سکوت دولت درباره یک سوال نرخ ارز با کدام منطق بالا میرود؟!
در حالی که رئیسجمهور و رئیس بانک مرکزی وعده کرده بودند، نرخ ارز کاهش پیدا کند، نرخ دلار مجددا تا 4650 تومان صعود کرد.
سایت انتخاب از سایتهای حامی دولت نوشت: قیمت دلار باز هم بالا رفت. پس از حدود یک هفته کمنوسان در بازار ارز، دلار بار دیگر به کانال 4600 تومانی صعود کرده بود و به 4650 تومان رسید.
دلار اواخر آذرماه به 4 هزار و 187 تومان رسیده بود، در دی ماه در مسیر افزایشی قرار گرفت و در ابتدای بهمنماه با اوجگیری هیجانات به بالای مرز 4 هزار و 700 تومان رسید. با این حال، پس از رسیدن به این سقف قیمتی، در جاده کاهشی قرار گرفت و تا اوایل کانال 4 هزار و 500 تومان پایین آمد.
ولیالله سیف نهم بهمن در پاسخ به پرسشی مبنی بر میزان حباب نرخ ارز با توجه به روند کاهشی که در بازار آغاز شده، گفت: بازار ارز در حال طی کردن شرایط خاص خود است و طبیعی است که بانک مرکزی طبیعتا بر این روند نظارت دارد؛ البته به نظر میرسد که یک التهاب در یک تا دو ماه گذشته در این بازار رخ داد که اکنون، در حال تعدیل شدن است.
او افزود: تا حدود زیادی کاهش نرخ ارز در بازار ادامه خواهد یافت، البته این کاهش در حد رقم و اعدادی خواهد بود که بتواند آن را برساند که حبابی در آن وجود نداشته باشد.
حسن روحانی رئیسجمهور هم دوم بهمن در گفتوگوی تلویزیونی گفته بود: مردم باید بدانند که درآمد ارزی کشور از کل مخارج ارزی کشور به مراتب بیشتر است و سال آینده درآمد ارزی ما از امسال انشاءالله بیشتر خواهد شد.
روحانی در پاسخ به این سوال که آیا خیالمان بابت دلار راحت باشد، بیان داشت: بله.
به نوشته انتخاب، آنچه دولت تاکنون نگفته دلیل افزایش قیمت دلار است. همه منابع اذعان دارند که درآمد ارزی دولت در حال حاضر حدود 20 میلیارد دلار بیشتر از مخارج آن است. از طرفی، رئیسجمهور در همان گفتوگوی تلویزیونی مورد اشاره، بالا بردن عمدی قیمت دلار برای جبران کسری بودجه را با صراحت تکذیب کرد. اکنون سوال این است که پس چرا و با کدام منطق قیمت دلار بالا میرود؟بیخیال عدم رفع تحریمها گربههای دیپلمات انگلیس را بچسبید!
درحالیکه سفیر انگلیس در ایران مشغول ارتباطگیری با محافل فرهنگی و اقتصادی و سیاسی است، سفیر ایران در لندن برای «گربههای دیپلمات» در انگلیس وقت میگذارد!
حمید بعیدینژاد در یادداشتی با عنوان «مطایبهای برای روز جمعه» به گزارش شرایط زندگی گربههای دیپلمات در انگلستان پرداخت. او با بیان اینکه «هرکس انتظار خواندن مطلبی جدی در این یادداشت دارد بهتر است از خواندن آن خودداری کند و هرکس سراسر آن را مضحکه میپندارد بهتر است قدری جدیت در آن فرض نماید.»، مینویسد:
«دیپلماتهایی که در وزارت خارجه انگلیس رفتوآمد میکنند به طور طبیعی چند باری با یکی از ساکنان ثابت ولی غیردیپلمات ساختمان آن وزارت برخورد میکنند. و این ساکن محترم کسی نیست جز «پالمرستون» گربه مخصوص وزارت خارجه که از 13 آوریل 2016 رسما به سمت «موشگیر اصلی» آن وزارت منصوب شده است. ظاهرا ابتکار دعوت گربه به ساختمان وزارت خارجه هم برای کمک به کنترل رشد موشهای ساختمان و هم تلطیف فضای کاری بوده است. پالمرستون این گربه سیاه و سفید به نام یکی از نخستوزیران معروف انگلیس نامگذاری شده است و به خاطر قدردانی از زحماتش جوایز مخصوصی نیز دریافت کرده است. وی اولین موش خود را سه هفته بعد از انتصاب خود به این موقعیت گرفت و در سال اول خدمت خود مجموعا موفق به گرفتن 26 موش شده است. او دارای یک حساب توئیتری میباشد که 61 هزار دنبالکننده دارد.
