روستاهای فارس بر مدار ارتباطات جهانی؛
اتصال ۲۹۹روستا به شبکه ملی اطلاعات در دولت سیزدهم
در زمان شروع فعالیتهای دولت سیزدهم حدود ۶۰۰روستای فارس از امکانات اینترنتی محروم بودند که با برنامهریزیها و اقداماتی که در طول این مدت انجام شده تاکنون ۲۹۹روستا از این مجموع به شبکه ملی اطلاعات وصل شدهاند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، بدون هیچ سقف و دیواری در پناه طبیعت روی تپه و موبایل به دست، نشستهاند تا از طریق وصل شدن به اینترنت تکالیف دانشگاهی خود را انجام دهند و در جریان برنامههای آموزشی روزهای آینده قرار بگیرند.
رنج و خطر پیموندن کیلومترها راه را با هدف دسترسی به اینترنت تا ارتفاعات روستا به جان خریدهاند تا گوشهای از کمبودهای ارتباطی خود را برطرف کنند اما عدم آنتندهی و قطعی اینترنت لحظات سخت و طاقتفرسایی را برایشان رقم زده است.
اینترنت،نیازی اولیه در دنیای امروز
آنها در حالی با مشکل عدم آنتندهی مواجه هستند که دسترسی به اینترنت امروزه به عنوان یکی از نیازهای اولیه افراد جامعه به شمار میرود و به همان اندازه که فناوری و استفاده از تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت و همهگیری است، نیاز به وجود اینترنت برای پیشبرد زندگی جزو ضروریات محسوب میشود.
بدون شک استعدادهای بالقوه بسیاری در روستاهای مختلف کشور وجود دارد که حتی برای تحصیل نیز با معضل نبود اینترنت دست و پنجه نرم میکنند؛ استعدادهای درخشانی که اگر امروز زمینه درس خواندنشان از طریق اینترنت فراهم نشود هیچگاه به شکوفایی نخواهند رسید و این مسئله در آینده هزینههای هنگفتی برای کشور به دنبال خواهد داشت.
چرا بسیاری از روستاها هنوز اینترنت ندارند؟
هرچند که به اعتقاد برخی گردشگران عدم دسترسی به اینترنت در برخی مناطق روستایی به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری محسوب میشود اما با توجه به توسعه روزافزون تکنولوژی و ارتباطات نیاز است تمهیدات کافی برای فراهم شدن زیرساختهای اینترنتی و ارتباطی جهت رفاه حال مردم در این مناطق اندیشیده شود.
در حال حاضر این پرسش برای بسیاری از مردم این مناطق مطرح است که چرا در عصر ارتباطات و فناوری هنوز هم در بسیاری از روستاها زیرساختهای اینترنتی فراهم نشده و حتی در برخی روستاهای نزدیک به شهرهای بزرگ، دسترسی به اینترنت وجود ندارد؟
بسیاری از کارشناسان اینگونه پرسشها را غیرفنی و نادرست قلمداد میکنند، آنها معتقدند نزدیکی به شهرهای بزرگ و دارای ارتباط نمیتواند معیاری برای پوششدهی روستاهای اطراف باشد چراکه رساندن سرویس اینترنت به روستاها به موقعیت جغرافیایی متفاوت این مناطق بستگی دارد؛ به عنوان مثال روستاها گاهی در موقعیت جغرافیایی کوهستانی واقع شدهاند که توسعه ارتباطات در آن موقعیت دشوار و حتی غیرممکن است.
چهار دلیل برای وصل نشدن برخی روستاها به اینترنت
وصل نشدن برخی روستاها به اینترنت دلایل مختلفی دارد؛موقعیت جغرافیایی، ضرورت اتصال به فیبر نوری، هزینهبَر بودن ساخت دکل مخابراتی و نبود زیرساخت مناسب برای افزایش پهنای باند در این مناطق از مهمترین دلایل برای عدم اتصال این روستاها به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت است.
به اعتقاد متخصصان در این زمینه برای توسعه و امکان برقراری صدا و ارائه سرویس اینترنت، به «دید رادیویی» یا کشیدن فیبر نوری نیاز است تا بتوان دسترسی روستای موردنظر به شبکه ملی اطلاعات را فراهم کرد و اگر این دید فراهم نباشد ساخت دکل مخابرات نمیتواند مشکل را بهتنهایی حل کند.
