کد خبر: ۱۵۴۳۰۸
تاریخ انتشار: ۲۱:۳۰ - ۱۱ خرداد ۱۴۰۱
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور:

۱۹۵ هزار و ۵۰۰ هکتار عملیات احیا و اصلاح در سطح مراتع کشور اجرا شد

بهزاد با اشاره به اجرای سالانه عملیات اصلاح و احیاء 112هزار هکتار از مراتع کشور در چهار دهه اخیر گفت:در سال جاری ۱۹۵ هزار و ۵۰۰ هکتار احیا و اصلاح در سطح مراتع انجام گرفته که بر اساس تکالیف بند ج ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه و احیای مراتع ۱۱۲ هزار هکتار مازاد بر تعهدات انجام داده ایم .
به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه،ترحم بهزاد مدیرکل امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در گردهمایی روسای امور مراتع شهرستانهای فارس با ابراز نگرانی از وضعیت نامناسب مراتع کشور گفت: نوسانات اقلیمی ازجمله تغییر رژیم بارندگی ،افزایش دما و خشکسالی های مستمر طی چند سال اخیر موجب ضعیف شدن پوشش گیاهی ،کاهش تولید علوفه و در نهایت فشار بیشتر به مراتع شده است. 

وی افزود: براساس پژوهش ها و محاسبات انجام گرفته کاهش یا افزایش هر میلیمتر بارش موجب هشت دهم کاهش یا افزایش تولید علوفه مرتعی می شود. 

بهزاد رعایت چهار اصل مدیریت زمان خروج و ورود دام ،برقراری تعادل میان تعداد دام مجاز و ظرفیت مراتع ، حضور گردشی یا تناوبی دام در عرصه و نیز کنترل پروانه چرای دام ها قبل از زمان کوچ را بهترین راهکار برای جلوگیری از تخریب مراتع و ساماندهی این عرصه ها عنوان کرد.

 مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشوررتبه امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه با اشاره به دستورالعمل تشکیل ستاد ملی و استانی طرح ساماندهی کوچ با هدف حفظ منابع پایه، تقویت و افزایش پوشش گیاهی و بهبود معیشت بهره برداران تصریح کرد: این دستورالعمل به تمام استان‌های کشور از جمله استانداران،مدیران منابع طبیعی،سازمان جهاد کشاورزی وامور عشایر ابلاغ گردید.

وی یادآور شد: در صورت مشاهده هرگونه دام مازاد برظرفیت مراتع در خارج از فصل چرا با بهره برداران متخلف برابر تبصره ۲ ماده ۴۷ برخورد قانونی صورت خواهد گرفت .

بهزاد با بیان اینکه بهره‌ برداری از معادن و معدن‌کاوی بویژه تردد ماشین های سنگین در جاده های خاکی و ایجاد گرد و خاک باعث تخریب بخش زیادی از پوشش های گیاهی و بافت های مرتعی می شود افزود: برای حل این موضوع طرح های مختلفی از جمله 99*9 ، طرح 1400*4*3 و نیز طرح تداوم منابع طبیعی در قالب ۱۴ برنامه راهبردی در سال جاری اجرا و همچنان نیز ادامه دارد.

وی با اشاره به بحث مدیریت چرا ونظارت بر اجرای طرحهای مرتعداری اظهار داشت: در حال حاضر ممیزی مراتع  در ۱۵ استان از جمله فارس به اتمام رسیده و در مابقی استانهای کشور نیز تا پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۱ بصورت کامل اجرا خواهد شد.

مدیرکل امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به نگرش احاله مدیریت طرح های مرتعداری به نمایندگان مرتعداران و بهره برداران عرصه های مرتعی گفت: در این راستا هماهنگی های لازم جهت مشارکت بهره برداران در قالب فعالیت‌های مشارکتی و اقتصادی طرح هایی از جمله بوم گردی، گردشگری توسعه گیاهان دارویی، زراعت چوب ،زنبور داری،پروار بندی وپرورش ماکیان چند منظوره در مراتع در راستای تامین نهاده های دامی در عرصه های مرتعی صورت گرفته است. 

وی در ادامه با اشاره به اجرای سالانه عملیات اصلاح و احیاء 112هزار هکتار از مراتع کشور در چهار دهه اخیر گفت:در سال جاری ۱۹۵ هزار و ۵۰۰ هکتار احیا و اصلاح در سطح مراتع انجام گرفته که بر اساس تکالیف بند ج ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه و احیای مراتع  ۱۱۲ هزار هکتار مازاد بر تعهدات انجام داده ایم .

این مقام مسئول همچنین از توسعه گیاهان دارویی در سطح ۶۵ هزار هکتار از اراضی مرتعی خبر داد و گفت: در این راستا 50 هزار هکتار عملیات بیولوژیک و ۱۲ هزار هکتار نیز عملیات بیو مکانیکی انجام خواهد گرفت.

احاله مدیریت طرح های مرتعداری به نمایندگان مرتعداران و بهره برداران عرصه های مرتعی

عبدالحسن صمد نژاد مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس نیز با اشاره به گستردگی سطح مراتع استان و لزوم برنامه ریزی منسجم و صحیح برای توسعه،بهبود و بهره برداری اصولی از این عرصه ها گفت: متاسفانه تغییرات  اقلیمی ،خشکسالی های ممتد و از  همه  مهم تر چرای مفرط دام و گرانی نهاده های دامی این عرصه‌ها را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرده است.

وی افزود:در راستای کاهش فشار بر روی مراتع و جلوگیری از نابودی پوشش گیاهی تهیه طرح های مرتع داری و اقتصادی کردن مراتع در جهت بهبود معیشت بهره برداران در اولویت برنامه ها قرار گرفته که این اقدام علاوه بر اصلاح و احیای مراتع و افزایش تولید، گامی به سوی شکوفایی کردن اقتصاد بهره برداران و ارتقای سطح درآمد خانوارهای آنان می باشد.

صمد نژاد در ادامه مدیریت چرا ،تهیه طرح های مرتعداری،احاله مدیریت طرح های مرتعداری به بهره برداران و آموزش و آگاهی‌بخشی به مرتعداران و نیز مشارکت بهره برداران در حفاظت از مراتع را از جمله طرح‌های ضروری برای حفاظت،احیا و بازیابی مراتع برشمرد.
انتهای پیام/ف
برچسب ها: شیرازه ، فارس ، شیراز
نظرات بینندگان