شیرازه گزارش می دهد؛
باغ شهرها واقعیتی غیرقانونی
بیش از دو دهه است پدیده باغشهرها که غالبا به تبدیل زمین های زراعی و یا مستعد کشت و زرع به ویلا باغ و یا تصاحب اراضی ملی منتهی میشود، گریبانگیر کشور شده است. استان فارس به دلیل تنوع آب و هوایی، از قربانیان اصلی این اتفاق است.
به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه، بیش از دو دهه است پدیده باغشهرها که غالبا به تبدیل زمین های زراعی و یا مستعد کشت و زرع به ویلا باغ و یا تصاحب اراضی ملی منتهی میشود، گریبانگیر کشور شده است. استان فارس به دلیل تنوع آب و هوایی، از قربانیان اصلی این اتفاق است. مناطق خوش آب و هوای استان در مجاورت شهرها به محلی برای ساخت باغ ویلاها تبدیل شد و اصالت روستایی و کشاورزی خود را از دست داد.
نبی الله یزدی، رئیس سازمان امور اراضی استان پیش از این در گفتگو با اصحاب رسانه در خصوص پیشروی باغشهرها در استان فارس گفت: در استان فارس ٢٩٨ مورد مجموعه باغشهری شناسایی شده که شامل ٢١ هزار و ٢۴٠ هکتار از اراضی استان است و از این تعداد ١۶٧ مورد معادل ١٣ هزار و ۶٧٣ هکتار، در شهر شیراز واقع شده است.
به گفته وی در حال حاضر در حریم بسیاری از روستاها و مناطق شهری ساختوسازهای غیرمجاز انجام شده که معمولا ۴ تا ۵ برابر مساحت روستا است.
در همین زمینه لطف الله شیبانی، فرماندار شیراز در گفتگو با شیرازه با بیان اینکه در مورد باغ شهرها چند مسئله مطرح است، گفت: ابتدا باید این نکته را در نظر گرفت که اراضی زراعی به باغ شهر تبدیل شده اند. آیا قانوناً اراضی زراعی می توانند به باغ تبدیل شوند؟ بله، منع قانونی ندارد. یعنی اگر یک قطعه زمین با کاربری کشاورزی داشته باشید تبدیل آن به باغ منع قانونی ندارد.
وی افزود: موضوع دیگری که مطرح میشود، این است که آیا امکان قطعه بندی داشتند؟ خیر چنین امکانی نداشتند. در واقع کاربری زمین زراعی با کاربری باغی هر دو یکی است اما از نظر قانون در استان فارس، قطعه باغ کمتر از 5 هکتار ممنوع است.
شیبانی گفت: نکته بعدی اینکه آیا اساسا امکان قطعه بندی این باغ ها وجود دارد؟ خیر! چون ما قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی داریم، آنجا مشخص شده که هر قطعه باغ کمتر از 5 هکتار و زمین زراعی کمتر از 10 هکتار ممنوع است. این یکی از مواردی است که باغ شهرها را از جایگاه خودش خارج کرده است.
وی افزود: زمین زراعی به باغ تبدیل شود، اگر از نظر آب مشکلی نداشته باشد و بتواند آب خود را تأمین کند، مشکلی ندارد، اما اینکه آیا ما اساسا برای این باغات مشکل آب داریم؟ بله ما مشکل داریم.
فرماندار شیراز تصریح کرد: بسیاری از دشتهای ما دشت ممنوعه از نظر حفر چاه است.
شیبانی گفت: نکته بعدی، آیا می توانند از آب دیگری استفاده کنند؟ مثلا کسی در کنار کارگاه و یا کارخانه خود، باغ ایجاد می کند، آیا می تواند از آب صنعتی برای آبیاری استفاده کند؟ خیر! ممنوع است.
فرماندار شیراز گفت: امور اراضی طبق قانون احداث اتاق در حد 70متر مربع را مجوز میدهد اما ساخت ویلا در این باغات ممنوع است و اگر ساخت و سازی انجام شود، مدیریت امور اراضی طبق قانون می تواند از مرجع قضایی دستور تخریب بگیرد و اقدام کند.
شیبانی در ادامه تاکید کرد: اما اینکه واقعیت کنونی چیست؟ ما اکنون با این واقعیت روبرو هستیم که 10 ها هزار قطعه از باغ شهرها ایجاد، قطعه بندی و محصور شده اند. الان در این نقطه هستیم که این اتفاقات در سطح وسیع افتاده و هزینه های کلانی هم در این ویلاها شده است.
وی با این مطرح کردن این پرسش که اما چه کسی مسئول این اتفاقات است؟، اعلام کرد: در درجه اول، سازمان امور اراضی، چون به عنوان ضابط قانونی باید از قطعه بندی زیر 5 هکتار، محصور کردن، ساختمان ساختن جلوگیری می کرد. با اینکه ابزارش هم داشته اما این اتفاقات افتاده، این وضعیت موجود ماست.
فرماندار شیراز گفت: در حال حاضر دفتر فنی معاونت عمرانی استانداری فارس دارد روی این موضوع کار می کند که با در نظر گرفتن موارد قانونی، تخلفات صورت گرفته و واقعیاتی که ما با آن روبرو هستیم، ببینند چه طرحی ارائه بدهند که باغشهرها از این وضعیت بلاتکلیفی خارج شوند.
فرماندار شیراز با بیان اینکه الزاما این نیست که باغشهرها فقط متعلق به ثروتمندان هستند، گفت: شروع بحث باغ شهرها با واگذاری به کارمندان کم درآمد دولت بود. الان هم وقتی بحث باغ شهرها مطرح میشود تعداد بسیار زیادی از همین کارمندان مراجعه می کنند. درست است که این تخلفات غیرقانونی بوده اما اینکه بگوییم همه متمولین بوده اند، درست نیست.
شیبانی تاکید کرد: هنوز معلوم نیست که به باغ شهرها مجوز داده شود، اما دفتر فنی در حال مطالعه و بررسی است، اما اینکه از الان باید چکار کنیم؟ ما به عنوان سهم خود در شهرستان شیراز، تمام دهیاران و شوراهای اسلامی را دعوت کردیم و اعلام شد که تبدیل زمین به باغشهر ممنوع است.
انتهای خبر/ح
نظرات بینندگان