کد خبر: ۱۵۹۸۰۷
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۹ - ۰۵ تير ۱۴۰۲
کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان فارس:

در حوزه پیشگیری از اعتیاد دچار عقب‌ماندگی هستیم

کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان فارس،با بیان اینکه پیشگیری بهتر از درمان است گفت: در حوزه پیشگیری از اعتیاد دستگاه‌هایی باید فعالیت داشته باشند و تلاش کنند و عقب‌ماندگی در این حوزه احساس می‌شود.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، پنجم تیر (۲۶ ژوئن) روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نام‌گذاری شده است

گسترش اعتیاد به مواد مخدر و عوارض مخرب و خانمان‌سوز آن، در سال‌های اخیر به دغدغه جهانی تبدیل شده و مسئولان کشورها را واداشته است تا روز مشترکی را به اندیشیدن درباره این پدیده و یافتن شیوه‌های مؤثرتر مبارزه با آن اختصاص دهند.

پیشینه انتخاب این روز جهانی به ۲۳ سال قبل باز می‌گردد؛ قاچاق و استعمال مواد مخدر در دنیا روبه‌افزایش است و مبارزه با آن بخشی از فعالیت‌ها، برنامه‌ها و بودجه سالانه دولت‌ها را به خود اختصاص می‌دهد، ایران نیز نه فقط از تأثیرات مخرب این پدیده جهانی (که از انواع تعاملات مختلف با دنیای غرب و کشورهای سرمایه‌داری سرچشمه می‌گیرد) بی‌نصیب نمانده، بلکه از راه‌های دیگر و به علت موقعیت جغرافیایی خود به‌ویژه مجاورت با افغانستان (که از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان خشخاش است) و جوانی جمعیت، نابسامانی‌های ناشی از تحولات سریع اجتماعی و جابه‌جایی‌های جمعیتی، با مشکلات زیادی در زمینه مواد مخدر و اعتیاد مواجه شده است.

اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهم‌ترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی است که عوارض آن تهدیدی جدی برای جامعه بشری محسوب و موجب رکود اجتماعی در زمینه‌های مختلف می‌شود.

همچنین ویرانگری‌های آن زمینه‌ساز سقوط بسیاری از ارزش‌ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی می‌شود و بدین ترتیب سلامت جامعه را به‌طورجدی به مخاطره می‌اندازد.

تحلیلگران مسائل سیاسی و اجتماعی بر این باورند که در تهاجم و نفوذ فرهنگی، پدیده مواد مخدر مهم‌ترین عامل به تباهی کشیدن و انحطاط اخلاقی جوامع به شمار می‌رود

به همین مناسبت جهت پیگیری اقداماتی که در راستای مبارزه با مواد مخدر و کاهش معتادان متاجهر انجام شده و همچنین آسی‌ب‌شناسی اعتیاد خبرنگار این رسانه با شهرام اسلامی کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان فارس به گفتگو پرداخته است.

 سلامی در ابتدا با بیان اینکه پنج تیرماه روز مبارزه با مواد مخدر نام‌گذاری شده که در کشور ما هفته جهانی مبارزه با مواد مخدر است، گفت: هر چند در حوزه مبارزه با مواد مخدر اقداماتی از سوی پلیس مبارزه با مواد مخدر انجام شده و بیش از 90 درصد کار توسط این دستگاه صورت می‌گیرد، اما در این زمینه ۱۸ دستگاه در حوزه پیشگیری همکاری دارند که محوریت آن با بهزیستی است.

وی با بیان اینکه در حوزه درمان هم دانشگاه علوم پزشکی و سازمان بهزیستی استان و بعضی دستگاه‌های دیگر همکاری و وظیفه دارند، اظهار کرد: امسال تدابیری در نظر گرفته شده و دستورات ویژه‌ای از طریق فرمانده کل فراجا ابلاغ شده که تأکید و تمرکز بر مبارزه با توزیع مواد مخدر در محلات بوده است؛ مبارزه با توزیع مواد مخدر در محلات در حال انجام است و به‌صورت محله محور برخورد می‌شود.

کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان فارس در ادامه افزود: در سال ۱۴۰۲ بیش از یازده و نیم‌ تن کشفیات مواد مخدر در استان فارس داشته‌ایم که نسبت به سال گذشته حدود ۹ تا ۱۰ درصد افزایش کشفیات اتفاق افتاده است و در حوزه دستگیری تا تاریخ چهارم تیرماه، ۴۰۸۰ نفر دستگیر شدند که ۳۵ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته‌ایم.

سلامی در ادامه از جمع‌آوری ۱۶۵۳ نفر معتادین متجاهر در سطح شهر خبرداد و گفت: تعدادی که جمع‌آوری شدند به مراکز غربالگری که در اختیار سازمان بهزیستی بوده تحویل داده شده و در حوزه پاک‌سازی محلات هم تا تاریخ ۴ تیرماه بیش از ۴۶ محله طرح عملیاتی در این حوزه صورت‌گرفته است.

