بیکاری در فارس؛ از شیرنی آمار تا تلخی واقعیت / درد مردم واقعی تر است یا آمار مسئولین؟!
مردم استان ثروتمند و پهناور فارس که در بخشهاي كشاورزي، گردشگري، صنعتي و معدني، تجاري و دانشگاهي از مزیت های نسبی خوبی برخوردار است و بيش از 7 درصد از جمعيت و گستره ايران اسلامي را به خود اختصاص داده، دلواپسن سرنوشت جیگرگوشه های خود هستند که کلید چه کسی قفل بیکاری جوان آنها را باز خواهد کرد.
چندی پیش، رئیس کل دادگستری این استان اعلام کرد که فارس سومین استان در کشور به لحاظ جمعیت کیفری است و ۷۰ درصد این جمعیت، بیکار بودند! کافی است آمار بیکاری و درصد زندانیانی که به علت نداشتن شغل به سمت جرم کشیده شده اند را کنار هم قرار داد تا بتوان از عمق فاجعهای که در استان فارس در جریان است آگاه شد.
بر اساس اعلام نظام مهندسی 15 هزار فارغ التحصیل کشاورزی در استان فارس بیکار هستند. آمار تامل برانگیزی که باورش سخت است، مخصوصا وقتی بدانیم این استان، قطب کشاورزی است و سال ها برای نان کشور آب خود را هزینه کرده است. مسئولین قرار بود در پایان قانون برنامه پنجم توسعه، بیکاری را به 7 درصد برسانند اما با توجه به این که امسال، سال پایانی این برنامه است، چند کیلومتر با این هدف فاصله داریم؟ استاندار سابق فارس می گفت باید 160 سال اعتبارات استان را برای این کار هزینه کرد!
بر اساس برنامهريزيهاي انجام شده، استان فارس بايد در هر سال بتواند 50 هزار شغل جديد ايجاد كند و در افق 1404 بايد سهم صادرات فارس به 12 ميليارد دلار برسد، موضوعي كه تاكنون نتوانسته از کاغذبازی های اداری عبور کند.
آمار بیکاری اما در برخی شهرستانها بسیار ناامید کننده تر از شیراز مرکز استان است. شهرستان های پاسارگاد، خنج و بوانات به ترتیب با نرخ بیکاری 9.4، 10.2 و 10.5 درصد بهترین و شهرستان های خرامه، رستم و ممسنی به ترتیب با نرخ بیکاری 31.8، 24.9 و 24.6 در بدترین وضعیت به لحاظ نرخ بیکاری قرار دارند.
اما بشنوید از آمار اشتغال آفرینی در فارس در سال های 93 و 94. آن طور که مسئولان کار و رفاه اجتماعی استان اعلام کرده اند، آمار اشتغال استان توسط دفاتر کاریابی در سال 93 در مجموع 16 هزار و 17 نفر بوده که در دو ماهه نخست سال جاری (94) تعداد دو هزار و 199 نفر مشغول به کار شده اند.
همه این ها در حالی است که آمار بیکاران تحصیل کرده سر به فلک می کشد! بر اساس نتایج بدست آمده از جمعیت تحصیلکرده فاقد شغل در کشور، استان فارس با نرخ بیکاری ۲۷.۱ درصد در جایگاه سوم کشور ایستاده است. در شرایطی که خیل عظیم جوانان تحصیلکرده در استان فارس می توانند این استان را به قله های پیشرفت برسانند، این میزان از بیکاری جوانان تحصیلکرده هم اکنون خود به یک تهدید و معضل اساسی و فراگیر تبدیل شده است.
احمدی استاندار فارس در مراسم معارفه خود گفت: «برخي سرمايهگذاران براي
انجام سرمايهگذاري 10 ميليارد دلاري در فارس تمایل دارند و ما از دولت قول گرفتیم که فارس پایلوت سرمایه گذاری غیر دولتی
باشد». اما سوال اینجاست بعد از گذشت حدود 2 سال از آن روزها، چند
میلیارد دلار در فارس سرمایه گذاری شده است؟ رفت و آمدهای مسئولین فارس به
کشورهای حاشیه خلیج برای جذب سرمایه گذار چه نتیجه ای داشته است؟ آیا
بیکاری در فصل بهار 94 کاهش یافته یا افزایش؟ آمار واقعی بیکاری چند درصد
است؟ چه تعداد شغل امسال ایجاد می شود؟ در این سال ها چه تعداد از کارگران
این استان بیکار شده اند؟ چه برنامه ای برای تقویت رشد اقتصادی و تولید ثروت در دستور کار
مسئولان فارس قرار دارد؟ بالاخره فارس باید صنعتی شود یا نه؟ کارگروه «اشتغال و
سرمایهگذاری استانداری فارس» چرا آماری از اشتعال زایی نمی دهد؟
وافعیت
این است تاکنون کلید تدبیر نتوانسته قفلی از بیکاری سرسام آور جوانان این
استان باز کند و در حالی که تعریف دقیقی از بیکاری وجود ندارد، آمار
بیکاری واقعی بیشتر از آمار و ارقامی است که مسئولین به آن می بالند.