بازیهای موبایلی، آری یا خیر/ کدام کشورها با«پوکمونگو» مخالفاند
به گزارش شیرازه، نگاهی که شاید بهطور عمومی در جامعه به بازیهای کامپیوتری وجود داشته باشد این است که این بازیها مضر هستند و مشکلات متعددی را برای کودکان و نوجوانان به وجود میآورند.
اما امروزه محققان حداقل ۱۰ فایده بازیهای کامپیوتری را ذکر کردهاند، اولین فایده آن این است که امروزه در برخی از بیمارستانهای دنیا محلی را برای بازی کودکان اختصاص میدهند زیرا این ثابتشده که اینگونه بازیها میتواند به کاهش درد و ناراحتی کمک کند.
حتی جالب است بدانید در تحقیقی که در کشور انگلیس انجام شد به این نتیجه رسیدند که برخلاف نظر عموم مردم بازیهای کامپیوتری اگر بهصورت جمعی انجام شود میتواند عامل بسیار مفیدی باشد تا کودکان خجالتی را از لاک خود دربیاورد و اجتماعی کند.
یکی دیگر از فواید این بازیها افزایش قدرت و مهارت هماهنگی میان دست و چشم برای کودکان است که در آینده برایشان میتواند بسیار مفید باشد، از جنبه بهبود قدرت تصمیمگیری نیز در تحقیقات ثابتشده که این بازیها میتواند تمرینی برای زندگی آینده کودکان باشد تا بتوانند در موقعیتهای مختلف تصمیمهای عاقلانهتری بگیرند.
بازیهای کامپیوتری اثرات مثبتی در جنبههای دیگری ازجمله حوزههای افزایش مسئولیتپذیری، شکوفایی خلاقیت، یادگیری زبان انگلیسی و تمرین خودکفایی نیز دارد که خود بحثی مفصل میطلبد.
اثرات سوءاستفاده از بازیهای موبایلی
اما آنچه امروزه بیشتر مشاهده میشود استفاده افراطی و بیرویه از این بازیهاست که منجر اثرات منفی اینگونه بازیها خصوصاً بر روی موبایل و تبلت بیشتر به چشم آید. طبق تحقیقات انجامشده این بازیها از جنبههای مختلف موجب اثرات منفی بر روی خلقیات روحی و روانی، اخلاقیات اجتماعی و حتی سلامت جسمانی کودکان و نوجوانان داشته باشد. بهطور عمده محققان افزایش پرخاشگری، افت تحصیلی، اعتیاد به بازیهای رایانهای و تنبل شدن ذهن کودک را بهعنوان اثرات منفی فردی استفاده بیرویه از این بازیها برای کودکان مطرح کردهاند.
اما همانگونه که مطرح شد این موارد تنها اثرات منفی بازیهای کامپیوتری برای کودکان نیست. اثرات منفی اجتماعی این بازیها بسیار مهم است. محققان متزلزل شدن روابط خانوادگی و ایجاد انزوای اجتماعی در کودک را از مهمترین آسیبهای اجتماعی اینگونه بازیها برمیشمارند. مشکلات افزایش وزن، مشکلات بینایی و همچنین اثرات منفی بر روی استخوانبندی بدن کودک نیز ازجمله آسیبهای جسمانی بازیهای موبایلی و یا تبلتی است که محققان به آن اشاره داشتهاند.
پوکمونگو
یکی از بازیهایی که امروزه طرفداران زیادی پیداکرده است، بازی پوکمونگو است. «پوکمونگو» یا پوکیمان گو«Pokémon Go» یک بازی ویدئویی در سبک واقعیت افزوده است که توسط شرکت آمریکایی نیانتیک«Niantic» و در سال ۲۰۱۶ و در پلتفرمهای آیاواس و اندروید منتشر شده است. این بازی ۶ ژوئیه ۲۰۱۶ ، چهارشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۵، روانه بازار شد، و از همان اولین هفتهٔ عرضه به بازار توانست محبوبیت بسیار بالایی به دست آورد.
این بازی که به گفته محققان اثرات مخربی بر روی مغز افراد میگذارد، اجرای آن از سوی مقامات مسئول در کشورمان ممنوع شده است.
اگرچه ایران بهعنوان اولین کشوری معرفی میشود که اجرای بازی پوکمونگو را به علت نگرانیهای امنیتی بهطور کامل ممنوع کرده، اما بسیاری از کشورهای دیگر هم به دنبال وضع قوانینی در این زمینه هستند.