مهاجرت‌پذیری فارس مشکلی عمده در جذب معتادین غیر بومی

کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان فارس تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در حوزه معتادین متجاهر وجود دارد اقداماتی که انجام می‌شود بین دستگاهی بوده؛ یعنی چندین دستگاه باید به شکل مشترک جمع‌آوری معتادین را انجام دهند تا کار پیش رود و در واقع بزرگ‌ترین مشکلی که وجود دارد این است که استان فارس استان مهاجرت‌پذیر بوده و متأسفانه این موضوع باعث جلب رضایت‌مندی معتادین متجاهر می‌شود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما برابر قانون، مراکزی داریم به نام ماده ۱۶ که برای نگهداری این افراد در استان‌ها راه‌اندازی شده، اما متاسفانه در استان فارس تناسبی بین تعداد معتادین متجاهر و مراکز نگهداری ماده ۱۶ وجود ندارد به طور مثال تنها مرکز ماده ۱۶ که در استان فارس فعال است حداکثر ظرفیت ۴۵۰ نفر است و شاید تعداد معتادین حدود ۷ و ۸ برابر بیشتر باشد و ظرفیتی که وجود داد جواب‌گوی استان نیست.

بیش از ۳ هزار معتاد متجاهر مهمان خیابان‌های شهر

سلامی با بیان اینکه نیروی انتظامی صرفاً وظیفه جمع‌آوری این معتادین متجاهر را دارد گفت: معتادین متجاهری که در سطح استان فارس وجود دارند با برآوردی که داریم بیش از ۳۰۰۰ نفر معتاد داریم؛ ولی مراکز نگهداری برای آن‌ها وجود ندارد.

وی در ادامه گفت: دستگاه‌هایی که متولی و اقداماتی را در این راستا انجام می‌دهند باید تلاش کنند باید طبق ماده ۱۶ وقتی ما جمع‌آوری معتادین را انجام می‌دهیم متأسفانه بعد از مدتی رهاسازی در سطح شهر می‌شوند و بزرگ‌ترین مشکل نبود مکان نگهداری معتادین متجاهر است.

این کارشناس علوم اجتماعی در پاسخ به سوال خبرنگار شیرازه که مراکزی در شهر راه‌اندازی شده و به معتادین غذا و مواد مخدر می‌دهند، آیا این خلاف قانون مبارزه با مواد مخدر نیست؟ بیان کرد: اجرای قانون برای دستگاه‌هایی که در این زمینه باید فعالیت و تلاش کنند الزامی است و در رابطه‌ با این موضوع سازمان بهزیستی استان فارس و کل کشور وظایفی در حوزه کاهش آسیب بر عهده دارند که می‌تواند راهکاری جهت کاهش آسیب‌های ناشی از حضور معتادین در سطح شهر باشد؛ به این ترتیب که مراکزی را راه‌اندازی کردند تا معتادین در آنجا ابزار بهداشتی، سالم و غذا و حمام در اختیارشان قرار گیرد تا استفاده از سرنگ‌ها یا ابزار غیر بهداشتی موجب شیوع بیماری نشود.

سلامی با تاکید بر این مطلب که در این مراکز اجازه مصرف مواد مخدر را ندارند، افزود: ولی اگر  در مراکزی استعمال مواد مخدر صورت بگیرد قطعاً برخورد خواهیم کرد و بازدیدهایی که صورت‌گرفته معمولاً استعمال نیست.

عدم تناسب بین تعداد معتادین متجاهر و کمپ‌های ترک اعتیاد در فارس

وی در ادامه با بیان اینکه پیشگیری بهتر از درمان است گفت: در حوزه پیشگیری از اعتیاد دستگاه‌هایی باید فعالیت داشته باشند و تلاش کنند و عقب‌ماندگی در این حوزه احساس می‌شود و اما کمیته‌ای با عنوان پیشگیری از اعتیاد در استان فارس وجود دارد که دستگاه‌ها جلساتی را می‌گیرند و کارها اقداماتی که در این زمینه می‌توان انجام داد را دستگاه‌ها پیگیری می‌کنند.

کارشناس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان فارس در پایان عنوان کرد: به نظر بنده در حوزه پیشگیری از اعتیاد آموزش به اقشار و گروه‌های هدف موثرتر است که هدف‌گذاری اولیه را انجام دهیم و فعلاً مدارس برای آموزش والدین را در  اولویت قرار داده‌اند. که اهمیت آن کمتر جوانان و نوجوانان نیست چرا که بسیار خانواده‌هایی را در حاشیه شهر داریم که هیچ‌گونه اطلاع و آگاهی درباره فرزندپروری ندارند و حتی در مهدکودک و مقاطع مختلف تحصیلی به‌صورت آنلاین یا چهره‌به‌چهره انجام داد و آموزش‌ها باید گسترش پیدا کند.

انتهای پیام/224224
برچسب ها: شیرازه ، فارس ، شیراز
نظرات بینندگان