کد خبر: ۱۶۱۴۹۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۳ - ۰۴ آبان ۱۴۰۲
به مناسبت وفات حضرت معصومه(ع)؛

نگاهی گذرا بر زندگانی کریمه اهل‌بیت حضرت فاطمه معصومه (س)

بانوی مکرمه و معظم حضرت معصومه (س)، فرزند امام موسی‌بن‌جعفر (ع) و خواهر گران‌قدر امام رضا (ع) است و ۲۵ سال پس از ولادت امام رضا (ع) در شهر مدینه به دنیا آمد.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، حضرت معصومه (س) هیچگاه در زندگی خود ازدواج نکرد و در منابع علت آن وصیت پدر، نبود هم‌کفو، مبارزه با خلافت و… ذکر شده است. در تقویم رسمی ایران سالروز ولادت حضرت معصومه (س)، روز دختر نام‌گذاری شده است. ازآنجاکه ایشان الگوی برجسته‌ای برای دختران مسلمان و به‌خصوص شیعیان هستند و همچنین به دلیل اینکه حضرت معصومه تا زمان وفاتش ازدواج نکرد، تاریخ ولادت ایشان در تقویم ایران به نام روز دختر نام‌گذاری شده است.

وجود مبارکش در قم مایه خیروبرکت است.

حضرت معصومه (س) دختر هفتمین امام شیعیان، موسی‌بن‌جعفر و نجمه خاتون است. برای مادر وی نام‌های دیگری چون تکتم، اروی، سمان، سکن و سکنی نیز گزارش شده است. فاطمه معصومه (س) و برادرانشان علی بن موسی‌الرضا (ع) در مشهد مقدس و احمد بن موسی و سید میرمحمد و سید علاءالدین حسین علیهم‌السلام در شیراز از برترین فرزندان امام موسی کاظم بودند. 

یک سال بعد از آنکه امام رضا (ع) به‌اجبار مامون از مدینه به مرو رفت، نامه‌ای به خواهر خود حضرت معصومه (س) نوشت و از او خواست تا به مرو برود.

 در منابع تاریخی گفته شده است که ایشان در سال ۲۰۱ هجری قمری به همراه ۲۳ نفر از فرزندان و نوادگان امام موسی کاظم (ع) از مدینه راهی مرو شد. درباره حوادث طول سفرایشان اطلاعات چندانی نقل نشده است، فقط در برخی منابع گفته شده است که وقتی کاروان حضرت معصومه (س) به شهر ساوه رسید، گروهی به کاروان حمله کرده و باعث کشته و زخمی‌شدن کاروانیان شدند.

نگاهی گذرا بر زندگانی کریمه اهل‌بیت حضرت فاطمه معصومه (س)

 حضرت معصومه (س) در این حادثه مسموم شد و پس از آن به قم رفت. طبق گزارشات تاریخی وی هفده روز بعد از وقایع ساوه، در شهر قم از دنیا رفت. در مورد تاریخ دقیق ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) اطلاعات دقیقی در منابع تاریخی ثبت نشده است؛ ولی در کتاب نور الآفاق نوشته جواد شاه‌عبدالعظیمی گفته شده است که ایشان در یکم ذی‌القعده سال ۱۷۳ هجری قمری به دنیا آمد. ازآنجاکه اطلاعات کاملی درباره زندگی‌نامه دختر امام موسی کاظم (ع)، فاطمه کبری (س) وجود ندارد، نمی‌توان به طور قطعی در مورد تولد، وفات یا ازدواج ایشان گفت؛ ولی مشهور است که ایشان هرگز ازدواج‌نکرده است.

معصومه مشهورترین لقب دخت گرامی امام موسی علیه‌السلام است.

معصومه مشهورترین لقب حضرت فاطمه معصومه (س) است. اخت الرضا، راضیه، مرضیه، تقیه، نقیه، رشیده، طاهره، ستّی، رضیّه، حمیده و سیده برخی دیگر از لقب‌هایی هستند که برای فاطمه بنت موسی کاظم (ع) در منابع تاریخی گفته شده است. کریمه اهل‌بیت (س) یکی دیگر از القابی است که به حضرت معصومه (س) نسبت‌داده‌شده است. همچنین «ستی» واژه‌ای عربی است که معنای آن بانو و خانم است و در تاریخ قم، فاطمه معصومه (س) با عنوان فاطمه ستی نیز خطاب شده است.

حضرت فاطمه معصومه (س) در تاریخ دهم ربیع‌الثانی سال ۲۰۱ هجری قمری در ۲۸ سالگی از دنیا رفت. در برخی منابع سن ایشان در هنگام وفات ۱۸ سال عنوان شده است؛ ولی این موضوع با تاریخ‌های ذکر شده برای تولد و وفات ایشان سازگاری ندارد. همچنین تاریخ ۱۲ ربیع‌الثانی سال ۲۰۱ هجری قمری نیز برای وفات ایشان مشهور است. او از شخصیت‌های مورداحترام شیعیان است و آرامگاه وی در شهر قم و کشور ایران سالانه پذیرای میلیون‌ها زائر است.

علت وفات حضرت فاطمه کبری (س) بیماری ذکر شده است؛ ولی در مورد علت بیماری اختلاف‌نظر وجود دارد. جعفر مرتضی عاملی علت بیماری ایشان را حمله به کاروان وی و مسمومیت بر اثر زهر بیان کرده است. برخی دیگر نیز معتقدند که حضرت معصومه (س) در شهر قم مسموم شده و برخی نیز گفته‌اند که ایشان بر اثر بیماری تیفوس از دنیا رفته است. حرم حضرت معصومه (س) بعد از حرم امام رضا (ع)، دومین زیارتگاه مهم مذهبی کشور ایران و از جاهای دیدنی قم است که در سال ۱۳۱۰ در فهرست میراث ملی ایران قرار گرفت.

سالروز وفاتش را به همگان به‌ویژه دوستداران اهل‌بیت علیهم‌السلام تسلیت عرض می‌کنیم.


انتهای پیام/
نظرات بینندگان