روابط او با مقام «شامخ موشگیر» دفتر نخستوزیری که گربه زیبایی به نام «لری» میباشد چندان خوب نبوده است و دعوای این دو را خبرنگاران توانستند ثبت و ضبط کنند که منجر به دخالت پلیس گردید. لری محبوبیت بیشتری دارد و حساب توئیتریاش بیش از 161 هزار دنبالکننده دارد (قابل توجه آنهایی که به دنبال افزایش مستمر دنبالکنندههای خود در شبکههای اجتماعی هستند). لری با دوازده سال سابقه بیش از تمام رهبران احزاب سیاسی انگلیس در سمت خود سابقه دارد.
گربه مهم بعدی در این مجموعه «گلادستون» نام دارد که «موشگیر اصلی» ساختمان خزانهداری است او هم مانند پالمرستون نسبتا جدید میباشد. او توانست در سه ماه اول خدمت خود شش موش بگیرد و تابهحال 26 موش گرفته است.
پالمرستون، گلادستون و لری موقعیتهای خوبی دارند و آزادانه در ساختمانهای تحت قلمرو خود رفتوآمد میکنند و بسیار محبوب هستند. ما وقتی پالمرستون را در وزارت خارجه دیدیم با نهایت آرامش روی یکی از مبلهای اتاق میهمانان استراحت میکرد و ظاهرا صحبتهای ما هم با همکاران راحتی او را بر هم نمیزد. وقایع زندگی این گربهها از طرف مردم دنبال میشود و آنها حتی از کشورهای مختلف هدایایی به مناسبتهای گوناگون هم دریافت میکنند.»
یادآور میشود دکتر ظریف شهریور امسال در جمع وزرای خارجه طرف برجام در نیویورک تصریح کرده بود: «20 ماه پس از اجرای برجام هنوز نمیتوانیم حتی یک حساب بانکی در انگلیس باز کنیم.»یارانه برجامی ایران به پاریس رشد اقتصادی فرانسه رکورد زد
رشد اقتصادی فرانسه از صدقه سر امتیازهای گوناگون اقتصادی دریافتی در پسابرجام، رکورد 6 سال گذشته این کشور را شکست.
روزنامه لوموند، تیتر یک صفحه نخست خود را به رشد اقتصادی بیسابقه فرانسه در شش سال گذشته اختصاص داد و به نقل از آمار ارائه شده از سوی مؤسسه ملی پژوهشهای اقتصادی نوشته رشد اقتصادی فرانسه در سال 2017، به 1/9درصد رسید. این درحالی است که این رقم در سال 2016 میلادی 1/1 درصد بود.
این روزنامه به نقل از کارشناسان اضافه میکند فعالیتهای اقتصادی به طور گسترده با سرمایهگذاری شرکتها حمایت شده است.
لوموند تأکید کرد رشد اقتصادی در سال 2018 به میزان 1/8 تا 2 درصد پیشبینی میشود.
این روزنامه در گزارش خود همچنین به جمله «اوضاع بهتر خواهد شد» فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری پیشین فرانسهاشاره کرده که در زمان خود به دلیل افزایش آمار بیکاری، به نامحبوبترین رئیسجمهوری تاریخ فرانسه تبدیل شده بود.
در همین رابطه شرکت خودروسازی رنو فرانسه چندی پیش اعلام کرد به علت موفقیت فروش دو محصول خود، فروش محصولات این شرکت در سال گذشته میلادی در ایران 49/3 درصد رشد داشته است.
