کد خبر: ۱۵۷۵۰۸
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ - ۰۵ دی ۱۴۰۱
گفتگوی تفصیلی شیرازه با مدیر نوآوری، فناوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز:

از«ایده تا ثروت» طرح فناورانه دانشگاه شیراز جهت اشتغال آفرینی/ دهکده فناوری فارس تا سال آینده راه اندازی میشود

با توجه به شعار امسال مقام معظم رهبری در خصوص دانش بنیان ها، تولید و اشتغال آفرینی، ضرورت اهمیت به این بخش صد چندان شده است، در همین راستا و به منظور جلوگیری از خروج نخبگان می بایست طرح و ایده های خلاق و دانشجویان و افراد صاحب ایده را مورد حمایت قرار د اد.
به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه، شرکت دانش بنیان به آن دسته از شرکت هایی گفته می شود که بر اساس دانش و فناوری اطلاعات بنا شده ‌اند و موتور رشد و توسعه هر کشور در حال پیشرفت به شمار می روند و موجب رونق و شکوفایی دانش آن کشور می ‌شوند.

در ایران، قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، تجاری ‌سازی اختراع‌ها و توسعه نوآوری‌ها نیز آبان‌ماه سال ۱۳۸۹ مشتمل بر سیزده ماده و ۶تبصره برای رشد و توسعه اقتصاد کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و ۲۵ روز بعد مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت.

حالا پس از گذشت ۱۱ سال از تصویب این قانون با توجه به اهمیت این شرکت‌ها رهبر معظم انقلاب سال ۱۴۰۱ را با عنوان تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین نام‌گذاری کرده تا با ارائه حمایت‌های لازم زمینه رونق این شرکت‌ها که حاصل توان و فکر خلاق عده ای از جوانان مبتکر این آب و خاک است مهیا و به این صورت زمینه استقلال و خوداتکایی در کشور بیش از پیش فراهم شود.

در همین راستا این رسانه به سراغ سجاد تقوایی مدیر نوآوری، فناوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز رفت تا اقدامات و عملکرد ۸ ماهه این دانشگاه و عمده ترین چالش های پیش روی دانش بنیان ها را جویا شود.

شیرازه:شرح مختصری از مرکز نو آوری و کار افرینی دانشگاه شیراز داشته باشید.

تقوایی:

مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز، یک زیست بوم فضای داخلی را شکل داده و از مرحله تولید و پرورش ایده های خلاقانه تا تجاری سازی و ورود به بازار، بر اساس روش های به روز و همچنین اقتضائات بومی، برنامه ریزی محتوایی صورت گرفته و این ساختار در سی کنشگری فعال با بازیگران بیرونی ملی و منطقه ای تعریف شده است.

اعضای اصلی مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز شامل :مراکز نوآوری تخصصی، دو شتاب دهنده فعالیت، واحد تجاری سازی و صادرات فناوری، دفتر مالکیت فکری، واحد خدمات فناوری، تحقیق و توسعه، شبکه داوران تخصصی، دفتر تعاملات علم و فناوری و واحد رویدادها و ارتباطات می باشد.

واحد رویداد ها و ارتباطات با هدف توسعه آموزش های کاربردی کسب و کار، اقدام به برگزاری کارگاه ها و رویدادهای متعدد و متنوعی می نماید . درایا واحد، رویداد به معنی ترویج، آموزش و فرهنگ سازی در اولویت است. با شکل گیری و عملکرد صحیح این قسمت جامعه مخاطبان بهتر با این روند و تغییرات هنگام شده و باعث بهره وری بیشتر اکوسیستم می گردد.در۹ ماهه نخست سگای ۱۴۰۱ در مجموع ۶۰ رویداد۱۰۰۰۰(ده هزارنفر ساعت آموزش )
برگزار شده است.

پذیرش تخصصی افراد صاحب ایده در مرکز نوآوری دانشگاه شیراز

شیرازه : مخاطبین مرکز نو آوری چه کسانی هستند و در این دانشگاه چند مرکز وجود دارد؟

تقوایی:

مخاطبین ما دانشجویان ، فارغ التحصیلان و اساتیدی هستند که می‌خواهند از سر‌ریز دانش شان کسب و کار بیافرینند و این امر به فرمت فناوری ها در حیطه های مختلف به وجود می آید.

این فناوری مطالعات بازار را به دنبال دارد و در واقع تحت عنوان یک خدمت و محصول به فروش می‌رسد و معروف به «ایده تا ثروت» است که چرخه ای بوده و در قالب اکوسیستم و زیست بوم در دل دانشگاه شیراز طی چند سال اخیر توسعه پیدا کرده و البته سابقه ۷ یا ۸ ساله دارد.

 ما کسانی که صاحب ایده هستند و می‌توانند آن را تبدیل به محصول کنند و کسب و کار راه اندازی نمایند را در مرکز نوآوری تخصصی پذیرش می‌ کنیم .

در حال حاضر این دانشگاه ۳ مرکز نوآوری تخصصی دارد که در سه دانشکده دانشگاه شیراز قرار گرفته که عبارت اند از نوآوری علوم مهندسی، علوم انسانی و دانشکده علوم و فناوری که افراد پذیرش می‌شوند و آموزش های لازم را دریافت کرده و از امکانات آزمایشگاهی دانشگاه هم استفاده میکنند.