رژیم صهیونیستی
بر همین اساس، فارس به نقل از بلومبرگ نوشت: ارتش رژیم صهیونیستی با ممنوع کردن بازی یادشده به دلایل امنیتی ثابت کرده که در این زمینه دغدغههای خاص خود را دارد.
علت اعلامشده توسط صهیونیستها آن است که بازی مذکور دوربین و سیستم موقعیتیابی گوشی را فعال میکند و لذا افراد ثالث میتوانند با سوءاستفاده از آن موقعیت نظامیان این کشور را دریابند و تصاویر اماکن نظامی را مشاهده کنند.
آمریکا
ارتش آمریکا هم در این زمینه هشدار ملایمتری داده و گفته که انجام این بازی در مناطق محدودشده مجاز نیست.
چین
در چین هم نگرانیهایی غیررسمی در این مورد وجود دارد و البته چون این بازی در کشور مذکور بهطور رسمی عرضه نشده هنوز باید در مورد نحوه برخورد با بازی یادشده به انتظار نشست.
البته چینیها نشان دادهاند که درزمینهٔ حفاظت از امنیت و حریم شخصی خود با کسی شوخی ندارند و تابهحال بارها بر سر همین مسئله با مایکروسافت، گوگل و یاهو درگیر شدهاند.
روسیه
در روسیه برخی سایتهای نزدیک به دولت این بازی را ابزاری برای کنترل جهان دانستهاند و به طراحی آن توسط یک کارمند سابق وزارت خارجه آمریکا جان هانکه اشارهکردهاند. وی که مدیر اجرایی نیانتیک شرکت سازنده بازی پوکمونگو است قبلاً جز روسای یک شرکت سرمایهگذاری وابسته به سیا بود.
یکی از نمایندگان مجلس روسیه هم هشدار داده که میتوان از این بازی برای سازماندهی تجمعاتی باهدف ایجاد آشوب عمومی استفاده کرد.
روش اجرای این بازی که مبتنی بر حرکت دادن کاربران برای یافتن پوکمونها در محیطهای مختلف است، نگرانی در مورد اهداف پشت پرده طراحی آن را تشدید کرده است.
بازی پوکمونگو با فعال کردن بسیاری از قابلیتهای کنترلی گوشی و زیر نظر گرفتن کاربران میتواند بهخوبی آنها را شناسایی کند.
بنابراین تشدید نگرانیها در مورد بازی مذکور عجیب نیست، وقتی مارک زاکربرگ مدیرعامل فیس بوک دوربین لپتاپ خود را میپوشاند تا حریم شخصیش را حفظ کند، دولتهای مختلف جهان نیز اقدام مشابهی صورت میدهند.
آلمان
اما نگرانی از ماهیت پوکمونگو محدود به کشورهای مخالف سیاستهای آمریکا مانند ایران، روسیه و چین نیست. روز گذشته فدراسیون سازمانهای مصرفکنندگان در آلمان از شرکت نیانتیک خواست تا 15 قانون گنجاندهشده در توافقنامه کاربری خود را حذف کند، زیرا آنها در تضاد با قوانین حریم شخصی آلمان هستند. این فدراسیون تهدید کرده که بیتوجهی به این امر به تعقیب شرکت نیانتیک منجر خواهد شد.
مهمترین نگرانی کاربران این بازی هم آن است که اجرای آن بهطور ناشناس ممکن نیست. چرا نیانتیک اصرار دارد که هویت کاربران را با استفاده از گوگل و دیگر شبکههای اجتماعی شناسایی کند. هیچ بعید نیست که شرکت یادشده به دنبال فروش دادههای جمعآوریشده به اشخاص و شرکتها و دولتهای ثالث باشد.
با توجه به اینکه در آینده نزدیک شاهد همهگیر شدن بازیهای مبتنی بر واقعیت مجازی خواهیم بود، نگرانیهای فوقالذکر گستردگی بیشتری پیدا خواهند کرد. برنامههای موبایلی مبتنی بر واقعیت مجازی در آینده نحوه استفاده ما از فضاهای فیزیکی مانند خانه، موزه، رستوران و غیره را تغییر خواهند داد و لذا شیوهای جدید برای جمعآوری اطلاعات شخصی کاربران به وجود میآید. در این میان پوکمونگو که کاربران را مجبور به استفاده دائم از دوربین گوشی و سیستم مکانیابی میکند جایگاه ممتاز و البته خطرناکی خواهد داشت.