این مجموعه به طول 104 متر و عرض 55 متر از سنگ، آهک، گچ و ساروج
ساخته شده است. نقش برجسته تاجگذاری اردشیر بابکان بر فراز رودخانه تنگاب نقش تاجگذاری اردشیر بنیانگذار سلسله ساسانیان نقر شده است. در این نقش برجسته صخرهای، اردشیر در حالی به تصویر کشیده شده که نشان و حلقه شاهی را از اهورامزاد دریافت میکند. زیردستانش یک مجمر آتشدان و در پشت سر اردشیر، شاپور و دیگر درباریان ایستاده اند. شهرگور پلان این شهر ساسانی، که از قدیمی ترین شهرهای فارس می باشد. مدور و دارای چهار دروازه است. قطر دایره شهر در حدود 2 کیلومتر می باشد. شهر دارای خیابانهای شطرنجی در زمان خود بوده و از آثار موجود آن می توان به مناره شهر و تخت نشین (چهارطاقی) اشاره نمود. شهرستان جهرم مسجد جامع جهرم: امامزاده حمزه (ع): امامزاده حسین (ع): جاذبه های تاریخی چهار طاقی آتشکده قطب آباد: قلعه مهرک: قلعه قبر: گردشگاه بونیز: جاذبه های طبیعی غارسنگ شکنان: رودخانه شورجهرم: روستای قطب آباد: |