تخصیص تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی به صاحبان ایده

شیرازه:حمایت های این مرکز از دانشجویان چیست؟

تقوایی:

تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی به صاحبان ایده تخصیص داده می‌شود که ایده را تبدیل به یک نمونه محصول می‌کنند همچنین بعد از ساخت وارد مرحله فروش می‌شویم .

در ازای فعالیت هایی که می‌کنند اشتغال ایجاد می‌شود همچنین فراخوان های این دانشگاه جهت جذب نیرو های ایده پرداز فصلی بوده و ۱۵ هر ماه از فصل فراخوان میزنیم و در حال حاضر فعلا ۲۸ تیم در فراخوان هایمان شرکت کردند که اکثر تیم های این دانشگاه مراحل آغازی را رد کرده و شرکت هایی را به وجود آوردند که بعد از آن زمان جذب سرمایه است و در حال حاضر در کشور پتانسیلی داریم تحت عنوان سرمایه گذاری خطر پذیر که سرمایه گذاری می‌کنند و دو تیم در حال حاضر در حال بستن قرارداد با سرمایه‌گذار هستند.

یکی از چالش های اساسی جامعه دانشگاهی ناامید دانشجویان به ادامه تحصیل است

شیرازه: این مرکز جهت امیدافرینی چه تمهیداتی اندیشیده است؟

تقوایی:

یکی از چالش های اساسی جامعه دانشگاهی ما امید نداشتن دانشجویان به ادامه تحصیل است، نیت اصلی ما در دانشگاه این است که دانشجویانی که تحصیلی و تکمیلی جذب فعالیت ها بشوند در کشور ما که دانشگاه در بستر تربیت مدرس شکل گرفته است و ما باید به این اعتقاد برسیم که دانشگاه محل تبلیغ مدرس نیست این تفکر در دانشجویان ما وجود دارد که من در این دانشگاه درس بخوانم تا در جایی استخدام شوم و این تفکر مخالف و کار آفرینی است ما در دانشگاه دنبال این هستیم که دانشجو درس بخواند تا یک عده را بتواند استخدام کند یا کار آفرین شود.

ما توقع این را نداریم که هرکسی ورود به دانشگاه پیدا می‌کند کار آفرین شود اما می‌تواند اشتغال آفرین باشد و ما هزینه می‌کنیم که دانشجو های مقطع تکمیلی ما به این فضا بیایند و ادبیات کسب و کار را آموزش ببینند.

اغلب استارتاپ های موفق ما از پایان نامه های مقطع دکتری ما هستند چرا که از سر ریز دانش می‌خواهند ثروت ایجاد کنند.

شیرازه:مرکز نو آوری دانشگاه شیراز تاکنون چه اقدامی انجام داده است؟

تقوایی:

تا کنون بالغ بر ۹۰ هزار ساعت دوره برای دستگاه های اجرائی که مقطع کارشناسی را شامل میشد برگزار کردیم دوره و در دوران کرونا این کار را ادامه دادیم تا فرهنگ و امید آفرینی در دانشجو و دیگر سازمان ها جا بیافتد.

برگزاری دوره های آموزشی برای دانشجویان موفق و با انگیزه

شیرازه:چه کسانی در مرکز نوآوری می‌توانند فعالیت کنند و شرایط پذیرش چیست؟

تقوایی:

در این مرکز همه دانشجویان می‌توانند ثبت نام و فعالیت کنند و دانشجویان دانشگاه های دیگر را نیز پذیرش می‌کنیم؛ کسانی که می‌توانند موفق شوند را پذیرش کرده و بعد از یک زمان دو ماهه غربال می‌کنیم چرا که آنان که در دوره ها حضور نداشته و انگیزه و پیگیر نیستند را کنار میگذاریم و در دوره های جدید شرکت نمی دهیم. به همین دلیل ما افراد را رد می‌کنیم و حتی بعضا ایده های جالبی ندارند اما سرمایه گذاری می‌کنیم روی افراد و کسانی که انگیزه دارند را به یک کار آفرین نمونه تبدیل می‌کنیم.

شیرازه: متقاضیان چگونه ثبت نام کنند؟

تقوایی:

کسانی که می‌خواهند شرکت کنند در سایت دانشگاه شیراز وارد شوند و در بخش مرکز و نو آوری و ایده های خودشان را ارائه دهند.

شیرازه:دهکده فناوری به کجا رسید و چه زمانی شاهد افتتاح آن هستیم؟

تقوایی:

دانشگاه کشاورزی و دامپزشکی از پتانسیل بسیار بالایی برخوردار بوده و همچنین قابل ذکر است که در صدد ایجاد دهکده فناوری هستیم و مکان دیده شده و مذاکراتی با سازمان برنامه ریزی استان انجام شده و با همکاری اتاق فکر استانداری در امور فناوری و دانش بنیان طرح حدود یک ماه است که بیان شده و به سازمان برنامه ریزی ارجاع شده و امیدواریم اوایل سال آینده شاهد افتتاح آن باشیم.

انتهای پیام/ف

نظرات بینندگان