اقتصاد ادبیات حلقه مفقوده در حوزه فرهنگ/ گلایه «بیژن کیا» از کمکاری در حوزه ادبیات پایداری در شیراز
به گزارش شیرازه، تقویم را که ورق میزنی به نام قلم میرسی؛ «ن و القلم و مایسطرون»، سوگند به قلم و آنچه با قلم مینویسند و به راستی قلم مقدس است و نباید ساحت آن را با آلودگی آمیخت و پاسداری از حریم قلم وظیفهای خطیر است در دست اهل قلم که مینویسند و نباید این ابزار مقدس ملعبهای برای نیات غیر مقدس و شوم قرار داده شود و آنکس که قلم بر دست دارد باید شایستگیاش را داشته باشد.
با هدف پاسداشت قلم و روز قلم به سراغ نویسنده چیرهدست و توانمند استان فارس از دیار احمدبن موسی (ع) رفتیم تا طی گفتگویی به وظیفه خطیر اهالی قلم پی ببریم.
ترسیم وضعیت کلی ادبیات داستانی حاکم بر استان فارس
بیژن کیا در گفتگو با شیرازه به ترسیم وضعیت کلی ادبیات داستانی حاکم بر استان فارس گفت: در این عرصه نویسندههای توانمندی وجود دارند که کتابهایشان با هر طیف فکری و سلیقهای حتی در سطح بینالملل نیز در حال ترجمه است.
این نویسند توانمند شیرازی با اشاره به نبود اقتصاد ادبیات در این حوزه بیان کرد: افراد توانمند علاقهمند به ورود در حوزه ادبیات داستانی هستند، اما متأسفانه چون نهادهایی که در این حوزهها کار میکنند کتابفروشی ندارند و یا قرارداد درازمدتی با کتابفروشی ندارند، این کتابها محبوس میشود و تنها محلی برای آمار دادن مسئول مربوطه میشود.
وی افزود: اکنون شهرهای تهران و قم و مشهد با قوت در حوزه چاپ و نشر مشغول فعالیت هستند اما در شیراز باوجود پتانسیل بالا این فرصت وجود ندارد و این یکی دیگر از آسیبهای اقتصاد ادبیات در شیراز است.
کیا جزیرهای کار کردن و عدم همگرایی نویسندهها را از دیگر آفات حوزه ادبیات داستانی در شیراز برشمرد و گفت: متأسفانه ما در آموزش داستاننویسی در نسلهای دهه 70 و 80 بهخوبی موفق نبودهایم و این احساس خطر وجود دارد که این جوانان با جذب در فضای مجازی از ادبیات اصیل دور بمانند و باید در آموزش نسل جدید همت بیشتری شود.
این فعال عرصه قلم با اشاره به کار در حوزه ادبیات داستانی دفاع مقدس و ادبیات پایداری نیز بیان کرد: در بحث دفاع مقدس فرازها و فرودهایی داشتهایم و در این حوزه عملکرد منسجم و با سرعتی نداشتیم؛ هرچند بیشترین کار در تهران صورت گرفته است.
این نویسنده و فیلمنامه نویس شیرازی گفت: تا پایان جنگ و حدود دهه 70 هیچ برنامه خاصی برای ورود به این عرصه نداشتیم پس از آن نیز تنها سراغ سرداران رفتیم درحالیکه دفاع مقدس یک دفاع مردمی بود و ما از مردمی که حماسه خلق کردند دور شدیم و از بطن جامعه غفلت کردیم که این غفلت خطرناک است.
ادبیات مدافعان حرم در امتداد دفاع مقدس است
وی با بیان اینکه نباید اجازه دهیم کمکاری در حوزه ادبیات دفاع مقدس به حوزه ادبیات مقاومت و مدافعان حرم وارد شود، گفت: ما زمانی شروع به ادبیات دفاع مقدس کردیم که نسل آن روز حافظهشان کمرنگتر شده و خانواده شهدا هم شاید در قید حیات نبودند.
کیا بیان داشت: امروز نباید بین ادبیات دفاع مقدس و دفاع مقاومت تقابل وجود داشته باشد و بدانیم که مدافعان حرم علوی و زینبی در امتداد دفاع مقدس حرکتشان معنا پیداکرده است، پس نباید با حرکت ویترینی و تفکیکی مانند اره به شاخههای درختی اصیل که همان فرهنگ شهادت است بیافتیم.
به گزارش شیرازه، درواقع امروز تاریخ عظیم فارس سرشار از رشادتهایی هست که بهویژه از زمان حرکت انقلاب اسلامی در آن شکل گرفته است و آنچه نیاز است که نسل فعلی و نسلهای بعدی دیار احمد بن موسی بدانند ادبیات پایداری مردمی است که تاریخ این استان را باعزت رقمزدهاند.
امروز قلم در دست کسانی است که دغدغهشان ادبیات مقاومت و پایداری است، پس باید همت شوند تا همنسل جوان به خواندن کتاب نیز متمایل شوند و برای رفع عطش معرفتی خود به دنبال کتابهای سخیف حقیقی و مجازی که مغز جوانان را تخدیر و به سمت الگوی ولنگاری و سبک زندگی غربی میبرد، نکشاند.