رنو در سال 2017 میلادی 162 هزار و 79 دستگاه از محصولاتش را در بازار ایران به فروش رساند و ایران هشتمین بازار این کشور در سال 2017 معرفی شد.
گروه رنو در سال 2017 با فروش 3/76 میلیون خودرو، رشد 8/5درصدی را نسبت به سال پیش از آن ثبت کرد. بر این اساس، 4/3درصد کل فروش رنو در جهان به فروش در ایران اختصاص داشته است.
از سوی دیگر آبان گذشته، رئیس فدراسیون ملی گوشت فرانسه از نجات دامپروری این کشور توسط ایران و چین خبر داد.
الکساندر بوردو در گفتوگو با فرانس 24 بااشاره به وضعیت نه چندان خوب دامپروران فرانسوی، گفت: پرورشدهندگان گاو، گوسفند و خوک بازار جدیدی را برای عرضه محصولات خود پیدا کردهاند، در حالی که مصرف گوشت در فرانسه کاهش یافته، این موضوع موجب دلگرمی دامپروران فرانسوی شده است. اکنون مردم فرانسه کمتر از گذشته گوشت خریداری میکنند و سرانه مصرف آنها در 10 سال اخیر تا 2/25 درصد معادل 86/7 کیلو در سال به ازای هر نفر کاهش یافته است، به همین علت پرورشدهندگان دام در جستوجوی بازارهای جدید برای فروش محصولات خود هستند.
ایران با خرید گوشت گاو و گوسفند و چین با خرید گوشت خوک نمونههایی از این بازارهای جدید محسوب میشوند.
از سوی دیگر «مشرق» در گزارشی نوشت: واردات کالاهای مصرفی غیرضروری از فرانسه در پسابرجام، 4 برابر شده است.
براساس گزارش گمرک، در نیمه اول سال 96 ایران 136000 تن انواع کالاهای فرانسوی وارد کرده است. در نیمه اول سال 95 حجم کالاهای وارداتی از فرانسه به ایران، 57000 تن بود.
در نیمه اول سال 94 که هنوز برجام اجرایی نشده بود، حجم کالاهای وارداتی از فرانسه به ایران 33000 تن بود اما با رشد بیش از 70 درصدی در نیمه اول سال 95 به 57000 تن رسید و در نیمه اول سال 96 هم رشد بیش از 300 درصدی را نسبت به دوران قبل از برجام طی کرد.
براساس گزارش گمرک، در نیمه اول امسال، کالاهای مصرفی همچون ماهی قزلآلا، گوشت منجمد گاوی، گوشت گوسفندی، ماهیهای زینتی، گلابی خشککرده، دانه آفتابگردان، چای، فلفل، هل، ذرت و جو از کشور فرانسه وارد ایران شده است.
همچنین در 6 ماه اول سال جاری 44/450 تن برنج فرانسوی وارد کشور شده است. ارزش این مقدار برنج فرانسوی 31/441/011 دلار بوده است. در این مدت، 3/2 تن شیرینی فرانسوی به ارزش 646/311/951 ریال معادل19/539 دلار وارد کشور شده است. همچنین 4/5 تن شکلات فرانسوی به ارزش 382/079/846ریال وارد ایران شده که بابت آن 11/722 دلار ارز، از کشور خارج شده است.
براساس گزارش مرکز آمار، ایران در سالجاری تا پایان شهریورماه نزدیک به 16 تن پفیلای فرانسوی وارد کرده که630 تن غذای سگ و گربه خانگی نیز در نیمه اول 96 از مبدا فرانسه راهی بازارهای ایران شده که بابت آن 48/256/793/779ریال هزینه شده که ارزش دلاری آن 1/485/104 دلار اعلام شده است. همچنین بیش از 8 تن سرکه نیز در این مدت از فرانسه وارد کردهایم.
رونق بخشیدن به اقتصاد رکود زده فرانسه در پسابرجام در حالی اتفاق افتاده که آقای روحانی پس از دیدار با اولاند رئیسجمهور وقت فرانسه گفت: ایجاداشتغال برای جوانان ایران، یکی از دغدغههای رئیسجمهور فرانسه است(!)