این در حالیست که ساخت هر دکل مخابراتی نیز به اعتبارات بالایی نیاز دارد، لذا این سیاست همواره به کار گرفته میشود که بهجای اینکه یک روستای مثلاً ۱۰خانواری با ساخت چند سایت و فیبر نوری به اینترنت متصل شود، آن هزینه برای روستایی صرف میشود که جمعیت بیشتری در آنجا زندگی میکنند.
ساخت دکلهای مخابراتی در روستاها
برای ساخت دکلهای مخابراتی در روستاها، جاده دسترسی و برق هم از نیازهای ضروری است و اگر روستایی جاده و برق نداشته باشد، رساندن ارتباطات را سختتر خواهد کرد.
در حقیقت دلیل دیگر کُندی که در مسیر توسعه روستاهای استان وجود دارد، به مخابرات مربوط است که نمیتواند ظرفیت پهنای باند را تأمین کند، زیرا زیرساخت برخی مناطق رشد مناسبی نداشته است.
بنابرابن توسعه ارتباطات نیاز به زمان و صرف هزینه قابل توجهی دارد و وزارت ارتباطات هم با صرف هزینههای بسیاری تلاش کرده تا شکاف ایجاد شده حاصل از سالهای گذشته را جبران و سرویس مطلوبی را برای مردم ساکن در مناطق روستایی فراهم کند.
در واقع خانواده وزارت ارتباطات تمام تلاش خود را به کار گرفته تا پوشش ۱۰۰درصدی را برای همه روستاها مهیا کند؛ برای تحقق این امر مهم طرحی تحت عنوان طرح شبکه ملی تعریف شد؛ طرحی که از اواخر سال ۱۳۸۴ مطرح شد و در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران با پشتیبانی کامل از دیگر اقدامات آموزشی، حقوقی و قضایی شکل گرفت.
به کُندی پیش رفتن طرح در دهه ۸۰
اگرچه اجرای این طرح در دهه۸۰ به کُندی پیش رفت اما با شروع فعالیتهای دولت سیزدهم پیگیریهای مستمری برای شتاببخشی جهت به سرانجام رساندن این طرح انجام شد.
روند اجرای شبکه ملی اطلاعات از ابتدای پاییز سال ۱۴۰۰ آغاز شد و این طرح همچنان هم در مرحله اجرا قرار دارد.
در حال حاضر اولویت نخست وزارت ارتباطات تحقق شبکه ملی اطلاعات در لایههای مختلف است و شورای راهبردی توسعه شبکه ملی اطلاعات با مسئولیت وزیر ارتباطات شکل گرفته و هر هفته جلسه برگزار میکند.
اتصال سه هزار و ۴۲۵ روستای بالای ۲۰ خانوار به شبکه اینترنت تا ماه نخست سال
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقد است پیشرفت شبکه ملی اطلاعات پیش از شروع به کار دولت سیزدهم ۳۰ درصد بود که در دولت سیزدهم به ۶۰ درصد رسیده است و یکی از برنامههای اصلی این دولت، پایان پروژه اتصال روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور به شبکه اینترنت است.
به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تا نیمه فروردین سال جاری تعداد سه هزار و ۴۲۵ روستای بالای ۲۰ خانوار به شبکه اینترنت متصل شده اند که با احتساب این تعداد روستای جدید، آمار اتصال روستاهای بالای ۲۰ خانوار متصل به شبکه ملی اطلاعات از ۸۰ درصد در ابتدای دولت به ۹۱ درصد تاکنون رسیده است.
روستاهای کدام استانها بیشترین اتصال به اینترنت را دارند؟
به طور کلی بیش از چهار هزار روستای بالای ۲۰ خانوار طی دو سال اخیر به اینترنت متصل شدند و طبق آخرین گزارشات روستاهای استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و فارس بیشترین میزان اتصال به اینترنت را دارند.
راهکاری برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان
بدون شک اتصال خوب و با کیفیت روستاها به اینترنت موجبات رفاه بیشتر در روستاها را فراهم میکند و مانع از مهاجرت روستانشینان به شهر خواهد شد.
استاندار فارس نیز معتقد است در صورت تقویت روستاها، افراد خارج از محدوده روستا و حاشیهنشین به درون روستا باز میگردند، از این رو باید تمام تلاشها بر جلوگیری از مهاجرت به حاشیه شهر شیراز متمرکز شود و این کار با تقویت زیرساختهای روستایی ممکن خواهد شد.
بر همین اساس اتصال روستاهای فارس به شبکه ملی اطلاعات در اولویت دستگاههای متولی قرار گرفته است و این رویکرد اخیراً موجبات متصل شدن ۴۳ روستای فارس به این شبکه و دسترسی آنها به اینترنت پرسرعت همراه را با اعتبار ۷۰ میلیارد تومان فراهم کرده است.
با این حال هنوز هم روستاهایی هستند که از امکانات اینترنتی بهره نمیبرند و در انتظار اتصال به شبکه ملی اطلاعات هستند.
۶۰۰روستا در انتظار اتصال به شبکه ملی اطلاعات
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات فارس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: استان فارس، استانی پهناور است که قابل مقایسه با بسیاری از استانهای کشور نیست، با وجود اقدامات بسیاری که در سالهای گذشته برای اتصال روستاها به شبکه ملی اطلاعات صورت گرفته اما هنوز تعداد بسیاری روستا در استان وجود دارد که به این شبکه متصل نشدهاند.
حمید سلیمان پور افزود: در ابتدای تشکیل دولت سیزدهم طبق ارزیابیهایی که صورت گرفت مشخص شد که بیشاز ۶۰۰ روستای بالای ۲۰خانوار در فارس به شبکه ملی اطلاعات متصل نیستند بنابراین تمام تلاش خود را برای اتصال تمام این روستاها به این شبکه به کار گرفتیم.
اتصال ۲۹۹روستا به شبکه ملی اطلاعات
وی ادامه داد: با برنامهریزیها و اقداماتی که از ابتدای دولت سیزدهم در طول ۲سال گذشته انجام شده ۲۹۹روستا به شبکه ملی اطلاعات وصل شدهاند.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات فارس اضافه کرد: حدود ۳۰۰روستای استان هنوز فاقد هرگونه اینترنت هستند اما تدابیر لازم برای دسترسی این روستاها به اینترنت اتخاذ شده و طبق قولی که وزیر داده قرار است تا پایان سال جاری کل این روستاها به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند.
سلیمانپور بیان کرد: در حال حاضر چند سایت در استان در حال روشن شدن است؛ با روشن شدن هر سایت حدود ۲یا سه روستا به شبکه ملی اطلاعات وصل میشوند.
تلاش برای حل مشکل اینترنت دانشآموزان و دانشجویان در مناطق روستایی
وی عنوان کرد: با شروع شدن مدارس مشکل نبود اینترنت در مناطق روستایی بیشاز پیش نمود پیدا میکند اما در تلاش هستیم این مشکلات را به حداقل برسانیم؛ در حال حاضر هم اپراتورها پای کار آمدهاند و امیدواریم با حمایت وزارتخانه، استانداری و فرمانداریها بتوانیم گامهای محکمی در این مسیر برداریم.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات فارس اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون با احداث هفت سایت جدید و ارتقای ۱۴ سایت روستایی، دسترسی اینترنت پُرسرعت همراه برای ۴۳ روستای دیگر استان با جمعیت ده هزار و ۲۷۰ نفر در قالب سه هزار و ۲۸۰ خانوار فراهم شده است.
سلیمانپور گفت: همچنین برنامهریزی لازم برای ارتقای کیفیت اینترنت روستاها در دستورکار است که این اقدام هم به موازات اجرای پروژه اتصال روستاها به اینترنت انجام خواهد شد.
اولویت با کدام روستاهاست؟
در حال حاضر رعایت هرچه بیشتر اصل عدالت در توسعه ارتباطات یکی از اساسیترین رویکردهای دولت سیزدهم به شمار میرود که بر اساس آن مقرر شده استانهایی که درصد پیشرفت پایینتری داشتهاند، در اولویت اجرای طرح شبکه ملی قرار بگیرند.
در واقع عمده روستاهای تحت اجرای این طرح، روستاها و مناطق محرومی هستند که در بخش زیرساختهایی مانند جاده، برق و زیرساخت شبکه که الزامات ایجاد پوشش اینترنت است از شرایط مطلوبی بهره نمیبرند.
انتهای پیام/
نظرات بینندگان