یادآور میشود شدت بحران اقتصادی، موجب سلسله آشوبها در دهه گذشته در فرانسه شده است. نرخ رشد اقتصادی فرانسه، چند سال پیش نزدیک به صفر بود.آقای وزیر عذرخواهی کن و استعفا بده!
«وزیر راه و شهرسازی عملکرد قابل قبولی نداشته و اگر مجلس قصد سؤال و استیضاح از وی را ندارد، بهتر است او شخصا برای بازسازی وجههاش، دست به استعفا بزند.»
روزنامه آفتاب یزد ضمن انتشار این مطلب، درباره عملکرد منفی وزارت راه در بارندگیهای اخیر نوشت: جاده باشد یا راهآهن، حملونقل بین شهری باشد یا پروازهای فرودگاهی... همه میدانند بیتردید یکی از مسئولین وضع امروز کسی جز وزیر راه و شهرسازی نیست. عباس آخوندی کسی که عادت دارد تا به دلیل رخدادهای ناگوار مرتبط با راه، ابراز تاسف کند، ولی عذرخواهی هرگز.
او درباره اتفاقات اخیر باز هم با خونسردی وصفناپذیری تنها به امید و حل مشکلات گوناگون موجود اشاره کرده و گفت: «مردم هشدارهای پلیس راه و سازمان راهداری را در این روزهای برفی جدی بگیرند. خوشبختانه پروازهای ورودی و خروجی به فرودگاه مهرآباد نیز از ساعاتی قبل آغاز و شرایط دید در پروازهای ورودی بهتر و از جهت فنی نیز امکان فرود فراهم شده است. در حمل و نقل ریلی مسافری مشکل جدی رخ نداد؛ مردم حتماً تجهیزات، زنجیر چرخ و یخشکن همراه داشته باشند تا گرفتار نشوند؛ زیرا بیتوجهی 10 درصد مسافران عبوری موجب گرفتاری 90 درصد دیگر نیز میشود.» این در حالی است که برای نمونه، در برف اخیر قطار یزد به تهران ساعتها حوالی قم گرفتار شده بود و مردم بدون آب و غذا مانده بودند.
اما وزیر راه از جمله وزرایی است که از همان دولت یازدهم نیز به او انتقادات زیادی وارد میشد، انتقاداتی که بخشی از آن به ظاهر سیاسی بود مثلا راجع به هواپیمای بوئینگ و... اما برخی دیگر هم انتقاداتی مردمی بودند و حالا ناکارآمدی جناب وزیر راه در ماجرای برف و یخبندان اخیر بار دیگر نام وی را بر سر زبانها انداخته است. تا جایی که خیلیها بیشتر از گذشته به این نتیجه رسیدهاند که آخوندی بیشتر یک تئوریسین توسعه است تا وزیری عملگرا.
اما در کنار ناکارآمدی وزیر راه، نکته عجیبتر و شاید تاسفبارتر، سکوت نمایندگان مجلس در قبال اتفاقات این چند روزه است. انگار که نه از عدم رسیدگی و کنترل اوضاع موجود ناراضیاند و نه دلشان میخواهد حتی عباس آخوندی را در این ماجرا مورد بازخواست و پرسش قرار دهند؟
آخوندی چه خوشمان بیاید چه نه، عملکرد قابل دفاعی نداشته است. او در قبال نقصهای فنی هواپیماها یا خارج شدن قطارها از ریل و جان باختن شهروندان، آنچنان پاسخگو نبوده است. اما اینکه در قبال یک اتفاق سادهای مثل بارش برف نیز نتواند چارهای بیندیشد و در قبال آن تا این حد فشل و سست عمل کند جای پرسش فراوان دارد و باید گفت با این اوصاف اگر مجلس نه عزم استیضاح و نه قصد سوال از آخوندی را داشته باشد و برای مقاصد سیاسی، سکوت پیشه کرده و بر مطالبه مردم پشت کند، عباس آخوندی برای بازسازی وجهه خود نزد مردم، بهتر است خود دست به استعفا بزند تا الگویی برای سایر وزرای ناتوان شود.
نظرات بینندگان